Nu är det slutröstat i alla tre valen.
- I det svenska valet gick det nästa så illa som det kunde. Alliansen vann, vilket var en delframgång, men (sd) kom tyvärr in och får en vågmästarroll. För Försvarsmaktens del kan det till att börja med innebära att vid en omröstning om hur Sverige ska agera i Afghanistan kan (sd) rösta med de rödgröna och då kommer insatsen kanske att avbrytas nästa år. Hur detta påverkar FM långsiktigt kan bli intressant att diskutera då hela FM nu ställs om för att anpassas till insatser liknande den i Afghanistan. Det kunde dock vara värre. I Grästorp (i närheten av anrika F7 i Såtenäs) fick Svenskarnas Parti 2,8% av rösterna. Där försöker man inte ens dölja sitt nazistiska usprung.
- I valet i Afghanistan tar det givetvis en smula längre tid att räkna rösterna. Infrastrukturen är inte den bästa och man vågar inte lita på lokala räknare på grund av riskerna för fusk. Planen är att det ska finnas ett preliminär analys den 22 september. Observatörerna varnar dock för att fusk kan innebära att rösträkningen tar tid.
Despite the violence and low turnout, Afghanistan's international backers rushed to congratulate the country for holding an election at all. David Petraeus, the US commander of Nato forces in the country, said it showed that "the voice of Afghanistan's future does not belong to the violent extremists and terror networks, it belongs to the people".
...
In Helmand one candidate – who asked not to be identified – reported widespread abuse by his opponents, including votes being bought for about $10 each and voters being told to wash off what election officials had thought was indelible ink to go and vote a second and third time.
- För oss officerare så var det idag sista dagen att säga Ja eller Nej till utlandsobligatoriet. Många väljer att inte skriva på då informationen hittills varit sparsam. Officersförbundet har ännu inte sagt ja till avtalet.
Leif Edström, Officersförbundets ordförande i Luleå, står fast vid sin uppfattning om att ÖB har kört över officerarna.
- Vi har ingenting emot internationell tjänstgöring, men vi hade velat ha extra ersättning, frivillighet och klara och tydliga riktlinjer om vilka sociala hänsyn som kan tas. Det har vi inte fått.
Trots det tror han ändå att det stora flertalet har valt att skriva på.
Wiseman tror att många kommer att skriva på. Inte för att dom vill, utan för att dom inte ser sig själv ha något annat val. På så sätt riskerar internationella insatser i framtiden att i stället fär frivilliga fyllas av folk som egentligen inte vill vara där. Knappast en bra förutsätning för att göra ett bra jobb.
Att Försvarsmakten inte bryr dig ett dugg om vare sig personal eller Regeringsdirektiv visar bl.a. tvångsflytten av FMLOG-personal från Boden till Stockholm.
Majoriteten av lönepersonalen har skrivit på en protestskrivelse mot att försvarsmaktsledningen gjort avsteg från regeringsbeslutet 7 från 2005 att FMLOG:s löneadministration ska lokaliseras till Boden.Från att ha varit fem lönekontor finns det bara kvar ett i dag i landet.
På fredag ska varje flottilj/regemente rapportera valresultatet till HKV. Jag tycker det ska bli mycket intressant att se hur demokratiska HKV är. Kommer man att presentera resultatet? Uppdelat på yrkeskategorier, åldersgrupper m.m.?
Vem är egentligen mest demokratisk? Riksdagsvalet kan man lätt hitta resultatet för. Valet i Afghanistan lär också läggas ut så fort rösterna räknats och fusket eliminerats. Tyvärr så kommer Försvarsmakten nog på en inte allt för smickrande sistaplats i denna jämförelse.
Uppdaterad 10-09-22, 21:27
Den 27 september kommer Försvarsmakten att hålla genomgångar för samtlig personal om utfallet av valet av obligatorisk utlandstjänst eller inte. Informationen ska läggas ut på forsvarsmakten.se.
Uppdaterad 10-09-24, 14:33
Officersförbundet talar nu ut i pressen om sin frustration över Försvarsmaktens ovilja att förhandla.
Detaljer kring hur ofta man ska resa ut och eventuella undantag gällande småbarn eller sjukdom är inte klara. Det finns en stor oro bland medlemmarna. Det finns ju grupper som ekonomer, löneadministratörer som vi inte förstår varför de ska omfattas av det här. Ska de sitta i Afghanistan och betala ut löner, frågar sig Lars Fresker.
I Blekinge har 137 anställda sagt nej eller inte svarat. Ja-frekvensen är hög även på många andra förband, vilket trots allt innebär att en ganska så hög andel svarat ja. Det skulle vara intressant att se motiveringen till varför man sagt Ja. Är man helt enkelt rädd för att bli av med arbetet innan man hunnit skaffa ett nytt och svarar ja för att skjuta upp beslutet? Påverkar inte ett Ja ens framtid då utlandstjänst är osannolikt med tanke på tjänst och fysisk status?
På F 17 i Ronneby har också det stora flertalet, 532, sagt ja och Kent Löving, informationschef vid flygflottiljen är inte överraskad.
- Som en fackrepresentant sade: "Vi är inte bara löntagare, vi är låntagare", säger han.
