onsdag 11 augusti 2010

Utlandstjänst kräva dessa sprutor...

I ett tidigare inlägg så kommenterade jag att obligatoriet i sig själv är ointressant och bara ett spel för galleriet om inte de som skriver på samtidigt är möjliga att skicka iväg. Utbildning och de fysiska baskraven är givetvis grundläggande, men det finns en massa annat.

Jag satt nyligen i telefon och pratade med min syster (som är gift med en f.d. RAF-sergeant med tjänstgöring i bl.a. Irak och Afghanistan). När vi kom in på träning inför internationella insatser så skrattade hon bara åt det hon fick höra.

Hon var mycket förvånad när jag sade att denna typ av missionsträning inkluderade skjutprov, fysiska tester, tillpassning av skyddsväst och skyddsmask samt att få de sprutor som behövs i området. Handen på hjärtat, hur många av oss officerare är i realiteten beredda på insats? Själv så har jag lämnat in stora delar av utrustningen då den bara tar stor plats i min lilla lägenhet. Vapen var det länge sedan jag hanterade då de nya vapenförvaringsreglerna helt enkelt gör det för bökigt för att gå ner en stund på skjutvallen när man får tid över en fredagseftermiddag.

I England så ingår allt detta i den årliga statuskontrollen. Hennes man som har en smula dålig syn har alltid hatat skjutproven, men det fick honom att till slut skaffa glasögon. Varje år testar dom sin skyddsmask i övningar med tårgas. Vid läkarundersökningen tar man dessutom med sin vaccinationsbok för att se till om det är några vaccinationer som behöver fyllas på. Alla engelska soldater får vaccination mot de farsoter som härjar i de vanligaste operationsområdena.

Vi har med andra ord långt kvar till att bli en professionell insatsberedd försvarsmakt. Nu har vi i varje fall fått besked om att alla officerare skall tilldelas den tunnare m90 uniformen, vilket hade varit skönt i sommarhettan. Tidigare har den knappt räckt till alla de som åker på insatser (förutom givetvis en och annan hög officer på HKV som anammat förebilder från USA). Ironiskt nog så har den funnits att beställa både här och där på nätet (har inte FMV mönsterskyddat m90?).

Men frågan är egentligen hur det skulle fungera att kopiera det engelska systemet rakt av i Sverige? Med stor sannolikhet så skulle alla officerare förmånsbeskattas, eftersom de då även är förberedda för semester över hela världen!

18 kommentarer:

 1. Intressant. Förutom sprutorna så trodde man ju som utomstående att svenska militärer regelbundet genomgår fysiska kontroller, samt kontrollerar den personliga utrustningen. För en tillpassad skyddsmask kan väl komma till användning även inom Sveriges gränser. Vidare får vi väl hoppas att en majoritet av de som förväntas kunna skydda landet faktiskt anstränger sig för att upprätthålla personliga färdigheter även om det är "bökigt".

  SvaraRadera
 2. Märkligt, den största delen av det nationella försvaret (dvs Hemvärnet för er som inte vet) som jag själv tillhör har en mycket hög insatsberedskap. Vapnet hemma (men låst numera), all personlig utrustning därutöver likaså, mat för ett dygn är ett krav enligt kontraktet, skyddsmasken används varje år med tårgas eller skarpt på skogsbränder osv, kängorna är väl ingångna och infettade för vem vill fuska med detta om man en blöt augustinatt måste delta i ett eftersök?! Ringer chefen och jag är hemma så är jag insatsberedd på max 30 minuter. Man behöver alltså inte surra med britterna för att lära sig insatsberedskap, det finn 30000 hv-soldater att fråga i landet =) Jo, i och för sig får man fråga dem om sprutorna, det har vi inte så stor nytta av på hemmaplan... förutom svininfluensan... haha..

  Bra blogg! /Hv-soldat

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Angående mönsterskyddet av M90 så tror jag att det inte är mönsterskyddat. Kan det vara för att det är skattepengar som bekostat det en gång i tiden?
  Jag lyckades själv få tag på mönstret till M90-byxorna (min storlek) i början av 2000-talet, efter jag hittat i något dokument vilken firma som anlitas för att skriva ut mönstren. Jag blev tvungen att fixat ett ok från FMV innan firman skrev ut mönstret till mig.
  200 spänn betalade jag tror jag.
  mvh
  /nise

  SvaraRadera
 4. Som Hv-soldaten skriver ovan, jag är alltid redo...

