måndag 19 april 2010

Oss grå bloggare emellan (uppdaterad)

Fokus har i en liten artikel konstaterat att små grå statliga tjänstemän som bloggar utgör en bra kompensation för att vi i Sverige saknar en kultur att läcka missförhållanden till pressen. Tyvärr så får nog svenska journalister ta åt sig en del av den äran. Det finns få svenska tidningar som jag repekterar på samma sätt som de stora amerikanska, franska och framför allt brittiska. Där finns det en tradition av att inte bara förlöjliga, som svensk skandalpress är bra på, utan att gräva på djupet i en vilja av att i grunden förbättra systemet.

Själv så blir det därför grå tomteluva på och fram med lyktan för att gå ner i de djupa källarvalven och leta efter hemligheter som någon försöker dölja...

Uppdaterad 10-04-30, 20:24
Jag har tidigare skrivit inlägg om militära bloggare i USA samt i Pakistan. Nu börjar de svenska statliga och kommunala verksamheterna att vakna. Anställda vid kommuner ska få blogga om sitt arbete under ca 1 års tid för att visa allmänheten vad dom sysslar med. Mycket bra! Försvarsmakten har börjat sakta men säkert med att tillåta FS18 och FS19 att berätta om missionen i Afghanistan samt förberedelser inför nästa mission. Dessa bloggar är betydligt mindre filtrerade än forsvarsmakten.se.

10 kommentarer:

  1. Jag har läst bl.a. denna blogg med stort intresse sedan starten - mycket tackvare att du använder ett bra språkbruk och bygger upp dina påståenden med ett resonemang samt presenterar bakgrundsfakta.

    Jag håller inte alltid med dig i dina analyser, men (till skillnad från artiklar i svensk press) framgår det ofta varför du står för en viss linje i dina inlägg.

    "Keep up the good work"

    SvaraRadera
  2. @CI.
    Kommer inte de fina,färgglada julklappspaketen alltid upp ur den grå tomtesäcken?

    Läste för ett tag sedan en konsultrapport och kände igen en del fraser som jag själv hade använt på din blogg.
    Jag lade in rapporten i datorn och körde ett ord- och meningssökprogram. (Används mycket i skolvärlden för att hitta de som genar i kurvorna.)
    Resultatet blev att det fanns mycket som var saxat från kommentarer och inlägg från både denna och andra bloggar.
    D.v.s. att vi som skattebetalare fått betala för våra egna ord,åsikter och analyser ihopsatta av en konsultfirma för stora pengar.
    Cornucopias blogginlägg (Förslag till beskattning...) om att få betala för tjänster som man inte beställt kanske kan avändas, fast åt andra hållet.
    Att ta betalt av myndigheter och företag som besöker bloggen för kunskapsinhämtning?

    Att försöka beskriva det okända utan att känna till verkligheten blir näst intill omöjligt.
    Så jag föreslår att du inte går ner i källaren utan stannar kvar häruppe. Det finns mängder av verklighet som förefaller vara helt obekant för många i och utanför firman.
    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  3. Som varandes utanför firman, men i högsta grad intresserad av att den finns och mår väl, och inte bara som delfinansiär (skattebetalare), är jag varm vän av det du med flera skriver och gör för att försöka vända mycket galet, snurrigt, obegripligt och rent ut idiotiskt till det vi önskar och vill att det ska vara.

    Så håll ut och kämpa på, grå eller inte.
    /Morfar

    SvaraRadera
  4. Teaterdirektören -
    att Nätet givit oss möjligheter att göra oss hörda (synliga) är förvisso på både gott och ont men visst är det positivt om det har fått effekten att journalister plockar åsikter från den grå verkligheten och inte enbart från redaktionskollegorna i kafferummet! Ibland har jag nästan misstänkt att även politiker kan ta intryck av bloggar. Rättrådig kan invända att den skall äras som äras bör men ett bra slutresultat är väl viktigare än att rätt upphovsman äras?

    SvaraRadera
  5. Om än inte alltid upplyftande till innehåll, så nog har jag lärt mig mycket av meningsutbytena på din och andras bloggar. Att bloggarna fungerar som faktabanker för konsulter m fl är väl lite av det opinionskapande syfte som väl ändå ligger i botten.

    SvaraRadera
  6. Jo men vore det inte upplyftande att veta att våra texmassor behandlades så att det passar målgruppen och syftet med rapporten.

    Klipp och klistra är en styggelse.

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  7. Grå bloggare? Är det inte snarare så att de flesta bloggarna beskriver världen mer i svart och vitt - än i nyanserna där emellan?

    Skämt åsido: jag tror inte riktigt på bilden av Försvarsbloggarna som Dr Jekyll i tjänsten och Mr Hyde på internet. Med den intellektuella spänst CI och WW m.fl. uppvisar har jag svårt att tänka mig att de smyger längs korridorerna på jobbet. Det handlar nog snarare om att HKV/FML inte värderar kvalitet tillräckligt högt, vilket yttrar sig i bristande delaktighet och spårbarhet.

    Behovet av att diskutera (snarare än att debattera) relevanta frågor är stort i denna turbulenta tid, och när den engagerade officeren inte finner varken forum eller gehör för sina (professionellt baserade) åsikter blir bloggandet en ventil. Man kan notera att de flesta kommentarer ofta är ganska överens, vilket å ena sidan talar för att inläggen är befogade, men å andra sidan blir lite tråkigare att följa eller att lägga sig i.

    Min uppfattning är att FM tjänar på blogg-debatten - vilken arbetsgivare vill inte ha kunniga och engagerade medarbetare? Bloggarna bidrar till informationsspridning o.s.v. internt och till att synliggöra FM externt. Utan er bloggare hade vi inte haft någon försvarspolitisk diskussion värd namnet (bortsett från de tillfälliga stormar som uppstår inför förestående riksdagsbeslut om förbandsnedläggningar).

    Slutligen: när får vi se den första anonyma bloggen inifrån katolska kyrkans värld? Där skulle det behövas! (läs gärna på http://skruvochmutter.blogspot.com/2010/04/vifta-pa-hunden.html)

    SvaraRadera
  8. När kommer FM börja använda sig av anonyma bloggare för informationsspridning?
    Hur många av de som kommenterar här och på WW representerar FM i första hand och inte sig själva?

    *brr*

    SvaraRadera
  9. @Cynisk: En del av de inlägg som kommer tyder antingen på mycket stor lojalitet med vår arbetsgivare, eller medveten moteld...

    Dock oavsett vad som är orsaken till ståndpunkterna så tycker jag det är bra, då det skapar en bra debatt!

    SvaraRadera
  10. I USA har man förstått nyttan av bloggare och använder den feedback som förs fram i sin egen utveckling.

    http://www.wired.com/dangerroom/2010/04/actually-the-army-kind-of-likes-your-blog/

    SvaraRadera