måndag 25 januari 2010

Haiti påverkar Sverige mer än vi tror

Jag har försökt skapa en smula opinion för att EU borde ha sänt någon av de två stridsgrupper som står insatsberedda för internationella insatser. Intresset i Sverige har varit ganska så magert, men nu har i varje fall EU beslutat om att skicka 350 poliser. Detta behövs för att skydda civilbefolkningen samt hjälporganisationerna då plundring tyvärr har blivit vanligt. Då tillgången till mat och vatten är dålig gäller automatiskt den starkes lag.

Polisstyrkan är ett svar på en begäran från FN-chefen Ban Ki-Moon om fler poliser och militärer som ska hjälpa till att stabilisera läget i Haiti. FN vill utöka sin nuvarande insats med 2 000 militärer och 1 500 poliser.

Frankrike och Italien kommer att bidra med flest poliser av EU-länderna. Det handlar om gendarmer, ett slags halvmilitär polis, som även finns i Spanien, Nederländerna, Rumänien och Portugal. Även dessa länder kommer att bidra.


Värt att notera i sammanhanget är att det har varit svårt inom EU att rekrytera poliser för att skicka till Afghanistan. Över två år efter uppstarten av EUPOL Afghanistan så är det fortfarande en mycket dåligt fungerande organisation som har svårt att genomföra sitt uppdrag att träna en afghansk poliskår. Till Haiti verkar det gå bättre att få frivilliga poliser att ställa upp.

Hmm... Kanske gendarmsystemet vore något för Sverige? Vi har ju svårt att på ett lyckat sätt kombinera militära och civila resurser i den typ av insatser och hotbilder som verkar vara aktuella inom överskådlig tid. Svenska poliser bedöms av EU att inte vara användbara för en insats på Haiti då dom är för klent beväpnade och inte rätt utbildade. Gendarmer är kanske ett bra mellanting då stridsgrupper är för mycket och MSB IT experter för lite...

USA har återigen visat att dom är dom enda som snabbt kan ställa upp med stora resurser.

According to figures released this morning by U.S. Southern Command, the Haiti earthquake relief mission now involves 19,000 U.S. military personnel, 24 ships and more than 120 aircraft (for a full overview, click here). That’s an impressive surge: Within 48 hours of the Jan. 12 earthquake, around 60 U.S. military personnel were on the ground in Haiti; four days later, 1,400 troops were ashore, with another 3,000 or so on the way.
...
By my fuzzy math, the Haiti troop commitment may come to equal to the current Afghanistan troop surge. In fact, some of the forces now in Haiti were originally destined for Afghanistan. The 24th Marine Expeditionary Unit, set to deploy to the Middle East, was rerouted to Haiti; the military even diverted a crucial spy drone to provide overhead surveillance for disaster relief. And that begs the question: How this will affect the ongoing surge of forces to Afghanistan.


I brist på att FN eller EU reagerar så är enda lösningen USA. Till viss del kanske dom har dåligt samvete för tidigare mindre lyckade insatser på Haiti, men trots allt är USA de enda som snabbt ställer upp med stora resurser. Alternativet för Haitis del hade varit att förlita sig på hjälporganisationer som Röda Korset och Läkare utan gränser. Handen på hjärtat så har dessa organisationer svårt att jobba om inte någon tar ansvaret för säkerheten. Kanske framtiden blir att Röda Korset själva får anställa företag som t.ex. Blackwater för att se till att dom kan operera säkert? Jag skulle dock vilja se den insamlingsbössa i juletid som det står "Bidra till Blackwaters säkerhetsarbete på Haiti" på...

Haiti och USA delar en lång och komplicerad historia, där supermakten har ställt till med elände i Haiti många år före jordbävningen. Men vem kan dundra in fem fraktplan med elektronik och hundratals specialister som över en natt kan öppna en kollapsad flygplats utan kontrolltorn, så att hjälp når fram? Det amerikanska flygvapnet.

Vilka skickade ett Herkulesplan i lördags natt från Florida, fullt av dykare och syrgastuber som ska gå ner i vattnet och studera det plockepinn som ramlat rakt ut i havet, för att sedan bygga en ny hamn i Port-au-Prince, så att ännu mer hjälp kan komma in? Amerikanska kustbevakningen.


Men även ett land som USA har inte oändliga resurser. Nu börjar analytiker att fundera över om inte denna insats kommer att bromsa upp McChrystals satsning i Afghanistan. McChrystal begärde 40.000 extra man, Obama ställde upp med 30.000 (vara 19.000 nu kanske inte blir tillgängliga på ett tag) och NATO har lovat att ställa upp med minst 7000 man. Nu när USA har tagit ansvar för Haiti så kanske EU måste bidra med sitt strå till stacken och öka bidraget till Afghanistan? Annars är den upptrappning som nu är pågår i Afghanistan bortkastad. Det ironiska blir då att de stridsgrupper som EU vägrade sända till Haiti kanske i stället måste skickas till Afghanistan. Även Sverige kommer därmed att påverkas och kanske måste öka sitt militära bidrag till Afghanistan. Så här i efterhand kanske de svenska politikerna kommer att ångra att dom inte i stället valde Haiti.

