torsdag 14 oktober 2010

Den sköra logistiken

Allt medan ISAF har försökt finna talibanerna svaghet har talibanerna givetvis gjort det samma för att hitta ISAF:s svaghet. Talibanerna har försökt att med våld skrämma civilbefolkningen till att sluta stödja den afghanska regimen och man har attackerat ISAF för att skrämma politikerna på hemmaplan att dra hem sina trupper (vilket delvis har lyckats).

Men nu verkar talibanerna ha funnit den verkliga svaga länken i ISAF:s operationer. Jag pratar givetvis om det krävande underhållet och de känsliga transporterna.

Hotet från IED (Improvised Explosive Device) innebär att allt tyngre bepansrade fordon används i Afghanistan, vilket givetvis ökar bränsleförbrukningen. Bränsle är för dyrt att skicka med flyg, så transporterna går på marken (med tanke på att det inte finns några bepansrade tankbilar så är de verkliga hjältarna i Afghanistan de chaufförer som i långsam fart transporterar sin explosiva last från Pakistan till Afghanistan).

Men bränsle är inte det enda som fraktas över gränsen. Krig är inte som det brukar vara. Numera skall alla soldater ha tillgång till de bekvämligheter de är vana vid.

För att klara underhållet till 10000 soldater behövs dagligen transporter med 3000 ton varor. De amerikanska soldaterna ska känna sig som hemma och det betyder bland annat att det ska finnas McDonalds, Pizza Hut och andra smårestauranger på baserna. Det ska också finnas möjlighet till danskurser, gym och andra sportaktiviteter, säger Pratap Chatterjee som är på tillfälligt besök i Stockholm.

De stoppade transporterna över den pakistanska gränsen har skapat kilometerlånga köer med lastbilar som väntar på att få komma in i Afghanistan.

Är vi i Sverige då bättre än amerikanarna? Nja... Tittar man på vad en svensk soldat släpar ned sig ner till Afghanistan så häpnar man. I snitt 6 stycken packväskor med 5-6 uniformer, fyra par kängor, två par stövlar, massor av underkläder och viktigast av allt, Lejonskorna! Utdömda av alla, men fortfarande en storsäljare i Försvarsmaktens förråd (hur många par köpte FM egentligen på 80-talet?). Till detta kommer givetvis soldatens vapen. Det här är dessutom bara vad han/hon själv släpar ned sig till Afghanistan. Min misstanke är att mycket av denna utrustning knappast används av alla soldater, utan efter genomfört uppdrag skickas tillbaka till Sverige. För att minska belastningen på logistikorganisationen så finns det en hel del att göra. Om inte annat så borde kanske det ur miljösynpunkt tittas över om materiel skickas oanvänt fram och tillbaka?

Vi har dragit många lärdomar av krigföringen i Afghanistan. En av de viktigaste är dock att snarast inse hur beroende vi blivit av vårt underhåll. Vi bör därför snarast titta på bl.a. bränslesnåla fordon samt gå tillbaka till den grundläggande utrustningen för en soldat. Bössa, mössa och mask hette det förr och det soldaten behövde i strid skulle han kunna ta med sig i sin ryggsäck.

Den typ av krigföring som vi genomför i Afganistan funkar när man möter en motståndare som inte kan erövra de baser soldaterna opererar från. Hur skulle det fungera i en offensiv/defensiv strid där enheterna hela tiden rör på sig? Eller när man möter en kvalificerad motståndare som har bättre möjligheter att slå ut underhållet än vad talibanerna har idag?

Lär av historien. De flesta offensiva operationer som misslyckats har gjort det inte beroende på dålig taktik eller bristande stridsförmåga hos soldaterna, utan beroende på att underhållet helt enkelt inte hängt med. Ardenneroffensiven fungerade bra för tyskarna tills dess att deras stridsvagnar stod utan bränsle och solen tittade fram och med den de allierade jaktbombarna som sköt sönder alla underhållsfordon som rörde sig på marken.

En sak är i varje fall helt klar, vi kan i varje fall börja med att slänga bort Lejonskorna!

6 kommentarer:

  1. 80-talet?
    Sanningen är faktiskt mer skrämmande än så. FMV hade förra året en upphandling för 15000 träningsskor (lejonskorna), med option på 10000 till i år. I år hade man dessutom en upphandling på 12000 träningsställ poplin med option på 4000 till nästa år.

    Jag undrar var felet är. Alla som kommer i kontakt med skiten kastar den all världens väg innan de ställer till med permanenta skador.
    Jag misstänker att FMLOG ser att lagren minskar och ber FMV beställa nya, utan att någon reagerar på vad det är man beställer och så länge ingen i FM fastställer en ny modell som ska ersätta den gamla så fortsätter karusellen att snurra. Är jag helt ute och cyklar med mina misstankar?

    /E

    SvaraRadera
  2. @E: Va, inte ens jag i mina cyniska mörka stunder trodde det var så illa. Jag misstänkte bara att Lejonskorna var som Särimner. Man kan hämta i förrådet och det tar aldrig slut...

    Träningsoverallen har dock en viss charm. Det är ungefär som Adidas retroträningsoveraller som på senare år fått en uppsving.