Ja, har man lån som behöver fast lön för att kunna betalas så säger man inte upp sig i onödan. Försvarsmakten har kanske fått en massa positiva svar, men knappast en massa positiva anställda.
NSD, DN, Norran
Uppdaterad 10-09-25, 09:43
Reservofficerarna är den grupp som till störst del vägrat svara på FM brev.
De fast anställda som svarat nej eller inte svarat alls ska redan nu på tisdag granskas av en ”förstärkt personalförsörjningsnämnd” i Högkvarteret. Den ska förorda uppsägningar. Den 14‑oktober ska förhandling ske med facket. Veckan därpå ska ”uppsägningsbeslut lämnas ut till de medarbetare som sägs upp”. Uppsägningstid räknas från den 31‑oktober.
–Alla befattningar innebär inte utlandstjänst, och där finns det ingen arbetsbrist. Dessutom reagerar vi på att det ska gå så fort. Försvarsmakten har haft sju år på sig men fortfarande finns många oklarheter om vad som ska gälla. Det är varken bra för individen eller organisationen, kritiserar Officersförbundets ordförande Lars Fresker.
Jag skulle vilja se statistik från de nuvarande internationella insatserna. Enligt den inblick jag har i förbanden som är nere i Afghanistan så är stora delar av officerskåren reservofficerare. Jag vet också att ett antal av de som ska ut på mission till våren inte har skrivit på avtalet. Kommer vi verkligen att kunna fylla upp förbanden om de som tidigare ville åka vägras möjlighet? Kommer vi att skicka hem folk från mission om de inte skrivit på avtalet? Kommer inte Försvarsmakten att hamna i ett löjets skimmer om man sparkar personal som är på väg ut på internationella insatser för att dom vägrar skriva på ett obligatorium om internationella insatser? Det bevisar ju bara att dom är inte mot de internationella insatserna som sådana, utan sättet som FM drivit fram avtalet.
I efterdyningarna av det "stora" valet så kommer Grästorp att genomföra en manifestation för att protestera mot att en f.d. nazist numera sitter i kommunfullmäktige.
Båda tror att SVP fick de röster som skulle gått till Sverigedemokraterna, som fick 18 procent i skolvalet. Men SD ställde inte upp i kommunvalet. Ändå fick partiet ett mandat.
Daniel Höglund, SVP:s partiledare är inte på plats i kommunen. Han skrev sig där i somras. I telefon förklarar han att de vill stoppa flyktingmottagandet i kommunen, och genom mandatet kunna få en plattform att nå ut med sin politik i hela Sverige.
DN
Uppdaterad 10-09-25, 15:14
Nu har "hotbrev" nummer två kommit i posten. Det börjar kännas som ett indrivningskrav och med ungefär samma tonläge som de indrivningsfirmor som använder motorcykelgäng som fysiska indrivare.
Men nu har man i varje fall lärt sig något på HKV. Denna gång kom brevet både som rekommenderad post och med frankerat svarskuvert. Precis som man borde gjort förra gången för att få en smula mer seriös ton på hanteringen av obligatoriet.
En del högre chefer har också förstått vikten av att leda från fronten och börjat anmäla sig för tjänstgöring utomlands. Det är mycket berömvärt och till stor heder för dessa officerare. Jag skulle dock gärna även se en hel del av personalen på HRC med Jan Otterström i spetsen sittandes nere på PRT:t i Afghanistan under en mission. Då kommer dom nog att ha mer förståelse för vad det är dom driver igenom.
Jag har den senaste tiden pratat en hel del med kollegor från andra länder. De flesta har skyldighet att tjänstgöra internationellt. Intressant dock är de hårda krav som dom samtidigt har för att genomföra sina årliga fysiska tester. Klarar du inte de fysiska kraven för tjänsten så får du sparken. Med tanke på att vi nu ska klara av internationell tjänst så borde alla officerare och försvarsmaktsanställda klara av att genomföra fältprovet? Ta en titt i matsalen på HKV och du kommer att se många stabsofficerare med rätt så trinda magar. Jag misstänker att de flesta av dessa minst sagt överviktiga officerar kommer att stupa efter ett par hundra meter om dom tvingas på hjälm, skyddsväst och en AK5 och beordras att genomföra fälttesten.
Med andra ord så borde hela HKV under översyn av SVT genomföra fälttest på Livgardet!
måndag 20 september 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Grästorp ligger i närheten av F7 såtenäs ute på västgötaslätten och inte i Skåne.
SvaraRaderaJonas
Gamle(?) spaningsförare, nu har du allt hållit kartan bak-fram! Passerar du Grästorp på nordlig kurs ligger du bra till för att landa på F7 hemmabas i Såtenäs men du bör nog ta in stället och gå 30 - 40 minuter söderut om din destination är anrika F5 i ljungbyhed.
SvaraRaderaFörlåt mig, du tiggde om det ;-)
Men det finns ju frivillighet i systemet. Väljer man att ta anställning/fortsätta i Försvarsmakten så accepterar man internationell tjänstgöring. I den mån det är möjligt skall den - precis som alla andra aspekter av tjänstgöringen - anpassas till individens situation. Men det kommer uppstå situationer då detta inte går, självklart. Individen kommer naturligtvis då inte göra sitt jobb med ett leende på läpparna varje dag, men förhoppningsvis är denne proffsig nog att inte låta detta gå ut över uppgift och kamrater.