6 kommentarer:

  1. EU kan nu stoltsera med att organisationen som har ca 500 miljoner medlemmar ska bidra med 350 poliser till Haiti. På EUs egna hemsida hittar jag under rubriken 'globalt ansvar' detta*.

    "EU har på grund av sin ställning i världen också ett ansvar för hållbar utveckling, utrotande av fattigdom och fred utanför sina gränser. I en global värld kan EU inte ignorera dessa problem. EU anslår därför 9 miljarder euro per år till utvecklingsbistånd, humanitärt bistånd, tekniskt bistånd och fredsbevarande insatser."

    *.)http://europa.eu/abc/budget/use/responsibilities/index_sv.htm

    Men egentligen hur mycket vettigt kan en EU bidra med? Vi talar om en organisation som är tvungen att flytta sitt parlament några gånger per år. Till en enorm kostnad bara för att stilla lite fransk nationalromantik. Självkritik ligger långt ner på EUs agenda. Om posten mot all förmodan skulle finnas med..

    SvaraRadera
  2. Svenska kustbevakningen (KBV) är redan ett gendarmeri.

    Det vill säga statligt anställda förbandsvis organiserade med långtgående rättsliga befogenheter, som tvångsmedel och egen rätt att leda förundersökningar i vissa mål.

    Hitintills har statsmakten begränsat KBV till att i huvudsak verka i svenska farvatten. Tack vare ny materiel med lång räckvidd och god uthållighet kommer KBV snart att genomföra piratjakt i Indiska Oceanen.

    Skulle till exempel statens innehav av helikoptrar av typ BV 107 (HKP 4) överföras till KBV, så kan nya uppgifter efter nödvändig utbildning och övning ges KBV. Världsomspännande evakuering av nödställda svenskar och katastrofhjälp kan vara exempel som skulle kunna bli aktuella.

    SvaraRadera
  3. Efter att ha lyssnat på, den av dig efterlysta "debatten" om vårt och EU;s agerande angående insatser för Haiti i Sälen kan jag konstatera att du, liksom jag, är helt ute och cyklar.

    Eu och framför allt Sverige har agerat snabbt!Kraftfullt!Långsiktigt och på alla sätt helt rätt.
    Ord har så olika betydelse för olika människor.

    Debatten om stridsgruppernas resurser förs väl bara här i "bloggvärlden". Man kan undra varför?
    Det kan ju vara så att det är svårt att pedagogiskt förklara för medborgarna som betalar att katastrofen inte är exeptionell.
    Det kan också vara svårt att förklara att en överenskommelse i EU inte betyder att den nödvändigtvis måste följas eller att man måste agera utifrån vad man tidigare framställt som en stor framgång under sin ordförandetid.
    Misstanken kommer sakta krypande om stridsgruppernas och EU;s kapacitet och vilja att agera överhuvudtaget.
    Jag menar att om vi skall fortsätta att betala för en stående styrka i EU måste vi vara säkra på att den, eller delar av den används när så behövs. Eu;s bedömning av användandet av resurserna måste också harmoniera med medborgarnas inställning annars är det helt meningslöst och kommer att självdö.
    Därav tror jag tror jag att man kan hitta det svala media och politikerintresset tillsammans med okunskap.
    Vad skulle "allmänheten" säga om de fick reda på att de betalar för en resurs som inte går, ingen vill, ingen vågar att använda till någonting?
    Sett i backspegeln undrar jag hur scenariot skall se ut för att använda stridsgruppernas resurser?
    Är EU verkligen överens om att jordbävningen inte är exeptionell?
    Vad är då exeptionellt?
    Suck!!
    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  4. Annika Ström Melin - Haiti: USA gör jobbet
    Sammanfattar på ett bra sätt mina åsikter.

    http://www.dn.se/opinion/signerat/haiti-usa-gor-jobbet-1.1033218

    SvaraRadera
  5. All heder åt dig CI för för att du väckt debatt om våra och EU:s insatser. Jag håller med de kommentarer som kommit in, att detta bör synas och vägas mot det som sägs från politiskt håll. Inte minst vår egen försvarsminister har på sin blogg framhållit att vi nu fått god tp-beredskap med C17.

    "C17-planen är mycket lämpliga för civil krishantering. I höstas var det aktuellt med C17 för att bistå ett annat jordbävningsdrabbat land med sjukvårdsutrustning. Nu används de för Haiti."

    När flög Sverige ner sjukvårdsutrustning till Haiti? När läkare får köpa sågar på stan för att kunna genomföra akuta amputationer så finns ett behov.

    SvaraRadera
  6. @Teaterdirektören: Du har helt rätt. Vi har fel. Frågan är om svenska politiker menar allvar i sina påståenden eller om dom på Orwellsk manér har infört "nyspråk" som officiell byrokratiska i Sverige.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Nyspr%C3%A5k

    Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka!

    SvaraRadera