lördag 21 november 2009

Att kriga för miljön (uppdaterad)

För några år sedan så såg jag en utmärkt dramadokumentär på TV kallad Exodus from Afrika. Den handlade om en framtid där Afrika drabbats av miljöförstörning och tvingat människor till en massexodus norrut. Europa tvingades stänga sina gränser då det inte längre gick att ta emot alla flyktingar. I de södra EU länderna sattes det upp taggtråd på stränderna och Spanien byggde stora flyktingläger utanför enklaven Cueta i Marocko. Till slut fick flyktingarna nog, en ledare växte fram som beslöt sig för att storma Europa och europeiska soldater mötte flyktingarna på stränderna med utomatvapen. Där tog filmen slut innan det första skottet avlossades.

Ett osannolikt framtid scenario?

Faktum är att det finns många militärteoretiker som anser att detta riskerar att bli ett framtida scenario. Krig har alltid handlat om tillgång på strategiska resurser. Det kan vara olja, men även ett strategiskt läge. I framtiden kanske detta ersätts av vatten och en miljö som det går att leva i.

Det har länge varit ett känt faktum att krig påverkar miljön. Gulfkriget 1991 med alla oljekällor som brändes och vapenförråd som sprängdes spred enorma mängder gifter i atmosfären. Många av de soldater som idag lider av det s.k. Gulf War Syndrome anser att miljöförstöringen ligger bakom deras sjukdom. Men nu gäller det också tvärtom att även en skadad miljö kan leda till krig?

I USA har en del miljökämpar som förbrukat de vanliga argumenten om isbjörnarnas väl och ve börjat att lyfta upp hotet om krig för att politikerna ska vakna. Jakten på massförstörelsevapen och terroristorganisationer är kanske inte livsnödvändigt då de för det första verkar vara svåra att hitta och för det andra oftast är ett lokalt hot. Om ett par miljarder människor skulle börja bege sig norrut så kommer politikerna i USA att inse hur indianerna kände sig under USA:s expansion västerut.

Även det amerikanska försvaret har vaknat i miljöfrågan, men kanske inte på det sätt som man kan tänka sig. I Afghanistan har militären börjat inse att dom behöver bränsleeffektiva bilar. Inte bara för miljöns skull, men för att transporterna av bränsle till alla bränsleslukande fordon är ett logistiskt problem och ett fett mål för talibanerna. Hmm, talibaner som främjare av miljötänkande...

Därför kan man förstå att EU driver på miljöarbetet. Inte bara för miljöns skull, men även för säkerheten i Europa. Om två veckor är det FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn där Reinfeldt representerar EU. Då får vi se om orden följs av handling.

Uppdaterad 09-11-22, 11:28
Vi människor älskar att hitta på olika konspirationsteorier. Att 9-11 skulle vara ett amerikanskt påfund för att kunna attackera Irak är det många svenskar (inklusive politiker) som tror på. Efter att en hacker brutit sig in på University of East Anglia och lagt ut forskares mail avseende deras forskning om klimatet så börjar många tro att teorierna om en global uppvärmning är påhittade. Det visar på vikten av att inte skriva ironiska kommentarer i en mail, därför att lösryckt ur sitt sammanhang kan det se konstigt ut.

Själv så vet jag inte riktigt vad jag ska tro, men jag vet i varje fall att när man flyger över södra Sverige så kan man ibland inte se marken från 3000 meters höjd på grund av att luften är gul av föroreningar som kommer in från övriga Europa. Jämför detta med norra Sverige där man en vacker vinterdag vid start från Luleå kan se tvärs över Sverige.

Uppdaterad 09-11-27, 22:34
Fokus hade ett bra inlägg i konspirationsteoridebatten. Mycket läsvärt.

Hmm. Undrar bara om jag tillhör kategorin "kallsvettiga vapenrunkare"... :-)

P.S: En del kanske tycker att det jag säger är dubbelmoral eftersom ett stridsflygplan också sprider en hel del föroreningar. Det är till viss del rätt, men idag står det civila flyget för ca 2% av det totala utsläppet av CO2 i atmosfären och det militära en bråkdel av detta. Men även här finns det galningar som påstår att flyget medvetet släpper ut kemiska gifter i atmosfären i de s.k. k-strimmorna (chemtrails - contrails). Som sagt var, vill man se en konspiration så går det att göra i allt som sker här i världen.

Uppdaterad 09-12-02, 19:23
Chefen för CRU, Phil Jones hoppar av sin position. "Climategate" blev helt enkelt för mycket för honom. Konspirationsteoretikerna kommer säkert att tolka det som att dom har rätt.

Pausen har dock inget med skeptikernas anklagelser att göra, enligt Jones. Han erkänner att mejlen är äkta, men säger att citaten är fullständigt ryckta ur sitt sammanhang.

På onsdagen visade han upp kopior av de fullständiga mejlen. Han säger att ordet "trick" användes för att beskriva en smart metod, inte för att berätta att man medvetet försöka dölja fakta.

5 kommentarer:

  1. Försurning är mer eller mindre ofarligt idag om vi ska tro trädkramarna när det pratas om exempelvis eldning av kol så är det alltid den hemska koldioxiden som bildas som är hemsk. Men diverse svavelföreningar som våra grannländer spyr ut över Sverige är inget som vi bryr oss om.
    Barsebäck som danskarna var med och lobbade för en tidig stängning. För att vid en olycka skulle diverse nedfall påverka Damark. Men att vårat grannland har eldat kopiösa mängder med kol som har lätt till stora nedfall av diverse svavelföreningar som har försurat många sjöar i Götaland det bryr sig ingen om. Men Barsebäck är totalt livsfarligt.. Trots att diverse svavelföreningar har förstört mycket mer än vad barsebäck någonsin har gjort.

    SvaraRadera
  2. Om du inte vet vad du skall tro så kanske du skulle läsa mailen själv och inte lita på Karin Bojs ord. Finns på:
    www.anelegantchaos.org/cru/

    Är du inte inläst på klimatdebatten mer än vad som stått i svensk msm som SvD och DN kanske det är lite svårt att komma in i vilka som är vad och vad det innebär.

    Bishop Hill har då en bra sammanfattning i sin post "climate cuttings 33".

    Viktigaste punkterna har att göra med hur de försöker undvika en FOI (Freedom of Information) request som jag antar kan vara åtalbar enligt engelsk lag och hur de har fullständigt kontrollerat "peer-review" processen för att inte släppa fram forskning med resultat som inte överensstämmer med deras agenda.

    En annan sak i ditt inlägg som är vanlig att man gör är att man blandar allmän miljöförstöring som tex. svavelföroreningar eller dyl. som färgar luften gul med antropogen påverkan på temperaturen medelst CO2. De allra allra flesta är klart emot miljöförstöring med farliga/giftiga ämnen, långt ifrån lika många är övertygad om CO2:s påverkan på temperaturen. Många var dessutom skeptiska långt innan dessa mail och data blev tillgängliga enbart pga. av hur undermåligt dokumenterad och utförd mycket av klimatforskningen är.

    TheStoff

    SvaraRadera
  3. TheStoff:

    Om någon utomstående skulle läsa min egen arbetsmail så skulle dom nog kunna dra slutsatser på allt från att jag är avlönad av KGB till att var iblandad i förfalskningen av månlandningen.

    All forskning är inte kvalitetsgranskad och mycket som produceras är rent skräp. Givetvis hänger forskare med i modetrender för att dom vet att det ger dom anslag till forskningen.

    Men att från dessa antaganden dra slutsatsen att det inte är något som är snett med dagens klimat är nog att lura sig själv.

    Mitt inlägg handlade för övrigt ursprungligen inte om konspirationsteorier eller inte. Det var bara en slump att ämnet dök upp så pass lägligt i pressen. Ursprungsinlägget var om just ett nytt modebegrepp som kan motivera ytterligare rätt eller felaktig forskning.

    SvaraRadera
  4. Climategate-skandalen utvecklas snabbt! Svensk gammelmedia försöker tysta ned den, vilket naturligtvis inte kommer att hålla. Natten till idag tiodubblades antalet googleträffar på "climategate" och klimatforskningsskandalen har breakat i utlänsk media.
    Det handlar inte bara om ett par olyckliga formuleringar i några mail. Det handlar om att IPCC varit systematiskt manipulerat i 1,5 decennium. Resultat som förfalskats. Försök att undertrycka kritiska klimatforskare. Tvivelaktig forskningsmetodik. (Särskilt besvärande anses källkodsfilerna som ingår i de 160 MB:n material vara. De visar hur programkod riggats för att ge "önskvärda" resultat.) Det är hundratals oegentligheter som röjts. Läs mer på t ex:
    http://www.theclimatescam.se
    http://www.wattsupwiththat.com
    http://camirror.wordpress.com
    http://bishophill.squarespace.com/blog/2009/11/23/still-finding-cru-issues.html

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  5. Den hittills mest sansade analysen av "Climategate" hittas på dagens GP debatt och är skriven av Torsten Linders.
    http://www.gp.se/nyheter/debatt/

    Kritiken av Phil Jones och kretsen kring honom är inte ny i vetenskapliga kretsar.

    SvaraRadera