söndag 6 juni 2010

Vill FM ha kvar LAS? (uppdaterad)

1992 så gick det många rykten om vilken flottilj som skulle läggas ner året efter som en konsekvens av försvarsbeslutet 1992. Själv så tillhörde jag spaningsdivisionen på F17 (Quintus Blå). Valet stod mellan att lägga ner F6 i Karlsborg och F13 i Norrköping. Slutresultatet blev att både F6 och F13 lades ner! Under tiden så levde F17 spaningsdivision i limbo. Flottiljchefen på F17 var inte särskilt intresserad av spaning då han tyckte att vi krockade med för mycket fågel, utan arbetade i stället aktivt för att få dit F13 jaktdivision (Martin Blå).

Spaningsdivisionen skulle därför enligt de första direktiven först flyttas till F6 alternativt F13, men resultatet blev till slut att spaningsdivisionen på F13 tillsammans med spaningsdivisionen på F17 och de bägge attackdivisionerna på F6 skulle flyttas till F10 och där återskapa 1:a divisionen (Johan Röd) till att bli något som måste ha varit Sveriges starkaste division genom tiderna baserat på mängden flygplan. Det stod Viggen och drällde över hela flottiljen med följden att vissa flygplan drabbades av grav korrosion då dom inte fick plats i hangarerna utan stod ute i regn och salt från havet.

Ordern från HKV var att samtliga piloter på Quintus Blå skulle flytta till Ängelholm och ersättas av piloterna från Martin Blå. Men här sade lojaliteten stopp! Piloterna på Quintus Blå vägrade att flytta och LAS stödde denna åsikt. Till saken hör att på den tiden var man lokalt anställd av den flottilj man tillhörde. LAS förbjöd att man återanställde ny personal inom sex månader från att tidigare uppsägningar hade skett. HKV försökte då få regeringsbeslut och hänvisade till det diffusa begreppet "rikets säkerhet". D.v.s. man ville inte gå ner i förmåga under tiden som divisionerna skolade om. (Vissa "jaktapor" påstod dessutom att "spaningshöns" inte kunde skolas om till jaktviggen). Resultatet blev att LAS fortfarande gällde och de piloter/tekniker som önskade fick stanna kvar och skola om och de andra flyttade till F10.

HKV var nu brända på anställningslagarnas tolkning och mycket snart så ändrade man därför anställningsformen. I stället för att vara anställd lokalt av sitt förband blev man anställd centralt av Försvarsmakten. Därigenom så blev det lättare att vid behov flytta personalen från en flottilj/regemente till ett annat. Denna möjlighet att har sedan nyttjats vid senare nedläggningar. "Flytta till Boden eller sluta" har det allt för ofta låtit.

Därför så är det så intressant att se den senaste tidens händelseutveckling. FM har lyckats att förhandla bort den maximala tidslängden på två år för en tidsbegränsad anställning till att bli sex-åtta år. Detta är en del av övergången från värnplikt till yrkesförsvar. Jag är mycket förvånad över att Officersförbundet gick med på detta. Tanken är god, d.v.s. att vi kan utnyttja unga starka människor som orkar slåss och åka ut på internationell tjänst. Men vilket företag skulle inte vilja ha en personalstruktur som ser ut som så? Det kan vara så att vi nu öppnat Pandoras box och fler företag vill ha liknande avtal. Andra fackförbund lär nog komma att ilskna till när dom börjar inse konsekvenserna av FM nya avtal.

Men hur blir det med resten av LAS? (kd) och (c) vill göra stora ingrepp i LAS, men (m) är måttligt intresserade.

– Vi har kartlagt vilka reformförslag som finns och undersökt hur de skulle påverka. En mycket stor förändring av människors trygghet ger en relativt liten förändring för BNP, sade Anders Borg medan Fredrik Reinfeldt nickade.

