fredag 13 augusti 2010

Memento Mori (uppdaterad)

Vi svenskar har det ganska så bra och då är det lätt att glömma bort att det inte var allt för länge sedan som svenska fattiga flydde svälten för att söka lyckan i USA. Därför är det beklämmande att partier som (sd) nu kan locka svenska väljare bl.a. på vallöftet att förmå alla flyktingar i Sverige att "återvandra" och försvåra för övriga att komma hit. Symptomatiskt är också att stödet för (sd) är störst hos ungdomarna, för de känner sig nog mest odödliga och har därför minst förståelse för att det finns andra som har det värre.

Tyvärr så är det mänskligt att glömma bort de dåliga åren. Se bara på de svenska bankerna som glömt bort den förra bostadsbubblan och trots omvärldens dåliga ekonomi återigen hejvilt lånar ut till alla som så önskar. Se även politikernas hanteringen av Försvarsmakten som sakta men säker förtvinar, då man inte kan motivera sin existens eftersom det inte varit krig på snart 200 år. Att krigen under denna tid slagit hårt mot våra grannländer är något som bara den historieintresserade är medveten om.

Men varför ska vi egentligen visa solidaritet med omvärlden? Ska vi inte bara låta naturen ha sin gång och titta på när t.ex. Afghanistan genomgår den europeiska medeltiden?

Den kanske viktigaste anledningen till att visa solidaritet är att vi kanske en gång i framtiden själva behöver hjälp. Även om ett imperium som idag står på toppen tror sig kunna göra som dom vill, så visar historien på att även de största imperier brukar falla och då gäller det sig att hålla sig väl med den kommande härskaren. De härskare som glömmer bort detta faktum brukar drabbas av omvärldens hämd när dom förr eller senare faller.

Det romerska imperiet är borta och ersatt av ett svagt Italien där politikerna utlyser nyval minst vart annat år. Alexanders grekiska imperium har likaså försvunnit och ersatts av ett Grekland som inte kan hantera sina statsfinanser. Det tyska 1000-åriga riket existerade i bara några få år. Sovjetunionen föll och nu håller ett nytt Ryssland på att resa sig ur askan (bokstavligen med tanke på den senaste tidens bränder). Men Tyskland byggdes upp med Marshallhjälpen, EU stöttar Grekland (och snart Italien och de övriga PIIGS) i finanskrisen och bl.a. Sverige och Finland skickar experter på brandbekämpning till Ryssland. Solidariteten existerar trots allt med andra ord!

Solidaritet är dock dyrt! Solidaritet är därför något som bara de rika länderna har råd med. För tillfället så är USA störst och rikast, men ekonomin börjar att vackla. I dörren så väntar nu bl.a. Kina, Indien och Brasilien på att ta över. När ekonomin brister så försvinner också solidariteten och USA börjar därför sakta men säkert dra sig ur bl.a. Afghanistan. Frågan är bara vilken reaktion som kommer att uppstå på ISAF:s uttåg? Förra gången USA involverade sig i Afghanistan så skapades grunden till både talibanrörelsen och Al Qaida som i det långa loppet slutade i 9/11 och miljardkostnader för krigen i Irak och Afghanistan. Även USA behöver hjälp. Man hoppas nog på att omvärlden likt vid oljekatastrofen i Mexikanska golfen eller efter orkanen som förstörde New Orleans kommer till undsättning när det behövs. Kanske USA:s insatser efter jordbävningen i Haiti i det långa loppet visar sig mer avgörande för USA:s framtid än krigen i Irak och Afghanistan?

Nej, för att ett land ska kunna överleva långsiktigt så gäller det att samla vita kulor så länge det är möjligt och ekonomin tillåter. Förr eller senare kommer de dåliga tiderna och då gäller det att det finns någon som kommer ihåg den hjälp dom en gång i tiden fick och då är villiga att betala tillbaka. Ungefär som i filmen "Pay it Forward", fast på en statlig nivå. Det är med andra ord kanske OK att vi inte har någon uttalad strategi med vår närvaro i Afghanistan? Vi visar att vi bryr oss och hoppas på att någon annan gör likadant den dag det behövs.

