lördag 25 september 2010

Det händer inte oss, eller? (uppdaterad)

Dagens bombhot där ett flygplan på väg från Kanada till Pakistan tvingades nödlanda på Arlanda borde fungera som en väckarklocka för oss svenskar.

Ett passagerarflygplan på väg från Kanada till Pakistan med 273 passagerare nödlandade på Arlanda på lördagsmorgonen efter misstankar om sprängmedel ombord. En passagerare har gripits i samband med att samtliga evakuerades.

– Det var personalen som ville gå ned eftersom de hade information att någon ombord kan ha sprängmedel, säger Flygräddningscentralen till SvD.se.


I just detta fall är det en smula oklart om han verkligen hade en bomb med sig, eller om det var hans f.d. fru som hämnades genom att peka ut honom.

En kvinna ska ha ringt från en mynttelefon till kanadensisk polis, och påstått att en namngiven man ombord på det aktuella planet skulle ha en sprängladdning på sig. Han ska alltså ha tagit sig genom alla säkerhetskontroller med denna sprängladdning.

Kvinnan ringde anonymt och mannen, som ursprungligen kommer från Pakistan, är kanadensisk medborgare.

- Han är i nuläget inte misstänkt mer än på de uppgifter som den anonyma kvinnan lämnade, säger Janne Hedlund till Sveriges Nyheter.


Men oavsett sanningen i just detta fall så tror vi svenskar allt för ofta att det som händer i omvärlden inte kan drabba oss. Afghanistan är ju ett kvarts jordklot iväg från oss. Men i dagens värld så förändras hotbilden hela tiden och kommer närmare och närmare. Den senaste tidens upptrappning på våldet i den svenska PRT:n i Afghanistan är ett exempel på just detta. Är det ett tecken på att talibanerna är desperata och flyttar sina aktioner från de hårda striderna i de södra delarna av landet, eller är det ett bevis på att dom inser att NATO inte har ekonomi för att stanna för evigt och därför gör sitt bästa för att ge ISAF nådastöten?

Självmordsbombaren i närheten av Mazar-e Sharif är ett exempel på ändrad hotbild. Detta är något som tidigare inte funnits i den svenska sektorn och jämfört med Irak varit mycket ovanligt även i övriga Afghanistan. Men metoderna från Irak sprider sig till Afghanistan och tekniken blir bättre och bättre. Bombmakarna lär sig att göra bomber med större delar i trä för att dom inte ska kunna detekteras på vanligt sätt. Bomber i form av IED har varit det stora hotet, självmordsbombare är betydligt värre. Är bilen som kommer mot dig framförd av en afghan som inte förstår att han ska stanna, eller är det en självmordsbombare som är på väg att anfalla? Vi kritiserar ofta amerikanska soldater som skjuter civila, men i Irak har det varit mycket svårt att skilja fienden från de man egentligen ska skydda. Detta kan få konskekvenser för de svenska soldaternas uppträdande.

Visst så kan vi avsluta insatsen i Afghanistan som bl.a. (sd), (s) och (v) avser att göra, men dagens incident på Arlanda visar helt tydligt att det som händer i dessa länder förr eller senare påverkar oss. (sd) har dock helt rätt i en sak och det är att hotbilden i Sverige har ökat. Det har dock inget med den egentliga invandringen att göra, utan är snarar en konsekvens av den ökade globaliseringen. Därför så är deras föreslagna lösningar helt felaktiga. Vi kan inte skärma oss från omvärlden och tro att inget kan hända i Sverige då vi är en del av omvärlden. Tvärt om måste vi vara mer aktiva. Vi borde dock ta ett större helhetsgrepp och redan på hemmaplan samordna militära och civila insatser. Förr eller senare smäller det även här hemma!

Försvarsmakten och Cynisk om självmordsbombaren.

SvD och DN om bombhotet på Arlanda.

Uppdaterad 10-09-25, 17:52
Den gripne pakistaniern har nu släppts. Polisen hittade dessutom inga sprängämnen. Ilskex ex-fru eller terrorist som glömt att packa bomben är oklart. Det visar om inte annat på vådan av att ha ett muslimskt namn när man är ute och reser. I dessa dagar finns inget som heter "oskyldig tills motsatsen bevisats".

DN1, DN2

Uppdaterad 10-09-29, 10:09
Att hotet från Al Qaida inte är utplånat visar de planer mot att attackera mål i Europa och USA som nu förhoppningsvis stoppats. Detta är också en förklaring till den massiva ökningen av anfall med UCAV mot mål inne i Pakistan där bl.a. en hög ledare för Al Qaida dödades. Usama bin Laden skulle kunna parafrisera Mark Twain, "Ryktet om min död är överdrivet".

För Pakistans del så krävs det en politisk lösning. De enstaka anfallen med UCAV är bara som att peta med en pinne på ett getingbo.

