söndag 14 mars 2010

Dagens musikvideo

En mailkonversation med J.K. fick mig att komma ihåg den här gamla godingen.Snacka om reklam för FV. Nej just det, vi får inte göra reklam för FV mer eftersom det numera heter Försvarsmakten..

Hej reklammuppar på HKV! Ni gör samma misstag som Saab när man tog bort Gripenprodukterna ur sitt reklamsortiment. Varumärket Försvarsmakten är för könslöst. Gå tillbaka till de gamla försvarsgrensvisa Armén, Marinen och Flygvapnet. Det är inarbetade varumärken som vi borde nyttja mer. Lite konkurrens skapar dessutom bara bättre grogrund för rekrytering och identitet hos de anställda!

13 kommentarer:

 1. Kult.

  Själv vill jag gå ett steg längre och återgå till tiden när det egna förbandet och förbandets uppgifter var rekryteringsgrunden. Själv tror jag att förbandet är den högsta nivå som individen känner samhörighet med. Resten blir en abstraktion utan egentligt värde.

  SvaraRadera
 2. "Jag är i första hand kronobergare, i andra hand infanterist, i tredje hand arméofficer och resten skiter jag i....."
  Sagt av kurskamrat för många år sedan..../PH

  SvaraRadera
 3. "Jag är inte i första hand officer - jag är pilot...."

  Sagt i månget fikarum under många år - innan reklammupparna i HKV skulle börja vårda varumärket FM utan förankring i verkligheten...

  SvaraRadera
 4. Tror inte att det är några reklammuppar som ligger bakom att förband och vapengrenar avidentifieras.
  Förmodligen är det ett resultat av två saker:
  - En önskan att komma ifrån tidigare stridigheter mellan försvarsgrenarna
  - Avsaknaden av uppgift. (om man räknar bort "polispatrullerna" i utlandsstyrkan) Utan yttre tryck kan generalerna organisera sig helt utifrån inre krav.

  Förhoppningsvis kommer den kommande nya organisationen vara självreglerande.

  SvaraRadera
 5. Ungtupp från Charliehill14 mars 2010 kl. 17:35

  Skulle inte en annan anledning till avidentifieringen av förband, vapenslag och vapengrenar även vara att de knappt finns längre?

  Om vi bara ska ha 1 funktionsförbandsplattform av varje, 3 pansarplattformar, 3 flygflottiljer, en marinbas och en helikopterflottilj så kanske det är lika bra att försöka skapa något gemensamt att utgå ifrån på central nivå

  Förbandsanda och -stolthet är förvisso väldigt viktigt, men måste väl ändå vara något som byggs upp lokalt, på plats, av berörd chef och personal. Inte av HKV.

  SvaraRadera
 6. Det där är en fantastisk rekryteringsfilm. Jag blir faktiskt ångerfull att jag valde ett liv i grönt istället för i det blå. Nu har tåget (planet?) gått...

  SvaraRadera
 7. @ Ungtupp från Charliehill

  Vill lägga in en protest mot din beskrivning av förbandsmassan. Marinbasen är inte ett stridande förband eller ens ett blivande insatsförband. Bara inom marinen finns en ubflj, två sjöstriflj och ett amfibieregemente. Alla dessa är stridande förband som den enskilde soldaten eller sjömannen kan känna hemmahörighet i. Dessa individer på lokal nivå bryr sig nog inte särskilt mycket om den centrala nivån.

  SvaraRadera
 8. FM har förbjudit bat- och kompanimärken på te x tränings/profilkläder. Beställer man dessa och vill ha förbandsmärken broderade går det bra. HKV har en grafiker som censurerar bort alla märken utom förbandsmärken (flottilj/regements nivå)
  Som jag uppfattade grafikern skulle detta vara reglerat i Uniformsreglementet
  Vill man framhäva sitt kompani är utbildningstecken det mest utstickande som är OK.
  Man kan ansöka om ett godkännande av sitt märke hos HKV, min uppfattning var att det var lättare att få utresetillstånd från NordKorea än att få bära det märke som symboliserar det man är mest stolt över, sitt eget kompani!

  Johansson, Ledsystoff FV

  SvaraRadera
 9. @Anonym 09.23: Jag vet inte om jag håller med dig:

  - Bara för att vi har skapat en Joint stab behöver vi inte döda Försvarsgrenarna. HKV är helt enkelt rädda för starka försvarsgrenschefer. Dessutom så är det korkat att gå miste om den rekryteringseffekt som de starka varumärkena Armé, Marin och Flygvapen innebär.

  - Dessutom skulle jag vilja hävda att kriget mellan försvarsgrenarna är inte slut, utan fortsätter på en högre nivå i den gemensamma staben. Nu när man inte har försvarsgrensvisa utvecklings- och driftbudgetar blir det än viktigare för att slåss för sin sak ur den gemensamma kassan. Materiel- och Budgetdialoger är närmast att likna vid De Långa Knivarnas Natt.

  SvaraRadera
 10. Värmer i ett gammalt F 10-hjärta att se. Man minns hur man slängde i sig kaffet och gå ut för att starta "pugh'en", s a s ;)

  SvaraRadera
 11. @ CI 12.20

  Håller med om beskrivningen bortsett - från att försvarsgrensstriderna ofta förs hänsynslöst för att "roffa åt sig" ur den gemensamma kassan utan hänsyn till helheten - och alltför sällan av de vassaste knivarna i lådan...

  SvaraRadera
 12. Är det inte en Vigg man ser accelerera förbi i slutscenen?

  SvaraRadera
 13. @Anonym 05.08: Jorå, när det gäller acceleration på låg höjd och muller så finns det inget som slår en Viggen! :-) Det mullret känns gôtt i kroppen....

  SvaraRadera