lördag 13 mars 2010

Gästinlägg: Historiska omständigheter (uppdaterad)

Är vi goda människor, du och jag? Kanske är det inte ens möjligt för oss att begå onda handlingar, sådana man läser om i historieböckerna eller ser på TV-bilder från andra världsdelar. Inte ens under andra historiska omständigheter skulle vi kunna bli onda. Kanske är vi en ovanligt gynnad generation, vi som levt våra liv i den förvissningen att risken för krig och övergrepp i vår del av världen närmast räknas som obefintlig. Ingen kräver heller av oss att vi skall begå några illgärningar.

Nedan några exempel på vidrigheter som du och jag omöjligt skulle kunna vara inblandade i.

Vi sitter i våra vardagsrum och ser på våra televisionsapparater hur människor i Afrika råkar ut för att få sina kroppar stympade av olika krigsherrar och deras soldater och barnsoldater. Hur kan dom, undrar vi. I Leopold II av Belgiens privata Kongofristat halverades folkmängden mellan åren 1885 och 1908, p.g.a. européernas omänskliga behandling av befolkningen som bodde där. Då dödades mellan 8 och 30 miljoner människor, enligt senare uppskattningar och även enligt Encyclopædia Britannica, lite oklart med folkbokföringen. För att de belgiska soldaterna inte skulle slösa ammunition på djur, skulle ammunitionen redovisas mot uppvisande av en avhuggen högerhand för varje patron som använts. Ett missat skott innebar att man, för redovisningens skull, tvingades att ta högerhanden från en levande människa, inte sällan från barn. I en annan tid och på en annan plats än här och nu, kunde det ha varit du som varit belgisk soldat och som haft ammunition att redovisa i Kongofristaten.

De offentliga avrättningar som genomförs idag väcker avsky. Ändå förekommer dessa i ett antal länder. Hur kan dom, undrar vi. Svaret är att även vi européer kan. Avrättning med kanon lärde sig britterna i Indien, en metod som de sedan tog med sig till Afghanistan. Ett sådant utförande är smärtfritt för de dömda, och fruktansvärt för dem som närvarar vid en avrättning, konstaterade man. Androm till skräck och varnagel. I en annan tid och på en annan plats än här och nu, kunde det ha varit du som varit artillerist och haft uppgiften att tända fängkrutet.

Det är inte lätt att vetenskapligt testa hur man gör onda människor av goda. Stanforduniversitetet gjorde ett försök för 40 år sedan med unga studenter. Sådana vetenskapliga experiment är nog inte förenliga med tidsandan idag och redan då gick experimentet över styr och fick avbrytas. Verksamheten som studenterna utvecklade där och då har stora likheter med det som 30 år senare hände i Abu Ghraib-fängelset i Irak. Goda människor förvandlas till sadister på rekordtid när omständigheterna är de ”rätta”. Radioprogrammet Vetandets Värld i P1 sände ett program för ett tag sedan, som beskrev just det här experimentet. Har du 19 minuter och 31 sekunder att avvara, så lyssna av programmet. Under ca 13 min tecknas en bakgrund och själva experimentet beskrivs. Därefter är det dags för de tunga och tankeväckande slutsatserna. Väl använd tid.

Kan vi, du och jag, vara riktigt säkra på att vi är opåverkbara när det gäller vår oförmåga till ondska? På djupet och oavsett konsekvenser för vår egen välfärd?

Moral och värderingar går inte att reglementera eller skicka efter på postorder. Kanske är det så enkelt och så svårt att man skall leva sin egen moral och sina egna värderingar och vara beredd att ta eventuella konsekvenser.

Oavsett.

/Sumatra

Uppdaterad 10-03-14, 15:29
Vad är det som får människor att utsätta sig för fara, väl medvetna om att man kan bli invalidiserad eller dödad? För soldatens del finns det ett flertal nivåer att välja på: för den politiska ledningens skull, för den strategiska eller operativa ledningens skull, för förbandets skull eller för de kamraters skull, som man delar dagliga umbäranden med. Jag tror mig veta att det är det sistnämnda som gäller för den enskilde. Band of Brothers.

Det här är myntets framsida. Baksidan är att det är samma mekanism som får människor att begå onda handlingar. Att yla med flocken är en stark drift. Är det dessutom så att man får personliga fördelar eller slipper obehag så ger det dubbel utdelning.

Frågar man mobboffer, så brukar de ofta säga att plågoandarna är justa på tu man hand, men i grupp… En bra början inför framtiden är att trumma in i sina barn att aldrig göra någonting i grupp, som dem inte skulle göra om de varit ensamma. Sådant biter på sikt och ger dem en äkta värdegrund medan de fortfarande är formbara.

Att uppmana till öppenhet och ärlighet lurar ut mången god officer på banan. Att sedan systemet betraktar dem med avvikande uppfattning som besvärliga upptäcks väl så konkret i efterhand.

