söndag 14 mars 2010

Vad händer i Thailand? (uppdaterad)

Thailand är ett land som har många kopplingar till Sverige. Svenska turister åker dit i mängder och många svenskar köper hus för att i framtiden kunna pensionera sig där. Men vi har även militära samarbeten. Den thailändska försvarsmakten genomgår just nu en stor upprustning av sin materiel. Man har köpt in fartyg, stridsfordon, massor av eldhandvapen men även början till ett nytt Flygvapen. Det thailändska flygvapnet är stort, ca 30.000 man! Man fokuserar dock mest på stöd till armén i form av transportflyg, helikoptrar och CAS. Framför allt är det oroligheterna i de södra delarna av thailand och kriget mot knarksmugglarna i den norra delen som armén och polisen är engagerade i.

I höst kommer Sverige att börja leverera det som Thailand beställde från FMV 2008, d.v.s. sex stycken 39C/D Gripen, en FSR 890 och en Saab 340. Dessutom kommer Saab att leverera stridsledningsutrustning för att kommunicera med Gripen och FSR 890. I korta drag så är det det svenska stridsledningskonceptet FV2000 som fanns med 39A/B som thailändarna är ute efter. För det thailänska flygvapnet RTAF är detta ett stort lyft då de tidigare F5 (utan radar) och F16A/B var helt utan datakomunikation. Nu genomgår de kvarvarande F16 en MLU - Mid Life Update för att förlänga den kvarvarande livstiden, men förr eller senare kommer även de att behöva bytas ut. F16 parken har varierande ålder, men de äldsta är över 20 år.

För Sveriges del innebär det att det med stor sannolikhet kommer att bli fler affärer. De första sex flygplanen är enbart ett smakprov för att se om dom klarar av att operera i det thailändska klimatet. F5 och F16 har inte lika mycket elektronik som ett modernt stridsflygplan som Gripen. Den affär som alla väntar på är Batch 2 som består av ytterligare sex Gripen och en FSR890. I väntan på leveransen av de nya flygplanen utbildas just nu thailändska tekniker på FMTS i Halmstad och thailändska piloter på F7 i Såtenäs.

Det thailändska flygvapnet uppgraderar även sina C-130 med ny avionik och motorer. Hmm, kanske något för våra gamla svenska Tp-84?

Den thailändska armén och polisen har fått mycket kritik för sitt agerande i kriget mot knarksmugglarna. Många oskyldiga har dödats och i vissa regioner har polisen använt rena terrormetoder för att få stopp på droghanteringen.

Det är omöjligt att veta exakt hur många som dog, men utan tvivel fler, och i snabbare takt, än i många mellanstatliga krig. En utredning från 2007 kom fram till att 2 819 personer hade dödats under kampanjens 18 månader. Omkring hälften av offren saknade enligt rapporten helt koppling till droghandeln, åtskilliga andra var narkomaner som påbörjat program för drogavvänjning.

Det var den förre premiärministern Thaksin Shinawatra som låg bakom de hårda metoderna.

Som granne till Burma, världens näst största producent av opium, har Thailand i decennier brottats med droghandel och utbrett missbruk. Även polisbrutalitet och summariska avrättningar av brottsmisstänkta har en lång tradition i landet. Men Thaksin Shinawatra, som själv började sin yrkesbana inom poliskåren, var den förste thailändske ledare som gjorde polisens metoder till en del av sitt politiska program.

»Det finns inget under solen den thailändska polisen inte kan göra. Vi måste slå med järnnäve mot knarklangarna utan någon pardon. Eftersom langarna är skoningslösa mot våra barn är vi skoningslösa mot dem, det är inte fel. Om några langare dör är det normalt.« Så sa Thaksin Shinawatra ett par veckor innan han förklarade krig mot knarket den 1 februari 2003.


Thaksin må vara en stor skurk, men han har stöd från stora delar av befolkningen. Idag kommer stora demonstrationer att genomföras i Bangkok till stöd för Thaksin. Hur detta kommer att utvecklas är oklart, men det finns stora spänningar mellan de Röda (som stödjer Thaksin) och de Gula (som stödjer den sittande regimen och kungahuset).

Frågan är därför vad som händer med:

- I första hand leveransen av de sex första flygplanen i Batch 1 och uppstart av den svenska supportgruppen på Surat Thanibasen. Oroligheterna kan göra det svårt att genomföra leveranser och den svenska personalen behöver någon form av säkerhet kring framför allt deras familjers boende.

- Kontrakt för Batch 2. Vem kommer att styra i Thailand om något år?

- Fortsatt Gripenförsäljning. Om militären ingriper igen och det blir en ny militärdiktatur så kommer det att bli mycket svårt för svenska politiker att fortsätta leverera krigsmateriel till Thailand. Detta kan även försvåra den svenska supporten av Gripenflygplanen.

- I förlängningen svensk turism om oroligheterna fortsätter. UD rekommenderar för tillfället att man inte besöker Bangkok idag.

Uppdaterad 10-03-15, 07:41
Demonstranterna kräver att premiärminister Abhisit Vejjajiva upplöser parlamentet, något som han inte går med på.

