måndag 1 mars 2010

Dags för lite PR (uppdaterad)

Jag har sparkat en smula på FM Infochef den senaste tiden. Detta med anledning av FML fokus på reklamkampanjer som hjälpmedel för att rekrytera soldater till det nya insatsförsvaret. Nonsens i mina ögon. Det viktigaste för att ge allmänheten ett bra förtroende för Försvarsmakten är inte att öka mängden reklam, utan att visa att vi har en verksamhet som är värd vår budget samt att visa att vi står för de rätta värderingarna i samhället.

Nu har vi verkligen läge att göra just detta. I samband med attentatet i Afghanistan där de två svenska officerarna kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson sköts till döds så dödades även deras tolk, Mohammad Shahab Ayoby.

Nu har FM gått ut och meddelat att man kommer att betala ut en ersättning till Muhammads familj.

Den svenska styrkans lokalanställda i Afghanistan har i vanliga fall ingen olycksfalls- eller dödsfallsförsäkring. Men eftersom de tre stupade bedöms ha varit på tjänsteresa i Afghanistan vid händelsen den 7 februari gäller ett avtal mellan Försvarsmakten och Kammarkollegiet.

- I det här fallet var de på tjänsteresa, säger Philip Simon vid Försvarsmaktens informationsstab, till TT.

I ett första steg får nu tolkens pappa 2 500 dollar (motsvarande cirka 17 800 kronor), som kommer betalas ut av svenska styrkan i norra Afghanistan. Ersättningen ska räcka till graven, gravsättningen samt till mat och dryck till begravningsgästerna, skriver Expressens nätupplaga.


Mitt i all bedrövelse finns nu ett gyllene tillfälle att skapa ett ökat förtroende mellan det svenska förbandet och den afghanska lokalbefolkningen. Om vi verkligen stöttar Muhammads familj och visar att han var en av oss så kommer vi att vinna något som all reklam i världen inte kan ge oss. Det kommer i förlängningen att ge de svenska soldaterna ett bättre skydd än än åtskilliga stridsfordon 90 då lokalbefolkningen kommer att lita på oss och ge oss information om talibanernas attentatförsök. Därför snälla FM jurister och ekonomer. Snåla inte med ersättningen i detta fall. En obetydlig summa idag kan spara miljoner och framför allt svenska liv i morgon! Visa att vi verkligen bryr oss om Afghanistan och att vi inte enbart är där för att ge Sverige pluspoäng från USA och NATO.

Uppdaterad 10-03-02, 07:31
Givetvis ska stödet till familjen inte begränsas till enbart pengar. Vi måste se till att stötta Shahabs familj på samma sätt som vi stöttar familjerna till de stupade svenska officerarna.

Wiseman och Morgonsur har tagit upp säkerhetsaspekten. Om vi ska vinna lokalbefolkningens stöd måste vi visa att dom har mer att vinna genom att stödja oss i stället för talibanerna. Våra soldater måste visa att vi är där för att skydda lokalbefolkningen i första hand och bekämpa talibaner i andra. Ett sätt att göra just detta är att integrera lokalbefolkningen i våra styrkor som t.ex. tolkar eller att utföra arbeten.

7 kommentarer:

 1. Det är en helt annan kultur... Såg en intervju på TV med tolkens anhöriga: de var oerhört besvikna på att FM inte varit där och besökt dem och stöttat i deras sorg, men pengar var de inte så intresserade av...de skulle inte ge tillbaks deras förlorade son/bror...

  SvaraRadera
 2. @Anonym 13.19: Det ena utesluter inte det andra. Även en svensk familj skulle tacka nej till enbart pengar. Självklart ska vi ställa upp med stöttning till familjen.

  Om FM inte har besökt tolkens familj så är det mycket dåligt skött.

  SvaraRadera
 3. För en gångs skull måste jag helt instämma i Chefsingenjörens värdegrund, eftersom den sammanfaller med min värdegrund!

  Roger Klang, Lund Scaniae

  SvaraRadera
 4. vore ngt för sverige?

  President Obama issued an executive order Monday that restocks the order this way in the event that Gates dies or is otherwise unable to serve:

  1.) Deputy Secretary of Defense
  2.) Secretary of the Army
  3.) Secretary of the Navy
  4.) Secretary of the Air Force
  5.) Undersecretary of Defense for Acquisition Technology, and Logistics
  6.) Undersecretary of Defense for Policy
  7.) Undersecretary of Defense (Comptroller)
  8.) Undersecretary of Defense for Personnel and Readiness
  9.) Undersecretary of Defense for Intelligence
  10.) Deputy Chief Management Officer

  11.) Principal Deputy Undersecretary for acquisition, technology and logistics 12.) Principal Deputy Undersecretary for policy 13.) Defense Comptroller 14.) Principal Deputy Undersecretary for personnel and readiness 15.) Principal Deputy Undersecretary for intelligence 16.) Director of Defense Research and Engineering 17.) Defense Department General Counsel, the assistant secretaries of Defense, the assistant to the secretary for nuclear and chemical and biological defense programs; director of operational test and evaluation, the director of operational energy plans and programs, and the director of cost assessment and program evaluation 18.) The Undersecretaries of the Army, the Navy, and the Air Force 19.) Assistant secretaries of the Army, the Navy, and the Air Force, and General Counsels of the Army, the Navy, and the Air Force.
  http://voices.washingtonpost.com/federal-eye/2010/03/eye_opener_pentagon_changes_li.html?hpid=news-col-blog

  SvaraRadera
 5. @Anonym 05.59: Inte för att jag riktigt förstår vad din kommentar hade med inlägget att göra...

  Men om USA börjar hamna i det läge att ersättare nummer 19 ställer upp så har något gått mycket galet.

  SvaraRadera
 6. Kommer ihåg min kompis föräldrars oro över att ha råd med begravningen efter att han omkommit i en olycka med en sk60. Den ersättning som utgick till dem var i samma storleksordning... I guess it is the price of freedom?

  SvaraRadera
 7. @Roger: Skönt att höra att jag "för en gångs skull" överensstämmer med din värdegrund. :-)

  SvaraRadera