I Kosovo förbereder sig den svenska bataljonen på en markant neddragning av antalet soldater då det i framtiden inte kommer att finnas något skyttekompani.
Hur är då läget i landet? Tja, det är inte längre fullt krig och det pågår heller inga etniska utrensningar. Serbien gör sitt bästa för att komma in i EU och NATO. Men det är långt kvar innan Kosovo kan stå på egna fötter.
Bara de senaste timmarna har ett antal nyheter pekat på faktorer som försvårar varaktig fred:
- En serbisk förlust i basket mot Turkiet leder till kravaller med bl.a. en skottskadad fransk polis som resultat. Kosovoalbanerna är nog inte fanatiska anhängare av just det turkiska basketlandslaget, men dom är helt klart anhängare till alla som kan förnedra serberna.
- Fransk och serbisk polis stoppar en liga som smugglar vapen mellan Frankrike och Serbien. Vapnen är i och för sig troligtvis inte till för att starta nya oroligheter i Kosovo, men det är ett tecken på hur många illegala vapen som cirkulerar bland civilbefolkningen. Det positiva i denna nyhet är dock att Serbien gör allt för att samarbeta med EU i polisiära frågor, vilket även händelseutvecklingen innan det spektakulära helikopterrånet i Stockholm visar på.
Vapnen i sig är kanske inte ett problem då vi i Sverige har minst lika många vapen i cirkulation. Användandet av vapnen är kanske inte heller det stora problemet då även länder som USA har stora problem med incidenter där många civila dödas av galningar med vapen. Men kombinationen mellan religiösa/etniska motsättningar och mängder med vapen i cirkulation är en krutdurk som hela tiden kräver övervakning.
Med andra ord så skulle omvärlden lämna Kosovo åt sitt öde så skulle med stor sannolikhet våldet blossa upp på nytt igen. Med andra ord så är det nog lugnt nog att dra ner på den utländska närvaron i landet, men inte på långa vägar lugnt nog att avveckla KFOR.
Uppdaterad 10-09-16, 17:45
Jasenko Selimovic och Fredrik Malm kritiserar i ett inlägg på Newsmill de rödgrönas förslag att föra över KFOR i FN:s regi.
Det mest ironiska i de rödgröna partiernas förslag är att det så väl speglar det politiska sveket under tiden då krigen i Balkan pågick. Då motsatte sig en del svenska politiker och intellektuella Natos insats att rädda de drabbade. Det principiella motståndet mot Nato och USA var viktigare än att rädda människoliv.
Personligen så anser jag att det är inte frågan om i vems regi insatsen förs som är avgörande, utan att det finns en fortsatt närvaro från utländska styrkor. Jag ser gärna att det går över mot en mer polisfokuserad insats i EU: regi.
Som Cynisk i ett tidigare inlägg poängterat så är det inte EU/NATO/FN som avgör hur insatsen i praktiken genomförs, utan det är de mandat som getss vi t.ex. FN-resolution, ROE eller caveats. FN har dock en betydligt krångligare struktur där mandaten även på lägsta nivå kan ligga hos den lokale representanten för FN:s generalsekreterare, vilket av många militärer kan upplevas som mycket svårhanterligt, särskilt i en fredsframtvingande insats. Fördelen med en FN-ledd insats är dock att man kan styra de militära insatserna med FN:s hjälporgan. I en NATO ledd insats handlar det mer om att samordna på lokal nivå via den s.k. CIMIC-funktionen.
Uppdaterad 10-09-22, 10:55
Försvarsmakten anser att situationen i Kosovo är tillräckligt stabil för att medge neddragningar på förbandet.
– I ett första steg i KFOR:s transformering reducerade vi antalet soldater från 15 000 till 10 000. 10 000 är tillräckligt för storleken på landet och tillräckligt för att lösa våra uppgifter. Att reducera trupperna är naturligt och vi måste fundera på hur vi ska gå vidare. Vi kan inte finnas kvar i Kosovo för evigt. Men vi måste förbereda oss och vi kommer inte att göra någonting som inte säkerhetsläget tillåter, säger chefen för KFOR Erhard Bühler.
