Nu har vi till slut startat upp den "nya försvarsmakten" där vi slopat värnpliktssystemet till förmån för anställda soldater. Jag har därför lagt till bloggen "Yrke: Soldat" i högra spalten för att ni ska kunna få inblick i en av dessa soldater/sjömäns vardag.
Försvarsmakten får ett helt nytt ansvar som arbetsgivare i och med detta nya personalsystem. Att ta en 20-årig kille/tjej och sedan skicka ut dom på internationella insatser vart annat år fram till 26-28 års ålder, innebär att dom får svårt att bygga upp samma sociala liv som sina jämnåriga. Utbildning, boende och familj kommer inte att bli lätt att hantera. Samma sak kommer att gälla officerarna och specialisterna nu då obligatoriet träder i kraft. Tidigare har det varit frivilligt (för officerare anställda innan 2003) med utlandstjänst, vilket innebar att man själv kunde välja när det passade bäst i livet. Nu blir det inte lika enkelt. Men med skyldigheter så måste även rättigheter komma. HKV har varit initiativrika när det gäller omförhandling av LAS samt utlandsobligatorium, få se om dom blir lika snabba när det gäller den utlovade veteranpolicyn.
Jag har tidigare berättat om de insatser man gör i USA för att utbilda sina veteraner för att dom ska få civila jobb efter sin karriär. Ett liknande system kallat "G.I Bill of Rights" eller "Servicemen's Readjustment Act" infördes för veteraner efter VK2. Det nya systemet kallas därför "Post 9/11 G.I Bill".
Min svåger (f.d. sergeant i RAF) berättade en intressant historia för ett tag sedan. Jag tänkte inte gå in på själva historien i sig själv. Grundproblemet i denna historia var dock att soldater i Storbritanien (höll på skriva England igen Lew!) har ganska så kass lön (precis som våra soldater kommer att ha), men detta kompenseras genom ersättningar under insatser och subventionerat boende inklusive fritt möblemang (precis som det är tänkt att våra soldater ska ha även om ingen ännu sett röken av detta boende).
När min syster träffade sin blivande man var han korpral och hade tillgång till en liten lägenhet. Han behövde inte mycket annat, då större delen av fritiden tillbringades ute på stan med sina kompisar. Att ta en och annan öl på den lokala puben ligger i en brittisk soldats gener.
När dom gifte sig och skaffade det första barnet så fick han en större lägenhet. När dom fick barn nummer två så fick dom bl.a. en större soffa! När han sedan blev befordrad till sergeant så fick dom ytterligare ett snäpp bättre boende. (Jag misstänker att det på en brittisk bas finns ett möbelförråd med rum märkta med "korpral, en fru ett barn" eller "sergeant, fru och två barn" där man helt enkelt hämtade innehållet i rätt rum när det uppstår ändringar i den anställdes sociala liv.)
Många av deras vänner hade dock två stora problem:
- Deras lägenheter hyrdes via brittiska försvaret till mycket förmånliga priser. Att efter kariärens slut (normalt 10-15 år) köpa eller hyra samma boende till samma pris är omöjligt. Att bo kvar är heller inte tillåtet.
- Många soldater sparar inte undan pengar att ha den dag jobbet tar slut. Dom är helt enkelt till majoriteten unga killar med lite för dålig koll på sin privatekonomi. I Storbritanien finns inget som heter topplån. Man därför maximalt låna upp till 70% av huskostnaden (som är betydligt högre än i Sverige). Till råga på allt så äger många inte ens några möbler den dag dom tar avsked.
I USA så genomfördes omfattande kampanjer efter VK2 för att alla veteraner skulle komma hem till ett hus där dom kunde starta ett nytt liv. De pengar som soldaterna fick enligt G.I Bill skulle räcka till att köpa ett av dessa massproducerade hus. Nu har liknande kampanjer startats för veteranerna från kriget mot den globala terrorismen.
"The men and women who serve our nation deserve better than a life on the streets when they return home," said HUD Secretary Shaun Donovan. "These grants represent a first step toward designing the best interventions possible so that we can prevent homelessness for those heroes who sacrificed so much for us. It is also another step forward toward reaching President Obama's goal of preventing and ending homelessness in all its forms."
