
Den årsklass som ”ligger inne” den 1 juli 2010 kommer att erbjudas att göra klart sin utbildning.
De rekryter som är planerade att rycka in till grundutbildning andra halvåret 2010 kommer att erbjudas att fullgöra den utbildning de är uttagna till.
Rekryter som är planerade att rycka in från och med den 1 januari 2011 kommer att erbjudas att genomföra den nya kortare frivilliga grundutbildningen om tre månader.
Ungefär 4000 soldater ska årligen göra GMU, d.v.s. 3-månaders frivillig Grundläggande Militär Utbildning, varav ca 2800 går vidare till KMU - Kompletterande Militär Utbildning. Utöver detta behöver Hemvärnet ungefär lika många. Detta ska tas utöver de som söker till Officer och Specialist. Frågan är hur många som vi måste testa och intervjua för att få ihop till detta antal? Den fysiska styrkan på dagens ungdomar är mycket varierande. Allt från mycket bra till rena soffliggare. Tyvärr allt för många av den senare kategorin. Pliktverket har inte gått ut officiellt med testresultaten de senaste åren, men sist jag fick se dom var dom inte särskilt upplyftande.
Mycket nära införandedatumet, men många saker hänger fortfarande i luften.
- Viktigast av allt är att få till ett formellt riksdagsbeslut. Ur demokratisk synpunkt kan det te sig som en smula märkvärdigt att inget beslut finns ännu. Försvarsmakten går in i en av de största förändringarna på 100 år och det har inte beslutats av de folkvalda. Vad händer om förslaget inte klubbas igenom i riksdagen? Försvarsmakten bygger nu omställningsarbetet på följande inriktningar: Försvarsmaktens eget 30-januariunderlag, Försvarsberedningens rapport, Pliktutredningens betänkande och Inriktningspropositionen med följande riksdagsbeslut.
- Anställningslagarna måste ruckas på. Anledningen till detta är att regeringen vill inte ha ett "Yrkesförsvar". Genom att omsätta förbanden så undviker man denna benämning, vilket måste anses som ett rent spel för galleriet. En tidsbegränsad anställning får i dagsläget vara i max 2 år, sedan ska man bli tillsvidareanställd. FM vill få godkänt med 6-8 års tidsbegränsad anställning. Vad händer efter dessa 6-8 år? Hur attraktiv är en 35 åring med en "udda" utbildning på den civila marknaden? Finns det dessutom någon möjlighet för fortsatt tjänst för intresserade? Skulle inte lämpade kontraktssoldater kunna gå över till en karriär som Specialist eller Officer? I t.ex. England så ges soldaterna civil utbildning den sista tiden av sin anställning i försvaret så att dom ska vara attraktiva på den civila marknaden. Många andra länder ger ut en markant premie vid kontraktstidens slut som skall ligga som grund för en civil utbildning. USA har infört ett stort program för att ge ex-soldater särskilda vägar in på högskolorna, dock inte alltid uppskattat av de vanliga skolorna. I England läggs det fram förslag att utbilda soldater till lärare. Finns något liknande klart i sommar eller ens 2011? Nix!
- Ett tjänstgöringsavtal måste tas fram. Avsikten är att det ska tas fram under April. Men hur ska det lyda? Vilka åtaganden gäller t.ex. för utlandstjänst? Ekonomiska ersättningsnivåer, insatsfrekvens (2-3 gånger per 8 år), boende (billigt boende ska erbjudas, men var finns dessa lägenheter och med stor sannolikhet innebär det även skattetekniska problem) m.m.
- De civila företagen måste ge soldater som är kontraktsanställda möjlighet till ledighet den tid dom behöver öva samt åka ut på insats. Vilka företag är intresserade av detta? En lag liknande mammaledighet måste därför tas fram. Regeringen har tillsatt en utredning om personalförsörjningen som ska titta på framför allt lagfrågor. Den ska komma med en rapport i slutet av året. EFTER att vi gått in i det nya systemet alltså...
Alla är inte lika imponerade över den snabba omställningen. Faktum är att inte ens
pliktverket verkar helt hålla med pliktutredningens resultat.
Pliktverket är inte lika övertygad som kommittén bakom utredningen om att ett frivilligt system löser alla problem. Även med ett frivilligt system blir det svårt att öka andelen kvinnor. Det kan dessutom bli svårt att hitta lämpliga personer till vissa befattningar.
HKV Perss IFP har 2010-02-03 gett ut en skrivelse med frågor och svar om det nya personalsystemet. Den visar på hur många frågor och hur få svar det finns så här kvart i tolv.
Upphör Pliktlagen att gälla nästa år?
Nej. Det som aviserats är endast att värnplikten (som omfattar grundutbildning, repetitionsutbildning, beredskapstjänst och krigstjänst) endast ska nyttjas om regeringen särskilt föreskriver om det.
Pliktlagens bestämmelser om militär krigsplacering kommer sannolikt att gälla även efter den 1 juli 2010.
Skulle vi om några år ångra oss och vilja återinföra värnplikten så kommer det att bli mycket svårt. Dels med att åter få acceptans hos svenska folket, men även att bygga upp utbildningsfunktionerna. Utbilda kontraktssoldater må likna att utbilda värnpliktiga, men det finns ändå stora skillnader i t.ex. kvantitet och kvalitet på utrustning.
Det jag är oerhört förvånad över är hur tyst det har varit i den allmänna debatten. Jag var beredd på två reaktioner. Jubel från de som inte vill göra lumpen eller protester från de som är rädda för att folkförankringen försvinner. Men tystnad var inte riktigt det jag väntat på.
Klockan tickar vidare. Ett antal kontrollstationer med tillhörande lackmustest väntar. Första resultatet kommer i april då tjänstgöringsavtalet förhoppningsvis finns framme. Sedan har vi övergångsdatumet den 1 juli, då vi får se hur stort intresset är bland svenska ungdomar. Till hösten utredningen om personalförsörjning och svaret på frågan om svenska lagar kan ändras hur som helst.
Till sist så måste vi nu börja nämna saker vid deras rätta benämning. Vi kommer att 2011 att gå in i ett yrkesförsvar, punkt slut.
Uppdaterad 10-02-19, 22:21
En läsare gjorde mig uppmärksammad på den här jobbannonsen...
Om det är denna person som ska förhandla fram det nya avtalet innan april så lär han eller hon få ett par tuffa första dagar på jobbet!