söndag 14 mars 2010

Vad händer i Thailand? (uppdaterad)

Thailand är ett land som har många kopplingar till Sverige. Svenska turister åker dit i mängder och många svenskar köper hus för att i framtiden kunna pensionera sig där. Men vi har även militära samarbeten. Den thailändska försvarsmakten genomgår just nu en stor upprustning av sin materiel. Man har köpt in fartyg, stridsfordon, massor av eldhandvapen men även början till ett nytt Flygvapen. Det thailändska flygvapnet är stort, ca 30.000 man! Man fokuserar dock mest på stöd till armén i form av transportflyg, helikoptrar och CAS. Framför allt är det oroligheterna i de södra delarna av thailand och kriget mot knarksmugglarna i den norra delen som armén och polisen är engagerade i.

I höst kommer Sverige att börja leverera det som Thailand beställde från FMV 2008, d.v.s. sex stycken 39C/D Gripen, en FSR 890 och en Saab 340. Dessutom kommer Saab att leverera stridsledningsutrustning för att kommunicera med Gripen och FSR 890. I korta drag så är det det svenska stridsledningskonceptet FV2000 som fanns med 39A/B som thailändarna är ute efter. För det thailänska flygvapnet RTAF är detta ett stort lyft då de tidigare F5 (utan radar) och F16A/B var helt utan datakomunikation. Nu genomgår de kvarvarande F16 en MLU - Mid Life Update för att förlänga den kvarvarande livstiden, men förr eller senare kommer även de att behöva bytas ut. F16 parken har varierande ålder, men de äldsta är över 20 år.

För Sveriges del innebär det att det med stor sannolikhet kommer att bli fler affärer. De första sex flygplanen är enbart ett smakprov för att se om dom klarar av att operera i det thailändska klimatet. F5 och F16 har inte lika mycket elektronik som ett modernt stridsflygplan som Gripen. Den affär som alla väntar på är Batch 2 som består av ytterligare sex Gripen och en FSR890. I väntan på leveransen av de nya flygplanen utbildas just nu thailändska tekniker på FMTS i Halmstad och thailändska piloter på F7 i Såtenäs.

Det thailändska flygvapnet uppgraderar även sina C-130 med ny avionik och motorer. Hmm, kanske något för våra gamla svenska Tp-84?

Den thailändska armén och polisen har fått mycket kritik för sitt agerande i kriget mot knarksmugglarna. Många oskyldiga har dödats och i vissa regioner har polisen använt rena terrormetoder för att få stopp på droghanteringen.

Det är omöjligt att veta exakt hur många som dog, men utan tvivel fler, och i snabbare takt, än i många mellanstatliga krig. En utredning från 2007 kom fram till att 2 819 personer hade dödats under kampanjens 18 månader. Omkring hälften av offren saknade enligt rapporten helt koppling till droghandeln, åtskilliga andra var narkomaner som påbörjat program för drogavvänjning.

Det var den förre premiärministern Thaksin Shinawatra som låg bakom de hårda metoderna.

Som granne till Burma, världens näst största producent av opium, har Thailand i decennier brottats med droghandel och utbrett missbruk. Även polisbrutalitet och summariska avrättningar av brottsmisstänkta har en lång tradition i landet. Men Thaksin Shinawatra, som själv började sin yrkesbana inom poliskåren, var den förste thailändske ledare som gjorde polisens metoder till en del av sitt politiska program.

»Det finns inget under solen den thailändska polisen inte kan göra. Vi måste slå med järnnäve mot knarklangarna utan någon pardon. Eftersom langarna är skoningslösa mot våra barn är vi skoningslösa mot dem, det är inte fel. Om några langare dör är det normalt.« Så sa Thaksin Shinawatra ett par veckor innan han förklarade krig mot knarket den 1 februari 2003.


Thaksin må vara en stor skurk, men han har stöd från stora delar av befolkningen. Idag kommer stora demonstrationer att genomföras i Bangkok till stöd för Thaksin. Hur detta kommer att utvecklas är oklart, men det finns stora spänningar mellan de Röda (som stödjer Thaksin) och de Gula (som stödjer den sittande regimen och kungahuset).

Frågan är därför vad som händer med:

- I första hand leveransen av de sex första flygplanen i Batch 1 och uppstart av den svenska supportgruppen på Surat Thanibasen. Oroligheterna kan göra det svårt att genomföra leveranser och den svenska personalen behöver någon form av säkerhet kring framför allt deras familjers boende.

- Kontrakt för Batch 2. Vem kommer att styra i Thailand om något år?

