lördag 3 april 2010

Det som göms i snö kommer upp i tö

Jag har sparkat en del på MSB under året. Men nu verkar det faktiskt som om dom börjar skärpa sig. Den digra vintern och erfarenheterna från tidigare år har faktiskt resulterat i att man börjar planera inför vårfloden.

Det finns ett antal olika lösningar framme för att bygga temporära vallar.

Kommunerna ska ha tillräckliga resurser för att klara översvämningar. Men vid nödsituationer kan MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, rycka in.

- I ett akut krisläge kan vi hjälpa till med material och experter, säger Fredrika Lindholm, handläggare på enheten för insatser på MSB.

Myndigheten har i dagsläget ungefär 2,8 kilometer tillfälliga barriärer och 300 000 sandsäckar utplacerade i Ödeshög och Ljung.

Nu pågår en upphandling för att köpa in ytterligare 2 kilometer barriärer för 4 miljoner kronor. EU är med och finansierar, och under ett års tid ska andra EU-länder kunna utnyttja skydden. Därefter tillfaller barriärerna Sverige.


På MSB hemsida finns numera en särskild uppföljning av vårfloden.

På uppdrag av regeringen så har MSB sammanställt en rapport över beredskapen bland landets kommuner.

Länsstyrelserna bedömer, med undantag för Kalmar län att det inte finns några allvarliga brister i beredskapen.

Skönt att höra!

MSB går ut med information via RSS och krisinformation.se. Den 30 mars gavs en Klass 2 varning ut för mycket höga flöden i medelstora vattendrag i delar av Skåne län, Kalmar län och Jönköpings län samt små vattendrag i södra delen av Södermanland och i norra Östergötland. Varning klass 2 innebär "Väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner."

Myndigheten har också personnella och materiella förstärkningsresurser i form av utbildad personal, pumpar, barriärer m.m. Därutöver kan MSB förmedla kontakter till kompletterande frivilliga förstärkningsresurser samt andra relevanta förstärkningsresurser. Hmm, jag hoppas att Hv utnyttjas och att dom har tillräckligt med resurser till sitt förfogande.

Jag kommer ihåg när jag bodde i närheten av Lidköping senast det var stora vattenflöden. Någon med humor ändrade på stadsskylten från "Lidköping vid Vänern" till "Lidköping i Vänern". Vi får hoppas att det inte blir sant i år igen...

2 kommentarer:

  1. Snälla chefsingengören. Det är bra att du äntligen uppmärksammat att MSB gör positiva saker. Det är bara det att i stort sett allt det du nämner som positivt nu är sådant som både KBM och SRV gjort tidigare- (alltså MSB:s föregångare- MSB har ju bara funnits ett år)Det är inget nytt att myndigheterna planerar för issmältning eller långvariga snöoväder heller för den delen. Sen är det ett faktum att den civila krisberedskapen tilldelas ca 0.5% av FM budget varje år- så det är klart att det tar tid att åtgärda upptäkta brister (lite beroende på hur man räknar- jag tänker på det särskilda krisberedskapsanslaget finns- det ska alla kommuner, länsstyrelser och ett 30-tal myndigheter dessutom dela på) Sammanställning av kommunernas beredskap är heller inget nytt. Jag blir så trött på alla som uttalar sig negativt om MSB utan att veta något om vad myndigheten arbetar med. Eller hur. //Chrija

    SvaraRadera
  2. @Chrija: Hmm...MSB är en arvtagare till Krisberedskapsmyndigheten, så långt är klart. Problemet är bara att dom har bra länge hållt sig ganska så neutrala. Antagligen precis som FM upptagna med omstruktureringsarbetet.

    Du får gärna komma med lite positiva beskrivningar kring hur MSB arbetar så tar vi tempen på hur arbetet lyckades efter vårfloden.

    SvaraRadera