"While usually the strongest and most resilient of Americans, veterans still represent a disproportionate share of America's jobless, homeless, depressed, substance abusers, and suicides," said Secretary of VA Eric K. Shinseki. "Nowhere is our obligation to our citizens, and to our veterans who have defended our nation, more important, more visible, or more necessary than in our commitment to prevent and end homelessness."
Utöver dessa officiella statliga projekt så finns det en hel del privata initiativ. Det här är en aspekt av USA som jag tycker mycket om. I Sverige så tar vi välfärden så pass självklart att samma vilja att hjälpa fattiga och hemlösa knappt existerar. (En anledning är givetvis att bidrag till liknande instutioner är i USA avdragsgillt i deklarationen!)
An eligible Veteran or service member may receive a Veterans Administration Specially Adapted Housing Grant up to a maximum amount of $63,780. Homes for Our Troops’ assistance covers all costs over and above this grant and works closely with the VA to ensure that when our resources are combined, the home is provided at no cost to the recipient.
Parallellt med dessa bostadsbyggen så har man undersökt den psykiska hälsan hos sina veteraner. Självmordsstatiskiken bland hemkommande veteraner har tyvärr ökat under de senaste åren.
We’ve often said that the Army is a reflection of society, but we have soldiers today who are experiencing a lifetime of stress during their first six years of service.
Detta är ytterligare en faktor som gör att det kan bli besvärligt att anpassa våra soldater till ett civilt liv efter karriären.
Jag säger inte att vi nödvändigtvis ska kopiera alla dessa idéer till Sverige. Vi har ett socialt skyddsnät som är betydligt bättre än USA:s. Men detta pekar ändå på ett helhetsgrepp som jag tycker vi fortfarande saknar i Sverige. Vad händer egentligen om 6-8 år när våra nya färska soldater ska ut i det civila arbetslivet? Kommer dom att ha en attraktiv utbildning som företagen slåss om? Eller finns det risk att dom går rakt ut i arbetslösheten? En kombination av stress från 6-8 års insatser och frustration över att inte få något jobb kan bli förödande.
P.S: Själv så gillade jag det här initiativet, men med vår brist på humor i Sverige så lär det nog inte vara politiskt korrekt...
Uppdaterad 10-08-03, 23:38
Utlandserfarenhet ger enligt studier högre lön! Intressant. I Försvarsmakten så får man högre lön under en mission, men när man kommer tillbaka så är det tillbaka till ursprungslönen. I värsta fall så kan man t.o.m. fastna något år extra på samma lön eftersom man varit borta och inte kunnat hävda sina intressen i den årliga löneöversynen, RALS.
Detta gäller inte bara stridande insatser, utan även utlandsstationering inom t.ex. stödet för export av Gripen. Många av de som kommer tillbaka efter att ha tjänstgjort tre år på ett NATO-förband i Tjeckien och Ungern har mycket svårt att hävda att detta borde ge löneökning eller en tjänst på högre nivå. Nix, jantelagen är mycket stark i FM. Skomakare, förbli vid din läst!
Raytheon Awarded NGJ-MB Pod Production Contract
7 timmar sedan
En sak som kan fungera är att soldaten "muckar" och börjar studier, då fungerar det fortfarande för soldaten att under några år till leva på liknande sätt såsom på luckan.
SvaraRaderaDet förutsätter såklart att FM och resten av samhället ställer upp med pengar till studier...
Tyvärr har trenden det senaste decenniet gått i motsatt riktning.. Officersutbildning är numer studiemedels finansierad istället för lönefinansierat.
En bransh som kommer vända förväntansfullt är transportbranshen.
Dom blev inte överlyckliga att deras flöde av unga förare med flera bokstäver på körkortet sinade i rask takt.
Gissar att ett stort flertal kommer inneha någon form av tyngre körkort.
Det är oxå en av dom saker som FM skulle kunna utbilda så många som dom kan.
Ju fler som har kompetensen, ju enklare för FM när dom ska öva mm.
Och det är en rätt eftertraktad civil kompetens.
(förhoppningsvis kommer inte skatteverket komma på detta och förmånsbeskatta såsom dom brukar göra)
/Tinhead
Sen när är officersutbildningen studiemedelsfinansierad? På FHS hemsida står det att kadetterna fortfarande har dagpenning.
