måndag 23 november 2009

Slutspurt (uppdaterad)

Nu är 3.000 meter hinderloppet inne på sista raksträckan. Det Brasilianska flygvapnet lämnade den 23 oktober in en 26.000 sidor lång utvärderingsrapport där man jämförde Gripen mot konkurrenterna Rafale och F-18. Då det har varit mycket tyst i pressen kan man med stor sannolikhet anta att resultatet inte riktigt var det som Lula hade tänkt sig, d.v.s. något annat än Rafale.

I en slutspurt är det alla tillåtna knep som gäller. Frankrike skickade Sarkozy och Sverige skickar Tolgfors. Ett snäpp bättre än Jevrell, men nog hade det slagit stort om vi skickat vår drottning med tanke på hennes uppväxt i Brasilien?

Det ser ut som att Brasiliens val av flygplan nu närmar sig, även om det exakta datumet för beslutet inte är känt. Vi vill använda varje möjlighet att lyfta fram Gripen och hoppas därför hinna göra en gemensam svensk ansträngning inför avgörandet", skriver ministern

Gripen är ungefär en tredjedel så dyr som Rafale i anskaffning och nästan en tiondel så dyr i drift! Brasilianska flygvapnet vore dumma om dom inte valde det som gav dom mest valuta för pengarna. Därefter kommer dock de politiska valen. Saab har lovat massor i motköp och samarbeten med Brasilien. 80% av tillverkningen kommer att ske i Brasilien och många komponenter kommer att vara brasilianska. Så även där har Gripen bra läge även om fransmännen lovar köp av transportflygplan och försäljning inklusive licenstillverkning av helikoptrar och u-båtar. Sverige som stat kan dock inte erbjuda samma säkerhetspolitiska pakt som Frankrike. Dessutom har vi i dessa sammanhang ett "dåligt" rykte då vi inte vill fortsätta sälja den dag brasilianarna tvingas använda sina flygplan mot en aggressiv granne. ISP som är den svenska modellen kan alltså bli Gripens fall i denna affär.

Vi får därför hoppas att det går för Gripen som för Gärderud 1976 snarare än stackars Baumgartl.

Uppdaterad 09-11-24, 21:28
Tolgfors rapporterar att allt gått bra första dagen i Brasilia. Det intressanta är dock vem han träffar. Talman José Sarney (f.d. president som halkade in på ett bananskal då den egentliga presidenten dog strax efter valet) ser ut som en vanlig grånad politisk veteran som skrivit en massa böcker. Men lär känna dina vänner lika väl som dina fiender.

På ytan kanske det ser intressant ut. Talman, f.d. president och ej med i Lulas parti. Kanske någon som skulle kunna rösta emot att Lula bestämmer på egen hand? Tittar man på vilka kopplingar Sarney har till Lula så blir det genast mycket intressant.

Mr Sarney commands a chunk of the Party of the Brazilian Democratic Movement (PMDB), a centrist bunch that follows where opportunity leads, but is Brazil’s largest and best organised political force. Mr Sarney has had troubles with the Senate’s ethics committee but has clung to his job thanks to Lula’s support. This is in aid of keeping the governing coalition together and swinging Mr Sarney’s block behind Dilma Rousseff, Lula’s chief of staff and chosen candidate for the presidential election in October 2010.

Sarney har alltså Lula att tacka för sitt jobb och Lula behöver Sarneys röster för att få fram sin egna kandidat till det kommande presidentvalet. Undrar just vem som tänker förråda vem?

Uppdaterad 09-12-22, 18:00
Jag blev precis lurad av en SvD rubrik som sade att "Saab får Gripenorder". Hurra, Brasilien, here I come! Men det rörde sig bara om osexigt underhåll... :-)

Vi får nog vänta ett per veckor till innan brasilianarna beslutar sig. Det verkar som Lula har svårt att hitta rätt argument att köra över sitt flygvapen med. Alla rykten säger att det brasilianska flygvapnet i sin utvärdering föredrar Gripen, tack vare de låga underhållskostnaderna. Samma underhållskostnader som i Norge översteg JSF. Hmm...

5 kommentarer:

  1. Hade det varit flygvapnen som avgjorde affärerna hade det sett mycket annorlunda ut för Gripen. Tyvärr är ju den politiska verkligheten oftast diametralt annorlunda.

    SvaraRadera
  2. Det som kan bli räddningen är att vi står i princip ensamma i vårt segment av marknaden. Inget annat flygplan är i närheten av att vara lika billigt *och* advancerat, även om det finns gott om konkurrenter som mäter sig med oss på endera av dessa punkter.

    Men man ska ha respekt för att vapnets eventuella effekt ibland upplevs som sekundärt av politikerna... Det är ju inte precis som att någon önskar sig krig, och man vill gärna ha något politiskt konkret i utbyte för alla sina miljarder, saker Sverige knappast är i position att erbjuda.

    Trots detta tror jag vi har bra chans i både Indien och Brasilien. Inget av dessa länder är direkt stormrika och har nu akuta behov att fylla. Indierna har precis ökat sitt köp till 200st sen dom skippade att uppgradera sina Mirage 2000... Något som förstås gör priset ännu viktigare. Sen har de en kapprustning med kina och pakistan att tänka på.

    Man kan t.o.m. fundera på om vi egentligen *vill* sälja till Indien med tanke på vad vi kan komma att bli involverade i därnere...

    Brassarna för sin del vill i slutändan ha uppåt 120st+, och Embraer har klart sagt att Gripen är det bästa för dem. Dessutom fick vi i dagarna stöd av Britterna.

    Samtidigt är Lula och Sarkozy bästa polare, vilket förstås är lite svårt att toppa. Med alla Lulas uttalanden till frankrikes förmån skulle Sarkozy bli till åtlöje om inte Rafale köptes.

    Särskilt nu när det ser *väldigt* tunt ut på de andra ev. affärerna de sade sig ha på gång. Köper inte Brasilien sitter franska flygvapnet med en ordentlig albatross om halsen.

    De ekonomiska realiteterna talar klart för oss, nu gäller det bara att politikerna förstår detta!

    SvaraRadera
  3. Personligen tror jag att det krävs mycket för att SAAB ska vinna kontraktet. Det är inget som har med prestanda, pris eller motköp. Utan endast en politisk frågan, det intressanta är hur många 'extra' miljarder det är värt för att klia rätt rygg.

    SvaraRadera
  4. Fransoserna har tom lovat att de skall göra allt i sin makt för att göra Brasilen till en permanent medlem av FNs säkerhetsråd.

    SvaraRadera
  5. Anonym 09:59,

    Det FN borde se till är att ta bort de permanenta medlemmarna ur säkerhetsrådet. Dom har knappast tillfört något genom åren förutom att se efter sina egna intressen. Tyvärr så står dom för en hel del av pengarna till FN (förutom USA som ständigt är skyldiga pengar) och därmed vågar nog inte generalsekreteraren att väcka den björnen.

    SvaraRadera