lördag 6 februari 2010

Bye, Bye BK

Nu har sista spadtaget tagits i grävandet av graven för BK. Den 28 januari gavs "Beslut om totalavveckling av Bombkapsel 90" (HKV 14 840:51797) ut. Personligen är jag inte allt för ledsen då BK hade behov av en del utveckling för att bli ett bra vapen. Den var helt enkelt ett barn av sin tid och anpassat för de tänkta ryska fordonskolonnerna i norra Sverige. Men trots bristerna var BK liksom minorna ett bra sätt att skydda en mycket lång gräns. Finland har bl.a. av den anledningen valt att inte skriva på det internationella förbudet mot utläggning av minor. Vi får se vad som kan ersätta BK som vapen mot ytmål...

Lite skoj var dock en formulering mitt i dokumentet.

"Ett mindre antal stridsdelar från BK 90 kan komma att sparas för utveckling av motmedel och röjningsmetoder vad gäller klusterammunition samt för utbildningsändamål enligt Oslokonventionens artikel 3."

Med tanke på att FM och FMV slagits ett antal år för att få bl.a. Svenska Freds att inse att BK 90 inte var ett klustervapen så är det lite grand att så här i efterhand att erkänna att det åtminstone finns vissa likheter.

1 kommentar:

  1. Och i vanlig ordning avvecklas det långt innan en tänkt ersättare tas i bruk.

    SvaraRadera