Uppdaterad 10-09-25, 18:04
Serbien vill börja samtala med Kosovo. FN, NATO och EU får ofta skäll, men faktum är att:
- NATO tvingade fram ett stopp på den etniska rensningen 1999.
- Löften om EU-medlemsskap får Serbien att börja samarbeta.
- FN får via en resolution Serbien att börja samtalen för att kanske i framtiden erkänna Kosovo som ett eget land. Initialt ville Serbien få igenom en resolution att ett land hade rätt till att försvara sig själv om delar av landet ville bryta sig ut. Men efter påstötningar från bl.a. EU så ändrades texten i resolutionen.
Att frågan är känslig ser man t.ex. på protokollet från FN.
Speaking in a point of order, VUK JEREMIĆ, Minister for Foreign Affairs of Serbia, wondered why representatives of Pristina were in the Assembly hall when they were not sovereign members of the Assembly.
General Assembly President ALI ABDUSSALAM TREKI, of Libya, responded that those representatives were guests of France, Germany, Italy, the United Kingdom and the United States.
Raytheon Awarded NGJ-MB Pod Production Contract
4 timmar sedan
Jo, KFOR i sin militära form bör avvecklas. Vad man däremot behöver trappa upp är främst den polisiära och juridiska insatsen - med andra ord, förstärk Eulex.
SvaraRaderaKFOR:s raison d'etre var från början att skydda civilbefolkningen i provinsen dels från provinsens egna paramilitära grupper och dels från en ny serbisk militär intervention.
Sedan Milosevic försvann från makten är invententionshotet i praktiken avskrivet. De paramilitära grupperna har antingen reformerats (host host) till mer legitima grupperingar till det civila samhällets stöd eller så har de återgått till att vara kriminella maffialiknande strukturer.
Sedan 2003-2004 är KFORs uppgifter därmed i stort sett uteslutande polisiära. Polisiära uppgifter sköts bäst av poliser och inte av soldater. Likaså måste den övriga rättsapparaten vara byxad att hantera sin del av rättssamhället. UNMIK har sedan länge förlorat sin trovärdighet i lokalbefolkningens ögon och har spelat ut sin roll.
Vi ska inte lämna Kosovo åt dess öde, men vi måste ändra på formerna av den utländska närvaron om vi ska kunna se någon utveckling i Balkans mest gudsförgätna avkrok. Korruptionen och den svarta marknaden måste bekämpas och det behövs stora investeringar i jordbruk, livsmedelsindustri, gruvnäring mm om landet ska ha ens den minsta chans att stå på egna ben.
/Sarvi KS07
@Sarvi:Håller med om att det är Poliser som behövs. Men hur ser det ut med antalet frivilliga? Kanske Polisen också ska ha ett obligatorium för utlandstjänst?
SvaraRaderaTrevlig att någon fortfarande kan stava till "lugnt". Mycket ovanligt idag tyvärr...
SvaraRaderaIntressant att USA/NATO kämpar utav bara den för att albanerna i Kosovo ska bryta sig loss till vilket pris som helst.
SvaraRaderaDe håller "landet Kosovo" under någon sorts konstgjord andning, enbart för att albanska extremister (UCK) gick med på amerikansk militär närvaro i utbyte mot att få fördriva alla icke-albaner samt de albaner som ställde sig emot nationaliströrelsen.
När serber i Bosnien vill göra motsvarande, så är de ett "hot mot freden". Trots att den serbiska halvan av Bosnien har mindre byråkrati och en stabilare ekonomi. Trots att Milorad Dodik uttryckt att de som lämnade sina hus i kriget ska få dem tillbaka.
Är det kanske för att serber är i allmänhet mer lojala till Ryssland/östblocket, än till USA? Kalla kriget bör ju vara över vid det här laget.
Jag tror att NATO KFOR och EUlex är i Kosovo för att skydda och försvara USAs(största i världen) militär bas Bond-stele. Den stora frågan är, skydda från vem?.