SvaraRaderaSpanar'n !
SvaraRaderaEn utdragen högerbas till bana 01 - så har Du metropolen Grästorp under höger luftintag. Men om Du flyger SF 37 utan radar och har fixat dåligt så kanske Du istället ser Ljungbyhed....
//Bombar'n
Jag beklagar mer att moderaterna är i riksdagen :))
SvaraRaderaSD vill förhindra ett kommande inbördeskrig.
SvaraRaderaDetta genom att assimilera de flyktingar som kommer till landet. Annars finns risk att de angriper varandra eller oss.
Så sluta trakassera!
mvh 16830911
@Bosse, Bombarn och Jonas: Det blev sent i går kväll... :-)
SvaraRaderaHejsan!
SvaraRaderaAngående Svenskarnas parti så tar vi inte illa upp om du kallar oss nazister. Du kan kalla oss schackspelare om du så vill, det är inte så viktigt.
Men om du hade tagit dig tid att läsa igenom vilken politik vi vill föra istället för att sitta och spy ur dig fördomar så kanske du skulle ändra vilka etiketter du sätter på oss. http://www.svenskarnasparti.se/vidareutveckling-av-de-politiska-punkterna/
Arbetskraftsinvandring behöver vi givetvis men Sverige har klarat sig utan massinvandring av flyktingar och asylsökande förut och kan göra det igen.
Mvh Rickard
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaKonstigt valsystem i Sverige där alla röster ej räknas under valnatten eftersom rösterna befinner sig pà posten!?!?
SvaraRaderaLite mer bakgrund om (sd).
SvaraRaderahttp://www.dn.se/nyheter/valet2010/expo-sd-folk-med-nazistband-invalda-1.1174636
http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/17/svensk-ss-veteran-lade-den-ideologiska-grunden-f-r-sverigedemokraterna
De sista rösterna är inte räknade.
SvaraRaderahttp://www.dn.se/nyheter/valet2010/nagra-fa-roster-kan-vanda-valet-1.1174836
Sedan finns det ett antal sätt att lösa situationen på.
http://www.dn.se/nyheter/valet2010/alliansens-sex-regeringsalternativ-1.1174853
Varför skall detta utlandsobligatorium bara finnas för mig som officer? Varför är det inte obligatorium att skicka ut räddningstjänstpersonal till katastrofområden eller sjukvårdspersonal till biståndsområden. Sudan kunde ju vara lämpligt. Jag är inte negativ till utlandstjänst, har själv gjort 4,5 år sedan 1995, men är emot tvånget.
SvaraRaderaDärför att internationella insatser numera är en av Försvarsmaktens huvuduppgifter. Som anställd är du tvungen att vara på din arbetsplats. Har du problem med att arbetsplatsen numera kan vara MeS lika gärna som Skövde, så föreslår jag att du söker jobb på MSB eller Landstinget istället.
SvaraRadera"(sd) kom tyvärr in och får en vågmästarroll."
SvaraRaderaBetyder det att du är emot SDs politik? Vad i deras politik är du emot?
"Därför att internationella insatser numera är en av Försvarsmaktens huvuduppgifter."
SvaraRaderaVem har bestämt det? I Svenskarnas ögon låter det lika vansinnigt som att sjukvårdens huvuduppgift i Sverige är internationella insatser. Dvs, Svenskar får ingen sjukvård eftersom sjukvården befinner sig på andra sidan jorden. Samma gäller försvaret: Sverige är helt utan försvar och kan inte genonföra strid på hemmaplan eftersom det anpassats till NATO för att agera värdegrundspåtvingande legoknektsbolag utomlands under USA befäl.
FM kan läggas ner för den fyller absolut ingen funktion. Om Sverige vill skicka vaktkompanier så kan missionen delegeras intnernationella säkerhetsbolag.
@Anonym 13.38: Internationella Insatser har i massor av år varit en av Försvarsmaktens huvuduppgifter. Under hela denna tid har det heller inte varit några svårigheter att fylla uppo förbanden med soldater och befäl.
SvaraRaderaMen Försvarsmakten har även ett antal andra huvuduppgifter. Det många protesterar mot är att bl.a. incidentverkamhet och stöd till samhället de senaste åren hamnat i skymundan för insatsen nere i Afghanistan.
Vad händer om (sd) tvingar fram ett tillbakadragande från Afghanistan och FM har motiverat hela sin existens på denna typ av insat?
Sd är en samling virrhjärnor, man kommer säkert stödja ett tillbakadragande från Afghanistan tillsammans med V och MP. Samtidigt vill man ge 11 mdkr mer i anslag till FM och hallucinerar sedan om inbördeskrig..
SvaraRadera@CI
SvaraRaderaJa, och därför borde FM infört utlandsobligatoriet för länge sedan. Detta för att markera att världen är den anställdes arbetsplats. Nu fungerade det länge att bara hoppas på att de frivilliga skulle räcka och därför kunde FML komma undan med att bara ställa krav på nyanställda.
