fredag 29 januari 2010

Aja, baja Alfons Åberg

"Håll dina vänner nära, och dina fiender ännu närmare" finns det ett gammalt uttryck som heter. Frågan är vad Saab anser om BAE nu för tiden? Vän eller fiende och hur nära ska dom hållas? Tyvärr så dyker det lite för ofta upp rykten och halvskumma bevis för att mutor är en del av BAE:s "vanliga" affärsmetoder.

Nu har återigen den notoriske greven Alfons Mensdorff-Pouilly dykt upp ovanför ytan och åtalats av SFO - Seroius Fraud Office.

Enligt SFO har den muthärva Mensdorff-Pouilly varit inblandad i pågått mellan 2002 och 2008.

Att ett åtal kunde väntas meddelade SFO redan i oktober 2009.

Den österrikiske agenten och greven Mensdorff-Pouilly misstänks också för mutor i samband med att Österrike, efter att ha varit nära ett köp av Gripen, plötsligt tvärvände och skrev kontrakt med konkurrenten Eurofighter, som är ett konsortium där BAE Systems ingår.


Alfons ska ha vittnat idag inför SFO. Det ska bli mycket intressant att höra vad han har sagt. Uppdrag Granskning kommer nog att göra en uppföljare om detta i närtid. Få se om även Christer van der Kwast drar igång sin undersökning igen.

The SFO’s inquiries relate to allegations of corruption in BAE deals with South Africa, Tanzania and the Czech Republic.

Lord Goldsmith, the Attorney-General, announced in December 2006 that the SFO had abandoned its inquiry into the alleged bribery of Saudi officials by BAE Systems.

That investigation had embarrassed the Saudi Royal Family, on whom the alleged £60 million bribes were claimed to have been spent, and threatened a new £10 billion defence deal awarded to BAE by the kingdom.


Hmm. BAE mutar t.o.m när dom själva står på andra sidan nätet som konkurrent till Gripen. Det är dessutom inte bara när det handlar om flygplan som mutor är användbara. Därför måste även Hägglunds ångra en smula att dom blev uppköpta av BAE. Misstankar om mutor finns även i denna branch. När Patria blev anklagad för mutor i samband med försäljning till Slovenien så höll Hägglunds tyst. Det är dumt att dra på sig ögonen inför kommande affärer.

Hur mycket har då BAE lyckats hjälpa Saab i den internationella försäljningen av Gripen?

- Sydafrika. Här var helt klart BAE med och stöttade. Men frågan är om inte Sveriges stöd till ANC och Mandela vägde lika tungt även om svenska staten kraftigt gjorde bort sig i samband med en "kulturgala" i Soweto. Hur som helst så blev det 26 Gripen.
- Ungern. Denna affär är mellan svenska staten i form av FMV och Ungern. FMV vinner denna rond med 14 sålda maskiner.
- Tjeckien. Här satsade BAE stort, men misslyckades. I nästa försök så var det återigen FMV som vann. +14 maskiner för FMV.
- Thailand. Återigen en affär mellan två stater. +6 maskiner hittills för FMV och det ryktas om fler i närtid.

Resultat: BAE 26 - FMV 34. Ingen större vinst med andra ord. I de nya satsningarna mot bl.a. Brasilien och Schweiz är det en kombinerad ansträngning av FMV och Saab. BAE är numera ute ur loopen. I Indiensatsningen är det Saab som tar täten, men får givetvis mycket support av FMV och svenska Flygvapnet.

Tyvärr så har Saab i och med Sydafrikaaffären bundit sig till en långsiktig relation med BAE, vilket gör det besvärligt i dagens politiska klimat. Dom skulle nog vilja hålla BAE och ryktena om samarbete med Alfons en bra bit ifrån sig. De flesta affärer verkar numera bli mellan två stater. Detta då staten kan erbjuda långsiktig säkerhet på ett helt annat sätt än vad Saab kan göra. Vid affärer mellan två stater är det ingen som vill riskera att hantera mutor och då blir svenska politiker en smula osäkra när det idag pågår internationella utredningar där Saab och BAE är inblandade.

Som tur väl är så mutar alla andra försäljare av vapen sina potentiella kunder. Annars hade Gripens konkurrenter slagit på stortrumman och framfört det som säljande argument i kampen mot Saab och BAE för att sälja flygplan världen över. Alfons lär nog därför hitta nya arbetsgivare när BAE tröttnar på honom.

P.S: Är det någon mer än jag som drar en parallell mellan SFO och Monty Python? The Not-So-Serious-Fraud-Office skulle mycket väl kunnat dyka upp i någon av sketcherna i Monty Python´s Flying Circus. Det skulle även Alfons Mensdorff-Pouilly. Hans namn och utseende får mig mest att tänka på Steve Martin i den suveräna filmen "Rivierans guldgossar".

2 kommentarer:

 1. Alfons har även befunnit sig på andra sidan och snuvat Saab på en affär, närmare bestämt i sitt hemland Österrike, där dåvarande flygvapenchefens fru hux flux hade några tiotal miljoner på sitt konto och valt flygplan svängde från Gripen till Saab mindre än 6 h innan presskonferensen till allas stora förvåning, inklusive österrikiska försvarsmakten.

  SvaraRadera
 2. @Wiseman. Jag var med uppe på F21 och utbildade österrikiska piloter på JA37. DOm var mycket sugna på Gripen och efter att ha flugit svenskt i många år med J29, SK60 och J35 så var deras organisation och utbildningssystem helt kompatiobla med Sveriges.

  När man träffade en del av "grabbarna" på F7 där dom var och flög Herkulessimulator efter beslutet om Eurofighter så kunde dom inte längre se mig rakt i ögonen.

  Eurofighter har visat sig bli ett dyrt köp för Österrikarna...

  http://chefsingenjoren.blogspot.com/2009/09/snart-angrar-osterrike-sig.html

  SvaraRadera