måndag 7 december 2009

Vad har vi egentligen att lära ut?

OMLT - Operational Mentor and Liaison Team är en av de funktioner som jag har mest förhoppningar om i FS18. Syftet med dessa är att träna upp ANA så att ISAF förr eller senare kan bege sig hemåt. Men vad är det egentligen vi söker för kunskaper hos en mentor? Ett snabb liten titt i Emil besvarar frågan.

Vi söker dig som har erfarenhet av stridsledning eller logistik på brigad- eller bataljonsnivå. Eller pjästjänst med granatkastare eller haubits. Men det brådskar – inryckning till sker redan den 25 jan för OMLT Bat och den 1 februari 2010 för OMLT Brig.

För närvarande har vi ett antal vakanser till OMLT (Operational Mentor and Liaison Team) i FS 19, med tjänstgöringstid i Afghanistan maj-november 2010. Det har varit relativt få ansökningar från personal med relevant kompetens och erfarenhet till OMLT.

Detta är uppgifter där bland annat kompetensen från IB 77 och 66 eller motsvarande erfarenheter bör passa som hand i handske. Bland annat söker vi majorer och kaptener med erfarenhet av stridsledning och stabstjänst på brigad- och bataljonsnivå, eller med erfarenhet som kompanichef för skytte-, grk- eller haubitskompanier.

Att vara ”mentor” innebär ju att vägleda någon utgående från personlig erfarenhet. Dessutom är mogen ålder en klar tillgång. Dels för att det ger yrkes- och livserfarenhet samt omdöme, dels för att ålder ger auktoritet i den miljö där vi skall verka.

Vi söker även förare/assistent till senior mentor vid brigadhögkvarteret, en uppgift som bland annat kräver förmåga att organisera transporter och konvojer med multinationell sammansättning, i en utmanande insatsmiljö.


Hmm. Kunniga om IB 66 och IB 77 lär man nog bara hitta på svenska ålderdomshem nu för tiden. Granatkastare och haubitsar har vi inte många kvar av längre. Archer är tänkt att anskaffas i 24 exemplar. Knappast något att kalla för brigad eller ens bataljon?

Jag ser därför framför mig denna annons från den svenska Försvarsmakten om några år i europeisk press eller kanske i "Soldiers of Fortune":

"På grund av satsningar på utlandsmissioner så har den svenska försvarsmakten förlorat all kunskap om strid i större förband än bataljon. Sökes kunniga instruktörer som vet hur strid i stora förband går till samt vet hur försvar av ett land skall genomföras."

Vem vet, vi kanske får en afghansk OMLT instruktör som gärna vill se Sverige?

23 kommentarer:

  1. Men blir väldigt mörkrädd när våran försvarsmakt letar med ficklampa efter kvalificerad personal för sådana grundläggande befattningar som kompC för infanteri och indirekt eld. Ingen spetskompetens i en normal försvarsmakt direkt.

    Klockrent citat förövrigt:

    "Dessutom är mogen ålder en klar tillgång"

    Det IB77 efterfrågas borde inte det redan vara självklart att personerna som kvalar in i den kategorin är väldigt "mogna".

    SvaraRadera
  2. Hmmm. Är det inte dessa personer man nu efterlyser, som man gjorde sitt bästa för att få dem att lämna FM i FB 2000 och 2004?

    Tänk så kort tid det tog innan den kompetensen var behövd igen...

    SvaraRadera
  3. Klockrent!
    Även om IB 77 var infanteriets intelektuella svacka.
    Budskapet går hem!

    Old School

    SvaraRadera
  4. Affärsidé:
    Vi kan köpa den kompetensen från Baltikum!
    Jag menar: vi exporterade ju den IB77-kompetensen dit för 10 år sedan.
    Antingen kan ju balterna lära oss eller också kan balterna åka själva som OMLT, mot att vi skyddar dem med vår solidaritetsprincip.

    Win-Win?

    SvaraRadera
  5. Helt rätt vem försöker vi lura?

    Inledningsvis lite om den 209:e Kåren i norra Afghanistan. Den har fler soldater anställda än hela vår försvarsmakt.

    Tidigare inlägg är helt rätt. Vi kan knappt uppträda i bataljon längre. Jag påstår inte att det är lätt att leda bataljon. Det jag menar är att vi är faktiskt riktigt dåliga på det. Den kompetensen tappade vi till stor del i FB04.

    Och BRIGAD? haha tillåt mig skratta.

