tisdag 27 april 2010

Rysskräck x 2? (uppdaterad)

Vi försvarsbloggare brukar ibland få skäll för att vi skulle ha ryssnoja. Detta gäller framför allt när vi skriver inlägg om händelserna i Georgien eller vilken anfallet 2008 får på den politiska situationen i länder som t.ex. Estland.

Men ryssnojja är en sak. Min favoritvetenskapsman Stephen Hawkins verkar ha fått rymdnojja och varnar nu för att vi måste sluta försöka kommunicera med världsrymden.

Rimligen finns det intelligent liv i rymden, säger engelsmannen i en serie program för tv-kanalen Discovery. Och risken är att rymdvarelser skulle kunna plundra jorden och dra vidare.

- Om utomjordingar besöker oss kan resultatet bli som när Columbus kom till Amerika, vilket inte blev särskilt bra för urinvånarna.

I stället för att försöka kommunicera med rymdlingar bör jordlingar göra sitt yttersta för att gömma sig, anser Hawking.

- Vi behöver bara se på oss själva för att inse hur intelligent liv kan utvecklas till något som man inte skulle vilja träffa.


Hmmm... Jag ska nog sätta mig ner och kolla på ett par avsnitt på nyinspelningen av kultserien V och fundera en smula över Stephens påstående... Vi kanske ska ta emot utomjordingarna på välkänt jordmanér?Uppdaterad 10-04-27, 20:15
Rent statistiskt så borde det finnas mer liv i universum än bara oss människor. Varför har vi då ännu inte hört några signaler från andra civilisationer?

Jag kan tänka mig två förklaringar:

- Vi har nått längst i utvecklingen av alla inom åtminstone vår galax. Eftersom det tar ett antal år för signaler att nå oss från andra solsystem så kan detta nog förklara skillnader på ett par 1000 år i utvecklingen. Dom mest avancerade civilisationerna skulle därför kunna ligga något 1000-tals år före oss och signalerna har ännu inte nått hit. Men på en kosmisk skala är ett par 1000 år ingenting och detta alternativ är därför osannolikt.

Mer sannolikt är färför alternativ 2.

- När civilisationer når ungefär vår nivå så tar dom kål på sig själva.

Det är något att fundera på...

26 kommentarer:

 1. Hawkins är främlingsfientlig! Eller vad anser svenska massmedia?

  SvaraRadera
 2. 2000 år jorden plundrades av reptiler o deras marionetter här på all guld etc. NWO även har avtal med de och för detta konspiration får de viss kunskap och makt att förslava jordens befolkning. Efter 2012 jorden kommer ifrån omr. där härskar reptiler och våra egna stamfäder få rätt att besöka oss- detta är oro moment för de som sålde oss och ekspluaterade oss. De vet att dem skyldiga skall straffas och vill ställa oss mot våra befriare av annanuki ätlingar.

  SvaraRadera
 3. Med historien i åtanke beträffande hur teknologiskt överlägsna västerlänningar bemött de inhemska folken i Nord- och Sydamerika samt Afrika, ställer jag mig nog på Hawkings sida.

  SvaraRadera
 4. District 9 rekommenderas kraftigt! Den har extra tyngd då den är inspelad i Sydafrika. En annan rekommendation i samma ämne är den underskattade serien Alien Nation. Jag ser vissa paralleller med Islamofobin i Sverige...

  SvaraRadera
 5. Ta det nu lugnt snälla herr Chefsingejören. Sätt inga griller i huvudet på vår koncernledning. Det räcker med att vi försöker lappa,trixa,fixa och laga så att vi kan ta med våra grejor utanför kasernområdet.
  Hur tror du det kommer att se ut om vi ska lämna klotet och ge oss ut i gallaxen på insatser.
  Den nogsamt detaljerade och planerade personalförsörjningen kommer att gå åt fanders direkt!
  Politiskt kommer nog verkandet för en utomjordisk frizon i vårt område att utredas.
  Möjligen en het valfråga?
  Självfallet kommer vi, efter utredning och vid behov, lämna av oss bedömt, erfordligt,lämpligt, solidariskt stöd till de vi tycker vara lämpliga vid en eventuell utomjordisk konflikt.

  Vi kanske ska köra Harry Martinssons versepos Aniara här på teatern?
  Kan reservera en av rollerna, Chefone eller Isagel, en kvinnlig pilot. Intresserad?

  Kort summering av handlingen från wikipedia.
  "I Aniara skildras hur människorna söker tröst i religion, sex, filosofi och till en början hos Mima, ett slags allvetande nästan gudomlig dator, som uppfångar fragment av tankar i världsrymden och visar dem som bilder, vilket tjänar som underhållning och själslig föda för dem ombord. Chefone, rymdskeppets makthungrige befälhavare, försöker dölja hur illa ställt det egentligen är, men genomskådas av mimans skötare, mimaroben, och med tiden allt fler av de ombordvarande. Det som återstår blir att gnida dröm mot dröm för att hålla den dyrbara livsgnistan vid liv och de glasklara tårarna av förtvivlan borta."

  Visst känns den aktuell!
  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 6. Han har rätt i sak, men det verkar inte som om han fått frågan om sannorlikheten. Matematiskt sett är sannorlikheten för kontakt praktiskt taget 0 och den är större för att det skulle inträffa när vi är mer utvecklade och spridda -- och då kan man fråga sig vem som är farlig för vem.
  "Alien invasion" hamnar inte ens på topp 100-listan över hot mot mänskligheten av två skäl: Resultatet om det skulle hända är osäkert och sannorlikheten är i praktiken 0.