Ett tillbakadragande från Afghanistan är irrelevant i frågan. Vi kommer även i fortsättningen behöva ett FM bestående av personal som verkligen ser internationell tjänstgöring som en naturlig del av jobbet, en del som inte alltid dyker upp vid den bästa av tidpunkter.
De sista kullarna värnpliktiga fick vid mönstringen frågan: kan du tänka dig internationell tjänstgöring. De som svarade nej fick frisedel. För ett par år sedan skickades ett brev ut till reservofficerare för att 'sondera terrängen' beträffande kompetenser, bl a ingick frågan om internationell tjänstgöring. De jag känner som svarade nej eller kanske har i princip blivit avpolleterade, eller åtminstone visar deras regementen ingen som helst intresse för dem. (Det skall väl i och för sig i ärlighetens namn sägas att övriga reservare känt sig rätt undandskuffade de också...)
Nu har turen kommit till YO anställda före 2004. Inte en dag för sent.
Slutligen vill jag bara säga att det inte råder något motsatsförhållande mellan Afghanistan och incidentverksamhet och stöd till samhället. Våra officerare och soldater kommer hem från Afghanistan duktigare, mer erfarna och mognare i sin yrkesroll. Precis vad vi behöver för att kunna återta förmågan att försvara Sverige.
Anonym 03:18
SvaraRaderaAtt alla som svarade nej till värnplikt eller utlandstjänst slapp göra värnplikten är en myt. Efterfrågan styrde behovet. Vid rätt, efterfrågad, kompetens togs ingen hänsyn till svaren.
Att vi skulle komma hem just från Afg "duktigare, mer erfarna och mognare i vår yrkersroll," är väl också en floskelformulering.
Finns det något som styrker detta?
Alla jag känner och jag själv som varit utomlands har inte tjänstgjort i något som liknar våra yrkersroller här hemma.
Tvärtom, har man fått tänka om när man kom hem och fi plötsligt hade stidsvagnar, flygplan och allt annat som inte fanns i Afg.
Dessutom saknar vi här hemma en del som fanns i Afg.
Är det inte bara önsketänkande att vi tillför en massa saker till vårt försvar eller finns det fakta?
Cybersoldaten Marcus.
@Cybersoldaten Marcus
SvaraRaderaDet finns massor av erfarenhet som styrker tesen att skarp tjänst ökar förmågan.
Du tycks ha en konstig bekantskapskrets.
@Marcus
SvaraRaderaDet gäller ju att kunna ta vara på erfarenheterna också, både på förbands- och individnivå. Själv kan jag tycka att helt plötsligt behöva jobba under nya förutsättningar är oerhört utvecklande.
Cybersoldaten Marcus,
SvaraRaderaHar fi flygplan och stridsvagnar här hemma? Vem är fi egentligen? Idag? Om fem år?
Vi vet inte. Nu om någonsin gäller breda erfarenheter och förmåga att tänka utanför lådan.
Sedan har du förstås rätt i att vissa individer tyvärr kan ta sig igenom både en och två utlandsmissioner utan att ha växt en millimeter, varken som människa eller yrkesman. Men dessa är tack och lov ganska sällsynta.
Det finns även ett inte föraktfullt antal som krympt ganska betänkligt under sitt utlandsuppdrag.....
SvaraRaderaAnonym 04:38, 04:43, 04:48
SvaraRaderaVar hittar ni alla dessa erfarenheter??
Vilken förmåga ökar dramatiskt?
Att min “konstiga” militära bekantskapskrets inte kunnat tjänstgöra i befattningar som relaterar till sin hemmatjänst beror nog på att sådana tjänster inte finns i något större antal.
Vi kan väl vara överens om att något fiende med gamla engelska gevär och andra muskedunder inte är aktuell vid ett försvar på hemmaplan. En ev. fiende med flyg, fartyg och stridsvagnar verkar trots allt mer sannolik.
Sedan skrev jag just det, att man måste tänka om när man kommer hem. Vi har och utvecklar ständigt nya produkter som motmedel för just flygplan, fartyg och stridsvagnar för att ha i vårt försvars verktygslåda.
Vi har t.o.m. hela förband som specialiserat sig på detta.
Att använda utlandstjänst som ett verktyg för självförverkligande, utan handledning, är inte att rekommendera. Där finns det forskning från bl.a. Vietnamkriget som tydligt avråder. Vi kan även se tendenser i närtid och närhet i Danmark.
04:43, Jobbar du inom FM är du på helt rätt ställe.
Cybersoldaten Marcus.
Jag hittar de tillvaratagna erfarenheterna och ökade förmåga till väpnad strid överallt på taktisk nivå i Armén.
SvaraRaderaDu ska se hur mycket en soldat och officer växer efter att ha vunnit sin första strid.
-Ledningar får riktig trupp att leda över tiden i stället för 11 dygn i Skåne.
-Skarp samverkan med andra nationer och försvarsgrenar (under tex CAS-uppdrag) ökar förmågan till combined och joint ops, vilket även kan behövas om skiten träffar Skandinavien.
-Insatser med knepigt ROE gör att ledningen måste vara listiga och välja smartare lösningar än annars. Det mindsetet består bedömt.
