Baltikum och Georgien oroar sig för Frankrikes nya vapenaffärer med Ryssland. Ryssarna är intresserade av att köpa Helikopterkryssare av Mistral klass. Dessa fartyg är mycket väl lämpade att understödja landstigningsoperationer som ryssarna av en slump övade i somras under övningarna Zapad och Ladoga. Här är en liten video som beskriver fartygen. Tänk hur dom kommer att se ut med Mi-28 attackhelikoptrar ombord. Det här är inget fartyg för försvar, utan för att som det så vackert heter internationellt projicera sin makt.
Hmm. Det är heller inte en slump att Frankrike stöttar Rysslands gasledningsprojekt i Östersjön. "You scratch my back, and I scratch Yours!". Att Frankrike stöttar ett tätare säkerhetssamarbete med Ryssland, trots vad som hände i Georgien börjar få sin förklaring. Läs mer på bl.a. Gyllenhaals blogg.
Men, men. Enligt våra svenska politiker så håller Ryssland på och rustar ned och gasledningar kan man dra lite hur som helst i Östersjön, bara det inte stör torsken. Själv så ser jag bara en massa konspirationer i allt nu för tiden...
Uppdaterad 09-12-01, 08:26
Bo Pellnäs framför nu samma analys som ovan, d.v.s. att köpet av Mistral pekar på att Ryssland visar en offensiv vilja för sina militära operationer. En mycket tydlig signal till framför allt Baltikum och Georgien.
Han avslutar också med en god analys av framtiden.
Regeringens åtgärder för att samordna våra resurser på Östersjön är högst lovvärda. Nu bör även skapas en operativ ledning av all verksamhet på, över och under Östersjöns yta. Främst av freds-tida övervakningsskäl men också för att underlätta en fördjupad samverkan med övriga östersjöstater. Den skulle också kunna vara basen för ett samarbete i Östersjön med Ryssland. Ett sådant skulle i bästa fall förmå landet att reducera sin marina upprustning, vilket vore en välsignelse för alla parter. Varken Polen eller de baltiska staterna lär vara entusiastiska för ett sådant samarbete. Den som sluppit ut ur björnens bur tvekar att gå tillbaka och bjuda på socker. Men det är ändå väl värt att vi tillsammans med Finland gör ett tappert försök. Alternativet är sämre.
Förr när vi hade ett starkt invasionsförsvar kunde vi ställa krav på Rysslands agerande i Östersjön. Nu är det bara att bita i det sura äpplet och samarbeta. Om det är bra eller dåligt får framtiden visa, men vi har inte så många alternativ.
Uppdaterad 09-12-02, 19:27
Mikael Nilsson, historiker vid FHS kritiserar den svenska solidaritetsdoktrinen. Som jag har skrivit tidigare så får man kraftiga anspelningar till upptrappningen inför första världskriget. Han ställer också en mycket viktig fråga som våra politiker antingen inte själva har förstått, eller försöker dölja då dom inte vet svaret.
Ett svenskt militärt ingripande i närområdet riskerar nämligen att besvaras, Sverige kan komma att angripas i vedergällningssyfte. Vi måste då ställa oss frågan med vilka resurser vi skall försvara oss?
Då vårt invasionsförsvar numera är lagt på is till förmån för insatser i t.ex. Afghanistan så är detta en mycket viktig fråga som bör besvaras snarast!
fredag 27 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bygger man nya fartyg måste man ju fylla dem med någonting...
SvaraRaderaMarinfanteriförbanden har ju inte haft den modernaste materielen hitills, men de lär väl snart vara i klass med luftlandsättningstrupperna.
Enligt RIA Novosti (www.en.rian.ru)har man nu tillkännagivit att man skall helt och hållet modernisera marininfanteriförbanden med stridsfordon typ BMP-3, BTR-82A, BRDM-3 och understödsvagn typ Vena. Även stridsvagn T-90 nämns och moderna lvsystem. Tidigare i år har man även nämnt att pvkanbv SPRUT-SD skall tillföras marininfanteriet. Det kan ju vara bra att ha i arsenalen, då den kan flyta. Målsättningen är att det skall vara genomfört 2015
Men, vi får väl se om detta är bara spektakulära tillkännagivanden utan substans, likt uppgiften att man nästa år skulle tillföras fem nya S-400 lvrbbataljoner. Att man i dagsläget bara har två bataljoner operativa verkar inte bekymmra propagandaapparaten.
Många ryska projekt pågår där ny materiel introducerats och serieproduktion beställts för leverans om ca 5år. Naturligtvis vet även ryssarna att de flesta projekt blir försenade.
SvaraRaderaHär i sverige leker vi ännu hela havet stormar och flyttar/lägger ner förband (utrustningen är redan kastad).
Ett fåtal guldpläterade materielprojekt pågår där ett fåtal svenska "demonstratorer" eller på annat sätt unika lösningar långsamt produceras, tyvärr sparar man genom att avstå från beväpning, eller införa vitala system "senare"...
Behöver ryssen landstigningsfartyg för att ta Baltikum? Det är väl lättare att komma landvägen?
SvaraRaderaAnonym 01:22
SvaraRaderaFör det första handlar det nog inte óm att "ta baltikum", bara att projicera tanken om att det är möjligt.
För det andra så om man skulle vilja ta baltikum så vore det bästa ett "kirurgiskt" ingrepp för att förhindra en respons från NATO. Fäll fallskärmstrupper som säkrar en hamn och ett flygfält och skeppa in tilräckligt med trupper för att förhindra att landet mobiliserar. I dagens samhälle är landsbygden och terräng oväsentlig att ta. Tar man tätorterna och neutraliserar regimen så har man vunnit.
Framryckning på marken tar tid, även om både Baltikum och Georgien inte är särskilt stora. Kräver också truppkoncentration som lär noteras (om det inte däljs som en övning liksom i fallet med Georgien 2008). Dessutom är framryckningen till stor del begränsad till vägar, vilket underlättar för ett försvar.