  SvaraRadera
 7. @Teaterdirektören: Som ingenjör så ser jag ljusa tider för oss på utvecklingssektionen. Ack så många intressanta vapensystem vi kommer att ta fram. Detta innebär med stor sanolikhet högre status och högre lön för oss ingenjörer. Jag er mig själv och min avdelning ungefär som en kombination av Q och utvecklingssektionen hos Men in Black.

  Jag har i min planering för strid mot en potentiellt överlägsen motståndare Sun Tzu som mentor.

  "He that is in the battle slain
  Will never rise to fight again
  But he that fights and run away
  Will live to fight another day."

  Så sant och så poetiskt...

  Men i händelse av att vi skulle misslyckas, så har jag som backup handduken packad! :-)

  SvaraRadera
 8. "Jag er mig själv och min avdelning ungefär som en kombination av Q och utvecklingssektionen hos Men in Black."

  På riktigt..., eller som en av medtävlarna till tävlingen: "Mest verklighetsfrämmande beskrivning av vardagen på FMV"? ;)

  Den verkligt intressanta frågan är dock, finns kombinationen av agent 007 och agent K någonstans?

  /TheStoff

  SvaraRadera
 9. @The Stoff: Det delas ut många foliehattar på Tre Vapen! :-)

  SvaraRadera
 10. TheStoff -
  Kan inte besvara din fråga men efter att nyss ha sett BBC´s dokumentär "CIA´s hemliga experiment" på SVT2 så har jag fått klart för mig att det finns en fråga som är än mer intressant men om sådan verksamhet pågår så är det nog inte under taket på FMV.

  SvaraRadera
 11. Optimisterna tror vi vi bor i den bästa av alla tänkbara världar.

  Pessimisterna är rädda för att de har rätt.

  // MFI

  SvaraRadera
 12. Bah, bara amatörer använder foliehatt :)

  /TheStoff

  SvaraRadera
 13. @TheStoff: Underbart! :-) Kanske något för de årliga pristagarna i Bad Science Award?

  http://www.badscience.net/

  SvaraRadera
 14. @ CI.Hm...
  Tror du verkligen att uttrycket "att kasta in handduken" är gångbart i ett intergalaktiskt perspektiv?
  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 15. @Teaterdirektören: Jag tänkte mer inspireras av Douglas Adams handduksanvändande och emigrera.

  SvaraRadera
 16. Vad håller ni på med? Är det någon slags förpubertal regression en masse eller?

  SvaraRadera
 17. @Borneo: Temat för inlägget var humor och därför en ganska sâ oseriös debatt...

  SvaraRadera
 18. @Borneo: förlåt att vi tar så lätt på hotet från yttre rymden...

  SvaraRadera
 19. Hur många planeter runt vår sol bär liv? Hur mycket av det livet har nått vår nivå? Under hur lång tid har vi sänt ut radiosignaler som någon utomjording kunde ha sett? Hur många stjärnor finns det i vår galax. Multiplicerar man dessa variabler och några till så är inte så himla troligt att vi kommer att få se några högteknologiska alien än på ett tag.
  Om vi hade varit en civilisation på någon av någon av våra närmsta planter...så hade vi fortfarande inte kunnat höra jorden...våra instrument är inte känsliga nog. Vi har inte inte teknologi nog för att ta oss till närmsta sol och det kommer att ta lång tid innan vi har den teknologin. Antag att det _finns_ en alien som kan zooma mellan stjärnor lite som dom vill...varför skulle dom bry sig i just vår planet? Dom har lika mycket att lära om oss, som vuxna kan lära sig av en 3 månaders bäbis....eller någorlunda smart katt. De måste ha tillgång till ofantliga mängder energi, datakraft...osv... allt det här måste vår kära Stefan ha koll på. Jag antar att han tänker skriva en science fiction bok ...och vill röra om i grytan för att få den att sälja bättre.

  SvaraRadera
 20. På tal om nåt helt annat men som kan gå under etiketten: kul

  Har Ni läst FM pressmeddelande om ÖB flygtillbud i MES igår kväll. Det finns nog många olika grader av sanning.

  Gissningvis får Gulfstream öppna sin första verkstad i Afghanistan innan den kärran åter lättar..

  //Diane

  SvaraRadera
 21. @Diane: Tja, kul och kul. Kärran är så vitt jag vet ganska så allvarligt skadad. Ska bli intressant och se hur dom lagar den på plats i Afghanistan? Kan bli en bra test på FV resurser och avtal med underleverantörer innan ninsats med HKP10B.

  SvaraRadera
 22. Avsåg inte att tillbudet var särskilt kul men FM pressrelease om händelsen var ganska kul då man inte kan påstå att den inte var osann men ändå långt från verkligheten.

  Efter vad jag förstått så är det osäkert om den nånsin flyger igen.

  // Diane

  SvaraRadera
 23. @Diane: Jag har skapat ett separat inlägg kring G4:ans lilla incident...

  http://chefsingenjoren.blogspot.com/2010/04/ett-lackmustest.html

  SvaraRadera
 24. ungingenjören2 maj 2010 kl. 09:41

  Härligt att se att någon kunnig bloggar om dessa saker. En del verkar bland annat fått för sig att det är totala effekten på lasern som är det enda som är viktigt, men ögat är ju som bekant känsligast för grönt ljus.

  SvaraRadera
 25. ungingenjören2 maj 2010 kl. 10:07

  Hmm, på något dåligt vis hamnade min kommentar här istället för på det åsyftade inlägget. So much for ingenjör va :p

  SvaraRadera
 26. @Ungingenjör: He, he. Jag tänkte kommentera det, men jag har gjort samma misstag själv. Sker lätt då man har många fönster uppe samtidigt...

  Även en Chefsingenjör gör alltså misstag, även om det är lååångt mellan dom.. :-)

  SvaraRadera