Vi som har det bra behöver därför då och då påminnas om att vi skulle kunna få det värre. Rädda barnens kampanj med "livets lotteri" är ett sätt. Kanske vi skulle skicka Jimmie Åkesson på en liten jorden runt resa arrangerad av SIDA för att se om det påverkar (sd) valbudskap? Kanske skulle även dagens "kejsare" Obama, Putin, Reinfeldt m.fl. likt deras föregångare Caesar utrustas med en slav som står bakom dom i triumfvagnen och viskar "Memento te mortalem esse" eller "Kom ihåg att du är dödlig"?Uppdaterad 10-08-14, 13:30
President Obama tar nu tydligt ställning i debatten om att bygga en moské på Ground Zero.

- Muslimer har samma rätt att utöva sin religion som alla andra i det här landet. Det inkluderar rätten att bygga en plats för tillbedjan och ett samlingscenter på Nedre Manhattan, i enlighet med lokala föreskrifter, sade presidenten vid en middag med muslimska gäster i Vita huset.

Mycket bra. Detta visar med tydlighet att vi kan bekämpa islamistiska terrorister som Al Qaida och talibanerna och samtidigt slåss för rätten att alla människor ska kunna ha en egen religion.

Uppdaterad 10-08-16, 19:47
Nu börjar irländarna emigrera igen. Kanske en återupprepning av 1800-talets stora flykt är på gång? Vem tar i så fall emot dem? Kanske New York ska öppna Ellis Island igen? En irländsk stadsdel i t.ex. Södertälje vore ganska så intressant. Om inte annat så skulle vi få ett mycket trevligt firande av St Patrick´s Day i Sverige som omväxling till Ramadan.

29 kommentarer:

 1. CI får en eloge för sitt engagemang och människokärlek.Utan cynism eller ironi så önskar jag all lycka till en en bloggare med hedern i behåll.

  SvaraRadera
 2. Jag blir alltid lika ledsen när människor inriktade på försvaret av Sverige inte inser riskerna med nuvarande politik.

  Tag en titt på följande video som belyser vad som händer om nuvarande demografiska trend fortsätter i västvärlden:

  http://politisktinkorrekt.info/2010/08/02/slutet-av-varlden-som-vi-kanner-den/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+PolitisktInkorrekt+(Politiskt+Inkorrekt)

  mvh
  1683-09-11

  SvaraRadera
 3. tanken med SD:s politik är igentligen att få asylflyktingarna att anpassa sig till Sverige. att förmå asylflyktingar att lära sig svenska, och sedan studera till något yrke som samhället just då har brist av. men den politiken existerar knappt idag och under tiden fylls förorternas miljonprogramsområden med människor vilka inte är gångbara inom svenskarbetsliv och skola och det är DU och JAG som får betala den politiken. politikerna går istället ut med förljugna floskler i stil med...
  -finns det ett ledigt jobb så ska det gå till den som heter 'mohammed'
  -tacka vet jag utlänningarna dom har en kultur och traditioner men vad har vi, jul midsommar och sådana töntiga saker.
  -sverige är blott det barbariska.
  hyllandet av bidragsberikare tar aldrig slut.

  SvaraRadera
 4. @1683-09-11: Slaget vid Wien är en intressant händelse. Andra intressanta datum är 1389-06-28 (slaget vid Kosovo Polje som serberna fortfarande firar), 1099-07-15 (första slaget om Jerusalem som slutade med en massaker och knappast firas av den muslimska världen), 1995-07-22 (Srebrenica, där krigsförbrytartribunalen i Haag fortfarande har fullt upp med att utreda händelserna). Som en intressant jämförelse så var Saladin betydligt humanare då han senare intog Jerusalem och gav fri lejd åt de flesta (vissa tempelriddare undantagna).

  Hur långt tillbaka i historien ska vi gå? Även Sverige har ett antal incidenter genom historien som vi nog gärna blundar för. Katoliker i centrala Europa minns nog fortfarande plundringarna som genomfördes av svenskar och deras allierade under 30-åriga kriget.

  Jag rekommenderar ett antal av Morgonsurs inlägg om sin tid i BA01. Börja t.ex. med http://morgonsur.wordpress.com/stupni_do/
  Ska vi vägra dessa människor tillflykt i Sverige bara för att dom tror på fel gud?

