torsdag 14 januari 2010

Trötta soldater


Nu när vi går över i en yrkesarmé där våra soldater ska ut på 6-månaders missioner ungefär vart 2-3 år så gäller det att dra erfarenheter från andra länder.

I USA kallas krigen i Afghanistan och Irak "The Long War" och inte utan all rätt. Afghanistan är inne på sitt nionde år och Irak på sitt sjunde, även om USA nu börjar reducera sina styrkor där.

USA och framför allt de amerikanska soldaterna går nu på knäna. Det finns soldater som har tjänstgjort i strid i perioder längre än VK2 och amerikanska inbördeskriget!

"It speaks pretty well to the fortitude of these folks that they just keep coming back for more," says James Willbanks, director of military history at the U.S. Army Command and General Staff College, Fort Leavenworth, Kan. "But it's difficult to watch, because it's really hard on them, and very, very difficult on the families."
...
"What is exceptional ... is the repeated deployments," says Pulitzer Prize-winning Civil War historian James McPherson.

He says the average Civil War tour of duty was about 2½ years, with small numbers serving for the duration.

"These (current deployments in Iraq and Afghanistan) may take a greater physical and psychological toll than a single deployment, even if the latter is longer," McPherson says.


Det är bara att inse att våra kontraktssoldater kommer att få det mycket svårt att ha ett civilt liv och skaffa familj under den tid dom är anställda.

3 kommentarer:

 1. Man bör komma ihåg att amerikanerna åker på dubbelt så långa missioner som FM; de är dessutom i strid i betydligt större omfattning än vad som vanligtvis varit fallet i US.

  SvaraRadera
 2. Forsno: Helt rätt. Men artikeln pekar också på den intressanta aspekten att det inte bara var insatsens längd i sig själv utan de eviga upprepningarna som ställde till problem.

  Att vi har sluppit strid beror på att vi är i en ganska så lugn provins snarare än att vi medvetet försökt undvika strider. Jämför med danskarna i Hemlmand som nu förlorat 29 soldater och ett okänt antal skadade.

  http://svt.se/2.33782/1.1786983/dansk_soldat_dodad_i_afganistan?lid=senasteNytt_363929&lpos=rubrik_1786983

  SvaraRadera
 3. Även en av mina mest trogna yngre läsare har identifierat problem han kommer att ställas inför i framtiden. http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2010/01/gastinlagg-en-ekvation-som-inte-gar.html

  SvaraRadera