Det har nu gått fyra dagar sedan jordbävningen på Haiti. Var 10:e minut landar ett flygplan på flygplatsen i Port-au-Prince med hjälpsändningar. Haitis regering har t.o.m. fått gå ut med information att all "onödig" trafik ska hålla sig från området. Ännu har Sverige inte fått iväg sitt första flygplan. Detta trots att alla vet att de är de första dygnen som är kritiska för att rädda liv. En svensk privatperson har ställt upp med 100 miljoner till SOS barnbyar, vilket innebär att svenska folket gör det svenska staten inte förmår. Heder åt dig Roger Akelius! Du fick svenska folket att lära sig hur man undviker betala skatt till staten. Nu har du bevisat att dessa inbesparade skattebetalningar går att använda till något bättre än vad svenska staten hade förmått.
Allan Widman gick för ett tag sedan ut på sin blogg med ett upprop för att samla ihop intresserade HKP 4 besättningar som kunde tänka sig åka till Afghanistan.
Jag skulle vilja göra ett liknande upprop för att skicka en av EU:s två Battlegroups till Haiti. Dessa stridsgrupper står i 10 dagars beredskap för att åka ut på uppdrag inom 6000 km från Bryssel.
Varför skicka en stridsgrupp? Räcker det inte med pengar och sjukvård som vi gör nu? Haiti är ett mycket instabilt land efter år av terror där FN sakta med säker med sin närvaro börjat stabilisera landet. Nu har det åter rasat ner igen. Människor är i panik och somliga grupper kommer att dra nytta av detta. Till och börja med för att leva på flyktingarna. Plundring och mord kommer att eskalera. Men det finns t.o.m. stor potential för att någon grupp som är mot regimen passar på att ta över makten och då är vi tillbaka på ruta 1.
Mellan 1957 och 1986 styrdes Haiti av François ”Papa Doc” Duvalier och hans son Jean- Claude, ”Baby Doc”, två av Latinamerikas värsta diktatorer någonsin. Efter en kaotisk period med militärstyre valdes Jean-Bertrand Aristide till president 1990, med en absolut majoritet av befolkningen bakom sig. Aristide hade varit fattigpräst och han tände hoppet om demokrati och en bättre framtid. Tyvärr kom förhoppningarna snabbt på skam. Militären kastade ut honom följande år, och när han kom tillbaka 1994 var det som ytterligare en länk i kedjan av plundrarpresidenter. 2004 fick han lämna landet. Aristide hade valt att försitta möjligheten att ändra landets historia.
Det är svårt att beteckna Haiti som något annat än en ”failed state”. Den nuvarande presidenten René Préval har inte gjort mycket för att ändra på detta faktum. Utan FN:s militära och polisiära närvaro hade Haiti med största sannolikhet försjunkit i totalt kaos. I fjol presenterades äntligen en strategi för att reducera fattigdomen i landet. Den kommer aldrig att lämna skrivbordet. Jordbävningen har effektivt rensat de internationella organisationernas agendor.
"Haiti är vid en vändpunkt i historien. 2009 såg vi hoppet om en ny framtid växa vid horisonten", sade chefen för FN-insatsen Minustah, Hédi Annabi, i ett uttalande så sent som i förra veckan. Nu tillhör han själv dem som befaras ha omkommit i katastrofen.
Minustah sattes in i samband med den senaste allvarliga politiska oron då den korruptionsanklagade presidenten Jean-Bertrand Aristide störtades 2004. När nu även FN-styrkan drabbats hårt av skalvet finns risk för nya problem.
