söndag 7 februari 2010

När verkligheten kommer ikapp... (uppdaterad)

Afghanistan ligger geografiskt långt borta från Sverige och för de flesta svenskar även långt borta rent mentalt. Att det sedan många år funnits en svensk närvaro glöms allt för lätt bort i debatten om minskade anslag till Försvarsmakten.

Men ibland så kommer verkligheten ikapp som en blixt från klar himmel, även fast vi alla har sett åskmolnen samlas i horisonten.

FS18 har nu drabbats av de två första svenska dödsfallen i Afghanistan sedan 2005.

Två svenska officerare och en lokalanställd tolk har under förmiddagen stupat efter att deras patrull blivit beskjuten väster om Mazar-e-Sharif. Ytterligare en svensk soldat är skadad.

Sjukvårdinsatser påbörjades direkt på plats. Soldaterna fördes till fältsjukhuset på Camp Marmal utanför Mazar-e-Sharif.

– Mina tankar går nu till de stupades och den skadades anhöriga, säger ÖB Sverker Göranson.


Klockan 18.00 håller Försvarsmakten en presskonferens. ÖB kommer att deltaga i Aktuellts sändning klockan 21.00.

Uppdaterad 10-02-07, 21:07
Jag hoppas att det inte uppstår en massa obefogad kritik kring användning av helikoptrar och terrängfordon då det inte haft någon betydelse vid denna händelse. Det verkar dessutom ha funnits goda skjukvårdsresurser.

Det var en fotpatrull som blev beskjuten av finkalibrig eld. COIN taktik innebär att man medvetet tar risker. Trupperna måste komma närmare lokalbefolkningen, d.v.s lämna skyddet av de bepansrade fordonen och måste dessutom vara försiktiga med att själva använda våld. Det innebär att talibanerna har vissa fördelar. Men vinsten med COIN är att om lokalbefolkningen stöttar oss kommer talibanerna att få det mycket svårt att verka.

ÖB säger i intervjun i Aktuellt att han litar helt på att de lokala cheferna kan bedöma situationen och avgöra hur de svenska trupperna ska agera.

Just nu måste vi stöda våra trupper i Afghanistan. Att starta en debatt om att dra sig ur Afghanistan kommer bara att öka riskerna för våra trupper då talibanerna inser att detta var rätt metod och då kommer att intensifiera sina insatser.

VD, DN, Expressen, Aftonbladet. SVT

51 kommentarer:

 1. Enligt uppgifter från bla Svenska Dagbladet så finns det annat som kommer att vara ämne för kritik nu, nämligen ANP.

  SvaraRadera
 2. Hur är det med soldaternas personskydd?
  Dragon Skin® Body Armor har dom något sådant på sig?

  Dom som är i strid måste få det dom behöver, det vore oansvarigt att inte ge dom bra skydd, vet du mer.
  vh ola

  SvaraRadera
 3. Att motståndssidan i Aghanistan trappar upp striderna mot USA :s marionett Karzai och hans gäng är klart och de svenska stupade är bara ett exempel på det. Antalet utländska dödade har fördubblats sedan ett par år och det är snart 20 bombattacker per dag mot ett par i veckan för en tid sedan. Vid Afghankonferensen i London 28 januari meddelade både Tyskland och Frankrike att de inte kommer att sända mer stridande militär till landet. Tyskland utlovade 500 extra personer (och 350 i reserv) för att utbilda afghaner att strida själva. Frankrike antydde något liknande. I Tyskland diskuteras när trupperna skall tas hem och lärarinsatserna avbrytas. Karzai har föreslagit att ’moderata talibaner’ skall fà betalt att sluta strida mot Karzai! Naturligtvis med pengar från utlandet. Naturligtvis är Karzai ett rent fiasko, en katastrof för Afghanistan. Men vad kan man förvänta av en CIA-agent?

  SvaraRadera
 4. @Cynisk: Om det som står i SvD är sant så är det mycket tragiskt och riskerar att förstöra samarbetet mellan ISAF och ANP. Engelsmännen råkade ut för en liknande händelse för ett par månader sedan.

  Risken är at man i sin iver att bygga ut ANA och ANP rekryterar vem som hellst. Vi måste ha en process för att säkerställa att dessa rekryter inte har kopplingar till talibaner eller Al Qaida.