    Vid mina patruller på kompani och pluton som jag genomförde senaste gången i Afghanistan såg jag faktiskt inga problem med ledningen av dessa enheter. Men Mtrl, ledarskap och personliga färdigheter är de usla på. En helt annan historia.

    Vi ska inte glömma att den 209 kåren övar i brigad flera gånger varje år. När övade vi i brigad senast...på riktigt? Faktum är att vi övar bataljon ca 3-4 övningar om året. Det är vad dom gör på två månader. Dessutom gör dom skarp verksamhet varje dag, varje vecka, varje månad, varje år. Dom har knappt tid att öva för dom genomför allt på ritkigt.

    Svenskt OMLT kommer bli mycket svårt. Kulturskillnaderna är ENORMA. Vad som borde vara ett krav för dessa tjänster är tidigare erfarenhet av FS, men då har vi väll inga som är kvalificerade att åka.

    Enligt min mening borde vi sattsa pengarna som OMLT kostar på att utöka till 2 skyttekompanier i stället. Då har 209 kåren några att sam-patrullera med.

    Sammanfattnignsvis ska vi ha OMLT på plats ska tyngpunkten ligga på pluton, kompani och i vissa fall, på särskillda befattningar grupp.
    Låt någon nation som kan leda större förband lära Afghanerna hur man ska göra.

    Och till alla er jag sårat med detta inlägg innan ni släger er på tangentbordet och skriver av er:

    Om vi nu lyckas hitta äldre, erfarnaofficerare som är villiga att åka. Vilken uthållighet har OMLT systemet om vi inte kan få personal till EN första mision?

    Avslutningsvis vill jag bara säga att det var ett mycket bra inlägg jag har själv funderar mycket på det vi samtal med FS19.

    För övrigt är jag helt övertygad om att OMLT kommer göra ett bra jobb. Jag hoppas alla mina vänner återvänder utan problem.

    /Trupparen

    SvaraRadera
  6. Kan bara instämma med en av föregående skribenter: "Klockrent".

    "På grund av satsningar på utlandsmissioner så har den svenska försvarsmakten förlorat all kunskap om strid i större förband än bataljon. Sökes kunniga instruktörer som vet hur strid i stora förband går till samt vet hur försvar av ett land skall genomföras."

    "...samt vet hur försvar av ett land skall genomföras..."
    Det är ju bara så mitt i prick.

    För ett tag sedan så var man inte värd sin vikt i vatten p g a den bakgrund man har och de kunskaper som inte längre behövdes.
    Nu så står man (FM, alltså)där inför faktum och rullar fältmössa och behöver ha hjälp av dom som var överflödiga för inte så länge sedan.

    Som man sår får man skörda.
    Amatörer...

    SvaraRadera
  7. Hmm, Sverige skulle ju vara perfekt för att bidraga med information om hur man INTE skall förfara med sitt försvar :D

    SvaraRadera
  8. En Ska Bort

    Vilken av dessa fyra, IB 66 och IB 77 – UTBILDNING – EINSTEIN - LISEBERG, skall bort?

    Facit:

    De gamla infanteribrigaderna och utbildning går att para ihop, vilket framgår av Chefsingenjörens inlägg.

    Einstein saknade all erfarenhet av och kunskap om infanteribrigader och dessa två går därför inte att kombinera.

    När det gäller Einstein och utbildningen, så var det Einstein som myntade uttrycket ”Det ända som hindrar mig från att lära mig någonting är utbildningen”. Det han syftade på var utbildningens förmåga att döda drivkraft, kreativitet och nyfikenhet. Den här trista inställning medförde att han betraktades som lat och inte fick sina rekommendationer av lärarkollegiet, vilket i sin tur ledde till att han nödgades ta anställning som teknisk handläggare av tredje graden (vilket motsvarar en specialistofficer av fanjunkares grad i Armén) vid patentverket i Bern i Schweiz. Detta sagt som tröst till alla er som känner att ni skulle kunna bättre, om ni bara fick chansen. Det blir bättre med PRIO. Håll ut.

    Slutsats: Det är Einstein som inte hör hemma i detta inlägg. Han skall bort.

    Hur fick han då dagarna att gå, där på patentverket? Jo, han satt och funderade på Newtons gravitationsformel:

    F = G x m1 x m2 / r2 där F är den ömsesidiga attraherande kraften mellan två kroppar.

    Själv ganska mager, insåg Einstein att ökad massa hos kvinnor inte alltid medför ökad attraktionskraft i enlighet med formeln ovan och därför kände han intuitivt att Newton hade fel.

    Vad han däremot upptäckte var att feta människor är mer energiska än magra enligt formeln E=mc2.

