En av de stora anledningarna till att konflikten i Afghanistan är så pass svårlöst är dess granne Pakistan. Då Pakistan har tillgång till kärnvapen så har vare sig USA, FN eller EU hittills mäktat med att sätta tillräcklig press på landet för att lösa konflikten.
Allt sedan Sovjetunionens krig i Afghanistan har den pakistanska säkerhetstjänste ISI stött islamistiska grupperingar med pengar och vapen. Talibanerna använder Pakistan som ett träningsområde och skyddat territorium för sin ledning. Pakistan tillåter extrema varianter på Islam att undervisas i koranskolor, s.k. madras. Det senaste året har dock pakistanska armén påbörjat en offensiv mot taliobanerna, men väljer dock att fokusera på de grupper som även ställer till problem i Pakistan.
Anledningen till ISI:s stöd till talibanerna är framför allt Pakistans oro för sin granne Indien och den ständigt pågående konflikten i Kashmir. För att dölja sin inblandning i Kashmir så har ISI sett till att muslimska gerillasoldater i Kashmir fått utbildning tillsammans med talibanerna. Man ser hellre ett instabilt Afghanistan än en potentiell allierad med Indien.
Den pakistanska regimen har haft en ännu svårare balansgång än ISI då de trots allt vill få stöd från USA i form av bl.a. köp av F16 stridsflygplan. Men blir de för USA-vänlig så riskerar de att själva utsättas för terrorattentat från de interna pakistanska islamistiska grupperingarna som t.ex. Lashkar-i-Jhangvi och Sipah-e-Sahaba. Se mer i Ahmed Rashids bok "Jihad", kap 9.
Förutom att stödja talibanerna så stödjer ISI även andra islamistiska terrorgrupper i centralasien som t.ex. IMU.
Men nu har det uppstått ett tillfälle att få Pakistan att lita mer på omvärlden. Den senaste tidens översvämningar innebär att Pakistan är i stort behov av stöd från omvärlden. Läkare utan gränser anser att situationen är akut. USA har redan ställt upp med bl.a. helikoptrar och nu är även Sverige på väg.
Detta kanske låter cyniskt, men säkerställ nu att Pakistan är mycket väl medvetna om att hjälpen inte är gratis. Vi förväntar oss samarbete i utbyte mot det stöd som vi levererar.
USA har redan insett möjligheten med en massiv Hearts & Minds kampanj för att få Pakistan att sluta stödja talibanerna.
After a massive tsunami hit parts of Indonesia in December 2004, rapid and substantial US aid had the effect of boosting America’s image in an Islamic country.
Now, as the toll rises from floods in Pakistan’s remote and restive northwest, some experts are calling on the US to seize the moment and come to the region’s rescue. In addition to humanitarian aims, they argue, the aid could do as much or perhaps more than billions of dollars in programmed assistance toward winning the hearts and minds of Pakistanis.
“Given the important benefits this would have for the Pakistani people, as well as for the US-Pakistani relationship, stepping forward with critical aid right now would be a win-win for both,” says Karl Inderfurth, a former assistant secretary of State for South Asian affairs.
Ambassador Inderfurth recalls how US aid to Pakistan after an earthquake in Kashmir in 2005 changed perceptions of the US military, which delivered provisions on Chinook helicopters.
“The Chinooks became known then as ‘angels of mercy,’ ” says Inderfurth, now director of the graduate international affairs program at George Washington University in Washington. “We need to dispatch those angels again.”
Pakistani officials said Monday that their government had indeed requested Chinook helicopter assistance for the relief effort.
Det finns gott om tidigare exempel på när man lyckats använda katastrofer till att bygga nya band. Jordbävningarna i Grekland och Turkiet 1999 där de bägge länderna var först på plats med hjälp till varandra har gjort mycket för att förbättra deras relation. Tsunamin i Indonesien 2004 slog även ut den tamilska gerillan och gav den indonesiska regeringen möjlighet att få över lokalbefolkningen på sin sida.
Det här är med andra ord ett gyllene tillfälle för MSB och SIDA att stötta den svenska insatsen i Afghanistan! Hade vi haft NBG11 i beredskap så borde vi även skickat iväg dom. Frågan är om inte de HKP 10 som är tänkta att skickas till ISAF i början på nästa år skulle göra bättre effekt i Pakistan om situationen inte har blivit bättre fram tills dess.
Uppdaterad 10-08-05,18:27
Enligt FN är tre miljoner människor drabbad av katastrofen i Pakistan. Mer regn är också på väg vilket lär förvärra situationen ytterligare.
Islamistiska hjälpgrupper, en del av dem misstänkta för att ha kopplingar till militanta rörelser, har anslutit sig till hjälparbetet vilket också har ökat trycket på den pakistanska regeringen att visa att den har kontroll över situationen. Sådana grupper spelade också en viktig roll i räddningsinsatserna efter jordbävningen 2005 i Kashmir, där 75 000 människor omkom.
Även de islamistiska grupperna anstränger sig nu för att tjäna Hearts&Minds poäng. Swatdalen är också ett av de områden där pakistanska armén varit inblandad i strider med talibanerna. Det innebär att bägge sidor kommer att anstränga sig för att vinna PR-poäng och i förlängningen innebär det att talibaner, USA och pakistanska armén arbetar mot samma mål. Här finns det med andra ord möjlighet att börja bygga upp kotaktpunkter som kan vara nyttiga för framtida fredsdiskussioner. Vi kan inte bekämpa alla talibaner. Majoriteten måste vi på något sätt samarbeta med i framtiden.
torsdag 5 augusti 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inte en krona från sverige skall betalas till en skurkstat som Pakistan, de har orkat med att betala för atomvapen då kan de betala för sin befolkning med.
SvaraRadera