lördag 21 augusti 2010

Alternate Endings (uppdaterad)

Jag gillar DVD-utgåvor av bra filmer som innehåller olika slut beroende på att Hollywood fått anpassa sig till biopublikens smak. Bladerunner blev en helt ny film när man ändrade slutet och lade till Harrison Fords berättarröst. Directors Cut utgåvan ger en helt ny vinkling på vad som egentligen händer i filmen. Som film- och Sci-Fi-nörd gillar jag dock bägge varianterna.

Nu överträffar verkligheten Hollywoods manusförfattare. En intressant utveckling har skett i Wikileaksaffären. Julian Assange är misstänkt för två stycken våldtäkter i Sverige. Jag kanske är en cynisk och misstänksam individ, men är det inte en oerhörd slump att detta inträffar just nu, när han är i Sverige för att förhandla sig till en bra lösning för att eliminera USA:s säkerhetstjänst möjligheter att stoppa framtida läckage av känsliga uppgifter?

Det finns alternativa slut på denna berättelse:

1 - Julian Assange är en notorisk våldtäktsman som inte kan stoppa sina drifter till den grad att han helt spolierar sina relationer med Sverige. Givetvis kan det finnas grader i denna berättelse beroende på att han kanske inte förstår sig på svensk kultur och att en svensk flicka kan flörta hur mycket hon vill för att ändå säga "nej" till slut. Hur än det i praktiken gått till så i denna version av berättelsen så slutar Julian Assange på samma sätt som Billy Butt.

2 - Julian Assange har blivit utsatt för en komplott. Någon utnyttjar Sveriges kända hållning när det gäller just våldtäktsmål. Frågan är bara vilka som är inblandade?

Det kommer att bli en intressant vecka och framför allt ska det bli intressant att se hur den internationella pressens vinkling av denna berättelse överensstämmer med den svenska. Popcornburk ställs fram på bordet framför TV:n med andra ord!

Uppdaterad 10-08-21, 17:00
Svenska polisen säger sig ha sökt Julian Assange, men själv hävdar han att han inte har hört något från dom.

Wikileaks, criticised for leaking Afghan war documents, quoted him saying the charges were "without basis".

The message, which appeared on Twitter and was attributed directly to Mr Assange, said the appearance of the allegations "at this moment is deeply disturbing".

In a series of other messages posted on the Wikileaks Twitter feed, the whistle-blowing website said: "No-one here has been contacted by Swedish police", and that it had been warned to expect "dirty tricks".


Det intressanta med denna anmälan är att fokus i pressen nu kommer att gå från att analysera de dokument som Wikileaks lägger ut till att undersöka Assange som person. Om man kan hitta några lik i garderoben så kommer det att innebära att den information som Wikileaks sprider kommer att ifrågasättas mer.

Glädjande att se är att Expressen får sig en liten spark i New York Times. Undrar vem som är en s.k. "nyttig idiot" i detta fall?

WikiLeaks also commented on the allegations on its Twitter page. Apart from the comment from Assange, the page had a link to an article in Swedish tabloid Expressen, which first reported the allegations.

''We were warned to expect 'dirty tricks.' Now we have the first one,'' it said.

''Expressen is a tabloid; No one here has been contacted by Swedish police. Needless to say this will prove hugely distracting,'' said another posting.


Enligt Wikileaks ska dock Assange höra av sig till polisen under dagen.

Det troligaste är nog att Assange inte förstår sig på ett svenskt "nej", vilket också de inblandade kvinnorna hävdar. Lite intressant dock att dom verkar känna varandra? Mellanakt och Cliffhanger!

Uppdaterad 10-08-21, 18:40
Antiklimax! Åklagaren häver anhållningsbeslutet!! Misstankarna om ofredande ligger dock kvar.

Men sent på lördagseftermiddagen hävdes anhållningsbeslutet av chefsåklagare Eva Finné.

Hon ansåg inte att det finns skäl för att han ska vara fortsatt anhållen.

– Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt, säger Eva Finné i ett pressmeddelande


Hmm... Expressen. Upp som en sol, ned som en pannkaka. Från att ha skapat rubriker på världens alla tidningar för en intressant nyhet så kommer man att skapa rubriker för att man är den skandaltidning man är.

Slut på det roliga skulle man kunna tro, men jag är bara halvvägs nere i min Popcornburk. Faktum är att nu blev det egentligen ännu mer intressant! Vem var läckan till Expressen och i vilket syfte? To be continued...

Uppdaterad 10-08-22, 11:30
Assange hävdar att han inte vet vilka dessa kvinnor är som hävdar att han har tvingat dem till sex.

– De är anonymiserade i medierna. Jag har ingen aning om vilka de är, säger Assange.

– Det jag kan säga är att jag aldrig, vare sig i Sverige eller i något annat land, haft sex med någon på ett sätt som inte byggt på total frivillighet från båda sidor.


