lördag 13 mars 2010

Lycka till! (uppdaterad)

Idag påbörjar HMS Carlskrona resan ner till Adenviken. Carlskrona är ett fartyg som är betydligt mer lämpat för basering på de stora haven. Kustkorvetterna i ME01 och även deras framtida ersättare korvetten Visby är egentligen en storlek för liten. Även om Carlskrona har gott om plats för matlagning ombord så visar det här SVT reportaget att det trots allt kommer att bli trångt ombord under de nio månaderna till sjöss.

HMS Carlskrona kommer att kasta loss från Karlskrona lördagen den 13 mars. Insatsen i området påbörjas den 14 april.

Under de fyra första månaderna kommer ett svensklett styrkehögkvarter (FHQ, Force Head Quarters) ombord som leder EU:s fartyg i området. Insatsen kommer att förlängas med ytterligare två månader under hösten 2010. Fartyget beräknas återkomma till hemmahamnen under första halvan av december.


Fartyget har byggts om för insatsen och har nu betydligt bättre möjligheter till kommunikation, men även för att ta hand om eventuella fångar.

Med Carlskrona så kommer också två stycken HKP 15. Det ska bli mycket intressant att se hur HKP 15 fungerar ombord på fartyget. Jag är själv en smula fundersam över hur underhållet kommer att påverkas av exponeringen av klimatet till havs.

Jag ser även fram emot rapporter om hur samarbetet med Kustbevakningen fungerar där ner. Den här insatsen kan vara början till något nytt där det blir mer självklart med integrerade militära och civila insatser även internationellt.

Framtiden för insatsen kan dock komma att påverkas beroende på utgången av de rättegångar av fångna piraterna som hålls i Kenya. Skulle det visa sig att internationell lag har problem med att hantera denna typ av piratverksamhet så kommer ATALANTA inte att juridiskt kunna fortsätta mycket längre.

Hur som helst, lycka till där nere!

Uppdaterad 10-03-14, 10:35
Forsvarsmakten.se (usch vad jag ogillar "forsvenskade" web-adresser) har lagt upp ett reportage från Carlskronas avfärd.

Det jag noterade var att helikopterdäck var helt tomt. Hur tar sig våra två HKP 15 ned till Adenviken? Transport i våra leasede C-17?

1 kommentar:

  1. Transporterades i Condor, dvs AN124

    http://www.forsvarsmakten.se/sv/Forband-och-formagor/Forband/Helikopterflottiljen-Hkpflj/Nyheter/Helikoptrar-pa-plats-i-Djibouti/

    Mikael Ros

    SvaraRadera