- Fortsatt Gripenförsäljning. Om militären ingriper igen och det blir en ny militärdiktatur så kommer det att bli mycket svårt för svenska politiker att fortsätta leverera krigsmateriel till Thailand. Detta kan även försvåra den svenska supporten av Gripenflygplanen.

- I förlängningen svensk turism om oroligheterna fortsätter. UD rekommenderar för tillfället att man inte besöker Bangkok idag.

Uppdaterad 10-03-15, 07:41
Demonstranterna kräver att premiärminister Abhisit Vejjajiva upplöser parlamentet, något som han inte går med på.

Rödskjortorna" anser att regeringen saknar legitimitet. Abhisit tillträdde i december 2008, sedan en domstol beslutat att den Thaksinvänliga regering som satt vid makten skulle diskvalificeras på grund av påstått valfusk. Thaksins anhängare har genomfört flera stora demonstrationer sedan dess, men de nu pågående är de mest omfattande på ett år. Protesterna kommer två veckor efter ett domstolsbeslut om att motsvarande 10 miljarder kronor av Thaksins tillgångar ska beslagtas. Själv befinner sig Thaksin utomlands.

Den svenska ambassaden i Thailand avråder fortfarande svenskar från att besöka de södra regionerna.

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till de fyra södra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.

Beslut om avrådan togs 18 september 2006. Avrådan gäller tills vidare.

Ambassaden rekommenderar att resor över landgränsen mellan Thailand och Malaysia undviks.


Att oroligheterna har en risk att eskalera visar den senaste tidens beslag av vapen. Bl.a. hemmagjorda M79 granatkastare.

Uppdaterad 10-03-15, 18:39
Våldet eskalerar i Thailand. Nu har de granatkastare som nämdes ovan använts i anfall mot armebaser i centrala Bangkok.

Två soldater skadades i attacken mot militärbasen, där landets arméchef har sitt residens. Enligt den engelskspråkiga tidningen The Nation hade en man tagits i förhör om attentatet. Det framgick dock inte om den hade något med demonstrationerna att göra.

Frågan är vad som händer utifall konflikten eskalerar mer? Har vi någon Force Majeur klausul i vårt kontrakt med Thailand?

Uppdaterad 10-03-16, 07:41
Den thailändska armén har förberett sig väl på insatser mot demonstrationer. 48 kompanier a 150 soldater har utrustats med kravallutrustning.

Jag hoppas bara att dom inte behöver sättas in...

Uppdaterad 10-03-16, 19:00
Demonstranterna tar till ganska så äckliga grepp och häller ut människoblod utanför regeringshögkvarteret. Hade det varit i Sverige hade dom blivit arresterade för brott mot smittskyddslagen. Det är tur att vi i Sverige har lagar mot allt...

Demonstranterna hotar att genomföra denna aktion ytterligare två gånger och om inget händer så kan våldet eskalera. Man har visat att viljan finns genom att ytterligare en gång beskjuta mål kopplade till den sittande regimen med granatgevär.

Thaksin befinner sig själv i Kambodja, vilket inte bådar gott inför det kommande mötet i Singapore i helgen med ASEAN där känslorna mellan Thailand och Kambodja med stor sannolikhet kommer att ligga kring fryspunkten.

Det ska bli intressant att se hur vi svenskar löser vårt Gripenåtagande om oroligheterna fortsätter. Kanske svenska tekniker får tjänstgöra under stridsförhållande utlånade till Thailand likt de svenska tekniker som en gång för länge sedan var med och levererade J26 Mustang till Dominikanska Republiken?

Uppdaterad 10-03-27, 10:34
Just nu befinner sig den svenska supportgruppen i Thailand för att titta på sitt nya boende. Samtidigt pågår nya demonstrationer i Bangkok.

Lördagens plan uppges vara att med fredliga medel tvinga soldater att dra sig tillbaka från tempel och andra civila platser i staden. Soldaterna placerades ut för flera veckor sedan, som ett led i massiva säkerhetsåtgärder just inför regimkritikernas aktioner.

Abhisit var på lördagsmorgonen i Hua Hin för att där inspektera platsen för toppmötet inom Mekong River Commission (MRC), för länder runt den stora floden Mekong, som ska hållas den 2-6 april.

Men när demonstranterna började samlas i Bangkok bedömde han enligt thailändska medier läget som så allvarligt att han snabbt tog helikoptern tillbaka till den militärbas i Bangkoks centrala delar han numera använder som kontor.


Fler granatattacker har inträffat. Än så länge utan att någon kommit till skada.