Hmm.. antingen så är han en gigantisk karla-karl som kan ha sex med hur många kvinnor som helst under en helg och helt enkelt blandar ihop alla kvinnorna eller så har han en helt annan syn på frivillighet än många svenska kvinnor...

Uppdaterad 10-08-22, 22:31
Hmm.. det finns nog ytterligare ett alternativt slut på vår lyxutgåva av denna berättelse. Assange kan faktiskt ha fejkat alltihopa. Den publicitet som han nu fått innebär att omvärlden kommer att följa lanseringen av de extra 15.000 dokumenten om Afghanistan med ännu större intresse.

Vad är det då som pekar på alternativ 3? Studera bara följande uttalande i BBC (som hänvisar till kvalitetskällan Aftonbladet!).

In his comments to Aftonbladet, he said: "I don't know who's behind this but we have been warned that for example the Pentagon plans to use dirty tricks to spoil things for us".

"I have also been warned about sex traps."

Om Assange nu kände till risken för att någon skulle locka med vackra flickor så är det ännu mer förvånande att han hoppade i sängs med någon.

Svenska åklagare gör inte saken bättre. Deras uttalanden gör inte saken klarare, snarare så skapar det bara ytterligare förvirring. Den enda som vet sanningen är Assange och han drar för tillfället bara nytta av gratis publicitet.

Läs Morgonsurs tolkning av svensk lags tillämpning i detta fall.

Uppdaterad 10-09-01, 19:54
Nu tar åklagaren upp våldtäktsanmälan mot Assange på nytt.

– Det är svårt att förklara utan att kunna gå in på vad som framkommit i ärendet. Och det kan jag inte göra på grund av sekretessen kring sexualbrott, säger Ny.

Omvärlden måste skratta sig harmynt åt den svenska obeslutsamheten...

6 kommentarer:

 1. Bra kontextualisering! För det är bara att inse, det är hit vi nu har kommit: som passiva konsumenter betraktar vi en tidsålders fullständiga haveri. "Allt är text."
  :-)

  SvaraRadera
 2. Tror på kulturkrock. Fallet av ofredande handlar nog om lite försök till tafsande som avslutades med ett tydligt nej. När den kvinnan fick höra att det gått för långt för sin kvinnliga bekant följde hon med till polisen för att vittna om att Assange inte kunde hålla händerna i styr.

  Som du skriver kan en svensk kvinna flörta hur mycket som helst, vilket för andra kulturer, inklusive australien, kan missuppfattas. Det betyder inte heller något att bli inbjuden till en kvinnas lägenhet i Sverige.

  Min gissning är ett fall av relativt oskyldigt försökt till tafsande, och ett fall där det gick för långt. Utan det andra fallet hade det första aldrig lett till besök hos polisen. Om det sedan kan bli en fällande dom för våldtäkt är en annan sak.

  Kvarstår är att Assange är en man, och svenska kvinnor är vackra och attraktiva. Makt och kändisskap berusar, och det gäller att kunna hantera det. Alla kan tyvärr inte det.

  SvaraRadera
 3. Glöm heller inte att en person som Assange har rockstjärnestatus i vissa kretsar. Jag kan utan problem föreställa mig någon piratpartipalestinaschal som i mötet med eftertankens kranka blekhet dagen efter bestämde sig för att anmäla.

  Det här spelar ju Assange rätt i händerna eftersom hans anhängare mer än gärna drömmer ihop olika konspirationer och därigenom ger Assange ännu mer cred.

  SvaraRadera
 4. Litet 'gillar du inte musiken, skjut pianisten' över det hela i nattbaren. Ryssarna (sovjeterna) körde med sina honungsfällor när det begav sig och deras nattfjärilar var alltid snygga. Och intelligenta. I Sthlm gäller tydligen andra regler? Tiderna ändras. Undrar vad för kvinnor (och män) som ligger bakom anklagelserna mot Assange? CI - rapportera vidare!

  SvaraRadera
 5. OK - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/assange-inte-langre-misstankt-for-valdtakt_5167469.svd nu jagar inte polisen Assange längre.
  Sà ... vad var det för kvinnor (och män) som startade drevet?

  SvaraRadera
 6. Min tanke går direkt till motsvarande Anders Björkmans ryska honungsfällor eller mordet på en inflytelserik person från Hamas av Mossad/Israel i Dubai/Förenade Arab Emiraten.

  Här finns det entydigt ett land som inte vill annat än att sätta dit denna Assange. Det är ju obehagligt med sanningen.
  Vad är det som säger att detta land inte har grillat en fälla. Kanske inte lika bra som Mossad hade lyckats med det, men ändå!

  Kulturkrock i all ära men det här luktar ovanligt unket.
  W.W

  SvaraRadera