SvaraRaderaRepublika Srpska skapades tack vare etnisk rensing mot icke-serber och kan därför ALDRIG bli självständigt. Ett självständigt RS vore att berömma FOLKMORD! Innan Bosnienkriget, fanns det 50% muslimer och kroater i dagens RS-territorium. Idag finns det knappt 10%. Milorad Dodik SÄGER att folk kan återkomma till sina gamla hus o känna sig säkra, men den verkliga sanningen är helt annorlunda. Han har bland annat blockerat en nationell lag som ska finansiera flyktingar som flyttar tillbaks till sina hus som de hade innan kriget. Med andra ord, Milorad Dodik säger något, men gör något helt annat och RS får aldrig och kan aldrig bli självständigt. Vi är skyldiga de 8000 muslimska män och pojkar som mördades brutalt i Srebrenicafolkmordet att förhindra ett självständigt RS!
SvaraRaderaDet här är ett svar till den som kopplade ihop Kosovo och RS. Dessa två fall kan INTE ens jämföras.
Pja, jag tycker nog fallen kan jämföras.
SvaraRaderaRepubliken Kosovo skapades tack vare etnisk rensing mot icke-albaner och kan därför ALDRIG bli självständigt. Ett självständigt Kosovo vore att berömma FOLKMORD! Innan Kosovokriget, fanns det 50% serber i dagens Kosovo. Idag finns det knappt 10%. Hashim Thaci SÄGER att folk kan återkomma till sina gamla hus o känna sig säkra, men den verkliga sanningen är helt annorlunda.
Siffrorna är naturligtvis inte helt korrekta, men jag tror du förstår min poäng. Jag menar inte att det ligger till på det här viset, men argumentet går att föra åt andra hållet också.
Det går inte alls att föra argumentet så, eftersom Kosovo är ett flera-hundratals-år-gammal provins, som har skiftat status från att vara provins, till att vara autonom provins o.s.v.
SvaraRaderaRepublika Srpska skapades för bara 15 år sedan, bara för att få stop på Bosnienkriget och tillfredsställa bosnienserberna. Men vi har klara bevis på vad som händer i RS. Vi vet också vad som hände på Kosovo. Milosevic-regimen genomförde etnisk rensing av fruktansvärt många kosovoalbaner.
Det är historisk fakta! Kosovo har alltid varit där! Bosnien-Hercegovina har alltid varit där! RS har ALDRIG varit där!
:)
Ja, i någon mening kan man kanske säga att Kosovo länge funnits där. Men gränser och etnisk sammansättningar har varit flytande. Vad som är 'historisk fakta!' är ju precis det folk där nere så gärna slåss om. Lika så vad 'vi vet' och vad vi har 'klara bevis' för.
SvaraRaderaMakt och realpolitik är allt som betyder något. Den som har makt bestämmer vad som är fakta och bevis och driver sin realpolitik därefter.
"Men gränser och etnisk sammansättningar har varit flytande"? Jag håller med, tack vare folkmord, så är RS idag (nästan) ett homogent bosnienserb-dominerat område. Det är sorgligt. Jag är för ett multikulturellet och multietniskt Bosnien-Hercegovina, som ska reformeras och kunna gå med i EU, samt NATO, för långsiktig fred. Att dela landet i två kommer inte bara skada BiH, utan även andra länder i regionen också.
SvaraRaderaVill bara påpeka att jag har inte emot någon etnisk folkgrupp i BiH eller i forna Jugoslavien. Jag är, dock, emot de nationalistiska krafterna som skapar och sprider etnisk uppdelning i BiH. Det finns ingen plats för sånt i dagens moderna Europa och dagens (förhoppningsvis) moderna BiH. Därför (och av många fler anledningar) säger jag nej till ett självständigt RS.
35-40% av RS invånare säger ja till ett Bosniskt medlemskap i NATO, trots NATO:s roll i 90-talets krig. Det tycker jag visar på mognad. Det visar även på att en stor del av RS befolkning skulle inte stödja Milorad Dodiks försök att dela upp BiH i två delar. Det är bra!
Det gäller och göra sin röst hörd mot de nationalistiska krafterna, om man ska få död på dom förr eller senare.