  SvaraRadera
 5. Anders Björkman. Jag tror att du fått det om bakfoten.
  De som utbildar ANSF (OMLT) hamnar titt som tätt i strid eftersom de följer med sina adepter när de jobbar. De besvarar också elden när de behöver det, precis som övriga ISAF.

  SvaraRadera
 6. Anders Björkman: Den bild du får av media hemma i Sverige är långt ifrån överensstämmande med aktiviteten på plats, såväl idag som tidigare.

  CI: Det har hänt andra nationer flera gånger tidigare, såväl i Irak som Afghanistan. Sålunda tycker jag inte man ska vara alltför överraskad. Visst kommer det att påverka relationen till ANP, men jag tror ändå inte det är någon större fara på taket.

  SvaraRadera
 7. Ännu ett exempel på att verkligheten i Afghanistan inte har trängt igenom här hemma? Svenska poliser i Kabul förväntas nöja sig med enbart pistol som beväpning. Anledning - Sverige ska vara ett föregångsland... Undrar hur man ska försvara detta om en svensk polis blir ihjälskjuten.

  "Den förklaring de anställda i Afghanistan fått från Rikskriminalen lyder att Sverige ska vara ett föregångsland. Framtoningen får inte vara för våldsam eller aggressiv, heter det."

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/i-forlangningen-handlar-det-om-vara-liv-1.1041118

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. ISAF är i Afghanistan för att stödja det Afghanska samhället och i det ANSF. OMLT delar ANSF:s mödor och är titt som tätt i hetluften och bör inte klassas som "icke-stridande".

  Att tyskar och fransmän skulle vara där för att utbilda motståndssidan är bland det mest barocka jag läst någonsin.

  SvaraRadera
 10. Anders Björkmans kommentar måste ha varit verkligt läsvärd om det går så långt att Chefsingenjören plockar bort den...

  SvaraRadera
 11. @Wiseman: Jag censurerar mycket sällan, men kommentarer som är helt utanför sammanhanget tillhör dessa. Dessa startar ingen bra debatt, utan bara pajkastning.

  SvaraRadera
 12. Det finns naturligtvis inga skäl att censurera inlägg på den här lilla bloggen. Det verkar bara som Chefsingenjören och jag läser olika tidningar. Jag läste nyss att NATO:s gen.sekr. Fogh Rasmussen meddelade att NATO:s militära strategi/taktik i Afghanistan varit fel de sista 8 åren (!), att utbildningen av afghanska poliser under samma tid misslyckats (!) (eftersom de fortfarande är analfabeter efter utbildning och inte kan läsa en ID-handling) och att president Karzai är korrupt (!) (och sannolikt en CIA-marionett). Ingen vettig människa tror väl att Karzai är en genuin demokrat med Afghanistans bästa som personligt mål? Anledningen varför svenska soldater skjuts ihjäl är att de skyddar Karzai. Och NATO verkar ha hamnat litet snett, minst sagt. Min lösning är att låta afghanerna själva lösa sina problem (dvs utländsk militär drar sig tillbaka) och att vi i Europa sedan förhandlar med de legala afghanska ledarna ... vilka de nu kan vara.

  SvaraRadera
 13. @Anders B: Det är en viss skillnad mellan att påstå att Karzai är korrupt, vilket han med mycket stor sannolikhet är och att påstå att Tyskland utbildar talibaner, vilket bara är befängt.

  Se Cynisk kommentar så märker du att jag inte var den enda som reagerade.

  SvaraRadera
 14. @chefsingenjören: Tyskland tänker sända 500 personer till till Afghanistan som skall utbilda afghaner till ... poliser och/eller soldater. Frankrike tänker sända <100. Det làter kanske bra men vem vet vad dessa framtida afghanska poliser/soldater tycker och vilka de verkligen tänker jobba för i framtiden?
  Notera att jag aldrig skriver om talibaner utan mest om den afghanska motstàndsrörelsen. Att pàsta att jag skulle skriva att Tyskland utbildar talibaner är därför ... fel.
  Mànga svenskar tror att afghaner är precis som svenskar och bor i röda stugor med vita knutar à la Astrid Lindgren. I verkligheten är Afghanistan flera tusen smà länder/dalar/klaner där varje person har sin viktiga roll. Är man inte inbjuden av klanen sà är man inte det

  SvaraRadera
 15. @Anders Björkman
  På vilket sätt skulle den regering som skjuter sig till makten i ett nytt fullskaligt inbördeskrig vara mer legal än den nuvarande? Tror du att någon kan vinna den maktkampen utan utländskt stöd? Är det på något sätt bättre med en ISI- eller SVR-marionett?