SvaraRaderaDet stämmer bra det, Cynisk. Värnpliktsförmåner som gäller.
SvaraRaderaBra skrivet.
SvaraRaderaJust det med vad som händer efter kontraktet är något som FM verkligen måste jobba på.
De flesta som skriver på kommer troligtvis inte vara killar och tjejer med utbildning i ryggen, utan det är något som dom "tänker göra senare".
Då blir det en härlig kalldusch att komma ut i det "vanliga" arbetslivet som 28 åring utan någon riktig nyttig arbetslivserfarenhet, upp till civila arbetsgivare att kliva fram där, och ett lite väl långt studieuppehåll mellan gymnasiet och högskola för att vara bekvämt.
Jag hoppas på att FM ser att dom måste civilisera (nytt uttryck?) alla sina olika förarbevis, utbildningskort osv. så de blir mer gångbara på den civila marknaden efter tjänstgöringen. Till exempel förarbevis på Galten, som faktisk går under lastbil om man ska gå på dess vikt, skyddsvakts-, väktar- och ordningsvautbildning måste gå att omsätta till den civila, bra extrajobb när man pluggar (egen erfarenhet), m.m.
Som tur är för mig så har jag redan en utbildning och ett yrke att falla tillbaka på efter kontraktet löpt ut, men alla är inte så lyckosamma.
Jag måste säga att jag inte är bekväm med tanken på ett samhälle där militärer och ex-militärer har en egen fil.
SvaraRaderaSedan så blir det lite märkligt då ÖB går ut på Newsmill och önsketänker om att resten av samhället skall erbjuda dessa förmåner utan kostnad för FM. På den tiden jag gjorde värnplikten så tror jag värnpliktsförmånerna i resten av samhället (fria resor på Stockholms lokaltrafik bla.) var något som FM förhandlade med olika andra svenska organisationer och myndigheter, och sedan betalade för.
Att sedan vissa av förmånerna han önsketänkte om kanske inte ens är förenliga med svensk lag gör inte saken bättre. Får kommuner erbjuda en särskild hyrestaxa beroende på hyresgästens yrke?
@Per A: Det kanske är just detta som är den springande punkten. Vi kopierar en del av ett system från andra länder, men förhindras att kopiera den andra.
SvaraRaderaDet som kanske är mer oroväckande är om "säkerhetsföretag" liknande Blackwater/Xe börjar svampa upp även här i Sverige. Det är ju trots allt dessa typer av tjänster som våra "muckande" soldater kommer att vara bäst på.
SvaraRaderaOm vi får en svensk Blackwater-klon så kan väl lagen om olaglig kårverksamhet komma bra till pass?
SvaraRaderaNågon gång under hösten 2009 frågade jag skattemyndigheten, hur de ställde sig till bidrag,förmåner och annat i det nya utbildningssystemet.
SvaraRaderaSvaret jag då fick var att försvaret skulle komma med förslag tidigt under våren 2010.
Vad jag kan se har förmånerna under den inledande tremånadersutbildningen reglerats och skall betraktas som de tidigare vplförmånerna.
Svaret på nästa fas i utbildningen, var 2009 att det skulle behandlas som en, "av arbetsgivaren anordnad kurs eller utbildning i syfte att anställa"...
Ersättningen skulle betraktas som lön och alla förmåner som subventionerad mat,boende,kläder,resa o.s.v. skulle tas upp till beskattning.
Vid anställning gällde samma regler som för alla andra arbetstagare.
Jag lät då göra en uträkning på ersättningar och beskattning av dessa under utbildningstiden.
Nu finns det klausuler som förhindrar det, men den teoretiska uträkningen slutade på minus i samtliga inlämnade scenarior.
HR svarade att saken är under utredning och skulle återkomma.
Är det någon som vet hur det har gått och man bara glömt bort mig eller är det fortfarande under utredning?
@ Soldaten
Vad har du fått för uppgifter angående detta?
@ Kadett
Har du ett giltigt avtal på papper? Om inte?
Ring och kolla med din lokala skattemyndighet så att ni är överens om att den kursen,utbildningen du går är en där lön och förmåner skall betraktas som "vplförmåner".