Äkta moralisk resning måste prövas i en verklighet. Så har skett, bl.a i Bosnien, vilket omvittnats av Morgonsur och Cynisk m.fl.


/Sumatra

Uppdaterad 10-03-21, 09:58
I Frankrike visas en dokumentär där deltagare i en TV-show får ge en man elstötar trots att dom är medvetna om att han kan dö.

Trots att skådespelaren skrek rakt ut av smärta och bad tävlingsdeltagarna att sluta fortsatte 80 procent av dem att ge honom elchocker. I slutet av programmet fick mannen så kraftiga stötar att det skulle ha kunnat döda honom – om det hade varit på riktigt.

I själva verket var programmet ett psykologiskt experiment för att se om deltagarna under tv-auktoritetens inflytande kan förmås att till och med döda en person. Dokumentären Dödens lek sändes i Frankrike i onsdags kväll och har chockat landet.


Jag är helt övertygad att s.k. Reality-TV eller Förnedrings-TV kommer att gå vidare. TV publiken kommer att vilja ha mer och mer. Själv så har jag ibland sutiit och tittat på Discoverys program från en akutmottagning. Jag är mycket inmponerad över läkarnas skicklighet, men besvärad över vilka grova operationer dom visar. I ett avsnitt kom en motorcykelförare in som iklädd jeans och t-shirt hade kört av vägen och in i ett skyltfönster. Läkaren beslutade om amputation av bägge benen och ena armen och kämpade för att försöka klara den andra armen.

En lumparkompis till mig berättade om sin tjänst som ytbärgare där han bl.a. fick tjänstgöra på en akutmottagning. Det egentliga syftet var inte att han skulle lära sig något, utan att han under kort tid skulle se så mycket blod och elände att han helt enkelt skulle härda sig för att kunna fungera i en verklig situation.

Samma sak kommer att ske med TV. Publiken härdas och komer därför vilja ha mer för att bli berörda.

På -70 talet cirkulerade det rykten om s.k. "snuff-movies". Om dessa verkligen existerade är oklart, men suget och intresset från mina kompisar att verkligen ha sett en var verkligt.

Vad är nästa steg? TV shower liknande filmerna "The Running Man" eller "Gamer"?

/CI

22 kommentarer:

 1. Ett tänkvärt inlägg av Sumatra. Vår egen blodiga historia ligger inte så långt bakom oss. Kongo har även en lång svensk historia som ännu inte har slutat.

  http://www.sakerhetspolitik.se/templates/Level2Page____1514.aspx

  Jag rekommenderar boken "Kung Leopolds vålnad" för den som vill veta mer.

  http://www.bokus.com/b/9173248509.html

  Samt givetvis Joseph Conrads klassiker "Heart of Darkness".

  http://en.wikipedia.org/wiki/Heart_of_Darkness

  För dom som tror att onska är något som vi vanliga människor inte kan ta till så vill jag bara påminna om kriget i Jugoslavien. De milistrupper som ställde till mest elände för civilbefolkningen var vanliga människor som du och jag. Jag rekommenderar även varmt TV dokumentären "The Wave"

  http://www.imdb.com/title/tt0083316/

  Den har även kommit i em modernare filmversion.

  http://www.imdb.com/title/tt1063669/

  Även i Sverige ställer små störningar i samhället till att vi beter oss som djur, fast kanske på en mindre skala. Får jag bara påminna om kaoset då tunnelbanorna slutade gå i snöstormen?

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/307158-valdsamt-nar-1000-personer-vantade-pa-bussen

  Så kära SL-passagerare vid Liljeholmen. Känn noggrannt efter. Det bor kanske en liten krigsförbrytare längst inne i er?

  SvaraRadera
 2. Jag skulle också vilja tipsa om Millgrams "Obedience to Authority" experiment och dess efterföljare.

  Jag har ett inlägg i denna anda uppe på min blogg om några minuter om ni vill ha er mer till livs.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 3. Här finns The Wave upplagt på Youtube.

  http://www.youtube.com/watch?v=BVRXXbU-z7U

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. @Roger: Ditt inlägg har tagits bort då videon i högsta grad är ett ironisk skämt med USA. Att sedan USA tillämpar Waterboarding som förkastas av de flesta människorättsorganisationer är känt av de flesta.

  SvaraRadera
 7. J.K har gjort ett inlääg i samma anda.

  http://insatsen.blogspot.com/2010/03/ett-forsok-till-att-visa-att-manga.html

  SvaraRadera
 8. Det är alls inget skämt, det är en instruktionsvideo! Med all sannolikhet. Det är ju det som gör den så hemsk, att se vad amerikanarna har reducerats till som folk.

  Mvh Roger

  SvaraRadera
 9. @Roger: Snälla lilla du, lär dig se skillnad på ironi och verklighet! Filmsnuttarna i svart-vitt i din "instruktionsvideo" kan vara autentiska. Killen i uniformen är det inte. För dom som önskar se eländet gå till youtube.com sök på waterboarding + instruction.

