fredag 4 december 2009

Kinesiska kopior

Pakistan och Kina är om inte mycket goda, så i varje fall goda vänner. Kina har försett det pakistanska flygvapnet med stridsflygplan och ligger just nu i förhandling om att sälja 36 stycken J-10.

Sverige har tidigare sålt Erieye luftburna stridsledningsradarsystem till Pakistan. Inte helt oväntat har det nu dykt upp kinsesiska kopior på dessa radarantenner (se ovanstående bild). Systemet kallas KJ-200 Balance Beam och används på Y-8 transportflygplan.

2006 kraschade en av prototyperna av dessa radarflygplan och stora delar av ingenjörsteamet dödades i kraschen. Men Kina verkar ha återhämtat sig från denna motgång och färdigutvecklat systemet.

Frågan är egentligen om det är klokt av svensk industri att exportera vapenteknik till länder som inte drar sig för att läcka den vidare. Vad har Saab Microwave för avtal med pakistan avseende s.k. "3:rd party release"? Inte bara för att det rör sig om hemliga system, men även för att man dödar sina egna framtida exportchanser om man ska tvingas att tävla mot billiga kopior.

7 kommentarer:

 1. I detta fall torde Pakistan inte vara skyldiga, då första Kinesprototypen dök upp 2001, men kärrorna PK beställt ännu inte levererats.
  Däremot är svensk industri otroligt blåögda med att visa upp/låna ut(=ge bort) vass teknik till Kina och sedan med förvåning se utmärkta kopior dyka upp otroligt snabbt.
  Föga oväntat var läckaget av Erieye-radarn en medveten Kinesisk strategi med klassiskt industrispionage, fräckt inbrott på en flygutställning och blåögda svenska ingenjörer. /Ture Sventon

  SvaraRadera
 2. Vänta nu, FSR890 radarn är ju gode gammal i konstruktionen, 1997 levererades systemet och det borde inte vara några större problem i dag att konstruera antennelement som har högre prestanda än dom som sitter i 890.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 3. Ture: Du har nog rätt. Kontraktet skrevs 2006 även om förhandlingarna pågått ett tag.

  http://www.defenseindustrydaily.com/sweden-finalizes-saab-2000-aewc-contract-with-pakistan-02377/

  Dock så har Kina bra läge för lite reversed engineering snart då leveransen närmar sig. Här är några bilder på motmedelssystemet i de pakistanska Saab 2000. Något för ASC?

  http://www.defence.pk/forums/military-aviation/37391-final-tests-first-saab-2000-erieye-aew-c-paf-have-started.html

  SvaraRadera
 4. Ryssarna fick i alla fall sälja dem några Su-27:or innan kineserna började piratkopiera dem; SAAB får nöja sig med smickret att ha blivit kopierade.

  SvaraRadera
 5. Så som svensk industri beter sig så behöver de inte exportera något alls för att andra ska sno deras idéer! Andra länders industrier vill gärna ha sekretess på precis allt, både tekniskt och kommersiellt, i evinnerlig tid (vilket inte alltid går ihop med svensk offentlighetsprincip). Svensk industri tycker att allt de lämnat in i ett offentligt anbud är öppet och får lämnas ut till vem som helst (teknik i detalj och hur mycket det kostar).
  Andra industrier är inte dummare än att de bara tackar och tar emot....

  SvaraRadera