lördag 2 januari 2010

Försvarsmakten leasar TUAV

Gud hör bön brukade man säga förr i tiden. I stället för att vänta på den långsamma upphandlingen av TUAV till Försvarsmakten så tänker Sverige nu leasa in ett par TUAV system för att operera bl.a. i Afghanistan fram tills dess att TUAV är operativ i Sverige.

Efter hittills 45 attacker under 2009 mot den svensk-finska styrkan i Afghanistan finns det ett omedelbart behov av att förbättra underrättelseinhämtning och force protection, skriver Försvarsmakten i sin begäran om att snabb få hyra in taktiska, obemannade spaningsplan för att skydda soldaterna mot fientliga attacker.

En mycket bra lösning som definitivt behövs i Afghanistan. Falken är en bra UAV för det som kallas "over-the-hill" spaning, men för längre räckvidd, uthållighet och bättre sensorbilder behövs ett större system.

Upphandlingen ska bli klar den 15:e januari, så det blir intressant att se vad det blir som vi kan erbjuda FS19.

7 kommentarer:

 1. Det var väl inte en dag för tidigt? Frågan är bara om Sverige väljer ett av de fem alternativ som omnämns i NyT artikel eller om Sverige väljer nån sjätte, hittils oprövad, lösning.

  SvaraRadera
 2. @ Anonym 12.13

  Med den tradition FM/FMV har av "genialiska" upphandlingar - vad tror Du själv.... ;-)

  SvaraRadera
 3. Angående Ny Tekniks artikel så är många alternativ i listan israeliska. Ohly med flera lär bli galna (milt uttryckt) om FM 'lesar' något av Israel.

  Tänk bara tanken: Sverige leasar israelisk materiel som opereras av israeliska militärer i Afghanistan. Mediestormen har potential att anta bibliska proportioner.

  Och det amerikanska alternativet(Reaper) är minst lika hemskt då det kan beväpnas. Att Sverige skulle operera med beväpnade och obemannade 'drönare' lär nog inte heller gå hem hos media.

  Nog om politik och media. Jag väntar med spänning vad som kommer hända. Dock är jag positivt imponerad av FM. Gång och gång imponerat när det gäller att få fram materiel snabbt till Afghanistan (Hkp undantaget). Men med sann FM-cynism ska man inte ta ut segern för det står en TUAV i Afghanistan som får användas.

  Trots allt när det gäller utomlands så funkar faktiskt det nästan acceptabelt att få fram rätt materiel relativt fort. I framtiden kanske vi kan importerar den förmågan till den nationella försvaret.

  ;)

  SvaraRadera
 4. @Anonym 14.26: Vi får väl göra som tidigare vid upphandling av Israeliska produkter och leasa dom via någon lämplig firma i Schweiz?

  SvaraRadera
 5. Jo, atack podden som används för att mäta in mål till Gripen från israeliska rafael köptes in via northrop grumman. Blir lite dyrare men så kan man säga att den inte är från israel. Samma med all trådlös teknik från intel till barbara datorer är från israel. Undrar om Ohly vet det?

  SvaraRadera
 6. Israel säljer stora mängder med försvarsmateriel, förmodligen också med goda marginaler.

  - Men varför slår de inte in på utveckling av plattformar? Det är väl systemsammanhållande man bör vara? Hur mycket system-av-system kunnande har de egentligen?

  (Lavi lades ner samtidigt som vi drog igång JAS Gripen.)

  SvaraRadera
 7. @ Anonym 03.07

  Vi köper Litening III via Zeiss och inte Northrop Grumman.
  http://www.zeiss.de/c12570880049f135/Contents-Frame/176482331959ee14c12571070055839a

  SvaraRadera