  Uniformen hänger på en galge och kängorna står i farstun.
  Trosspackningen är färdigpackad med extrauniform, poplinoverall, civilt ombyte, massa extra kalsonger och strumpor, 48h frystorkat mm.
  Ryggsäcken har regnställ, strumpor och 24h mat, mm.
  Stridsvästen ligger ovanpå.

  Ak4B är däremot inlåst i kassun på regementet.

  Dock, det tar inte längre tid än att byta om, ta färsk mat i kylen och slänga ner kamera, MP3-spelare och annat sånt som jag använder till vardags, så är jag klar för vad som helst.

  Så, kunskaperna finns här hemma på bataljonsnivå. Hela 60 bataljoner, över hela Sverige.
  I Hemvärnet.
  (minus sprutorna)

  /Johan J

  SvaraRadera
 5. Nix. M/90 mönstret är inte mönsterskyddat. Enligt utsago för att det inte är ekonomiskt försvarbart med tanke på att det bara är att flytta några av "fläckarna" och vips så har du ett annat mönster än det som används i M/90.
  /JOPP

  SvaraRadera
 6. Det finns gott om folk i Armén som är redo att sättas in var som helst i världen. Allt är klart utan förmånsbeskattning. Förvisso vet inte Skatteverket om vaccinationerna.

  Det är lysande att Hemvärnet är beredda. Men handen på hjärtat. Hur stor andel av Hemvärnet är kontrollerade mot de fysiska krav som gäller för Insatsorganisationen?
  Hemvärnet har andra, lättare krav både gällande fysiskt stridsvärde och förbandskompetens så jag tror att vi ska sluta jämföra reguljära Försvarsmakten med Hemvärnet.

  Personalens färdighet har jag ifrågasatt tidigare. http://cynismer.blogspot.com/2010/01/personalens-fardighet.html

  SvaraRadera
 7. Det är bäst att jag hinner före övriga med att rätta mig.

  Givetvis menar jag att det är en stor del av Armén som är insatsberedda. Alla vet vi ju att det inte finns "gott om folk i Armén", såsom jag skrev i min förra kommentar.

  SvaraRadera
 8. Q: Är CA krav med orientering, milen på 50? min, soldprov och allt sådant borttaget nu för tiden?

  Håller med cynisk avseende Hemvärnet versus den mindre armén men anser att Hv borde införa någon form av soldatprov.

  /Magnus

  SvaraRadera
 9. Att HV håller hög beredskap inom Sverige tycker jag är mycket bra. När det gäller nationella insatser och stöd vid eftersök, skogsbränder, övervsämningar m.m. så är Hv i brist på värnpliktiga soldater det enda lätt greppbara i dagens Försvarsmakt. Dock så är det som Cynisk säger en bit kvar till att vara beredd på insatser utomlands.

  Det jag dock vill belysa är att det finns aldeles för många officerare i dagens insats som inte fyller någon funktion på en internationell insats. Varför ska dom då bara skriva på ett obligatorium för syns skull?

  Nej, höj lönen rejält för de som skriver på och de skall då dessutom verkligen vara insatsberedda avseende träning, utrustning och fysisk status! Övriga får helt enkelt inte skriva på. Det ska också ge förtur till skolor och nya tjänster.

  På så sätt blir obligatoriet inte en skyldighet utan något åtråvärt.

  SvaraRadera
 10. Hög beredskap i Sverige är lätt att syna.

  Få verkar ha reflekterat över att Sverige just nu har den sämsta beredskapen någonsin. Det finns nämligen inga utbildade soldater att tillgå i landet. Vad skulle hända vid krav på höjd beredskap? Inte mycket, såvida vi inte genomför en partiell mobilisering av tidigare utbildade värnpliktiga.

  Endast ett fåtal yrkessoldater finns inne för grundutbildning, vilken startade för en dryg vecka sedan. Inte mycket att hänga i julgranen. Utöver detta finns dock NBG som också precis rekryterats. Den nationella beredskapen kommer dock att vara den lägsta någonsin under kommande år, speciellt om NBG sätts in efter årsskiftet.


