måndag 4 januari 2010

Gästinlägg: Årets Teddy


Årets Teddy utses årligen av Time Magazines kolumnist Joe Klein. I år har han dock i sin vänsterorienterade iver spräckt livstycket och utsett, inte bara president Obama utan så gott som hela kabinettet och enstaka ”vänsterrepublikaner” till Årets Teddy.

Grunden för Årets Teddy är ett citat av USA:s 26:e president Theodore "Teddy" Roosevelt (R), president 1901-1909. ”Teddy” skall inte förväxlas med Franklin D Roosevelt (D), som var president 1933-1945, d.v.s. omvald fyra gånger och samtidigt USA:s genom tiderna yngste president. Han valdes till president första gången 42 år gammal.

Vad är då en som gjort sig förtjänt av att bli en Teddy? Så här uttrycker Theodore "Teddy" Roosevelt saken:

It is not the critic who counts: not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood, who strives valiantly, who errs and comes up short again and again ... who spends himself in a worthy cause; who, at the best, knows, in the end, the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least he fails while daring greatly.

Nog stämmer väl beskrivningen in på president Obama? När det gäller Årets Teddy handlar det om mod att ta språnget, inte det slutgiltiga resultatet. Finns det då någon svensk kandidat att nominera till Årets Teddy? Har någon stuckit ut nacken i något ärende och gett ett ansikte åt en riskfylld och ifrågasatt ståndpunkt?

Säkert finns det gott om djärva människor där ute som förtjänar utmärkelsen men detta är en blogg med inriktning mot säkerhets- och försvarsfrågor, så jag inskränker sökandet till försvarsrelaterade kandidater.

Försvarsministern är en kandidat. Han har på sin blogg haft som inriktning att opponera mot oppositionen, trots att det är han själv sitter i regeringsställning och detta med mindre än ett år kvar till valet. Är det en utslag av defaitism och därmed ett rent förberedelsearbete inför vad han tror skall komma? Bra med övning inför framtida insatser i politiken. Om han lämnat utrymme för kommentarer på bloggen, så hade han i alla fall visat prov på mod. Nä, det finns nog bättre kandidater.

ÖB är en bra kandidat, efter att ha haft modet att ändra eller lägga på is de beslut och halvbeslut som pekat bort i tok. En bra kandidat.

Major Peter Neppelberg är väl den kandidat som faller sig naturligast att nominera. Han har visat stor personlig resning, kombinerat med en svårslagen sakkunskap. Sannolikheten är stor för att hans insatser även börjar ge resultat och positiva dessutom.

Kanske går det att vaska fram fler kandidater, en Allan Widman eller varför inte SvD:s Claes Arvidsson.

Avslutningsvis vill jag även, så här i årets sista skälvande timma, i likhet med Joe Klein, nominera trupperna till Årets Teddy. Till varje grabb och till varje tjej i utlandsstyrkan en Teddy.

/Sumatra

2 kommentarer:

  1. Wiseman (vem eller vilka de än må vara) borde vara kandidat såklart.

    SvaraRadera
  2. Wiseman är en bra kandidat. Såg på nyheterna att kronprincessan är/har varit i Afganistan. Visst känns det som att Wisemans blogg påverkat, tillsammans med övriga försvarsbloggar. Enda invändningen skulle vara anonymiteten. Stämmer den med kriterierna?

    SvaraRadera