onsdag 8 september 2010

Vad händer med de som vägrar?

Om Försvarsmakten inte lyckas rekrytera de ca 4000 frivilliga som behövs varje år för att fylla upp behovet av soldater, specialister och officerare kan det bli att Arbetslöshetskassan kommer att fylla på med "frivilliga".

I höst kan arbetslösa bli anvisade jobb som soldat eller sjöman inom Försvarsmakten. Varje år ska Arbetsförmedlingen rekrytera 4 000 till 6 000 personer till Försvarsmakten, och det handlar främst om militära tjänster. Ingen ska dock tvingas bära vapen, skriver Aftonbladet.

Jag antar att Arbetslöshetskassan ser till att de som skickas till FM uppfyller minkraven för tjänstgöring. Men detta får mig ändå att fundera på ett antal aspekter.

- Hur kan någon bli anställd i FM som inte behöver bära vapen när vi från 1/1-2011 har internationell arbetsskyldighet? Eller pratar vi om att rekrytera s.k. hangarsopare?

- Dessa "frivilliga" kommer knappast vara lika motiverade som de övriga soldaterna och riskerar därför att sprida dålig stämning i en hel grupp. Kan FM som arbetsgivare vägra att ta emot de som Arbetslöshetskassan skickar?

- Vad händer om denne "frivillige" vägrar? Trots att värnplikten nu avskaffats så straffas fortfarande värnpliktsvägrare med fängelsestraff. Ska det vara samma straff för de som vägrar ta tjänster som anvisats av Arbetslöshetskassan?

- Vad händer med de som avviker från en utlandsinsats? I dagsläget har utlandsstyrkan ett visst "svinn" på frivilliga som trots uttagning inte inställer sig för tjänstgöring. Oftast så handlar det om ändrade livsförhållande från det att de sökte till det att utbildningen ska börja. Detta är i dagsläget inte olagligt, bara opraktiskt för utlandsstyrkan då de måste rekrytera en ersättare. I framtiden antar jag att man får sparken om man vägrar åka på en mission utan starka skäl. Men vad händer om man avviker under en mission?

Undrar vad som blir nästa steg? Låta de som döms till ungdomsfängelse att välja mellan straff eller tjänstgöring i FM?