Rödskjortorna" anser att regeringen saknar legitimitet. Abhisit tillträdde i december 2008, sedan en domstol beslutat att den Thaksinvänliga regering som satt vid makten skulle diskvalificeras på grund av påstått valfusk. Thaksins anhängare har genomfört flera stora demonstrationer sedan dess, men de nu pågående är de mest omfattande på ett år. Protesterna kommer två veckor efter ett domstolsbeslut om att motsvarande 10 miljarder kronor av Thaksins tillgångar ska beslagtas. Själv befinner sig Thaksin utomlands.

Den svenska ambassaden i Thailand avråder fortfarande svenskar från att besöka de södra regionerna.

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till de fyra södra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.

Beslut om avrådan togs 18 september 2006. Avrådan gäller tills vidare.

Ambassaden rekommenderar att resor över landgränsen mellan Thailand och Malaysia undviks.


Att oroligheterna har en risk att eskalera visar den senaste tidens beslag av vapen. Bl.a. hemmagjorda M79 granatkastare.

Uppdaterad 10-03-15, 18:39
Våldet eskalerar i Thailand. Nu har de granatkastare som nämdes ovan använts i anfall mot armebaser i centrala Bangkok.

Två soldater skadades i attacken mot militärbasen, där landets arméchef har sitt residens. Enligt den engelskspråkiga tidningen The Nation hade en man tagits i förhör om attentatet. Det framgick dock inte om den hade något med demonstrationerna att göra.

Frågan är vad som händer utifall konflikten eskalerar mer? Har vi någon Force Majeur klausul i vårt kontrakt med Thailand?

Uppdaterad 10-03-16, 07:41
Den thailändska armén har förberett sig väl på insatser mot demonstrationer. 48 kompanier a 150 soldater har utrustats med kravallutrustning.

Jag hoppas bara att dom inte behöver sättas in...

Uppdaterad 10-03-16, 19:00
Demonstranterna tar till ganska så äckliga grepp och häller ut människoblod utanför regeringshögkvarteret. Hade det varit i Sverige hade dom blivit arresterade för brott mot smittskyddslagen. Det är tur att vi i Sverige har lagar mot allt...

Demonstranterna hotar att genomföra denna aktion ytterligare två gånger och om inget händer så kan våldet eskalera. Man har visat att viljan finns genom att ytterligare en gång beskjuta mål kopplade till den sittande regimen med granatgevär.

Thaksin befinner sig själv i Kambodja, vilket inte bådar gott inför det kommande mötet i Singapore i helgen med ASEAN där känslorna mellan Thailand och Kambodja med stor sannolikhet kommer att ligga kring fryspunkten.

Det ska bli intressant att se hur vi svenskar löser vårt Gripenåtagande om oroligheterna fortsätter. Kanske svenska tekniker får tjänstgöra under stridsförhållande utlånade till Thailand likt de svenska tekniker som en gång för länge sedan var med och levererade J26 Mustang till Dominikanska Republiken?

Uppdaterad 10-03-27, 10:34
Just nu befinner sig den svenska supportgruppen i Thailand för att titta på sitt nya boende. Samtidigt pågår nya demonstrationer i Bangkok.

Lördagens plan uppges vara att med fredliga medel tvinga soldater att dra sig tillbaka från tempel och andra civila platser i staden. Soldaterna placerades ut för flera veckor sedan, som ett led i massiva säkerhetsåtgärder just inför regimkritikernas aktioner.

Abhisit var på lördagsmorgonen i Hua Hin för att där inspektera platsen för toppmötet inom Mekong River Commission (MRC), för länder runt den stora floden Mekong, som ska hållas den 2-6 april.

Men när demonstranterna började samlas i Bangkok bedömde han enligt thailändska medier läget som så allvarligt att han snabbt tog helikoptern tillbaka till den militärbas i Bangkoks centrala delar han numera använder som kontor.


Fler granatattacker har inträffat. Än så länge utan att någon kommit till skada.

Uppdaterad 10-03-28, 11:53
Två soldater skadades i Bangkok när dom blev attackerade med granater. En del av kommentarerna nedan anser att demonstrationerna är en del av en demokratisk process. Demonstrationer - Ja, Granater - Nej!

Uppdaterad 10-04-03, 19:04
Ny helg, nya demonstrationer. Frågan är om "rödskjortorna" nu närmar sig det dom önskar.

Premiärminister Abhisit, som har militärens och det rojalistiska etablissemangets stöd, har sagt att det vore omöjligt att i detta spända läge arrangera det nyval som rödskjortorna kräver. Han har erbjudit sig att upplösa parlamentet i december, ett år innan hans mandat löper ut.

Om det skulle hållas val nu, skulle Abhisit enligt de flesta bedömare sannolikt förlora.


Nytt val kan innebära att Thaksin återfår inflytande. Vad kommer militären att säga om detta? Ny militärkupp? Hur som helst så kan det innebära problem för leveransen av Gripenflygplanen vid årsskiftet, men framför allt fortsatt försäljning.