Det är inte bara i Sverige som det närmar sig val. I Afghanistan så är det parlamentsval på lördag. Mer än 2500 kandidater tävlar om de 249 platser i parlamentet. Det kommer givetvis att bli ett lackmustest för om stabiliteten går åt rätt håll eller inte. Förhoppningsvis så kommer valfusket att minska denna gång då man dragit många erfarenheter från förra årets presidentval.
Det kommer säkert att bli en del oegentligheter även i detta val, säger Torbjörn Pettersson, Sveriges ambassadör i Kabul.
– Men jag tycker att valmyndigheten har gjort betydande förbättringar sedan sist. Framför allt när det gäller att ta emot röstsedlar från spökvallokaler, något som användes mycket i presidentvalet för att fylla valurnor med falska röster.
Även Staffan di Mistura har förhoppningar om att valet kan leda till förbättringar i Afghanistan.
Staffan de Mistura, svensken som är FN:s högsta sändebud i landet, hoppas ändå att parlamentsvalet i morgon, lördag, kan bli en vändning. Han jämför med Irak, där han också jobbade för FN, efter att USA 2007 ökat truppnärvaron och ändrat strategi.
”Folk började diskutera, argumentera, kompromissa, förhandla, göra politiska avtal och använda den politiska spelplanen snarare än bomber och explosioner”, säger Staffan de Mistura till Washington Post.
För Karzai så står mycket på spel. Han har haft nästan lika mycket problem med sitt eget parlament som med talibanerna.
The election's outcome is important: the outgoing Afghan legislature rejected many of President Hamid Karzai's ministerial appointments and legislative changes, and emerged over the past year as an independent power center.
Though Mr. Karzai can circumvent the parliament's wishes with presidential decrees, he has been increasingly inconvenienced by having to deal with a hostile legislative branch.
"The president and his cabinet need a majority in this parliament," says Haroun Mir, the director of the Afghanistan Center for Research and Policy Studies who frequently criticizes Mr. Karzai and is himself running for a seat from Kabul province.
It would be difficult for Mr. Karzai and his supporters to radically alter the parliament's shape, however. Nearly all the 249 incumbent lawmakers are running for reelection, and by some estimates as many as 85% of them are likely to secure a new mandate.
"It's anticipated that the incumbents will do very well," says Glenn Cowan, the principal of Democracy International Inc., a Maryland firm that is fielding 80 expatriate election observers across Afghanistan under a U.S. government grant. "They are viewed as a check on executive authority."
Våldet har ökar kraftigt det senaste året i Afghanistan. Den amerikanske försvarsministern Gates bedömer dock att ISAF och de lokala säkerhetsstyrkorna har så pass kontroll på situationen att man kommer att kunna genomföra valet på ett någorlunda säkert sätt. Detta innebär inte att man ska tro att det inte föreligger risker för bombattentat och enstaka attacker mot valkontor. Talibanerna kommer givetvis att göra sitt bästa för att sabotera valet och har redan kidnappat ett antal valarbetare samt en av kandidaterna i valet. Frågan är bara om talibanerna har ett sådant pass starkt grepp om delar av befolkningen att de helt avstår från att rösta?
En intressant aspekt av våldet är att FN-personalen låser in sig under valet.
FN-personal har nu rapporterat 240 incidenter de senaste två månaderna, och 300 FN-anställda har evakuerats ur landet inför valet. De återstående 600 har låst in sig på säkra platser. FN arbetar aktivt med att genomföra valen.
Svenska politiker vill att FN ska ta över ledningen i Afghanistan, men med ett beteende som detta så lär det i så fall inte bli mycket gjort.
Att ISAF fortfarande behövs visas av att de 349 kvinnliga kandidaterna inte skyddas tillräckligt bra av de lokala säkerhetsstyrkorna. Vi låter den afghanska polisen och armen sköta mer och mer av säkerheten i landet. Det är bra för den långsiktiga stabiliteten, men sämre för kvinnornas position i landet. Det är nämligen inte bara talibaner som har en dålig kvinnosyn i Afghanistan. Många män i polisen och armén har svårt att förstå vikten av kvinnliga politiker och tar inte talibanernas hot mot dessa kandidater på allvar.
"Kvinnliga kandidater är särskilt utsatta och somliga har berättat för Amnesty International att lokal säkerhetsstyrkor vägrat att erbjuda dem skydd och till och med har förlöjligat dem när de rapporterat om hot eller våld mot sig", skriver Amnesty inför valet.
Lite ironiskt i detta sammanhang är att det är de s.k. "feministiska " partiernahär hemma i Sverige, bl.a. (v) , som snarast vill dra hem styrkorna från Afghanistan, vilket i så fall återigen skulle försämra kvinnornas roll i Afghanistan.
Helgen kommer att bli lång för FS19 som med stor sannolikhet kommer att få ha beredskap att stötta om något skulle hända under valet.
Uppdaterad 10-09-17, 22:32
Talibanerna har det tufft just nu. Inte nog med att ISAF ligger på offensiven. Deras träningsläger i Pakistan ligger under vatten och just nu skakades gömställena i bergen av en kraftig jordbävning.
När orkanen katrina drabbade USA så gick Al Qaida ut med offentliga uttalanden om att det var gud som straffade amerikanarna. Det har varit misstänkt tyst från Al Qaidas PR-avdelning den senaste tiden...