  Inom parentes sagt så skulle jag vara överlycklig ifall Karzai verkligen vore en CIA-marionett. Han är tråkigt nog väldigt mycket sin egen man.

  SvaraRadera
 16. Anders Björkman@ Har jag förstått rätt så anser du att vi skall dra bort all utländsk trupp från AFG.
  Därefter skall vi vänta på inbjudan från klanledarna för att få förhandla.

  Jag kan nog inte ens önska det alternativet ett "lycka till".

  Får nog hålla med Forsno om att jag skulle vara glad om Karzai vore med på CIAs lönelista. Tyvärr tror jag inte att det finns plats för så egensinniga män i den organisationen.
  Teaterdirektören.
  PS. Det som står i tidningar är inte att betrakta som fakta.

  SvaraRadera
 17. Afghanistan idag liknar Japan pà 1300-talet,dvs 1000-tals dalar med klaner som stred med varandra. Det tog sedan 300 àr att ena Japan under en makthavare. Afghanerna kan nog ordna det snabbare idag, själva, utan utländsk inblandning.

  SvaraRadera
 18. @Anders Björkman
  Liknelsen vacklar. Japan hade redan haft en stark centralmakt i århundraden innan splittringen började.

  Afghanistan == Afghanistan
  Afghanistan != Japan
  Afghanistan != Vietnam

  SvaraRadera
 19. Japan stark centralmakt 1300? Kamakura kollapsade och 300 àr inbördeskrig följde. Beträffande Afghanistan var USA:s krigsminister Gates pà besök i Paris häromdagen (8 feb) för att be president Sarkozy om förstärkningar. Det blev 80 gendermer/militära poliser att lära afghanerna litet crowd control! Frankrike har redan gett upp USA:s angreppskrig pà Afghanistan. Kanske Sarkozy bad Gates stoppa Karzais broder som kontrollerar opiumhandeln i landet? Tillsammans med CIA, förstàs! Hàrda tag! Media rapporterar naturligtvis ingenting ... för dà blir Obama obehärskad!

  SvaraRadera
 20. @Anders Björkman
  Jag skrev innan. Japan har haft samma kejsarfamilj sedan 300-talet. Det hann hända rätt mycket innan inbördeskrigen och upprättandet av det första shogunatet.

  Det är intressant att du hela tiden argumenterar som om de senaste förstärkningarna utgjorde hela insatsen. Du måste ha minne som en guldfisk.

  SvaraRadera
 21. @Forsno
  Det intressanta är att Frankrike, i motsats till Sverige, inte sänder nàgra förstärkningar alls till Afghanistan trots Obamas begäran och krigsminister Gates personliga besök i Paris. En klar signal ... av nàgot slag! Frankrike tycker illa om general McChrystals bedömning av läget och naturligtvis, Karzai (och hans brorsa = ren mafioso!).
  Beträffande Japan trodde jag kejsaren härstammade fràn Jimmu, 660 f.Kr. men det är nog en saga? Efter mongolernas anfall pà 1200-talet följde iallafall 300 àr av inbördeskrig och 250 àr av isolering som format dagens Japan. Afghanerna klarar nog upp sina egna affärer utan utländsk inblandning à la USA/CIA/Karzai.

  SvaraRadera
 22. @Anders Björkman
  Och Gendarmer räknas inte därför att...

  Den tidigaste skriftliga (kinesiska) källan som omnämner det japanska kungahuset är från 297 då drottning Pimiku/Himiko nyligen ska ha enat landet Yamatai som antingen utgjordes av norra Kyushu eller Yamato-slätten på Honshu. Himiko betyder solens dotter på japanska och kan ha varit en drottningstitel snarare än ett namn. Jimmu ska även ha varit solgudinnan Amaterasus sonson Ninigis sonsonson så det finns kanske ett uns sanning i myten med; även om det är just en myt.

  Nu börjar det här bli en smula off topic.

  Vad får dig att tro att ett tillbakadragande från USA:s sida skulle innebära slutet på utländsk inblandning? Googla Afghanistan på 90-talet; så skulle även 10-talet se ut.