    Eftersom ljusfarten i kvadrat är ett så stort tal, ökar varje extra kilo kroppsvikt högst väsentligt den tillgängliga energin hos anställd personal.

    Det jag vill komma fram till är att formeln E=mc2 snarast bör läggas in i PRIO, som ett viktigt urvalskriterium vid anställningar och utlysande av lediga tjänster. Sannolikheten är ju dessutom ganska stor att den som kan något om IB66 eller IB77, med tiden blivit tämligen fet. Vilket ju är bra enligt Einstein.

    Newton däremot kan vi skippa helt, eftersom attraktion mellan två kroppar inte är förenligt med FM värdegrund, åtminstone inte om kropparna är av olika kön.

    Lite skönt är det ju att Einstein fick dynamitarden Alfred Nobels pris, även om han nödgades att hålla sitt nobeltal på Liseberg.

    Kanske är det för att vi anställer allt magrare människor, som entropin i FM ökar hela tiden?

    …funderar en lagom tjock man i sina bästa år.

    SvaraRadera
  9. Nja, man behöver inte leta på ålderdomshemmen efter IB 77-kompetens. Det finns officerare strax under 40 som har den.

    Sedan så är det ju populärt att hålla på med alla tänkbara projekt inom FM (särintressernas tyranni)vilket har medfört att kärnverksamheten går förlorad.
    Många av kamraterna vid FS 17 har jag faktiskt förstått att InfR Skgrp och SoldF verkligen funkar.
    Owe

    SvaraRadera
  10. Lite tyrckfel:
    Skall stå ju istället för jag i sista meningen

    SvaraRadera
  11. Man kan fråga sig hur vi skall kunna hålla projekt som OMLT vid liv under någon längre tid. Säg att vi letar efter erfarenhet som kompanichef vid en understödsfunktion. Funktionen har två insatsbataljoner med tre kompanier i varje. Det ger sex kompanichefer. OM alla sex är villiga, dugliga och lämpliga kan vi hålla igång en frekvens på 1:6, och fler kompanichefer får vi ju inte ha... Om en av dem får ryggskott eller är vakant blir det riktigt synd om de fem som är kvar.

    Vi har för länge sedan gått under nivån kritisk massa avseende personal! Sötebrödsdagarna är nog slut, bara hundåren återstår.

    SvaraRadera
  12. Det finns ju fler än två kanonbataljoner som kan förse med rätt kompetens. Understödsfunktionen är inte koncentrerad till just dessa två.
    Så nog måste man lyfta blicken från artilleriträsket ;-)
    Owe

    SvaraRadera
  13. Nu skrev jag funktion Owe... Tänk istället logistik, hur många trosskompanier finns det i Sverige, eller ingenjör. Vill du ha en ingenjörkompanichef torde listan vara ganska kort. Att funktionen understöd finns representerad på andra platser än "artilleriträsket" är sant, men det gör bara saken marginellt bättre.

    SvaraRadera
  14. Jo jag såg att du skrev funktion. Men det finns ju fler utbildade kompch än de som för tillfället finns i kriorg.
    Så riktigt så nattsvart torde det inte vara, såvida man inte kräver att de enda som skulle kunna förmedla ANA kunskaper och erfarenheter är just de som i dagsläget är krigplacerade som just kompch oavsett förbandtyp.

    Owe

    SvaraRadera
  15. Owe

    På mitt regemente finns det fem officerare över 40 på trupp. Det är fyra Kompanichefer. och en ställföreträdare.

    Av dessa fem har två erfarenhet av infateristrid. Ingen har grk kompetens.
    Av dessa fem har samtliga familj.
    Av dessa fem har ingen lust att åka på OMLT. Dessutom skulle jag endast följa med en av dem om valet ens fanns.

    Visst finns det officerare som har komptens av IB77 eller IB66M. Skulle vi titta i regemetens perslista finns det säkert fler officerare/reservofficerare där som kan infateristrid på bataljons nivå än VA sgt på mitt skyttekompani.

    Men...nu kommer det. Men ingen av dessa vill åka. Och i ärlighetens namn. Om jag var 40 år och hade familj. hade jag varit beredd att åka till Afghanistan. Och eventuellet till Helmand när det är 209:e kårens tur att stötta de slitna delar av afghanska armen som nu tjänstgör där.

    Jag är strax under 30 har ingen familj och lever ännu i tron att inget kan skada mig. Jag har också den fysiska förmågan att bära 10 magasin, 3 handgranater, 3.5 liter vatten, ett kroppskydd, en stridsväst med plattor, hjälm, granattillsats, benskydd och sjukvårdsutrustning. Inte för att slå mig på bröstet men jag kan stå länge med detta i värmen. Jag har gjort så senaste året. Men... när jag är 40. Och har tjänstgjort på truppbefattning i tio år till. Hur är knän och rygg då?