Uppdaterad 10-03-28, 11:53
Två soldater skadades i Bangkok när dom blev attackerade med granater. En del av kommentarerna nedan anser att demonstrationerna är en del av en demokratisk process. Demonstrationer - Ja, Granater - Nej!

Uppdaterad 10-04-03, 19:04
Ny helg, nya demonstrationer. Frågan är om "rödskjortorna" nu närmar sig det dom önskar.

Premiärminister Abhisit, som har militärens och det rojalistiska etablissemangets stöd, har sagt att det vore omöjligt att i detta spända läge arrangera det nyval som rödskjortorna kräver. Han har erbjudit sig att upplösa parlamentet i december, ett år innan hans mandat löper ut.

Om det skulle hållas val nu, skulle Abhisit enligt de flesta bedömare sannolikt förlora.


Nytt val kan innebära att Thaksin återfår inflytande. Vad kommer militären att säga om detta? Ny militärkupp? Hur som helst så kan det innebära problem för leveransen av Gripenflygplanen vid årsskiftet, men framför allt fortsatt försäljning.

15 kommentarer:

 1. Utan att ha vidare kunskap om exakt hur och var den Svenska gruppen har satt ned bopålarna så kan jag bara konstatera att Thailändska armé- och flygvapenbaser har striktare säkerhetsrutiner än sina svenska diton. Så länge inte familjerna går runt på gator nära demonstrationer iklädda gult eller rött ska det inte vara några större bekymmer.

  I övrigt är jag som bördig från Thailand uppriktigt riksförbannad över de här jävla protesterna och speciellt de där förbannade rödskjortorna. Thaksin må vara populär hos folk, men för att hitta en större skurk måste man i Thailand gå tillbaka till inbördeskriget på 70-talet när regeringen använde Agent Orange och napalm mot Hmong-folket i norr...

  SvaraRadera
 2. Så länge som separatister, upprorsmakare och rena kriminella ligor inte får stöd från något grannland, så kan nog det animerade meningsutbytet på gator och torg mellan röd- och gulklädda fortsätta länge till. Det har blivit lite av "business-as-usual".

  Att thailändska JAS Gripen är utrustad med RBS15F torde bidra till att avskräcka grannländerna från att intervenera med kanonbåtsdiplomati. För en potentiell thailändsk junta, så skulle utländsk inblandning mycket väl kunna legitimera ett maktövertagande i nationens intresse, så det går att tänka sig situationer då det inte vore helt ovälkommet.

  En delikatess i exportaffären är de nationellt svenska datalänkarna. Därmed öppnas möjligheten för Thailand att framställa och nyttja exklusiva kryptonycklar. Sådana kan till och med bereda Thailands skyddsmakt USA problem att snabbt forcera om de i en kris vill följa vilken operativ verksamhet som leds från thailändsk FSR 890.

  - Är det en plötslig beredskapsövning eller ett skarpt kuppförsök?
  Stormakter tycker genuint illa om säkerhetspolitiska överraskningar.

  Självfallet är det USA:s Bangkokambassadörs främsta uppgift att förhindra varje ovälkommen militärkupp. Ambassadören förväntas förstå och kraftfullt avråda från varje kuppförsök, som inte med stor säkerhet skulle kunna bidra till en stabilare politisk situation i Thailand. Men hur följa minutoperativ verksamhet, som leds med icke-amerikansk materiel?

  SvaraRadera
 3. För ett knappt år sen startade rekryteringen av två piloter som skall jobba i Thailand som instruktörer i minst två år. Processen var snabb och många frågor var obesvarade, framför allt gällande säkerhet och boende. I praktiken ställdes de aspirerande att skriva på in blanco med ett antal goda föresatser som målbild. MUST hade påbörjat en säkerhetsgranskning men var långt ifrån klara så om boende med familjer skulle ske inne på basen eller i Surat Thani var oklart.

  Den recogniseringsresa som är legio innan en utlandskommendering accepteras och kontrakt skrivs har ännu inte skett.

  Svenska turister har ingen hotbild mot sig men den som jobbar åt den thailändska försvarsmakten har utåt sett tagit ställning och är som västerlänning en attraktiv måltavla för de som vill ställa till oordning och få massmedial uppmärksamhet.

  Jag blir mer och mer förvissad att jag gjorde rätt som tackade nej.

  SvaraRadera
 4. När jag var i Surat Thani 2007 var det tanken att vi även skulle besöka den alternativa basen närmare den södra gränsen. UD stoppade dock denna resa då risken var för stor. Basen besköts då och då av separatistgerillan.