Uppdaterad 10-09-18, 20:41
Det har varit oroligt under valdagen och detta har bl.a. resulterat i en skadad svensk soldat. Men trots allt så verkar valdeltagandet bli högre än under förra årets presidentval, vilket måste ses som en oerhörd framgång med tanke på det ökade våldet i landet under det senaste året.
Enligt preliminära siffror från valkommissionen hade 40 procent av landets strax över nio miljoner röstberättigade röstat, en något högre andel än i valet 2009 då valdeltagandet låg på runt 35 procent.
...
Tre Nato-soldater och minst 14 civila har dödats, samt ett stort antal upprorsmän.
De Nato-ledda Isaf-styrkorna rapporterade först att valet varit mindre blodigt än presidentvalet förra året, men senare skrevs antalet rapporterade våldsamheter upp till 445, att jämföra med 2009 års siffra på 480.
SvD ser mycket negativt på valet i Afghanistan på grund av den omfattande korruptionen. Men jag tror att vi måste acceptera att det finns korruption i landet. Obama anser att korruptionen bör delas upp i två delar. Den som direkt eller indirekt (stöd för opiumproduktion m.m.) skyddar talibanerna och måste bekämpas och den som får det politiska systemet i landet att fungera och som vi måste acceptera.
Förr eller senare måste vi dessutom svälja stoltheten och likt SAK samarbeta med delar av talibanrörelsen.
Svenska Afghanistankommittén är sannolikt den internationella biståndsorganisation som lyckats bäst med sin verksamhet och den har under de senaste åren också tvingats samarbeta med talibaner för att kunna hålla skolor och kliniker i gång.
– Men det är inga oöverstigliga problem för oss så länge det handlar om lokala talibaner. De kan kräva några timmar mer undervisningen om islam i skolorna per vecka. Men eftersom de har sina familjer och sin släkt i byarna har de också ett intresse av att sjukhus och skolor fungerar och att det blir bättre vägar, säger Anders Fänge och fortsätter:
– Det är betydligt värre när det handlar om pakistanska eller arabiska talibaner. Dessa jihadister har inte alls samma intresse för lokalbefolkningen. Än så länge har dock inte detta blivit ett stort problem för oss.
SvD, DN
Uppdaterad 10-09-18, 23:50
Valdagen är nu över. Al Jazeera har en intressant bild överantalet valstationer per region där det nog går att dra ganska så stora paralleller med i vilka områden som talibanerna är starka.
Hur har det då valdeltagandet sett ut i de "svenska" provinserna?
Det svensk- finländska ansvarsområdet innehåller fyra provinser. Dessa är från öster Samangan, Balkh, Jowzjan och Sar-e Pol. Från Samangan har inga oroligheter rapporterats under dagen. Som det ser ut har valet kunnat genomföras där i enlighet med den lagda planen. Likadant är det i Jowzjan utom området längst i sydväst där distrikten Qush Tepah och Darzab ligger. På dessa platser har valet inte fungerat.
Den 22 september kommer de preliminära valrsultaten. Vilka som kommer i i parlamentet är oklart, men hur som helst är det afghanska folket de stora vinnarna i valet. Ledare runt omkring i världen berömmer nu afghanerna för visat stort mod.
fredag 17 september 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag tycker att vi har kvar våra styrkor i Afghanistan när alla andra har dragit tillbaka sina. Det låter som en jättebra idé. För kvinnornas skulle menar jag alltså.
SvaraRaderaSen tycker jag att vi börjar kriga i alla andra länder som behandlar kvinnor sämre än vad vi gör. För inte kan vi väl enbart bry oss om de Afghanska kvinnorna när det finns kvinnor över hela världen som behöver vår hjälp.
Behöver jag nämna att jag tycker kvinno-argumentet enbart är ett svepskäl i brist på bra argument för att sätta dit de som har meningsskiljaktighter. Med liknande argument har vi säkert någon anledning att starta krig mot varenda land här på jorden. Alltid är det någon som kommer i kläm. Så det är ett "rätt hycklande argument".
//Andreas, som är för svenska insatser i Afghanistan.
@Andreas: Vem har sagt något om att vi är i Afghanistan för att slåss för kvinnor? Vi behövs helt klart för tillfället då ANA/ANP inte klarar av det ännu.
SvaraRaderaDock så är det en officiell ståndpunkt från många svenska politiker att vi är i Afghanistan bl.a. för kvinnors rättigheter och civilbefolkningens säkerhet.
Verkligheten är snarare att vi är där för att stötta NATO, EU och FN för att visa att vi drar vår del av det internationella lasset i hopp om att någon kommer till vår hjälp den dag vi behöver det.
En smula mer intressant är att studera vad NATO egentligen gör i Afghanistan. Jag tänker återkomma till detta i ett senare inlägg...
Kul att de FN anställda "åker hem"/låser in sig.
SvaraRaderaTydligen räcker det inte med att tjäna 2 till 3 gånger mer netto än våra solader.
Vad skulle hända om dessa ville åka hem/låst in sig när det blev lite kärvt. Sannolikt ett ramaskri här hemma.
Och många politiker vill att det är bara FN ledda operationer vi ska deltaga i....
Från SvD, denna opålitlig vänsterblaska:
SvaraRadera"I dag hålls parlamentsval i Afghanistan och det internationella samfundet är nöjt att landet tar ett steg mot demokrati. Men i praktiken handlar det om en fasad. Valet är dömt att misslyckas och har liten betydelse för Afghanistans framtid."
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/valet-ar-domt-att-misslyckas_5347307.svd