  SvaraRadera
 10. Kan rekommendera den tyska filmen "Das Experiment" som är baserad på händelserna i det riktiga Stanfordexperimentet.

  http://www.imdb.com/title/tt0250258/


  Kalle

  SvaraRadera
 11. En bok på områden som jag tycker är riktigt läsvärd är Christofer Brownings "Helt vanliga män". Om hur "vanliga människor" utan ideologiska koppling motiverades att delta i massakerna på östfronten under WW2

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172975857&checked=1&shopperid=9740AEB9C77048DBBF1BF88CF0959ED1

  SvaraRadera
 12. @Dan: En mycket bra bok. Det som jag anser intressant med den är att soldaterna verkligen hade ett val att ställa upp eller inte på avrättningarna. Det finns heller inga fakta som pekar på att dom som valde att inte ställa upp blev bestraffade. Så vad var det som fick dom att korsa linjen från att vara "vanliga män"? Grupptryck? Nazistisk ideoligi?

  Många skyller nazisternas framfart på SA, SS m.fl, men faktum är att nazisterna hade ett folkstöd. Min egen kusins pappa kommer från Österrike och heter som av en slump "Adolf" i mellannamn...

  SvaraRadera
 13. Känslig idag Chefsingenjören? (eftersom du plockade bort även mitt senaste inlägg) Eller ville du inte framstå som en som behöver "renovera på vinden" för andra? Har man fel så har man och då ska man inte reagera som en dålig förlorare, med en dålig ursäkt för att rensa i kommentarsfältet!

  Mvh Roger

  SvaraRadera
 14. @Roger: En gång för alla. Youtube är ingen källa för kvalitetssäkrad information! Videon du länkade till var ett rent skämt som någon lagt upp för att:
  1 - Roa folk som har en viss typ av humor
  2 - Lura godtrogna människor.

  Här är för övrigt en annan Youtubevideo som dyker upp om man söker på begreppen "waterboarding" och "instruction".

  http://www.youtube.com/watch?v=SWay0ARZNvA&feature=fvw

  SvaraRadera
 15. @ Roger Klang

  Snälla Roger, håll dig borta från det här inlägget. Vi som är satta att under svåra omständigheter vara skillnaden mellan eget och andras liv eller död, väl eller ve, försöker att ha ett seriöst meningsutbyte i mycket svåra frågor.

  Föreslår att du förhalar till Passagens debatter, där dina inlägg inte avviker.

  Snälla.

  SvaraRadera
 16. @ Chefsingenjören

  I din kommentar 00.04 "stal" du min nästa kommentar. Det finns ingenstans belagt att de som mälde ut sig inför tjänstgöring i KZ någonsin bestraffades för detta, precis som du skrev.

  Att samma ord kan användas på olika sätt i olika sammanhang framgår av det tal som Heinrich Himmler höll 1943 ett hundratal generaler:

  "En grundprincip gäller varje SS-man - att vara ärlig, anständig, lojal och kamratlig..."

  "...att stå inför hundra, femhundra eller många tusentals lik. Att ha uthärdat detta och - frånsett några fall av mänsklig svaghet -ha förblivit anständiga har gjort oss hårda".

  SvaraRadera
 17. Rekommenderar en titt på J.K Nilssons blogg Väpnaren, som behandlar samma ämne som detta inlägg.

  Hittar dit gör du genom att följa länken:

  http://insatsen.blogspot.com/

  Välskrivet och tänkvärt.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 19. @ Roger Klang

  Då får jag tacka dig för den här tiden, nu när du gör SORTI, inte sordin.

  En sordin är en anordning för att skapa en dämpad klang hos ett musikinstrument. OBS ordvitsen Klang-klang.

  Jag önskar dig lycka till i livet. Som ett ord på vägen bifogar jag Ferlins underbara dikt Barfotabarn.

  Du har tappat ditt ord och din papperslapp,
  du barfotabarn i livet.
  Så sitter du åter på handlarns trapp
  och gråter så övergivet.

  Vad var det för ord - var det långt eller kort,
  var det väl eller illa skrivet?
  Tänk efter nu - förrn vi föser dej bort,
  du barfotabarn i livet.

  Lev väl

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 21. Kan rekommendera Daniel Goldhagens bok "Hitlers Willing Executioners" som beskriver de brott som vanliga soldater (ofta reservister) i vanliga arméförband begick.

  Goldhagens tes om att tidens Tyskar kollektivt närde en form av extrem anti-semitism kan och har ifrågasätts, men bokens många exempel är skrämmande (speciellt avsnittet om 101'a [reserv] MP-bataljonen ligger kvar i min skalle). 'Vanliga' människor med personlig mognad, familj och utan vidare anknytning till nazismen begick brott som mätte sig väl med de värsta SS-övningarna.

  SvaraRadera