SvD, DN

Uppdaterad 10-10-01, 13:19
SÄPO uppgraderar nu bedömningen av vilken hotnivå som Sverige är utsatt för. Med stor sannolikhet har detta kopplingar till de terroristplaner som finns mot större städer i Europa.

John Daniels, säkerhetschef vid Must, säger att hotet inte är riktat mot Försvarsmakten.

Det handlar ju om ett antal individer i Sverige som har intention och kapacitet att genomföra attacker mot svenska mål. Det är för tidigt att säga vad som driver och motiverar de här individerna. Om jag får gissa är det en ganska komplex motivbild som driver dem, säger Daniels.


Hur kan en höjd hotnivå märkas i det vardagliga livet i Sverige? Givetvis längre köe på Arlanda när man ska igenom säkerhetskontroller, men även mindre ingrepp som får stor påverkan på vardagen. Jag kommer ihåg hur det var i London efter 2001 när hotet från terrorbomber var stort. Man plockade bl.a. bort alla offentliga papperskorgar, då det gick att gömma bomber i dem. Vi kanske får vänja oss att liknande säkerhetsarrangemang införs även i Sverige. Lite smuts på trotoarerna är kanske att föredra framför bomber?

Detta visar dock helt tydligt på att vi lever i en värld där händelse långt borta påverkar även oss.

SvD, DN

Uppdaterad 10-10-01, 23:51
De myndigheter som i Sverige deltar i skyddet mot terrorism har alla vidtagit åtgärder för att möta ett ökat hot. Det jag skulle vilja fråga mig är vem som egentligen leder spaningsarbetet och insatser? I USA skapade man Homeland Security då man såg att framför allt underrättelseinformation inte spreds till alla berörda och det ledde i förlängningen att misstänkta terrorister kunde trots många förvarningar genomföra 9-11.

Är NCT - Nationellt Centrum för Terrorhotsbedömning vårt svenska "Homeland Security"?

Bedömningen som ligger till grund för denna ändring (den första i sitt slag i Sverige) är baserad på underlag från det så kallade Nationellt Centrum för Terrorbedömning, NCT. Detta underlag är således en samlad bedömning från flera källor, bland annat Militära Underrättelsetjänsten (Must), alltså inte enbart från Säpo. Detta är en modell som Sverige delar med andra länder och den fråga som samtliga underrättelse- och säkerhetstjänster har att ta ställning till vid sådana här tillfällen är hur mycket eller hur lite man kan gå ut med.

I rapport hade man idag ett reportage om terroristberedskapen i Sverige.

Underlaget för Säpochefen Anders Danielssons beslut att höja terrorberedskapen har tagits fram av Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT).

Det består av operativt ansvariga personer från Säpo, Försvarets Radioanstalt (FRA) och den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

NCT har sedan juni 2005 tagit fram bedömningar av terroristhotet mot Sverige och svenska intressen. Bedömningen presenteras sedan regelbundet för Regeringskansliet i syfte att utgöra underlag för politiska bedömningar.
...
NCT är en permanent arbetsgrupp som lyder under Samverkansrådet mot terrorism. Samverkansrådet är Sveriges samlade resurser för att bekämpa terrorism och är ett samarbete mellan 13 olika myndigheter. Enligt Säkerhetspolisens hemsida leds rådet av Säpos generaldirektör och det var också Säpo som tog initiativ till att rådet skapades.


Bättre än ingenting, men en grupp som tillsammans bedömer hot är bara början. I slutändan så måste det leda till samordnade insatser. Det här är inte helt lätt, vilket helikopterrånet visar. trots underrättelseinformation från Serbien så missade svenska polisen att göra insatsen i tid. vad händer om samma tidsfördröjningar finns när de ska jaga terrorister?

Uppdaterad 10-10-03, 19:36
En rapport från George Washingtonuniversitetet (med svenskt bidrag av Magnus rantorp från FHS) beskrivs rekryteringen av frivilliga från västvärlden till de islamistiska terrororganisationerna som bl.a. Al Shabaab.

Hur många krigare som rekryterats från västländer är oklart, men krigarna från väst utgör en mindre del av den jihadistiska rörelsen. Det är svårt att se några gemensamma mönster eller anledningar till varför männen radikaliserats, men alla har de fängslats av den propaganda som sprids via nätet och islamistiska forum.

Att ungdomar åker iväg och slåss är inget nytt. Det har många svenskar gjort i historien t.ex. i det spanska inbördeskriget och det finska vinterkriget. Orsaken till att man åker bör vi dock studera mer. Är det äventyrslust eller fanatism som driver ungdomarna? Finns det risk för att dom använder våld här i Sverige i stället för i sitt hemland?

Under tiden så trappar USA upp varningarna för terrorattentat i Europa.

The State Department alerts U.S. citizens to the potential for terrorist attacks in Europe. Current information suggests that al-Qa’ida and affiliated organizations continue to plan terrorist attacks. European governments have taken action to guard against a terrorist attack and some have spoken publicly about the heightened threat conditions.

DN, SvD