  SvaraRadera
 23. @Forsno
  Gendarmerna? Du menar OMLT - Operational Mentoring Liaison Team!
  http://www.defense.gouv.fr/ministre/actualite_et_dossiers/archives_a_la_une/entretien_entre_herve_morin_et_robert_gates_sur_l_afghanistan_et_le_nucleaire_iranien
  Det handlar om fransk militär kravallpolis … som vet att hålla ordning (i Frankrike).
  Att tecknet hi är sol eller dag och ko är barn pà japanska vet jag eftersom min dotter är född där och heter Akiko (aki = höst). Himiko (solens barn) vackert namn.
  Utländsk inblandning i Afghanistan? Låt FN förbjuda den! Finns ingen anledning att låta utlänningar bomba i Afghanistan (och Pakistan) hur som helst.

  SvaraRadera
 24. @Anders Björkman

  Nu är du mer än vanligt snurrig. ISAF är i Afghanistan på FNs uppdrag. Så varför skulle FN förbjuda deras närvaro?

  SvaraRadera
 25. @Anders Björkman
  Det franska gendarmeriet har omfattande erfarenhet av internationella operationer, i huvudsakligen Afrika, och är helt rätt förband för uppgiften.

  Som under 90-talet menar du? Bombningarnas effekter är obetydliga jämfört med tidigare årtiondens slakt. Är du överhuvudtaget medveten om att Afghanistan har en historia innan 7 oktober 2001?

  USA är knappast ensamt om att ha försökt påverka Afghanistan och är ett av få länder vars inflytande varit huvudsakligen positivt.

  SvaraRadera
 26. Frankrike är den tredje största truppbidragaren till ISAF. De förstärker dessutom med fok till OMLT som är en sedvanlig Military Assistans-insats som normalt görs av SOF.

  Det tycker jag inte rimmar med Anders Björkmans tro att Frankrike inte stödjer ISAF:s utveckling. Tvärtom.

  SvaraRadera
 27. ISAF är i Afghanistan pà FN:s uppdrag (att skydda uppbyggnadsarbete av nàgot slag). NATO är i Afghanistan av annan anledning. Eftersom uppbyggnadsarbetet inte fungerar och de flesta civila uppbyggare gett upp, är det kanske smart att dra tillbaka skyddet?
  Fràga: Vad är det för uppbyggnadsarbete svensk militär skyddar?

  SvaraRadera
 28. @Anders Björkman
  Men ISAF är ju samma sak som NATO i Afghanistan! Uppdraget är att vara en stabiliseringsstyrka motsvarande de i det forna Jugoslavien. Vilka civila "uppbyggare" har gett upp? Biståndet ökar från i stort sett samtliga bidragsgivare.

  Svar: Allt uppbyggnadsarbete som utförs inom ansvarsområdet, men huvudsakligen indirekt: PRT MeS stöder ANSF.

  SvaraRadera
 29. Innan man har så mycket synpunkter och kritik så bör man väl åtminstone ha grunden klar för sig?
  ISAF är ju NATO-insatsen i Afghanistan, precis som KFOR-insatsen i Kosovo och tidigare IFOR och SFOR i Bosnien.

  "Through its Provincial Reconstruction Teams, ISAF is supporting reconstruction and development (R&D) in Afghanistan, securing areas in which reconstruction work is conducted by other national and international actors"