-Nyttjande av utr och mtrl 24/7 belyser brister i mtrl-system och erfarenheter av det förs hem för att bättra på materielen.
Att ha varit i skarpa situationer med riktiga hot gör att kunskap omsätts till kompetens. Och det är kompetens som behövs inte oprövad kunskap.
@Anonym 07.33: Det där må vara nya erfarenheter för Armén, men Flygvapnet och Marinen har levt i den verkligheten under hela Kalla Kriget. Enda skillnaden för dem idag är att man använder NATO-taktik och NATO-rutiner i stället för svensk.
SvaraRaderaEnligt min information så finns det många i Armén som får slita hårt. EOD/IED experter får vara 3 månader var 6:e månad i Afghanistan för att viu över huvud taget skall klara av att bemanna dessa positioner. Felet är dock inte obligatorisk utlandstjänst eller inte, utan helt enkelt att det finns för få anställda med dessa typer av kunskaper.
"Felet är dock inte obligatorisk utlandstjänst eller inte, utan helt enkelt att det finns för få anställda med dessa typer av kunskaper."
SvaraRaderaSant. Och skall vi då anställa/utbilda fler EOD-experter så är det väl rimligt att dessa går in i jobbet med inställningen att arbetet utförs både i Balkh och i Småland?
@Anonym 08.57: De flesta i Försvarsmakten är för utlandstjänst. Vad vi är kraftigt emot är sättet som det drivs igenom. Villkoren runt omkring är för dåligt definierade, vilket bl.a. EOD-experterna lär få lida för fram tills den dag då HKV behagat lägga ut pengar på att utbilda fler.
SvaraRaderaAccepterar vi bara läget som det är idag så blir det bara till att packa kappsäcken en gång var 6:e månad.
Nej, först villkoren sedan påskriften!
Det är först och främst NÄR inte OM kriget kommer, man är rätt enfaldig om man ej tror på ett framtida krig i närområdet, frågan är när dock.
SvaraRaderaSD har troligen en av de mest kunninga försvarspolitiska arbetsgrupperna pga det är en rad kunninga individer med militär erfarenhet hög och låg under Överstelöjtnat Bojerud ledning.
naturligtvis är US viktigt men sekundärt mot vårt eget behov.
SD vill återinföra värnplikten och återinföra brigader och utspridda basystem .
Försvarsmakten fiende är ju såklart som vanligt Ryssland i ett framtida krig om inget kraftigt sker i deras politik.
// Förste Sergeanten
Anonym 04:38
SvaraRadera"Genom ert fasta och målmedvetna uppträdande har ni verksamt bidragit till att främja FN-aktionen. Bataljonen har därigenom också hävdat och befäst Sveriges anseende utomlands."
Kan man dra några slutsatser av tillståndet i armen av de dragna erfarenheterna?
Var är vi verksamma där vår uppgift är att vinna några strider?
Jag har blivit påskjuten tre gånger men vem som vann vette katten. De som sköt är kvar och skjuter än men jag sitter här framför datorn?
Det är nog väldigt länge sedan vi vann några strider på ärans och hjältarnas slagfält.
Det är väl snarare så att läser du de rapporter som varje kontingent lämnar efter sig har vi inte lämnat femtiotalets analyser. Du kan hitta samma krav på mtrlförsörjning, fordon, vapen och annat nu som då. De klagomål som t.e.x. finns på "Galten" återfinns nästan ord för ord på dess föregångare "Suggan". Ledningsstrukturen har vi ältat i snart sextio år.O.s.v.
Inledningen kunde kommit från t.e.x. herr Grundevik.
Det var dock i Stockholm 30/5 1961 som frasen yttrades. Han som sade det var
ÖB General Nils Swedlund. Han riktade sig till soldaterna i tionde svenska FN-bataljonen.
Faktum är att förutom den frasen är det inte mycket vi har lärt oss under de senaste femtio åren av våra FN-uppdrag.
Du har väl inte glömt armens försök att komma till Gotland förra året?
Vilka erfarenheter lutade man sig på där?
Cybersoldaten Marcus.
Boka Gotlandsfärjan i tid!;)
SvaraRaderaNej men det behövs en redig försvarsedebatt , en debatt som gäller hela Försvaret.
//Förste Sergeanten
Marcus, du måste haft några riktigt dåliga erfarenheter av utlandstjänst. Inte lärt oss någonting på 50 år? Jaså, det är ett faktum? Diskutera gärna det med just "herr Grundevik" och hör om han lärde sig något av att leda en brigad i Kosovo som han inte kunde lärt sig hemma. Viss klagas det på utrustning - det är ju just det som är poängen! Det är när skiten används 24/7 under fältmässiga förhållanden som bristerna uppdagas!
SvaraRadera@Marcus Cybersoldat
SvaraRaderaDet verkar som du inte har en riktigt uppdaterad lägesuppfattning. De senaste månaderna har FM tillsammans med ANSF stridit och vunnit många strider. Jag skulle säga att det var förra veckan som vi vann den senaste striden. Ditt "nog" påvisar ditt informationsbehov.
Jag var inte medveten om att "Suggan" behövde få nya axlar. Det är det som behövs på "Galten" som i övrigt är en riktigt bra PTGB.