  SvaraRadera
 5. Att Thaksin införde fri sjukvård och såg till att Thailands statsskuld helt betalades under sin tid visade bara att han var rätt man för jobbet. Nu har den nya regeringen börjat låna utrikes igen, antagligen bara för att sko sig själva.

  Thaksin var en business man som fick Thailand på rätt väg, han tog tag i all korruption, även bland höga tjänstemän politiker. ingen hade vågat det tidigare. När han sen började röja lite bland höga militärer då gick det som det gick, militärkupp. Dagen politiker sitter bara mha militären.

  SvaraRadera
 6. Sverige kommer alltid att stå vid sin Gripenexport. Utan explicita sanktioner från FN:s säkerhetsråd, så ändras inte detta ansvar ett middevitten.

  Det finns inget alternativ. Jakob Zuma må tilldela Mugabe Gripenkapacitet för att bomba i Matabeleland. Sverige kommer fortsätta att leverera praktiskt stöd och tekniska råd som uppföljning till det ursprungliga kontraktet om Gripenexport till den suveräna staten Sydafrika.

  Det är problematiskt att Thaksin tillgrep övervåld inom sitt lands gränser. Likväl, så stoppade det effektivt ett heroinflöde från den Gyllene Triangeln, som till del hade hamnat på svenska gator och torg. Inom parantes kan konstateras att det talibanstyrda Afghanistan aldrig hade klättrat upp till toppen som världens främsta heroinexportör utan att Thailand abdikerat.

  Världens totala efterfrågan på heroin ändrar sig knappast. Heroin är i stort ett globalt nollsummespel. Och Thailands grannländer är inte i det stora hela mer demokratiska, trovärdigare rättsstater eller värnar mänskliga rättigheter och marknadsekonomi ett dugg bättre.

  - Så varför överge Thailand när de som kund behöver vår expertis bättre än någonsin?

  SvaraRadera
 7. Ang Anonyms kommentarer om Thaksin 15/3:
  1. "Statsskulden" kunde betalas då pengar flödade in under en högkonjuktur (fram till kuppen hösten 2006). Knappast Thaksin som trollade fram dom pengarna.
  2. "Han tog tag i all korruption"? Vad han gjorde var att han genomförde flera olika förändringar för telecom i Thailand så familjens företagskonglomerat fick minskade kostnader och ökade intäkter (>+50 miljarder THB) samtidigt som statligt telecom och statens telekomskatteintäkt minskade >100 miljarder THB. Han skrev avtal med militärjuntan i Burma för köp av telecomutrustning och tjänster från sitt egna bolag, och de inköpen finansierades med statliga lån till Burma med ofördelaktigt låga räntor, till skada för Thailändska statskassan. När dom genomkorrupta telekom- och Burmaaffärerna lett till kraftigt stegrat värde på familjen Thaksins telecombolag, så såldes bolagen till Singapore på ett finurligt sätt så familjen Thaksin inte behövde betala en enda THB i vinstskatt på vinsten >2 miljarder USD...
  Han ordnade så hustrun kunde köpa prima mark centralt i Bangkok för ca 1/3 av marknadspriset, vilket han också dömts för till 2-års fängelse. Och därefter har han hållit sig gömd på flykt i Dubai, Nicaragua, och Montenegro och andra mogna demokratier som mot mutor mottagit honom med öppna armar. Men visst, han genomförde bra sjukvårdsreformer för de fattiga på landsbygden, så det ska han ha credit för, men det var allt. Abbhisit som leder Thailand nu är nog den minst korrupta politiker landet haft på många många år.

  SvaraRadera
 8. Leder verkligen Abbhisit Thailand?

  Jag tror att det är hans chefer inom militären och palatset.

  SvaraRadera
 9. Som bekant för de mer insatta var det oppositionen som tvingade honom att sälja sitt familjeföretag. Det framgick inte av beskrivningen 06.20.

  Inte heller att knarkhandeln styrs av de högsta generalerna och när kriget mot knarket inleddes riskerades många maffiapengar att minskas. Visst några blev oskyldiga offer. Det är tråkigt men sådant sker i alla krig. De värsta krigen är när ungdomar utnyttjas som knarkare för att berika kräken.

  Nej, hans fru fick inte köpa marken till 1/3 utan det var en offentlig auktion och hon bjöd mest.

  Vad Thaksin gjorde var att sparka igång ett totalt korrumperat land. Svenskar vet inte mycket om detta men t.ex är t.o.m. allmänna skolor korrumperade: ni tror så klart att jag skojar. Så här är det: lärarna, inte alla men många, tjänar extra pengar på att ge undervisning på helgerna. Finessen men denna undervisning är att där ges "bra tips" på viktiga frågor som kan dyka upp på proven.