Därför vill Moderaterna inte förändra nuvarande turordningsregler i lagen om anställningsskydd, LAS, något som både Centerpartiet och Folkpartiet driver.

Det har varit viktigt för de nya Moderaterna att inte utmana facket om arbetsrätten, och den linjen tänker partiet inte ändra på trots att de andra borgerliga partierna trycker på om förändringar. "Trygga den svenska modellen" var rubriken på den powerpoint-presentation Reinfeldt och Borg höll för journalister på fredagen på M:s partihögkvarter i Gamla stan.


Vad vill FM med LAS? Nu med införandet av PRIO och "omklassningen" av alla tjänster som ska ske innan årets slut så finns det stor risk att det finns övertaliga i kategorier man inte önskar och att det saknas anställda i viktiga befattningar. Frågan är om det går att ändra på profilen på personalen eller om man tvingas till parallella uppsägningar/anställningar? Detta kan bli något som LAS försvårar. Det ska därför bli intressant att i slutet på året se vilka lagrumsändringar som FM önskar och om man vågar använda "rikets säkerhet" som argument ännu en gång.

Uppdaterad 10-07-08, 09:30
LAS är ett av de stora samtalsämnena under Almedalsveckan. Bl.a. Maud Olofsson vill göra lättnader för att lättare få in unga på arbetsmarknaden. Varför inte kopiera Försvarsmaktens modell? Jag misstänker dock att de övriga fackförbunden kommer att protestera betydligt mer än vad Officersförbundet gjorde...

1 kommentar:

 1. Läser man de officiella dokument m.m. som producerats av FM under de senaste åren kan man konstatera att viljan och önskan att kunna anställa och säga upp samtidigt är väl uttryckt och formulerad.
  Hur detta skall gå till vill man ha regeringens hjälp med.

  Jag misstänker dock att man får försöka med modellen "mycket små turordningskretsar" igen. Det gick ganska bra när man omorganiserade FMLOG. Då fanns det (med fackets goda minne och blundande ögon) turordningskretsar som bara bestod av en person.
  Personalen som man ville ha kvar fick en föreslagen tjänst (nu blir det väl ett PRIOförslag) att tacka ja eller nej till.
  Nej, betydde i det här fallet, att man sade upp sig själv. Med det fackliga klimat vi har, är detta fortfarande en gångbar modell.

  På en del platser var man så effektiv att man var tvungen att hyra in den avskedade personalen igen, via bemanningsförtag, för att klara sina åtaganden. Då blundade nog facket med hela kroppen!

  Din förvåning över resultatet av förhandlingen angående tiden för tidsbegränsad anställning delas av många fackförbund. Främst angående vilka fördelar officersförbundet förhandlade fram till sina medlemmar i utbyte mot en sådan stor facklig eftergift ???
  Själv är jag lite förvånad över den totala tystnaden från de andra förbunden (undantaget SECO) och våra egna fackliga företrädare. Det kanske mer återger fackets betydelse och inflytande på dagens arbetsliv?
  Jag bär också på en misstanke om att avtalet kommer att utvecklas till att omfatta fler grupper inom FM än dagens avtal. Den delen av avtalet lär bara vara en muntlig överenskommelse.

  På företagsfronten är det flera s.k. bemanningsföretag som slickar sig om läpparna och väntar i kulisserna.
  Precis som du skriver är det en önskedröm för många företag att få ett liknande avtal.

  Framför allt väntar många på nästa fas. Avtalet rörande de vistidsanställda lockar, om än ännu mer, för många företagare. Då menar jag inte med FM inblandad, utan helt i eget syfte.
  Ständigt tillgänglig personal som man bara tar in och betalar för när man behöver den! Vilka företag skulle inte vilja ha den resursen!

  Sista ordet är definitivt inte sagt i den här frågan. Frågan om rikets säkerhet har väl passerat "bästföredatum" för länge sedan?
  Teaterdirektören.

  SvaraRadera