Ledningsstrukturen är en annan idag än för 12 år sedan. Garanterat hade inte FM hängt med i utvecklingen om inte man deltagit i det internationella arbetet.
Faktum är att vi lärt oss massor. Jämfört med när jag gjorde GU i slutet av det Kalla kriget så är hela markarenan fantastiskt mer kompetent nu.
Galten må vara ett bra fordon ( underbeväpnat ) US ger erfarenheter men man måste se om sitt eget hus först.
SvaraRadera// Förste Sergeanten
Galten är ett komplement till andra fordon (Strf 90 och PATGB203) och är inte underbeväpnat. 12,7 räcker långt till det som man använder en PTGB till. Det är en terrängbil, inte ett stridsfordon.
SvaraRaderaErfarenheter från US ökar dramatiskt den taktiska förmågan att strida, så även att strida i Sverige.
@ Anonym 04:38
SvaraRaderaJag kan garantera dig att jag är uppdaterad men vi uppfattar nog inte läget lika.
"Vi har lärt oss massor.."
"Erfarenheter från Us ökar dramatiskt den taktiska förmågan..."
Bara för att man upprepar något som man inte riktigt vet vad det är blir det inte mer sant.
Det finns heller inget antal som gör att det blir ett faktum.
Fundera istället på vad du menar med "massor" och "fantastiskt kompetent" i något mätbart.
Mitt "nog" är för att äran och hjältarnas slagfält syftar på något som inträffade för väldigt länge sedan. (typ flera hundra år sedan)
Cybersoldaten Marcus.
Galten är komplement men man valde aktivt bort andra vapenaltenativ än enbart MK 19 och TKSP. Nu menar jag lite vassare saker som tex lätt Lv rb , pvpj alt RB 55, 56.
SvaraRaderaPatgb 203 är förvisso ett bra fordon som bör bibehållas, och inköpas är ju SEP på sikt. SD kan nog röra om försvarsdebatten och troligen inriktningen också så vi kanske får nån effekt. Erfarenheter från US ökar inom vissa områden den förmågan ja. Dock så är det skrämmande med soldater som ej kan se att vi i framtiden troligen möter reguljära enheter med helt andra resurser.
// Förste Sergeanten
@Cybersoldaten Marcus
SvaraRaderaDet du skriver pekar på att du inte är tillräckligt uppdaterad. Det är helt uppenbart att vi uppfattar läget olika. Jag jämför Armén som den såg ut för 20 år sedan med hur den är nu och ställer det i ljuset av de insatser som genomförts under den perioden. Förvisso ser jag endast till Armén men det är ju i huvudsak den som stått för insatserna.
För att belysa vad jag menar med "lärt oss massor" och "dramatiskt ökat förmågan":
-Många förband är betydligt bättre än tidigare på att anpassa utrustningen, när P100 är bättre än Krpsk 94 och inte; hur magasinen ska bäras för bättre magbyte; införskaffande av dumpfickor och hgr-fickor; tunnare uniformer; DOS-volymer; mm. Sånt som kommer med riktiga stridserfarenheter.
-Officerare på taktisk nivå har fått truppföra 24/7 med de krav som det ställer, vilket är mer än GU-produktionen ger.
-FM har ökat takten i mtrlanförskaffningsprocessen för att möta de krav som de internationella insatserna kräver, något som ökat den sammantagna förmågan.
-Förmågan att leda indirekt eld har spridits till fler på lägre nivå.
-Kravställningen på soldater har skärpts till.
-Mer utbildning av personalen ger bättre kunskaper.
-Internationellt anseende ger förtur i mtrlanförskaffning och möjligheter till deltagande i internationella övningar och utbildningar.
-Utrustning och mtrl har testats under hårda förhållanden under längre tid vilket har gett effekt i anförskaffningen.
Men det som jag ser som det viktigaste:
-Många förband har befäl och soldater som har genomgått elddop och jobbat bort stressen nästintill alla har inför den första striden.
De har bytt kunskap mot kompetens och erfarenhet.
@Förste Sergeanten
Komplement, dvs komplettera tyngre fordon. Galten ska ses som en ny version av TGB11.
Ett robotsystem kan nog få plats i bakluckan om man stuvar lite.
Ja dra in magen;) TGB serien är trotjänare och funkar nog ett tag till, jag medger att viss matriel och viss sorts strid är US bra för men man får ej glömma bort att fienden som slår emot vårt eget land kommer vara annorlunda utrustade.
SvaraRaderaFast AMV kan du inte samtycka att den skall köpas:)
//Förste Sergeanten
@ Anonym 04:38
SvaraRaderaVi inte bara ser läget på olika sätt, vi menar förmodligen olika saker när vi skriver "uppdatera" också.
Mycket av det du skriver har tyvärr varit uppe på 50-talet, 60-talet, 70-talet o.s.v.
Jag kan dock bara konstatera att stora delar av armens utrustning idag, var gammal redan för tjugo år sedan. En del av de fordon som fortfarande rullar är väl att klassa som veteranbilar.
Vi kan väl vara överens om att Dagnyövningarna inte är några lysande bevis för en erfaren armestruktur.
Man kan också fråga sig var de dyrköpta erfarenheterna fanns när den förra NBG skulle sättas upp.
Vi vet ju alla hur det gick!
Läser man de dokument som finns efter de olika missionerna så kan man konstatera att de alla börjat med en happening. Mycket har gått enligt principen "vi tager vad man haver".
Spotta i nävarna och gilla läget.
Man kan inte se några spår av tidigare erfarenheter eller väl genomtänkta planer. Efter ett tag har man samlat på sig tonvis med "bra att ha prylar". Efter varje avslutad mission har man haft möten och seminarium där t.e.x. materielhanteringen gåtts igenom. Allt verkar sedan sorteras in i pärmen för glömligheter, utom det som klassas för dyrt och slängs. Vid några tillfällen har man låtit FOI eller dess föregångare skriva en rapport eller liknade. Man har varit överens om åtgärder till dess att prislappen dykt upp.
(Jmfr helikoptercirkusen)
Vapen med för dålig räckvidd togs upp vid ett flertal tillfällen under Kongomissionerna. Samma fråga var uppe på bordet senast 2009.
För varma och/eller kalla uniformspersedlar har varit uppe minst en gång per kvartal de senaste trettio åren. O.s.v.
Uttrycker man sig i positiv anda (jag har gått kursen) så kan man väl säga att armen har ett bra utgångsläge för förbättringar.
Kan nog bli bättre när vi så småningom börjar skicka förband och inte utlandsstyrkor.
Dessutom kanske man kan få lite större tyngd bakom krav på skyddsutr m.m. som anställd.
Bara det att vi diskuterar det tycker jag är ett positivt bevis på att någon/några fått upp huvudet ur sanden.
Den nya försvarsmakten skall ju vara direkt gripbar. Då måste vi tänka till innan och inte handla på löpande räkning och för behov just nu.
Om vi måste ha ett par års inkörning och utprovning vid ett eventuellt krig är vi illa ute. Ska vi dessutom uppleva fiendens flyg, fartyg och stridsvagnar som nya hotbilder under den tiden börjar det allt kärva till sig lite.
Jag jobbar i IT-världen och där är allt som man kan ta på redan gammalt. Här gäller det att vara först med alla erfarenheter. Kunskaper är färskvara och bästföre kan vara redan imorgon. Har man inte hunnit uppdatera är man rökt och kan lika gärna kliva av banan.
Cybersoldaten Marcus.
Det har hänt mycket de senaste två åren. Det kanske vi ska tacka NBG08 för?
SvaraRaderaVi tycks ändå inte ha samma bild.
När jag var i Afghanistan senast så saknade vi endast bättre stridsvästar och lättare kroppsskydd. Allt annat var bättre än på tidigare missioner. Allt.
12,7:orna åkte på (stick i stäv med reglerna för fordonen) när så behövdes för räckvidd; träningen var bättre inför; uniformerna tillfyllest; bra skyddsglasögon, bra metodanpassningar (som förs in i reglementen hemma); de kontrakterade förbanden har väldigt hög förmåga dag 2 i insatsområdet; mm mm.
@ Anonym
SvaraRaderaDär ligger nog skillnaden i våra synsätt.
Jag är "uppdaterad" om vad som hänt och sagts i FM de senaste femtio åren. Det finns en tid före NBG. Vi har varit utomlands med riktiga bataljoner både - och + tidigare.
Du pratar om de sista tre åren och bara om Affe. Har du läst vad ni skrev i rapporten efter avslutad mission?
Vi pratar väl om utvecklingen inom FM och inte Us i Affe?
Att ha kraftigare vapen på fordonen har varit uppe ett otal gånger sedan KP-bilens dagar.. Det fanns till och med förslag på att använda den nedlagda 20 mm lvakan som fordonsvapen. Vi är väl de sista som tar 12,7 mm kulspruta i drift. De flesta andra har haft den sedan vk2.
"Stridsväst" har varit föremål för klagomål och krav på förändringar sedan "ränselns" dagar.
Enligt mitt sätt att se skulle detta varit tillrättat långt innan någon var där för första gången. Inte efter snart tio år!
Det som inte är bra, är det kontrakterade förbandets förmåga dag 2 efter avslutad mission. Det finns ju inte längre.
Tyvärr finns det en annan sida av saken. Någon som vågar och kunde skulle vid flera tillfällen ärligt sagt att vi kan inte och/eller har inte förmågan att sätta upp eller genomföra missionen just då.
FM och det politiska systemet har flera gånger bitit över ett alldeles för stort köttben.
NBG08 var ett sådant!
Cybersoldaten Marcus.
@Marcus
SvaraRaderaVart vill du komma? Det har alltid funnits brister i utrustning och organisation och därför får vi inte ut något av att delta i internationella operationer eller internationellt samarbete?
Eller menar du att deltagande i internationella uppdrag gör oss sämre hemma?
@Förste sergeanten
SvaraRaderaVisst måste vi kunna möta reguljära hot, men att vi genomför en annan typ av uppdrag i Afghanistan/Kosovo gör ju oss inte sämre på det.
Självfallet blir vi ej sämre på det där borta, det är här hemma vi blir sämre, unga befäl som ej ser reguljära hot som en motståndare, som saknar Noll kunskap om fi matriel, som ej ser skillnad på vilken typ av vapen som är knappt våra egna eller fiendens.