  Kriget mot den globala terrorismen är en helt annan sak, den stödjer jag till fullo (tyvärr så blandar allt för många ihop kampen mot islamistiska terrorister och Islam). Att få till en bättre integrationspolitik i Sverige likaså. Men att slänga ut alla invandrare skulle innebära ett välförtjänt förakt från omvärlden och vi skulle då knappast kunna räkna med stöd den dag vi själva skulle behöva det.

  Efter VK2 fick Sverige visa att vi var lojala med omvärlden för att bättra vårt något svärtade rykte (export av malm till Tyskland m.m.) Detta var starten på våra internationella insatser i FN:s regi. Detta är med andra ord något som vi bör fortsätta med. Att jag är något kritisk mot insatsen i Afghanistan beror inte på syftet i sig, utan på metoderna.

  SvaraRadera
 5. Hitler tog makten i ett demokratiskt val.

  Du är alltså beredd att acceptera att sharia införes cirka 2050, efter ett demokratiskt val, med nuvarande demografiska trend?

  Du som är intresserad av säkerhetspolitik borde väl åtminstone vara lite bekymrad?

  mvh
  1683-09-11

  SvaraRadera
 6. Jag måste säga att någon här är väldigt säker på att kunna förutse framtiden. Kanske en kandidat till Randis Miljon?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 7. Utmärkt inlägg, chefsingenjören. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. @J.K Nilsson:

  Att infödda svenskars födelsetal inte räcker till för att upprätthålla befolkningen är allmänt känt. Det krävs cirka 2.1 barn per familj och i väst ligger flera länder under 1.5.

  Då det gäller muslimernas födelsetal måste man gissa eftersom officiell statistik saknas. Men flera källor har angett siffran till cirka 3.5 barn. Även Libyens Khaddafi har kommit fram till att Europa kan erövras med fredliga medel, på detta sätt.

  Sedan är det ren matematik. Om årtalet är 2050 eller 2100 spelar inte så stor roll, jag tittar
  enbart på nuvarande trend.

  Sharia-lagar kommer att förändra samhället radikalt. T ex kommer debatten om hur många månader pappan ska vara hemma med barnen inte att behövas. Kanske blir det rent av så att det inte ens blir tillåtet att diskutera detta, eftersom det kan tolkas som en kränkning av Koranen.

  mvh
  1683-09-11

  SvaraRadera
 9. Åhhhh fan, så att emperin som hittills gällt angående utveckling helt plötsligt inte skall gälla bara för att det är muslimer?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 10. @J.K Nilsson

  Precis.

  Sharia separerar inte stat och religion. Detta innebär att islam snarare är en ideologi, fullt jämförbar med t ex nazismen och kommunismen.

  Alla dessa tre -ismer eftersträvar paradiset på jorden och detta uppnås först då alla länder "befriats".

  Jag är djupt imponerad av Koranen. De två nittonhundratalsideologierna misslyckades, medan islam som har över 1400 år bakom sig, har stora förutsättningar att lyckas.

  Mohammed var förvisso analfabet, men han var också ett militärt/politiskt/religiöst geni.

  mvh
  1683-09-11

  SvaraRadera
 11. Det var ju inte ett bemötande av min invänding. Det är fabulerande av dina fantasier som följd av din okunskap. Jag ger upp.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 12. @J.K Nilsson: "Åhhhh fan, så att emperin som hittills gällt angående utveckling helt plötsligt inte skall gälla bara för att det är muslimer?"

  Jag är ledsen att jag missuppfattade din fråga.

  Koranen får inte förändras. Man får inte ifrågasätta innehållet. Man får inte överge islam.

  Detta innebär att islam är en statisk ideologi, utan utveckling. Detta skiljer islam från nazismen och kommunismen. Trots detta är islam idag ett större hot.

  Den utveckling vi ser är att fler och fler länder får muslimska majoriteter. De flesta av världens pågående konflikter har muslimer på den ena sidan.

  mvh
  1683-09-11

  SvaraRadera
 13. @1683-09-11: Jag förstår inte riktigt varför alla oroar sig över vår låga svenska nativitet. Det är väl bara att göra något åt saken? (sd) föregångare kallade det för "Kraft durch freude"! :-)

  SvaraRadera
 14. @1683-09-11: De flesta konflikter som inkluderar muslimer består i islamistiska terrorister som försöker störta den egna muslimska regimen och under tiden sätter skräck i den egna befolkningen.