Stridsgrupper måste användas pro-aktivt och inte enbart i rena militära situationer, utan även när det finns en säkerhetspolitisk hotbild där en lekman kan inse hur framtiden kommer att se ut. Vi kan inte fortsätta tillåta länder att rasa ner och bli laglösa. Det blir bara ett betydligt större problem att ta hand om situationen efteråt och dessa länder blir potentiella odlingszoner för Al Qaida och liknande grupper. Se bara på Somalia, där FN och omvärlden har misslyckats i en massa år. Hittills har vi mest fått dra konsekvenserna i form av stora mängder flyktigar och bidrag för att finansiera hjälpsändningar till svälten. När situationen i landet möjliggör för piratgrupper att börja operera så plåstrar vi såren genom att skicka stridsfartyg för att skydda hjälpsändningar och civila transporter, men fortfarande gör vi mycket litet för det underliggande problemet, d.v.s. Somalia.
Kriget i Georgien var en annan signal på att stridsgrupperna inte kommer att användas. Tyskland och England hade varsin stridsgrupp i beredskap, men EU:s politiker lyckades inte ensas om en åtgärd. Det har pratats om "lackmustester" för svensk säkerhetspolitik. Georgien var en. Där visade Ryssland sitt rätta ansikte och EU och NATO visade svårigheten att ingripa. Haiti är ett annat lackmustest där EU visar på svårigheten att skapa snabba insatser i regioner med kombination av naturkatastrofer och militära hot.
Sverige har lagt stort hopp i Lissabonfördragets solidaritetsförklaringar. Men det är bara att acceptera faktum. EU är ännu inte den gemensamma organisation som vi tror kan ta snabba beslut när det behövs. USA och NATO är de enda två yttre aktörer som vi möjligtvis kan hoppas på.
Tolgfors sade på tisdagens frukostmöte med Folk och Försvar att Sverige hade under sitt ordförandeskap belyst problemet med svårigheten för EU att verkligen använda stridsgrupperna. Resultatet blev att EU godkände att stridsgrupperna kan användas för annat än rena snabbinsatser i "Eceptionella" fall. Tydligen är Haiti inte tillräckligt exceptionellt. Det ska bli intressant att se fortsättningen på denna diskussion på nästa veckas konferens i Sälen...
Vad lärde vi oss egentligen av Tsunamikatastrofen? Var finns styrningen från regeringens kriskansli? MSB skickar en C-17 med tält för 300 personer till Haiti. Det ska bli intressant att se vad som händer när 30.000 personer försöker få plats samtidigt. Som vanligt så gör Sverige och EU för lite och för långsamt. USA drar som vanligt det stora lasset. Vi har i Sverige ofta en föraktfull syn på USA som global aktör, men när det kommer till kritan är dom de enda som kan göra något.
Gen. Keen, who is already in the country, will be charged with managing the half-dozen large ships and roughly 8,000 military personnel who will soon be in or near Haiti, which was devastated by a 7.0-magnitude earthquake that may have killed tens of thousands of people.
Gen. Keen will take his orders from Kenneth Merten, the American ambassador in Port-au-Prince. State Department officials said the U.S. troops that are deploying to Haiti will work closely with the 9,000-member United Nations security force there but remain solely under American command.
...
The appointments came as the first Navy ship, the USS Higgins, arrived in Haiti Thursday morning, joining a few Coast Guard cutters that made it there Wednesday. U.S. Special Operations forces managed to reopen Haiti's airport to round-the-clock relief flights, and an assessment team from the Air Force arrived at the airport Thursday afternoon to further expand its operations.
Disaster experts say they believe that most earthquake deaths happen in the first 24 hours after an incident as victims who have been trapped beneath rubble run out of air or expire from their injuries. A U.S. Coast Guard ship and a handful of planes reached Haiti within a day of Tuesday's quake, but the bulk of the ground troops, ships and helicopters that have been earmarked for the military relief mission there won't reach Haiti until this weekend.
Obama lovar nu ekonomiskt stöd och ytterligare trupper för att skydda befolkningen från plundrare och eventuella rebellgrupper.
The Pentagon sent 125 soldiers from the 82nd Airborne Division based at Fort Bragg, N.C., and said that by the end of the week their number would grow to 3,000. Military officials said their primary mission would be to provide security as aid began to arrive.