  Min svägerska är rektor för en skola. Jag är 100% säker på att hon och hennes man (polisöverste) kan hjälpa sina barn med läxorna. Men det är uteslutet utan de betalar för extraundervisning så att barnen klarar sig i bra och kommer in på rätt universitet.

  Och de fattiga då? Vem bryr sig bland de som styr? Thaksin. Han försökte stoppa även detta sjuka system.

  Att anklaga Thaksin för att vara korrumperad är rätt men HELA Thailand är korrumperat så han är i gott sällskap. Det enda intressanta är hur det thailändska folket fick det bättre.

  Sjukvård för 30 BTH ville inte läkarna ha för då hann de inte jobba extra i sina privata kliniker.

  Thaksin är den enda politiker som hjälpt de fattiga (han kom själv från en enkel bakgrund och har arbetat HÅRT -- han var skyldig banken tiotals miljoner och de ville sätta honom i fängelse när han var pank. Han sa OK, men då får ni inget tillbaka när han tynar bort där. Istället accepterade banken att låna honom ännu mycket mer. Han lyckades som bekant) och inte givit sig mot makteliten som utgörs av kungen och hans närmaste. Några gånger tidigare har liknande folkligt valda politiker som är på folkets sida funnits men de har ALLA tvingats i landsflykt och tystats ner och förtalats.

  Nej, skillnaden nu, som kommer att visa sig vara Kungen och hans män övermäktig är:

  1. Internet styr dem inte. Innan ägde de alla nyheter inom Thailand.

  2. Thaksin är både rik och en person som är en FIGHTER och inte har något att förlora. Han kommer att vinna över kungen. Var så säkra.

  tack för uppmärksamheten. detta är 1789 i replay.

  SvaraRadera
 10. Förlåt, det skulle vara "Internet styr de inte"...

  SvaraRadera
 11. Att korrumptionen finns och är helt officiell i Thailand syns bl.a. i Bangkok där man ofta ser statligt anställda poliser stå utanför stora hotell. Gör dom det för att vara snälla? Nej, för att dom får betalt av hotellen för att stå där på tjänstetid. Ett problem är att deras lön är så snålt tilltagen att dom måste ha en sidoinkomst.

  Om Thaksin har gjort detta bättre eller sämre vette sjutton...

  SvaraRadera
 12. Det är helt OK för svenska personalen som jobbar åt Royal Thai Air Force på JAS projektet. Bangkok är inte farligare. Inga soldater på gatan har väpen i sin hand. You are just too worried.

  SvaraRadera
 13. Thailand har uppgraderat några av sina F5 till F5-Tigris som har avancera radar och DASH hjälm. De F5 som står på Suratbasen är de sista F5 som inte har uppgraderas. De också har F-16 ADF med AMRAAM. Deras air defense är inte så dumt som man tror. JAS Gripen är så klart mkt modern men det var mkt politiskt att Thailand valde JAS så Sverige bör vara glad och inte oroa sig för mkt. Demonstrationer är en del av demokrati. Landet där folk är för tysta är kanske inte riktigt 100% demokratiskt.

  SvaraRadera
 14. Finns ett ord för vad författaren till inlägget 27 mars 2010 09.24 ägnar sig åt: Historie-revisionism.

  SvaraRadera
 15. o9:24 vet vad han talar om. Jag har bott i landet sedan 1983 och sett många korrumperade politiker komma och gå! Thaksin är faktist den som har varit bäst för folket. Det som det handlar om nu är bara att den kinesiska överklassen slåss om makten i landet! Det är det som folk i SWE inte vet om är att i Thailand så är det en Kinesisk överklass som äger allt och styr allting! I Parlamentet så är 99.9% Kineser som styr och ställer. Är för övrigt lika dant i Övriga Sydostasien bara det att Kinesen i Malaysia eller Indonesien heter Mr,Mohammed dära och Mr,Gonsalez i Fillipinerna! Men alla pengarna som dom korrumperade Kineserna drar in skickas för eller senare hem till släktingarna i Kina! Thaksin sålde 49% utav sitt företag Shin Corporation till Singapores största bolag. Och man betalar ingen skatt på profiten på Aktier i Thaland så dära gick dom bet. Thaksin är som dom flesta Kineser som styr nere i Sydostasien fruktansvärt pengakåta.... Det är bara olika Kinesfamiljer som slåss om makten och inget annat. Har inget med politik alls att göra faktist! Bara det att dom gömmer sig bakom politiken för att sno åt sig så mycket som möjligt. Samma som politikerna i SWE!

  SvaraRadera