lördag 13 februari 2010

Gästinlägg: Kriget i Afghanistan

När man ser tillbaka på inläggen, så märks ett behov av att diskutera kring det pågående kriget i Afghanistan, ur många olika aspekter. Skälet till att diskussionsbehovet märks, är att ämnet för inlägg ofta handlar om något annat, än det som de efterföljande kommenterarna avhandlar.

Efter de inledande kommentarerna, som oftast handlar om ”upplagt” ämne, övergår kommentarerna till att handla om det som ligger de flesta av oss varmt om hjärtat och som känns mest angeläget, kriget i Afghanistan.

Mycket är redan sagt och mycket återstår att belysa. Hur ser den nya strategin ut från den strategiska nivån och hur ser det ut från den enskilde soldatens perspektiv och från de civilas perspektiv?

"It doesn't matter if we get killed—we're here to die," says Lt. Mark Morrison, 24 years old, the leader of the second platoon. "Our lives are not valuable enough to protect."

Kommer strategin att lyckas och vad återstår om den inte gör det?

Kan man anfalla en stad med 80.000 innevånare (Operation Moshtarak) utan civila offer?

Kommer Sverige eller andra länder att dra sig ur insatsen eller kommer insatsen att öka i omfattning?

Vad händer när USA genomför annonserad truppreducering efter den pågående temporära satsningen på en ökning av numerären? Kan AQ vänta ut alliansen och opinionen i väst?

Frågorna är många?

/Sumatra

2 kommentarer:

 1. Jag har några till:

  Hur försvagade blir Talibanerna av att gå under jorden i flera år? Hur beroende är de av att befolkningen i deras kärnområden upplever dem som de som bestämmer?

  Kan talibanerna vänta ut ISAF utan att förlora kriget?

  SvaraRadera
 2. @ Forsno. Troligtvis är svaret ja på din sista fråga. De var ju borta några år efter att USA och Norra Alliansen fördrivit dem.

  Frågan är nog om den civila befolkningen bedömer saken, med sikte även på ett 10-årigt tidsspann eller mer.

  Mycket står och faller med den pågående offensiven och hur många civila offer den kräver. En sak är dock redan klar; alla civila offer kommer att föras på alliansens konto, oavsett hur dessa förluster uppstått. Det finns all anledning att känna oro för denna utveckling.

  SvaraRadera