söndag 31 januari 2010

Gästinlägg: Det här är ditt land

Att vara Överbefälhavare förpliktigar långt över vad vanligt tjänstemannaansvar gör. Det är en milsvid skillnad mot att vara generaldirektör för SJ eller andra statliga institutioner. Det som främst krävs är nog moralisk resning och en förmåga att både lyssna och att kommunicera. Detta är kvaliteter som jag tycker mig finna hos general Sverker Göranson. På försvarsbloggarna kan man förmärka ett visst hopp, när ÖB visat mod att ändra beslut av tveksamt innehåll.

Försvarsmakten är ständigt beredd att genomföra insatser, hävda Sveriges integritet och stödja samhället vid kriser. Det här kräver resurser. Vilka och hur mycket är ÖB sak att kommunicera, både inåt och utåt från organisationen räknat, både mot politiker, allmänheten och gentemot officerskåren. På ett öppet och ärligt sätt. Jag tror att nuvarande ÖB är rätt man att göra detta och även att förändra FM metod för enkelriktad kommunikation av enbart positiva budskap. Här har vi redan förmärkt en ansats till förändring.

Att officerskåren hukar på bloggar under pseudonym, tyder på att den demokrati försvarsmakten skall försvara hittills suttit trångt inom försvarsmakten. Att bloggar plötsligt släcks ner utan att föregås av någon form av budskap, är att skicka fel signaler. Att, samtidigt som det är lågt i tak, kommunicera öppenhet, ärlighet och ansvar - ja, vad skall man tänka om det?

Nu har inte ÖB hunnit göra de traditionsenliga förbandsbesöken i alla garnisoner, men för min del ingav det mer respekt att generalen Göranson prioriterade utlandsförbanden först.

Att vara både skåning och pansarofficer förpliktigar och jag tror att generalen har goda möjligheter att få den samlade officerskåren bakom sig i det fortsatta arbetet med att bygga upp ett försvar för framtiden. Nu är tiden kommen för att kommunicera och tala på ren skånska om sakernas tillstånd. Att återinsätta försvarsgrenscheferna i sin forna glans vore en bra fortsättning på förändringsarbetet.

Som en hyllning och en uppmuntran till landets överbefälhavare vill jag infoga en sång av Mikael Wiehe på hans eget idiom:Det är ingen större hemlighet att ÖB:s musikaliska preferenser finns på andra sidan Atlanten, så därför bifogar jag Bosse Sprängstens hyllning till sitt land. Till ÖB:Vem kan bättre än Alf Robertsson tolka vår nationalsång och varför vi anser att Sverige förtjänar att försvaras? Den tillägnar jag alla försvarsbloggare. Det är inte alltid dom som säger det beslutsfattarna vill höra, som är Försvarsmaktens verkliga vänner.Vad jag tror och hoppas på: Om generalen leder, så följer vi. Öppenhet och ärlighet är efterfrågat som aldrig förr.

Mycket musik blev det, men är ÖB den jag tror, så var det värt varenda ton.

/Sumatra

5 kommentarer:

 1. Så sant, så sant Sumatra. Det är intressant att se skillnaden mellan USA och Sverige. I USA är det självklart att vara patriot. I Sverige blir man betraktad med misstänksamhet.

  Själv så njuter jag varje gång svenska nationalsången spelas i samband med svenska idrottssegrar.

  Jag kommer ihåg den sjuka debatten som var när vi skulle sy på den svenska flaggan på våra uniformer. En del kritiker hävdade att vi då skulle ses som rasister eftersom många nynazister bar den svenska flaggan på sina jackor.

  I mellanmjölken och jantelagens land så är det en smula fult att visa att man är stolt att vara svensk. Det har tyvärr inneburit att vi har lämnat banan fri för andra att utnyttja bilden av den svenska flaggan och den lilla röda stugan.

  Det är dags att ta tillbaka Sverige från Sverigedemokraterna! Sverige åt svenskarna och då menar jag även alla med utländsk härkomst.

  SvaraRadera
 2. @ Chefsingenjören

  Jag hade inte en tanke på SD när jag skrev inlägget. Inlägget är det det synes vara: en förhoppning att ÖB är det han synes vara. En bra karl.

  SvaraRadera
 3. Det är bra att ni ställer er bakom ÖB! Hans jobb är svårt nog utan att varje stammis tar spjärn mot allt han gör, utan att ha någon insikt i beslutens grund. En del saker kan jag lista ut, men för det mesta vet man inte vad som legat till grund för ÖB:s beslut. Försvarsbloggare hjälper inte till att skingra dimmorna för att de har en annan åsikt. En sak har jag i alla fall förstått; Göransson kan ofta inte uttala sig om varför hans beslut kommit till, utan att skada riket!

  Roger Klang, Lund Scaniae

  SvaraRadera
 4. Tyvärr så räcker det nog inte eftersom ministerierna är inne och detaljstyr helt utan någon som helst sans.

  SvaraRadera
 5. Svärje åt svärjarna skalldade satirikerna för nästan 20 år sedan.

  Du träffade mitt i prick med Robertsson där Sumatra. Det är det Sverige jag har slagit ner mina bopålar och vill försvara trots att jag räknar mig som globalist. Robertsson och Wiehe räknar upp en hel del som inte skulle kunna vara svenskt om man lade till landskaps- eller ortsnamnen framför. Det är mitt Sverige, ett land och ett folk som får se ut som bofinken.

  Jag hoppas att vi får en ÖB som man högaktar mellan försvarsgrenarna och som förstår att tala klarspråk.

  Som mindre aktiv försvarsbloggare hoppas jag kunna bidra till en gynnsam försvarsdebatt. Väl mött Sumatra.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera