torsdag 31 december 2009

Det finns alltid en vinnare

Den ökade rädslan för nya försök att spränga flygplan i luften leder nu till att Schiphol på order av USA installerar s.k. kroppsscanrar. Det man kan fråga sig är varför just Schiphol? I och för sig måste man börja någonstans och Schiphol är en av de största knytpunkterna i Europa med trafik till USA, Afrika och mellanöstern. Men terroristerna lär inte använda samma metod eller rutt nästa gång. Eftersom en vätskebomb trots allt ser ut som en flaska med munvatten så är det fortfarande fritt fram att ta in den i handbagaget.Som jag skrev i mitt förra inlägg är mycket av detta bara ett spel för galleriet för att göra passagerarna tryggare. Man skulle kunna förbjuda att ta med sig all vätska inklusive sprit ombord, men då skulle nog passagerarna vägra flyga. Alltså så står ekonomiska intressen mot säkerhet. Lösningen på detta hot heter inte ökad säkerhet på flygplatserna, utan bättre politik avseende mellanöstern och muslimska länder. Vi kan inte för att fortsätta skydda oljan och Israel blanda oss i hur som helst i dessa länders inrikespolitik. De islamistiska terroristerna har hittat en metod som fungerar och kommer att fortsätta använda den.

Liksom paniken runt svininfluensan fick tillverkare av influensavaccin att skära guld med täljkniv så kommer den stora vinnaren i denna nya hysteri att vara tillverkarna av säkerhetsutrustning. Jag skulle inte bli helt förvånad om Al Qaida eller saudiarabiska intressenter äger en stor del av den marknaden.

3 kommentarer:

 1. När man nu ser att mer "säkerhetskontroller" inte fungerar och mer registrering inte hjälper eftersom berörda myndigheter inte tar informationen på allvar så tror man nu alltså allvarligt att mer teknik ska vara lösningen???

  De säkerhetskontroller som sker på flygplatserna kan aldrig vara 100% säkra, de är reservalternativet när ingenting annat fungerat, inte första spärren. Innan de ansvariga förstått detta så kommer samma sak att hända om och om igen.

  SvaraRadera
 2. Smörjarapa,
  Tack för det här året.
  Ser fram emot att under kommande decennium få ta del av Dina mycket intressanta reflektioner och synpunkter.

  Keep up the good work!

  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 3. @Oberon: Tackar! Nytt decenium, nya krafter. FM har en hel del att se fram emot, eller frukta...

  SvaraRadera