lördag 13 februari 2010

Sista förberedelserna inför Adenviken

Runt omkring i Sverige pågår just nu de sista förberedelserna inför den andra insatsen i Adenviken.

Den 14 april tar Sverige över ledningen i området. Flottiljamiral Jan Thörnqvist blir styrkechef och kommer att leda fartygen i Eunavfor från HMS Carlskrona med hjälp av en internationellt sammansatt stab.

I Karlskrona pågår de sista förberedelserna för HMS Carlskrona. HKP 15 besättningarna har tränat att operera från fartyget och besättningsmännen i hur man hanterar en helikopter ombord. Jag är fortfarande en smula tveksam till HKP 15 och det ska bli mycket intressant att se hur helikoptern mår efter perioden till havs. Saltvatten och helikoptrar är något som inte brukar gå bra ihop. HKP 15 saknar dessutom harpun som är ett måste för landning i hårdare väder. HMS Carlskrona är dock en bra plattform för denna typ av operation och om bara de nya sambandssystemen fungerar bra så kommer det att bli en lyckad insats.

Kustbevakningens KBV 503 förbereder också sin del av insatsen. Detta är ett utmärkt komplement till Carlskrona. Med flygplanets sensorer kan stora sjöområden övervakas. Vid behov kan fartyg fotas och analyseras. På så sätt kan insatser med fartyg från den marina enheten som Carlskrona leder effektiviseras. Jag är lite nyfiken på hur data över olika objekt är tänkt att skickas mellan fartygen och flygplanet. Optimalt hade varit om en datalänk motsvarande Link 16/22 installerats.

Kombinationen fartyg, helikoptrar och flyg ger en möjlighet att effektivisera övervakning av havsområdet. I stället för att leta efter en nål i en höstack blir problemet nu att sprida fartygsstyrkan på ett optimalt sätt så att så stor yta som möjligt täcks. Jag kan tänka mig en kombination av konvojtaktik där man koncentrerar en del av skyddsfartygen längs sjölederna och att placera ut ett par av de snabbare fartygen på väl valda punkter där dom kan gå mot potentiella piratfartyg som identifierats från luften.

Få se nu om Wiseman lyckas övertala prins Carl Philip att deltaga ombord på Carlskrona. Det vore en mycket bra signal både för operationen i sig själv och för Försvarsmaktens framtida rekrytering. Just nu ligger lite för mycket av svenska folkets fokus på Afghanistan. Carl Philip kan nog tänkas få permission i samband med sin systers bröllop den 19 juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar