måndag 20 september 2010

Valresultat (uppdaterad)

Nu är det slutröstat i alla tre valen.

- I det svenska valet gick det nästa så illa som det kunde. Alliansen vann, vilket var en delframgång, men (sd) kom tyvärr in och får en vågmästarroll. För Försvarsmaktens del kan det till att börja med innebära att vid en omröstning om hur Sverige ska agera i Afghanistan kan (sd) rösta med de rödgröna och då kommer insatsen kanske att avbrytas nästa år. Hur detta påverkar FM långsiktigt kan bli intressant att diskutera då hela FM nu ställs om för att anpassas till insatser liknande den i Afghanistan. Det kunde dock vara värre. I Grästorp (i närheten av anrika F7 i Såtenäs) fick Svenskarnas Parti 2,8% av rösterna. Där försöker man inte ens dölja sitt nazistiska usprung.

- I valet i Afghanistan tar det givetvis en smula längre tid att räkna rösterna. Infrastrukturen är inte den bästa och man vågar inte lita på lokala räknare på grund av riskerna för fusk. Planen är att det ska finnas ett preliminär analys den 22 september. Observatörerna varnar dock för att fusk kan innebära att rösträkningen tar tid.

Despite the violence and low turnout, Afghanistan's international backers rushed to congratulate the country for holding an election at all. David Petraeus, the US commander of Nato forces in the country, said it showed that "the voice of Afghanistan's future does not belong to the violent extremists and terror networks, it belongs to the people".
...
In Helmand one candidate – who asked not to be identified – reported widespread abuse by his opponents, including votes being bought for about $10 each and voters being told to wash off what election officials had thought was indelible ink to go and vote a second and third time.


- För oss officerare så var det idag sista dagen att säga Ja eller Nej till utlandsobligatoriet. Många väljer att inte skriva på då informationen hittills varit sparsam. Officersförbundet har ännu inte sagt ja till avtalet.

Leif Edström, Officersförbundets ordförande i Luleå, står fast vid sin uppfattning om att ÖB har kört över officerarna.

- Vi har ingenting emot internationell tjänstgöring, men vi hade velat ha extra ersättning, frivillighet och klara och tydliga riktlinjer om vilka sociala hänsyn som kan tas. Det har vi inte fått.

Trots det tror han ändå att det stora flertalet har valt att skriva på.


Wiseman tror att många kommer att skriva på. Inte för att dom vill, utan för att dom inte ser sig själv ha något annat val. På så sätt riskerar internationella insatser i framtiden att i stället fär frivilliga fyllas av folk som egentligen inte vill vara där. Knappast en bra förutsätning för att göra ett bra jobb.

Att Försvarsmakten inte bryr dig ett dugg om vare sig personal eller Regeringsdirektiv visar bl.a. tvångsflytten av FMLOG-personal från Boden till Stockholm.

Majoriteten av lönepersonalen har skrivit på en protestskrivelse mot att försvarsmaktsledningen gjort avsteg från regeringsbeslutet 7 från 2005 att FMLOG:s löneadministration ska lokaliseras till Boden.Från att ha varit fem lönekontor finns det bara kvar ett i dag i landet.

På fredag ska varje flottilj/regemente rapportera valresultatet till HKV. Jag tycker det ska bli mycket intressant att se hur demokratiska HKV är. Kommer man att presentera resultatet? Uppdelat på yrkeskategorier, åldersgrupper m.m.?
Vem är egentligen mest demokratisk? Riksdagsvalet kan man lätt hitta resultatet för. Valet i Afghanistan lär också läggas ut så fort rösterna räknats och fusket eliminerats. Tyvärr så kommer Försvarsmakten nog på en inte allt för smickrande sistaplats i denna jämförelse.

Uppdaterad 10-09-22, 21:27
Den 27 september kommer Försvarsmakten att hålla genomgångar för samtlig personal om utfallet av valet av obligatorisk utlandstjänst eller inte. Informationen ska läggas ut på forsvarsmakten.se.

Uppdaterad 10-09-24, 14:33
Officersförbundet talar nu ut i pressen om sin frustration över Försvarsmaktens ovilja att förhandla.

Detaljer kring hur ofta man ska resa ut och eventuella undantag gällande småbarn eller sjukdom är inte klara. Det finns en stor oro bland medlemmarna. Det finns ju grupper som ekonomer, löneadministratörer som vi inte förstår varför de ska omfattas av det här. Ska de sitta i Afghanistan och betala ut löner, frågar sig Lars Fresker.

I Blekinge har 137 anställda sagt nej eller inte svarat. Ja-frekvensen är hög även på många andra förband, vilket trots allt innebär att en ganska så hög andel svarat ja. Det skulle vara intressant att se motiveringen till varför man sagt Ja. Är man helt enkelt rädd för att bli av med arbetet innan man hunnit skaffa ett nytt och svarar ja för att skjuta upp beslutet? Påverkar inte ett Ja ens framtid då utlandstjänst är osannolikt med tanke på tjänst och fysisk status?

På F 17 i Ronneby har också det stora flertalet, 532, sagt ja och Kent Löving, informationschef vid flygflottiljen är inte överraskad.

- Som en fackrepresentant sade: "Vi är inte bara löntagare, vi är låntagare", säger han.


Ja, har man lån som behöver fast lön för att kunna betalas så säger man inte upp sig i onödan. Försvarsmakten har kanske fått en massa positiva svar, men knappast en massa positiva anställda.

NSD, DN, Norran

Uppdaterad 10-09-25, 09:43
Reservofficerarna är den grupp som till störst del vägrat svara på FM brev.

De fast anställda som svarat nej eller inte svarat alls ska redan nu på tisdag granskas av en ”förstärkt personalförsörjningsnämnd” i Högkvarteret. Den ska förorda uppsägningar. Den 14‑oktober ska förhandling ske med facket. Veckan därpå ska ”uppsägningsbeslut lämnas ut till de medarbetare som sägs upp”. Uppsägningstid räknas från den 31‑oktober.

–Alla befattningar innebär inte utlandstjänst, och där finns det ingen arbetsbrist. Dessutom reagerar vi på att det ska gå så fort. Försvarsmakten har haft sju år på sig men fortfarande finns många oklarheter om vad som ska gälla. Det är varken bra för individen eller organisationen, kritiserar Officersförbundets ordförande Lars Fresker.


Jag skulle vilja se statistik från de nuvarande internationella insatserna. Enligt den inblick jag har i förbanden som är nere i Afghanistan så är stora delar av officerskåren reservofficerare. Jag vet också att ett antal av de som ska ut på mission till våren inte har skrivit på avtalet. Kommer vi verkligen att kunna fylla upp förbanden om de som tidigare ville åka vägras möjlighet? Kommer vi att skicka hem folk från mission om de inte skrivit på avtalet? Kommer inte Försvarsmakten att hamna i ett löjets skimmer om man sparkar personal som är på väg ut på internationella insatser för att dom vägrar skriva på ett obligatorium om internationella insatser? Det bevisar ju bara att dom är inte mot de internationella insatserna som sådana, utan sättet som FM drivit fram avtalet.

I efterdyningarna av det "stora" valet så kommer Grästorp att genomföra en manifestation för att protestera mot att en f.d. nazist numera sitter i kommunfullmäktige.

Båda tror att SVP fick de röster som skulle gått till Sverigedemokraterna, som fick 18 procent i skolvalet. Men SD ställde inte upp i kommunvalet. Ändå fick partiet ett mandat.

Daniel Höglund, SVP:s partiledare är inte på plats i kommunen. Han skrev sig där i somras. I telefon förklarar han att de vill stoppa flyktingmottagandet i kommunen, och genom mandatet kunna få en plattform att nå ut med sin politik i hela Sverige.


DN

Uppdaterad 10-09-25, 15:14
Nu har "hotbrev" nummer två kommit i posten. Det börjar kännas som ett indrivningskrav och med ungefär samma tonläge som de indrivningsfirmor som använder motorcykelgäng som fysiska indrivare.

Men nu har man i varje fall lärt sig något på HKV. Denna gång kom brevet både som rekommenderad post och med frankerat svarskuvert. Precis som man borde gjort förra gången för att få en smula mer seriös ton på hanteringen av obligatoriet.

En del högre chefer har också förstått vikten av att leda från fronten och börjat anmäla sig för tjänstgöring utomlands. Det är mycket berömvärt och till stor heder för dessa officerare. Jag skulle dock gärna även se en hel del av personalen på HRC med Jan Otterström i spetsen sittandes nere på PRT:t i Afghanistan under en mission. Då kommer dom nog att ha mer förståelse för vad det är dom driver igenom.

Jag har den senaste tiden pratat en hel del med kollegor från andra länder. De flesta har skyldighet att tjänstgöra internationellt. Intressant dock är de hårda krav som dom samtidigt har för att genomföra sina årliga fysiska tester. Klarar du inte de fysiska kraven för tjänsten så får du sparken. Med tanke på att vi nu ska klara av internationell tjänst så borde alla officerare och försvarsmaktsanställda klara av att genomföra fältprovet? Ta en titt i matsalen på HKV och du kommer att se många stabsofficerare med rätt så trinda magar. Jag misstänker att de flesta av dessa minst sagt överviktiga officerar kommer att stupa efter ett par hundra meter om dom tvingas på hjälm, skyddsväst och en AK5 och beordras att genomföra fälttesten.

Med andra ord så borde hela HKV under översyn av SVT genomföra fälttest på Livgardet!