  T.ex. konflikten i Afghanistan som har ett gäng islamistiska terrorister på den ena sidan (Al Qaida och talibanerna) samt ISAF OCH afghanska muslimer på den andra.

  Med andra ord, är det några som i första hand ska vara oroliga så är det invånarna i de muslimska länderna.

  Vad är då bäst i detta läge om vi vill undvika en värld styrd av Sharia?

  - Att låsa dörren och se regimen i dessa länder störtas?

  - Att aktivt stötta de lagliga regimerna för att motverka dessa terrorister?

  Gör inte misstaget att blanda ihop religion med extrema läror. Glöm inte att det på bältet på de tyska soldaterna under VK2 stod "Gott mit uns"! Ett fältrop som för övrigt vår egen Gustaf II Adolf nyttjade ofta under 30-åriga kriget.

  SvaraRadera
 15. @Anonym:

  Det är inte bara Sverige som lider av låga födelsetal. Nästan alla utvecklade länder gör det. Såvitt jag vet har ingen lyckats lösa detta på egen hand, utan den lösning som används är ökad invandring.

  Förmodligen insåg katolska kyrkan tidigt, vad aborter och preventivmedel skulle leda till, eftersom de var emot dessa.

  Jag har ingen bra lösning, kanske vi måste gå den kinesiska vägen och begränsa antalet barn till två. Dessa rättigheter kan man eventuellt sälja om man inte kan/vill utnyttja dem.

  För att få upp födelsetalen får man väl ge större bidrag eller sänka skatterna för barnfamiljer.

  mvh
  1683-09-11

  SvaraRadera
 16. @Anonym:

  @1683-09-11:

  Jag tror inte koalitionen ska vara kvar i Irak och Afghanistan. Det går inte att demokratisera dessa länder. Islam tillåter inte otrogna soldater på muslimsk mark och koranen är inte förenlig med demokrati.

  De gamla korstågen genomfördes i kristendomens namn. De nya korstågen genomförs i demokratins namn. Demokrati måste komma inifrån.

  De flyktingar som uppstår bör i första hand fly till något annat av de drygt 50 muslimska länder som finns.

  Vi bör enbart ta emot de flyktingar som överger islam. Det är ett legitimt asylskäl. (Pga Taqiyya kan vi dock inte lita på att dessa verkligen har lämnat islam.)

  "Gör inte misstaget att blanda ihop religion med extrema läror."

  Islam är ingen religion, det är en extrem lära som bygger på hot, våld, underkastelse och apartheid. Notera att svärdet ingår i flera muslimska länders flaggor.

  mvh
  1683-09-11

  SvaraRadera
 17. @1683-09-11
  Att göra eventuella förutsägelser om framtiden har aldrig funkat.

  Men med nuvarande ökning på mina aktieinvesteringar är jag miljonär flera gånger om 2050. Vilket är bra då en normal villa i Sverige kostar hundratals miljoner.

  Med NUVARANDE ökning..

  SvaraRadera
 18. Afghanistaninsatsen är på statsnivå grundad i solidaritetstanken, och SD motsätter sig invandring pga. omtanke om de homosexuella.

  ...

  Jag har precis lika stort förtroende för Bildt och Tolgfors då de hävdar det första, som för Åkesson då han hävdar det andra.

  SvaraRadera
 19. What ever...

  Naturligtvis kommer "Sverige" aldrig få någon hjälp av något, någon, några eller någonting, någonsin.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 20. @1683-09-11
  Så din lösning för att skydda de västliga värdena är att förbjuda människor av en viss religion att skaffa fler än två barn och ökade barnbidrag till resten?

  Jebus!

  SvaraRadera
 21. @Forsno:

  Tvåbarnsgränsen ska naturligtvis gälla alla, även etniska svenskar.

  mvh
  1683-09-11

  SvaraRadera
 22. @1683-09-11: En 2-barns begränsning lär knappast gå att genomföra i Sverige. Jag stod och pratade med en indisk kollega på en flygmässa för ett tag sedan och han hävdade att något så odemokratiskt som den kinesiska 1-barn regeln knappast skulle gå att genomföra i Indien. Resultatet i Kina har också blivit abortering av kvinnliga foster och ett överskott på män. Kidnappning av unga pojkar är vanligt då familjer helst vill ha pojkar för att dom ska trygga deras ålderdom. Det har t.o.m. resulterat i kidnappning av kvinnor för att män ska få någon att gifta sig med.