Those Army troops will be supplemented in the coming days by 2,000 Marines from Camp Lejeune, N.C., who are scheduled to arrive in Haiti by Monday.
EU:s länder har tillsammans samma ekonomi som USA att göra något, men vi saknar den centrala styrningen. Lägg därför ner det ineffektiva EU ordförandeskapet som roterande funktion och satsa med på den kontinuerliga centrala ledningen från Bryssel. Svenska politiker kommer säkert att vilja utsätta en utredning eller en kommitté för att diskutera vad som hänt i ytterligare ett par år...
DN1, DN2, DN3
Uppdaterad 10-01-16, 12:49
Ett av del stora problemen på Haiti är att flygplatsen i Port-au-Prince helt enkelt har svårigheter med att hantera alla flygpan som landar. Ett flygplan var 10:e minut ska lastas ur, fyllas på med nytt bränsle och sedan föras undan så att det kan starta igen för att ge plats åt fler flygplan på marken. Dessa flygplan är i behov av bränsle som måste föras fram till flygplatsen. Samtidigt som det givetvis finns 1000-tals med flyktingar på eller på väg till flygplatsen.
Sverige bidrog i Kongo med en flygplatsenhet (FK01, FK02) som utförde precis denna typ av uppdrag. Svenska flygvapnet har baserat på dessa enheter tagit fram en mobil flygplatslösning. Varför inte använda dessa resurser? Flygvapnet har en kombinerad Gripen, Tp-84 och helikopter enhet med tillhörande markförband som nu sätts upp som en del av NBG 11. Där ingår bl.a. den mobila flygplatsenheten. Då NBG 11 organisationen ska från 1/1-2010 vara bemannad så bör möjligheterna finnas att skicka ut personal. Kanske inte tränade i sina roller i insatsenheten, men yrkeskunniga militärer som kan anpassa sig till en ny situation.
Ingenjörskompani eller fältsjukhus är en annan resurs som vore möjlig. Om det inte vore så att fokuseringen på insatserna i Afghanistan har ställt dessa resurser i malpåsen. Vi är ett antal försvarsbloggare som kritiserar nedmonteringen av Försvarsmakten och kallas för trädkramare. Vi är inte ute efter att återställa det Kalla Krigsförsvaret, men vi vill ha en Försvarsmakt som går att använda.
Uppdaterad 10-01-17, 22:43
En del kommentarer nedan har kritiserat att jag föreslår att skicka en av de två Battlegroups som står i beredskap till Haiti. Dom har man inte riktigt förstått vad en Battlegroup kan göra. Den består av 2000 vältränade män och kvinnor som alla har en gedigen första hjälpen utbildning. Dom har förmåga att lösa uppgifter i svåra situationer och att kunna ta order från en central ledning som styr upp arbetet. Dessutom kan dom vid behov försvara sig själva och de hjälplösa människorna från de som inte är så hjälplösa.
Redan så har grupper av plundrare börjat dyka upp.
Risken för ett allas krig mot alla befaras bli verklighet. Pojkar och män med machetes, påkar, hammare och ishackor slåss om spillror som finns i övergivna butiker och hus.
En plundrare sköts till döds i huvudet av polis vid marknaden Marché Hyppolite på söndagen, när gäng drog fram för att plundra. Polisen öppnade eld för att skingra grupperna. När mannen föll stals han ryggsäck genast av någon annan.
Kläder slets av misstänkta plundrare, som bands med sladdar och misshandlades med käppar i gatornas summariska domstolar.
I det som FN-chefen Ban Ki-Moon har betraktat som "den allvarligaste humanitära krisen" under decennier, förvärrades situationen och det var fortsatt svårt att få fram förnödenheter till de miljoner behövande där vatten, mat och medicin har saknats många i dagar.