    Kanske FMLOG och FMV är som modeoraklerna som dammar av 50/60/70-talsmodet lite då och då i stället för att hitta på något nytt. Eller så behåller man det man har i förhoppning om att det ska bli modern igen. När det gäller träningsskor så skulle jag vilja påstå att en gammal design blir aldrig modern igen!

    Det enda fina i kråksången är att de oanvända Lejonskorna lär skänkas bort till behövande i Afghanistan...

    SvaraRadera
  3. Apropå sopor, miljö och logistik.
    Nu för tiden tror jag att man "bara" lyfter soporna från Afg till Tyskland. Tidigare gick de hela vägen hem till Sverige!

    Just nu tror jag att vi ska satsa på effektivare eltillverkning innan bränslesnålare fordon. Ser man på förbrukningen i Afg så verkar det finnas betydligt mer att tjäna inom detta område.

    FMLOG börjar brytas ner i mindre, och i vissa fall civila, delar redan under 2011-2012.
    Då gäller det att vi ställer rätt krav på våra prylar annars kanske vi får tillbaka tygskorna, ribbstickade kalsonger med blyknapp och badbyxorna i tangamodell.

    En förklaring till de stora inköpen? Man har tänkt på det stora förtroendeskapande symbolvärde som nya träningskläder innebär för alla våra nyanställda!

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  4. Chefsingenjoren har rätt. Soldaterna släpar med sig all denna mtrl till afghanistan där stora delar inte används utan helt enkelt får ligga i baracken och vänta 6 månader för att sedan flygas hem till Sverige där den skall lämnas igen på TSF Livgardet. En utrustningslista som fastställdes en gång i tiden kanske bör få en översyn om all utrustning är relevant för soldaterna...

    Bort med onödiga uniformspersedlar, skitkassa träningsställ och lejonskor och in med kroppsanpassade kroppsskydd och stridsvästar!

    SvaraRadera
  5. Igàr, 14 oktober, stupade 8 Natosoldater i Afg och det är ej trängens/logistikens fel.
    Nej, anledningen är att fi - motstàndsrörelsen - blir bättre och bättre organiserad vid fronten med minor, raketer och prickskytte.
    Men klart - fältherren/ökenräven Rommel misslyckades totalt 1943, pga bristande logistik bakàt. Men det var även tufft framàt. Fi slàr bàde bak och fram. Samma verkar ske i Afg. Dags att dra in 11 dagars permisioner var 7e vecka?

    SvaraRadera
  6. Nåja, soldater har inte blivit mer klemiga utan det är väl snarare så att det är exponentiellt fler REMFs idag. För ingen kan inbilla mig att soldaterna på Eisenhowers stab endast var utrustade med mössa-bössa-mask, ingen kan övertala mig om att von Mannstein bodde i ensamma vargen och käkade VA.

    Soldater i mindre utposter har varken Pizza Hut eller dusch, speciellt inte i de områden av landet där beskjutning av den egna campen är vanligare än toalettbesök. I boken "Apache Dawn" berättas att inte ens en camp av Bastions storlek har mycket att erbjuda när det kommer till lyx (och då var det ändå helikopterpiloter det handlade om). Klart är att större baser (Bagram, KAF etc) som alltid komemr vara fulla av REMFs och deras pryttlar men kan inte dessa närmast liknas vid forna dagars "återhämtningsplatser" i Paris/Berlin/Kairo?

    Sedan kan man i långa led diskutera huruvida man ska göda "Afghanistan - Experiences may vary"-bilden av konflikten men att likt McCrystal tro att frånvaron av KFC gör att en und-analytiker som jobbar skrivbord i Bagram och aldrig ser ett vapen kommer göra sitt arbete bättre är i min värld endast att mäta penis och påvisa egen tuffhet. Så åt karln bara ett mål mat om dagen (troligtvis inte KFC).


    I böckerna om konflikten, speciellt de om brittiska förband och deras krig, slås man snarare av hur enkelt soldaterna kan bo under långa tider. I dagarna har MoD kommit under kritik då soldater som bevakat Kajaki-dammen (i omgångar RM och Paras) blivit tvingade att leva på ett mål mat om dagen. Kanske var det en hyllning till den fd befälhavaren, men jag tror det snarare har att göra med att dagens soldater inte är så bortskämda som vissa verkar tro. När man läser om Paras platoon-houses i Helmand slås man av hur länge soldaterna lyckades bibehålla stridsvärdet under förhållanden som närmast kan liknas vid försvarsmaktens gamla slutövningar.

    Vill man se hur modern manöverkrigsföring utan oceaner av underhåll löses kan man se på invasionen av Irak 2003, vill man ha det i bild och ljud (och Skarsgård) finns "Generation Kill".


    Skyll inte på soldaten att generalen på KAF vill ha Starbucks, skyll inte på mekanikern att han hellre vill ha en Whopper än en grönpåse. Mest av allt; se till att den stackars soldaten från 2SCOTS som på något sätt har tagit sig till KAF får något i kistan som inte kommit ur en påse. Helvete, ge honom en IRN-BRU och en påse salt/vinegar (det har han förtjänat).




    För övrigt rockade jag senast idag kungens poplin på gymmet i lågländerna. Likt de nämnda adidas-dresserna funkar den klockers.

    SvaraRadera