    Vart vill jag komma det det här då? Jo.
    Även om vi hade en gedigen infanteriorganisation kvar i försvarsmakten. Skulle det vara svårt att få folk till fler än två OMLT rotationer. Även vi utbildar på bataljonsnivå fortfarande har vi bara två regementen som bedriver strid till fots K3 och AMF kvar. Så det kommer inte så många nya officerare med bataljons komptens.

    Så ser verkligheten ut. Anledningen till det är inte att officerare över 40 är sämmre, eller att dom är lata. Dom har helt enklet andra saker i livet som hindrar dem.

    Sen Owe har vi säkert samma syn på varför det är så här. Vi har ju lagt ner den enda delen av försvaret som idag efterfrågas internationellt. Infateriet. Sen kan man tjata om helikoptrar och VC90. Men det som behövs är gammla hederliga infaterisoldater och ett fordon som kan transportera dem.

    (och ja, givetvis behövs alla andra också i internationelltjänst. kanske även JAS. Vad vet jag? )

    /Truppare

    SvaraRadera
  16. En kul detalj i sammanhanget:

    finska armén har utbildat brittiska OMLT-officerare på den sovjetiska 122 mm haubitsen D30 i Finland. Britterna kommer sedan att åka till Afganistan och utbilda ANA på nämnda pjäs. Några ANA-officerare har också utbildats i Finland.

    SvaraRadera
  17. Truppare:

    Och på vårt regemente har vi en medelålder på nästan 40 år på truppbefälet. Vi har många som har för OMLT rätt kompetens såväl på trupp och stabstjänst. Och det är många som kan tänkas sig åka.
    Så man ska nog vara försiktig att dra för långtgående slutsatser. Det skiljer sig mellan förband till förband.

    Och jag har själv provat på ha vara patrullchef i Afghanistan med drygt 30 kg på kroppen som belastning och visst....kroppen har tagit stryk men det går.(trots att man är 40 ++)

    Sedan är det faktiskt fler förband ärn K 3 och AMF som utbildar strid till fots. Skillnaden är bara vilket transportmedel man har....

    Visst är "boots on the ground" efterfrågat d.v.s. det du kallar infa(n)teri. Men att säga att det är endast det som är efterfrågat internationellt är något övermaga. Ett exempel är ju faktiskt den tillförsel som sker nu till Afghanistan.

    Owe

    SvaraRadera
  18. Chefsingenjören. Var är du? Vad gör du?

    Datorhaveri? Tjänsteresa?

    Försöker "någon" att släcka din blogg?

    Skall jag starta Chefsingenjören II?

    SvaraRadera
  19. @OBSERVATÖREN:

    Kul att man är saknad! :-) Men som Mark Twain sade, så är ryktet om min död kraftigt överdrivet.

    Sanningen är tjänsteresas i en av världens avkrokar med dysfunktionellt Internet. Just nu så är det Jetlag som gäller, men i morgon är jag åter igen...

    SvaraRadera
  20. @ chefsingenjören

    Skönt, jag har varit så orolig.

    SvaraRadera
  21. Inför uppsättningen av OMLT till Fs19 är man inte bara intresserad av personal med erfarenhet av IB 66 och IB 77 alt grk.

    Vi ska inte längre bara stötta på brigad eller bataljonsnivå, vi skickar nu ner bland annat spec off (1.serg) för att stötta utbildningen av grupp/tropp chefer.

    /Skytte

    SvaraRadera
  22. @Skytte: Det jag är lite rädd för är att vi fokuserar utbildningen på att hantera vapen m.m. Den vanlige pashtunen är en utmärkt skytt, även om han ser ociviliserad och en smula orakad ut.

    Jag tycker att vi borde efterapa lösningarna som användes i Liberia där man fokuserade på att väla ut lämpliga rekryter samt att ge dom en utbildning i internationell rätt.

    http://chefsingenjoren.blogspot.com/2010/01/att-trana-upp-en-afghansk-arme.html

    Då jag tror att den afghanska säkerheten inte löses med enbart satsningar på att utbilda ANA, utan även att utbilda en lokal milis, så borde vi hitta på ett OMLT koncept även för detta.

    Hemvärnet kanske har en del att lära ut? Även Schweiz med sitt milissystem borde kunna vara något att fundera på.

    SvaraRadera