  Läs mer på: http://www.isaf.nato.int/en/our-mission/

  SvaraRadera
 30. @Forsno
  Min uppfattning om Afghanistan (och 911) :
  11 september 2001: WTC-komplexet i NY förstörs. WTC1/2 förstörs uppifrån och ned, vilket är fysiskt omöjligt utan hjälp. Se http://heiwaco.tripod.com/blgb.htm . Mycket tyder på att WTC 1/2 sprängs innifrån (dvs Al Qaida kan knappast ha gjort det).
  13 september 2001: USA anger att Al Qaida förstört WTC, etc.
  20 september 2001: USA kräver att Afghanistans regering (Taliban) utlämnar Al Qaidas representanter som enligt uppgift gömmer sig i Afghanistan. Taliban kräver bevis att Al Qaida förstörde WTC (Några sådana bevis har aldrig presenterats! WTC torn kan ej förstöras av en toppdel som faller på underdelen enbart av tyngdkraften).
  7 oktober 2001: USA angriper/startar krig mot Afghanistan (Enduring Freedom). Ett fyrtiotal länder, inkl. NATO, anger (i förvirringen) att de stödjer USA:s olagliga angreppskrig.
  20 december 2001: FN antar (under förvirrade former) resolution 1386 om ISAF, dvs att bygga upp Afghanistan under säkra förhållanden. ISAF är helt skiljt från USA:s Enduring Freedom angreppskrig. USA samarbetar hellre med lokala makthavare än ISAF. ISAF stödjs mest av Europa och Kanada.
  11 augusti 2003: NATO tar över ISAF:s militära engagemang I Afghanistan, etc, etc.
  Att lokalbefolkningen är tveksam inför att NATO styr ISAF:s militära del efter att ha deltagit i ett olagligt angreppskrig är förståligt. Det civila uppbyggnadsarbetet drabbas av stora svårigheter.
  Frankrike är med i ISAF från början men återinträder i NATO:s ledning betydligt senare och är kritisk till USA:s insatser i Afghanistan. USA ignorerar Frankrike totalt.
  2010: NATO (Anders Fogh Rasmussen) anger att NATO:s taktik/strategi har varit fel från början och att Karzais administration är totalt korrupt, etc, etc. Ur de synpunkterna och ovan anser jag att det är bäst att låta afghanerna själva bestämma hur de skall ha det.

  SvaraRadera
 31. @Anders Björkman
  Men vilka synapser som är felkopplade under din foliehatt påverkar inte legaliteten av vare sig OEF eller ISAF. Folkrätten, och i slutänden säkerhetsrådet, har en annan uppfattning och det är den som gäller.

  SvaraRadera
 32. @Forsno
  Säkerhetsràdet leds just nu av Frankrike och det är ju tryggt. Att USA:s angrepp pà Afghanistan 2001 var olagligt angreppskrig är klart. Afghanistan har aldrig angripit/hotat USA. Precis som Sverige. Och faktum kvarstàr att ett torn aldrig kan kraschas av sin egen topp som faller pà underdelen.

  SvaraRadera
 33. @Anders Björkman
  Du har aldrig funderat över varför det finns så få byggnadsingenjörer inom sanningsrörelsen?

  För att citera Tropic Thunder:

  "You went full retard, man. Never go full retard."

  SvaraRadera
 34. @Forsno
  Se http://heiwaco.tripod.com/blgb.htm

  SvaraRadera
 35. Den här debatten har spårat ur. Påminner om att inlägget heter "När verkligheten kommer ikapp" och handlar om att stödja våra trupper i denna svåra stund, när vi förlorat två kolleger som kräver och skall ha all vår respekt.

  SvaraRadera
 36. Vi får kanske vänta tills verkligheten kommit ikapp Anders Björkman? Innan dess känns det svårt att föra en seriös debatt med honom.

  SvaraRadera
 37. @uppgiven
  Det vore intressant att veta vilket lokalt uppbyggnadsprojekt som svenskarna skyddade, när de blev skjutna (av en afghansk polis som var känd av svenskarna, dvs ingen läskig taliban). Ja, det vore intressant att veta detaljer om alla dessa lokala uppbyggnadsprojekt som svenskarna skyddar. Existerar de i verkligheten?

  SvaraRadera
 38. Forsn@
  Du har en ängels tålamod, men ibland är det tyvärr helt kört. Vissa kan inte, andra vill inte och en del förstår men vill ändå inte begripa. Jag vet inte vilken kategori herr Björkman tillhör men jag tror han har nått taket och kan nog inte ta in mer information just nu.
  Men det är roligt att läsa som underhållning.
  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 39. @Teaterdirektören
  Du har naturligtvis rätt. Jag lämnar debatten med klippet till mitt citat 06:26.

  http://www.youtube.com/watch?v=svwGRJA28lY

  SvaraRadera
 40. @Anders Björkman
  Sampatrullering, så som genomfördes vid attentatet, genomförs tillsammans med ANA och ANP i syfte att stödja ANSF. Det är själva uppbyggnadsarbetet.
  ANSF är på uppgång (i synnerhet i PRT MeS område) men behöver fortsatt stöd.
  Därför sampatrullerar Swecon med dem och därför är OMLT på plats för att utbilda, handleda och stödja dem.