Som tur väl är så har länder som t.ex. USA inte den svenska tveksamheten att använda soldater till annat än att hantera vapen. Därför så har specialstyrkor från USA kunnat bygga upp flygplatsen i Port-au-Prince. Helikoptrar från amerikanska marinen flyger in hjälpsändningar och ut skadade till hangarfartyg utanför kusten. Det läger för 300 flyktingar som vi svenskar tänker bygga upp kommer att behöva skyddas från plundring. Det är tur att vi som vanligt har USA som hjälper oss när det hettar till.
Det kanske är själva begreppet Battlegroup som behöver förbättras och inte bara den politiska viljan att använda stridsgrupperna.
Uppdaterad 10-01-18, 21:38
Jag ser på Folk och Försvars hemsida att det i morgon kommer ett särskilt inlägg om Haiti 10.30-11.20. Det ska bli intressant att se vad politikerna har att säga om sina insatser.
Raytheon Awarded NGJ-MB Pod Production Contract
9 timmar sedan
Nu är vi två i uppropet.
SvaraRaderaAtt EU inte skickar någon trupp till Haiti är ju ganska givet då detta inte betraktas som dess intressesfär (trots de franska banden). USA skulle nog ha en och annan synpunkt om vi började skicka soldater kors o tvärs i Karibien/Sydamerika trots att detta nu gäller humanitära insatser.
SvaraRaderaTre.
SvaraRaderaAntingen använder man BG, annars är det lika bra att lägga ner dem. Tchad har hittills varit det bästa exemplet på var det hade varit lämpligt med en insats, där Sverige faktiskt hade möjligheten att ta initiativet. Tyvärr dog det fullständigt i och med att Odenberg avgick.
De enorma summor vi kommer att lägga på NBG 11 finns det många andra hål att stoppa i om det nu är så att EU:s stridsgrupper aldrig kommer att användas.
Man ska också ha klart för sig att Sverige är nästan det enda landet i EU som skapar särskilda förband för den tid man står i beredskap med en stridsgrupp. De andra länderna utnyttjar befintliga förband, vilket är en enklare och billigare lösning.
Brittiska Royal Marines och Paras behöver knappast någon "motor" för att motivera en transformation till förband med expeditionär förmåga.
SvaraRaderaFör ovannämnda förband, så är nog alltid beredskap för skarp insats i Afghanistan, Brunei, Falklands och NRF högre prioriterat än att ingå i en EU BG. Men visst på pappret löser de även sistnämnda uppgift.
SHIRBRIG med högkvarter utanför Köpenhamn har lagts ner och Nato:s NRF har dragit ner kraftigt på sina ambitioner.
I valet mellan en framtida hypotetisk insats och skarp statsnytta genast, så väljer trupputsändande beslutsfattare runtomkring i huvudstäderna det senare.
NBG 11 blir i bästa fall inte dyrare än NBG 08. MInns att mycket som investerades i NBG 08 inte längre finns kvar.
Och Sveriges ambition är väl att också efter NBG 11:s beredskapsperiod kunna proklamera att den av Sverige ledda stridsgruppen var den bästa någonsin?
Svenska flygplatsenheten står väll i 90 dagars beredskap...
SvaraRaderaJ.K Nilsson
@Fredrik: Tror knappast USA skulle protestera. Dom skulle bara tycka att det är skönt att för en gångs skull slippa dra hela lasset.
SvaraRaderaDu har nog rätt när det gäller intressesfären och det är kanske dte som i så fall är mest upprörande att EU:s politiker visar så lite intresse.
Dom enda gångerna länder i denna regionen hamnar i EU:s intressesfär är när det skapas importtullar på bananer för att skydda någon gammal fransk eller engelsk koloni.
Fyra.
SvaraRaderaMen...
Är inte redan Kina, Brasilien, USA und so weiter redan på plats och har etablerat sig? Kanske bättre att upplåta vårt landningstillstånd och plats på marken till någon som gjort nytta i ett antal dagar och fått en klar bild av hjälpbehoven, i stället för att några nyanlända svenskar skall vimsa omkring i terrängen.
Själv begrepp jag att det var magnitud på den här händelsen redan efter första rapporten på CNN Breaking News. Det gjorde jag också efter CNN:s första Tsunamirapport från Thailand.
Dricks det för mycket i de politiska ungdomsförbunden, så att hjärncellerna är slut när man helt oförhappandes och helt oförbetrett skall leda operativ verksamhet som vuxen, en uppgift man inte övats och prövats för?
Är politikerna i dessa sammanhang bara en belastning för nationen? A complete waste of space? Politiska broilers utan operativ erfarenhet?
Nu är det andra gången det händer samma sak och med samma tafatta reaktion...
USA:s Försvarsmakt har satt ihop en sammanfattande sida som beskriver utvecklingen på Haiti. Mycket läsvärt!
SvaraRaderahttp://www.defense.gov/home/features/2010/0110_haiti/
"President Barack Obama’s two immediate predecessors today joined him" läser jag som första artikel när jag följer chefsingenjörens länk ovan.
SvaraRaderaOm Reinfeldt skulle kalla in Göran Persson på motsvarande sätt, vad vore skillnaden? Vad har de två att lära varandra om tidskritisk krishantering?
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaFem.
SvaraRaderaMen även om de brittiska och nederländska marinkårerna har förmåga att komma iväg snabbt borde beslutet redan ha fattats för att hinna få någon verklig effekt.
Det nuvarande svenska bidraget hade varit perfekt om det kommit iväg inom ett dygn istället för idag.
Väldigt nedslående insatstid.
Haitierna har tur i oturen att USA ligger så nära. Hela EU skulle ha svårt att matcha bara den förmåga Carl Vinson tillför om vi så hade en månad på oss.
Anonym 01:13
Ursäkta? Du borde nog läsa inlägget en gång till; försök att göra det nykter den här gången.
@Forsno: Anonym 01.35 håller på att nyktra till... :-)
SvaraRaderaDet här låter som förslag direkt från någon överbliven militärmänniska som vill använda hammare i alla sammanhang.
SvaraRaderaAkuta hjälpinsatser är i huvudsak ett koordineringsproblem. Dina förslag visar tydligt varför det är andra som bestämmer. Du hade försatt oss i en härlig politisk soppa om vi skickat en insatsstyrka som på plats påverkat lokal politik.
@Anonym 03.04: Nu reagerar du precis som de som inte vet vad militär trupp kan utföra. Att skicka en Battle Group (givetvis utan alla tunga vapen), men förstärkt av ingenjörsförband och fältsjukhus är logiskt. Dom finns i beredskap och utrustningen finns packad. Haiti är redan nu under övervakning av bl.a. USA och FN då säkerhetsläget varit dåligt allt sedan "Papa Docs" dagar.
SvaraRaderaLäs den här artikeln för lite mer bakgrund om Haiti och dess historia.
http://www.tnr.com/article/politics/island-disenchantment
Militär personal är välutbildade i allmän sjukvård, vilket är det som behövs mest när så många människor är skadade. DOm kan dessutom skydda mat och vattentransporter så att dom når alla som behöver dem och inte blir plundrade på vägen. Sätt dig själv i en haitiers situation. Hur mycket är du beredd att göra, för att se till att din familj klarar sig? Stjäla? Mörda?
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaAnonym har fortfarande inte nyktrat till...
SvaraRaderaJ.K Nilsson
SURRF: Swedish Ultra Rapid Reaction Force?
SvaraRaderaSkillnaden mellan USA oc EU vad avser reaktionstid och slaktf... förlåt saktfärdighet vid större katastrofer framgår med all önskvärd tydlighet i en artikel i Thelegraph:
SvaraRaderahttp://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/
christopherbooker/7005887/Haiti-response
-shows-the-difference-between-the-EU-and-a
-superpower.html