onsdag 20 januari 2010

Bytt är bytt, kommer aldrig igen

Saab jobbar aktivt med att sälja Gripen till Kroatien. Bl.a. har svenska Flygvapnet i samband med Lion Effort övningen besökt Kroatien och visat upp Gripenflygplan. Problemet för de flesta potentiella kunder i denna region är att dom helt enkelt har mycket ont om pengar i statsfinanserna. Lösningen blir därför s.k. motköpsaffärer, d.v.s. dom köper något av oss om vi köper något av dom.

I Kroatiens fall börjar det läcka ut uppgifter om att isbrytare kan vara ett potentiellt objekt.

Rederi AB Transatlantic, med hemmahamn i Skärhamn, förhandlar om att köpa fyra jättelika isbrytare för fyra miljarder kronor.
...
Tjörnrederiet, som kan köpa fyra jättelika isbrytare till en kostnad av omkring en miljard styck, tänker hyra dem ut på långtidskontrakt åt amerikanska Exxon. De jättelika fartygen är tänkta att stå runt Exxons oljeborrtorn i Arktis för att stå emot ismassorna.


Det ska bli mycket intressant att se hur många Gripen flygplan man får för fyra stycken gigantiska isbrytare.

5 kommentarer:

 1. En tung isbrytare kanske inte vore så fel? Tänk att ha slagförmåga till sjös som är överlägsen vilken galär som helst. Det är ju betydligt bättre än idag.

  SvaraRadera
 2. Tja, de kommer iallafall standardutrustade med skyddsnivå över uniformsjackan, skrovet kan nog stå emot en kulspruta i de flesta fall. Sen är de förberedda för luftvärnslavetter från början också, inte mycket i marinen som kommer så färdigt vid köp...

  SvaraRadera
 3. Det är kanske värt att påpeka att isbrytaren på bilden är isbrytaren Oden, antagligen i Antarktis, som är ombyggd för forskning och kartering. Detta är alltså sannolikt inte en av de isbrytare det gäller utan de aktuella är antagligen Balder Viking, Tor Viking, Vidar Viking och Odin Viking.
  http://www.rabt.se/Flottan/OffshoreIsbrytning/

  SvaraRadera
 4. @Anonym 12.21: Helt rätt. Jag tyckte bara att det var en fin bild :-)

  SvaraRadera
 5. Det är en väldigt fin bild och det morgonljuset är nog svårt att hitta någon annanstans :-).
  Jag antar att det är en av de officiella bilderna från polarforskningssekretariatet. Som kuriosa så skulle jag tro att den är tagen tidigt på våren 2007 från McMurdo-basen.

  SvaraRadera