  Vad avser krav på militär personal räcker det med att läsa den här artikeln för att förstå hur illa det är ställt: http://svt.se/2.33686/1.2100901/befal_dodshotade_bevaringar

  SvaraRadera
 11. Jag kommenterade bara beredskapen. Konditionen är en helt annan sak.
  OM fyskrav hade införts i Hv, så hade de flesta behövt några månader till ett år på sig att få sig själv i form.
  Dock, om det "bara" är samma krav som yrkesofficerare har, så är det inte lika illa. Vissa YOff verkar inte ha gjort fysprov på länge...
  /Johan J

  SvaraRadera
 12. Wiseman mfl,

  Nej beredskapen är bättre än de 2 senaste åren mkt tack vare KFÖ systemet numera systematiska genomförande och att beredskapsorder givits till HV/NS förbanden till skillnad från resten av försvarsmakten .
  Något yrkesanställd som har övat på sin krigsuppgift i år?Vet vilken krigsuppgiften är?

  När det gäller den fysiska förmågan så är den klart på uppåtgående inom hv/NS dels pga fallande medelålder men också allvaret i uppgifterna vi har fått.
  HV/NS har nationella uppgifter och så SKALL det förbli.

  SvaraRadera
 13. HV i all ära, men det finns en rad uppgifter som HV inte löser. Luftvärn, anfallsförband (dvs mek), amröj och mycket, mycket annat.

  SvaraRadera
 14. Nej Johan J, fysisk förmåga är starkt sammankopplat med faktisk beredskap. Just fysisk förmåga är det som gemene svensk har svårast med och är det som fäller flest aspiranter till Utlandsstyrkan. Det gäller fysisk kondition, styrka samt av medicinska skäl.
  Kraven är inte höga men folk är i dåligt trim. Beredskap är hur snabbt man kan lösa uppgift. Är man inte fysiskt duglig är man heller inte beredd.

  SvaraRadera
 15. Helvete, Chefsingenjören! Här lyckas du en gång för att i nästa fall göra bort dig igen!
  Om inte bot och bättring blir mer långvarig än såhär kommer jag skriva till ansvarig på HKV och se till att den svenska officerskåren får en grundlig genomgång av nordvästeuropeisk geografi och historia.

  England försvann nämligen som politisk maktfaktor 1707 (ersattes på svenska av "Storbritannien".

  SvaraRadera
 16. @Lew: Med vänner som du behöver man inga fiender... :-)

  Jag får försvara mig själv med att ringer jag och pratar med min svåger och ställer frågan, "Hello, old boy. Where do you live?". Så blir svaret "Well England of course, my dear chap!" Jag svarar då givetvis "Of course! Jolly good!"

  SvaraRadera
 17. Det är ett fullgott försvar för de allra flesta men då jag hört att ni flygnissar ska kunna navigera över det där vi kallar 'utrikes' blir man orolig att du kanske skulle flyga tillbaka till stormaktstiden bara för att köra en JAS39 till Farnborough. :-p

  Min mening med detta är inte att försöka dryga till mig poäng på din personliga shitlist utan snarare är det för att påminna om att mitt egna hem Skottland är överrepresenterat i MoDs styrkor. Att benämna dessa som "engelska" soldater skulle i bästa fall mötas av en arg blick (på the Balaclava Club, veteranernas pub) och i värsta fall en spark på gentlemannadelarna (utanför Dusk, nattklubben där de flesta 5SCOTS-grabbarna på permis jagar kvinnor). Försök bara kalla din svåger Walsare eller Irländare så får du se vad jag menar :-D

  SvaraRadera
 18. @Lew: Jag har varit ute och druckit öl med ett par av min svågers kollegor. Både skottar, walsare och irländare. Skottens och walsarens rotvälska förstod jag knappt och irländaren använde ordet f*cking som både verb, substantiv och adjektiv på ett nyskapande sätt i alla meningar, så även där behövdes ett par pint i kroppen för att språkförståelsen skulle infinna sig! :-)

  SvaraRadera