  Enligt statistiken krävs det för en positiv befolkningstillväxt ca 2,4 barn per familj. Man måste räkna med ett visst svinn i form av olyckor m.m.

  Problemet vi har i Sverige är inte att det föds för många barn, utan att det föds för få. Till råga på allt så föds det minst barn bland välutbildade par med god inkomst. Dom arbetar helt enkelt för mycket. Det innebär att det även bland den svenskfödda delen av befolkningen föds fler barn hos de arbetslösa och sämre utbildade. Det bådar med andra ord inte gott inför framtiden då Sverige helt enkelt kommer att fyllas på med "puckon". Gissa vilka som röstar på (sd)?

  SvaraRadera
 23. @Anonym 04:44
  Så vi har antingen att se fram mot SD-välde à la Idiocracy eller Sharia? Det är synd om människorna...

  SvaraRadera
 24. Islam statisk religion? Någon behagar skämta. Genom historien har vi sett de mest fantastiska tolkningarna av Koranen för att de skall passa in i samhällena där muhamedaner levt. Vi har än i dag en bred plethora av inrikningar inom Islam där de största problemet för Islam är, likt vårt historiska 30 åriga krig i Europa, vilken tolkning som skall gälla.

  Vi hade ju till och muslimer i Europa för tjugio år sedan som inte visste att de var muslimer innan grannen kom förbi och ville skjuta dom för att dom var muslimer.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 25. Låt oss lyfta debatten och inte peka ut någon speciell ideologi/religion. Stormakt Grön kan vi kalla den.

  Hur ska vi förbereda oss för framtidens krigssituationer? Jag tänker då närmast på scenariot där stormakt Grön infiltrerar våra institutioner, och använder vårt system mot oss.

  I scenariot ingår också en långsam nednötning av vårt lands ekonomi, bl a genom mordbrand, rån, våldtäkt och bidragsfusk.

  Hur ska de vapensystem se ut som kan hantera detta? Går det att använda JAS, stridsvagnar och korvetter?

  Måste vi inte bygga upp ett alternativt försvar, i stil med Schweiz, där medborgarna har en rejäl bössa i vapenskåpet?

  Hur väljer vi ut vilka som förses med dessa bössor?

  Detta som ett komplement till det traditionella försvaret. Den hotbilden finns ju samtidigt.

  mvh
  1683-09-11

  SvaraRadera
 26. Den traditionella hotbilden kompletteras av imbecilla företrädare för olika -ismer som dras med någon form av komplex och därför känner sig nödgade att ta till våld eller tvång mot andra.

  Sättet att försvara sig mot den hotbilden är bildning. Låt om oss stödja kunskapsspridning, såväl i Sverige som utomlands.

  SvaraRadera
 27. Den kinesiska modellen har en del tillägg.

  Ett-barnsregeln gäller bara för den största minoriteten, Han. Övriga minoriteter får ha två barn. Straffet för att överskrida ettbarnsregeln är att man inte får ha kvar sitt statliga arbete. Om två ettbarnsfamiljsbarn gifter sig får de skaffa två barn.

  Då det gäller pojke/flicka-problemet, är mitt förslag att familjen får fortsätta att skaffa barn tills man fått en pojke. Om sannolikheten att få en pojke är 0.5 får vi då en geometrisk summa:

  1/2 + 2/4 + 3/8 + 4/16 + 5/32 + ...

  vilken konvergerar mot 2.00

  Befolkningsfrågan kommer att aktualiseras ytterligare nu när vi passerat peak oil. Utan billig olja kommer planeten inte att kunna försörja 9 miljarder människor. Då är det bättre att försöka minska trycket i förväg, så vi slipper flyktingströmmar pga svält.

  mvh
  1683-09-11

  SvaraRadera
 28. Ja nu var det ju så att dom svenskar som invandrade till amerika fick se till att dom kunde ta hand om sig själva,där fanns ingen hjälp bestående av bostad eller bidrag.
  Och var det så att dom saknade möjlighet till detta på grund av nån sjukdom eller liknande så kom dom inte in i amerika.
  Men komma till ett land där allt är klappat o klart bara att ta för sig är ju naturligtvis frestande.

  SvaraRadera