  SvaraRadera
 41. @Cynisk
  Sampatrullering = àteruppbyggnadsarbete? Du skämtar! Vad är det som àteruppbyggs och skall skyddas ... med sampatrullering? En skola? En väg? Ett opiumplantage?

  SvaraRadera
 42. Vad som återuppbyggs med sampatrullering och övrigt stöd till ANSF är den afghanska säkerheten. ANSF har svårt att klara sig själv och därför hjälper ISAF till. Det gör man genom mentorskap med OMLT och samarbete med övriga, tex sampatrullering med skytte.

  Det handlar om att bygga upp en afghansk förmåga så att de själva kan trygga lag och ordning i Afghanistan.
  Först när de kan de kan ISAF dra sig ur.

  Är det något mer du vill veta om det internationella samfundets globala arbete Anders Björkman?

  http://www.un.org
  http://www.nato.int/isaf

  SvaraRadera
 43. Bygger sampatrullering med skytte upp afghansk förmàga att trygga lag och ordning??? LOL!
  Lag och ordning - muslimsk sàdan - ràdde i Afghanistan innan USA angrep landet! Vad är det för lag och ordning du talar om? Svensk medbestämmanderätt?

  SvaraRadera
 44. http://www.informationclearinghouse.info/article24655.htm har intressant info om regeringen i Afghanistan innan 911. Läs och begrunda!
  Och de flesta ingenjörer hàller med om att en liten del C av en struktur kan inte krossa en större del A av samma struktur enbart, mha tyngdkraften.
  Dags för självkritik?

  SvaraRadera
 45. @Anders: Din pseudovetenskapliga teori om WTC är inget för denna diskussion. Den hör hemma inom ramen för diskussioner om UFO, Kennedymordet och att Elvis fortfarande lever.

  SvaraRadera
 46. @chefsingenjören: ta fram dina läroböcker i hàllfasthetslära (och fysik) och verifiera att en del C kan ej krascha del A av samma struktur uppifràn, mha tyngdkraften, när A = 9C! Det är grundläggande fysik/hàllfasthet och ej nàgon pseudoidé! Annars visa att jag har fel!

  SvaraRadera
 47. @Anders Björkman
  Det är du som först behöver skaffa dig förmåga att relatera till verkligheten utan att ta till fiktioner.

  Sedan kan du fortsätta med att sätta dig in i vilka krafter en hög byggnad normalt behöver hantera och hur detta är löst konstruktionsteknisk i en bärande stålkonstruktion som WTC 1 och 2.

  Du kommer att märka att verkligheten inte har någonting gemensamt med dina modeller.

  Tills dess, i all välmening: ta dina mediciner.

  SvaraRadera
 48. @Anders Björkman
  JA, stöd till lokala säkerhetsorgan bygger upp afghansk förmåga till upprätthållande av lag och ordning.
  Du kan googla lite på "military assistance" så får du klart för dig vad det är för något.

  Jag tror verkligen inte att du vill ta del av kunskap eftersom du så hårdnackat främjar dig från den.

  SvaraRadera
 49. @Cynisk:
  Att sampatrullera med skytte med ett lokalt afghanskt militär/polisförband av okänd kvalitet och renommé pà fältet kan väl knappast bygga upp detta förbands/organs förmàga att upprätthàlla lag och ordning.
  Om medelafghanen Ali Bin Ali inte har förtroende för ett (antag korrupt) afghanskt polisorgan, inte ökar väl förtroendet om samma polisorgan dyker upp med utländsk militär + skyttar?

  SvaraRadera
 50. Jo, Anders Björkman, det är precis så det fungerar.
  Genom att utbilda, handleda och stödja (bla genom sampatrullering) ANSF så ökar ANSF förmåga att göra jobbet på ett bra sätt, vilket givetvis afghanerna själva ser. Afghanerna vill ha fungerande säkerhets- och rättsfunktioner och det är en av ISAF:s uppgifter att stödja den utvecklingen.

  Men återigen: Googla på "military assistance" och läs på ISAF:s hemsida.
  Du tycks ha behov av att läsa på.

  SvaraRadera
 51. Cynisk, du bränner tid i onödan. Ägna din intellektuella kapacitet till att göra något kreativt i stället för att förska lära någon som tror att den officiella förklaringen till att WTC 1 och 2 rasade är falsk.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera