tisdag 23 februari 2010

Brasiliansk industri stödjer Gripen (uppdaterad)

Den brasilianska industrin skriver nu ett öppet brev till president Lula där dom förordar Gripen framför Rafale. Det innebär att Gripen nu leder med 2-0 efter att även brasilianska flygvapnet rankat Gripen som nummer ett och där även F-18 fick bättre resultat än Rafale. Därmed så är det "enda" som står mellan Gripen och en brasiliansk affär vad som sagts mellan Sarkozy och Lula.

Fortsättning kommer. Dock så måste Lula snart komma med ett vinnande slag för att ta hem det sista och avgörande setet.

Uppdaterad 10-02-24, 07:16
På egen hand väger nog Sverige för tunt. Men till skillnad från Rafale som i stort sett bara innehåller franska delar så är Gripen ett internationellt projekt. Till och med USA får en del av kakan då motorn tillverkas där. England stöttar Sverige då radarsamarbetet bedöms som mycket viktigt för engelsk industri.

8 kommentarer:

 1. Vi måste givetvis åtaga oss att köpa minst lika många KC-390, som Frankrike och därtill bräcka dem på ett antal områden.

  Att Sverige nu avbrutit vårt deltagande i AMP C-130 underlättar, så länge som Frankrike håller liv i A400M.

  Svenska systembolaget saluför redan ett hyfsat brasilianskt rödvin och ett mer än godkänt sött mousserande vin. Utfästelser inom det oenologiska området kan aldrig Frankrike matcha!

  SvaraRadera
 2. Fast Sverige behöver transportplan så varför inte? Och antalet är det inget fel på heller, vi behöver en 13-14 st egentligen. Så är vi "tvugna" att köpa den mängden så är det bara bra, då får dumsnålheten sig en törn.

  SvaraRadera
 3. Det blir Rafale !

  För om användaren & sakkunskapen förordar Gripen - så är den politiska logiken att det blir något helt annat....

  SvaraRadera
 4. Det ni missar är ju prisförhandlingen som onekligen pågår i bakgrunden. Att för tydligt låta en leverantör veta att de är valda är förödande för möjligheten att pressa priset. Bättre då att släppa lite information och rapporter som stärker konkurrenternas andelar, och därmed lockar Rafale att sockra anbudet.

  För ni tror väl ändå inte att den här typen av information släpps ut utan en anledning?

  SvaraRadera
 5. @Anonym 12.42: Om Lula när han satt med Sarkozy och log och mer eller mindre lovade att Rafale var deras val gjorde det för att medvetet få ner priset på Gripen så var han slugare än vad jag tror honom om.

  Snarare är det att han i sin sinnesvärld valt Rafale då den ger mer politiska pluspoäng. Att Brasislien inte kommer ut med sitt val trots att det läckt om deras flygvapens val tyder på att man har problem att hitta rätt argument som stöder Lulas inriktning.

  Till slut kanske man tvingas att till skillnad mot norrmännen vara ärlig och säga att de säkerhetspolitiska kopplingarna till bjässen Frankrike väger tyngre än det lilla landet i norr som är enbart kända för Abba, Björn Borg och god ost.

  SvaraRadera
 6. Fast nu missförstod du mig fullständigt. Jag tror precis som du att Lula redan har bestämt sig, och att de rapporter som släpps som stödjer konkurrenterna bara är till för att pressa Rafale att sänka priset eller ge bort mer tjänster inom ramen för projektet.

  Och ärligt talat... globalt sett så är väl inte ost vår starka sida?

  SvaraRadera
 7. @Anonym 14.00: Nu missförstod du mig :-)

  Jag syftade på att man ofta blandar ihop Sverige och Schweiz på den internationella arenan...

  Jag tror att Lula har bestämt sig, men jag tror inte att han får det lätt att driva igenom sin linje. Därav tror jag inte läckagen är i Lulas syfte, utan snarare försök från motståndare att fälla Lula.

  SvaraRadera
 8. Nu framgår iofs det att Brassarna kommer att offentliggöra sitt val i slutet av mars men det kanske lutar åt att man avvaktar till efter valet i höst?

  Vi har ju hushållsosten. Den är ursprungsskyddad av EU, ie smorgasbord, ombudsman och hushallsost.

  SvaraRadera