SvaraRaderaVi får erfarenhet utomalnds ja men sekundär uppgift till den primära, nationellt försvar.
Sen är vår US styrka förliten förövrigt.
// Förste Sergeanten
@Marcus
SvaraRaderaJa, jag talar om de senaste åren eftersom det är de som är relevanta
Arméns personal har idag betydligt bättre kompetens avseende strid. Du ska inte jämföra 2000 och 1956 utan 2010 och 1956. Det är irrelevant att prata om stridsselesnack och skynkabilar.
De senaste åren har inneburit en reell förbättring.
@Förste Sergeanten
Du underskattar vikten av elddop, hör jag. Igenkänning kan man lära sig i lektionssal, strid lär man sig på riktigt.
Dagens befäl är bättre än många av gårdagens eftersom de faktiskt gjort det på riktigt. De har kompetens inte bara kunskap.
/Anonym 04:38
Man lär sig ej ingekänning, inga befäl jag stött på vet vilken effekt Pskott 86 hade emot moderna BMP -2 tex i Georgien, bara det säger ju nått om fokusen.
SvaraRadera//Förste Sergeanten
Hur många P-skott 86 avfyrades mot BMP-2 i Georgien?
SvaraRaderaApropå fokus.
Vi hade en genomgång ang detta, de som träffade gav en rejäl verkan tillräckligt för att slå ut alt imobilsiera fordonen, BMP 2, BMP 3 är ju vanliga motståndare om man möter en mek fi.
SvaraRadera// Förste Sergeanten
Svara nu Förste Sergeanten:
SvaraRadera"Hur många Pansarskott 86 användes mot BMP-2 i Georgien?"
De flesta markstridsbefäl har minst grundlagd förmåga i IK och befäst duglighet att leda sin kloss i normerande strid, vilket inkluderar PV-vapen. Det innefattar en kunskap om hur många P-skott som behöver avfyras för att få avsedd verkan, framförhållning och gångbara skjutavstånd. Tro inget annat.
Ja jag talar såklart om de som träffade, ja jag vet att de flesta missar, det var ett exempel, och isåfall måste alla de jag träffat genom åren varit måndagsexemplar av svenska soldater.
SvaraRaderaSen bristen på respekten för tex kungen verkar öka i FM också men även så får befäl knappt göra nått längre .
ang PV vapen så verkar många ej uppmärksammat att även en del handburna Lv rb har siktas av Pakistansk typ
// Förste Sergeanten
@Förste Sergeanten
SvaraRaderaMenar du att det förekom många Pansarskott 86 under Georgien-kriget?
I de förband jag har verkat så har inte de flesta missat med P-skott efter de grundläggande skjutövningarna.
Vad har LVRb med PV-vapen att göra?
Du framstår inte som att du vet vad du talar om.
Ja det finns i deras arsenal och ja de nyttjades, vad är så konstigt med det?
SvaraRaderaJa men du vet likaväl som jag att Pskott som täffar en BMP-2 tex inte behöver imoilisera den utan beror på vart man träffar etc.
LvRB av pakistansk typ finns och inget om man får tro tex soldater på plats är ej ens ett hot.
Jag förstår fortfarande inte vad georgiernas P-skottsskytte har med svensk personals kompetens att göra. Georgierna är inte FM och även om det finns många brister i FM så är en INTE markstridsbefälens P-skottskompetens. Vad som behövs för att stoppa stridsfordon från stormakt röd är väl känt.
SvaraRaderaLuftvärnsrobot är inget pansarvärnsvapen även om tyskarna använde sina 88:or som det då det begav sig.
Nej men vi talar om olika saker, jag diskuterar bla IK förmåga.
SvaraRaderaNej det är det ej, inte av de nyare förmågorna.
Nej jag talar om utvärdering av verkan mot BMP-2, Eftersom ANA inte är fienden och deras BMP vagnar inte är ett hot mot oss är det ju bra ifall vi får utvärdera svenska vapensystem i andra länder med även om vi själva ej avfyrar dem, vad är fel i det?
// Förste Sergeanten
Förste Sergeanten har lyssnat för mycket på Herr Överstelöjtnat Bojerud verkar det som.
SvaraRaderaVerkansvärdering av robotsystem behöver vi inte åka världen runt för att utföra. Att få utöva strid med riktig motståndare kräver några timmar i flyg dock.
SvaraRaderaAtt svenska förband får göra det på riktigt ökar förmågan, betydligt mer än fredsövningar här hemma, nu när internationella insatser ses som något apart och erfarenheterna faktiskt omhändertas.
Ja men Nationellt försvar ska såklart ses som primärt, att man som soldat vill åka utomlands är bra men ser smatidigt inte en framtid med ev strid i närområdet säger ju lite om individen.
SvaraRaderaNej men alla tjatar ju om hur system funkar på riktigt och mot moderna mål, Bv 206 i tex irak visade en del eller Hkp 11, Hkp 4 liknande maskiner hur de beter sig. Ang Hkp 11 bör även den återaktiveras.
Anonym 13:18, Vad är fel med Överstelöjtnant Bojerud och hans syn?
//Förste Sergenaten