(En gratis etta i Stockholm med fri mat och fria hemresor t.o.r till Boden varje vecka tillsammans med fria arbetskäder m.m. blev rejält dyrt.)
Är det som jag tror så kommer det inga svar förrän personalförsörjningsutredningen är klar och resultaten behandlade av regering och riksdag.(Någon gång under 2011)
Frågan blir då, hur tolkas det nu och hur behandlas frågorna under tiden?
Sedan hoppas jag att man lägger till de små resurserna som man nu säger sakna så att alla kurser, intyg, behörigheter o.s.v. kan civiliseras (bra uttryck).
Teaterdirektören.
PS. Be att få skriftliga svar. HR svarade ja på tisdagen, och nej dagen efter, på samma fråga!
Veteraner i USA har fler formaner an vad man kanske forst marker.
SvaraRaderaManga arbeten innom dem Amerikanska forvaltningen och i den Amerikanska industrin ar sakerhetsklassade, och det ar betydligt enklare och billigare att genomga en sakerhetsprovning om du har arbetat innom forsvaret. Vilket gor att fd soldater ar attraktiva i vissa delar av arbetsmarknaden.
Vidare sa finns det undantag i offentligaupphandlingar for foretag som ags och drivs av veteraner.
Sa vill vi hoja statusen pa soldatyrket och underlatta for overgang till ett civiltliv for fd soldater finns det mycket att ta efter fran USA.
@Teaterdirektören.
SvaraRaderaHar inte pratat med någon inblandad ännu. De frågorna tänker jag ta upp när jag väl vet vad som kommer ingå i det jobb jag och mina kollegor kommer utföra, vilka utbildningar vi erhåller osv.
Har skickat andra frågor till bl.a. HR, "semester" är kärnan i de svar jag fått. Bara att vänta lite med andra ord.
@ CI och Per A.
SvaraRaderaNi kan sedan länge hitta fd kollegor på ambassaderna i Pakistan, Sudan och AF. De är anställda av ett företag som heter Vesper Group.(huvudkontor i Stockholm)De har samtliga, enligt uppgift diplomatstatus.
Den del av XE som skulle vara aktuell (Greystone Inc.) har av bland annat skattetekniska skäl valt att ha sitt kontor på Bermudas. Att liknande fördelar skulle uppstå i Sverige är väl en utopi?
Riktigt hur företagen är knutna till varandra är ibland lite (medvetet) knepigt att reda ut.
Ett Xeföretag däremot heter EP Aviation LLC och där kan man hitta fd kollegor till dig CI. Företaget har cirka 40 registrerade flygplan och helikoptrar.
De flesta UAV som flyger för USA (CIA) i AF opereras av XE.
Stor del av ANPutbildningen går via XE under namnet US Training Center.
2010 tog Greystone/XE hem ett mångmiljonkontrakt i AF under namnet Paravent. Då använde man sig av vapentillverkaren Raytheon som ombud.Hmm...!
En grov uppskattning för ca ett år sedan var att ett hundratal fd fast anställda i FM arbetade för Blackwaterrelaterade företag.
Utan att gå in på detaljer kan jag berätta att företag knutna till Blackwater/XE utför uppdrag för svenska myndigheter både i Sverige och utomlands.
Beroende på hur man definierar säkerhetsföretag så finns det nog ca 100 st som man får räkna som utländska i Sverige.
Lika många är nog de svenska företagen som opererar utomlands?
Även här i landet är det väldigt svårt att reda ut hur företagen relaterar till varandra.
Man räknar dock med att all säkerhetshantering via privata bolag ökat med ca 8-10 procent under de senaste åren (läs ca fem) i Sverige.
Störst ökar itsäkerhetsdelen. Där vill bland annat FRA vara med och utbilda och certifiera företagen/konsulterna.
På hur många ställen bevakas, eskorteras och kontrolleras inte militär verksamhet av privata säkerhetsföretag sedan länge.
De flesta av oss som jobbar inom FM hälsar nog varje morgon på en anställd i ett multinationellt säkerhetsföretag.
Om han får ett lönelyft på 700 procent? Var jobbar han nästa sommar?
Om soldaten får tio gånger högre lön? Var jobbar han nästa sommar?
FROM A GRATEFUL NATION
SvaraRaderahttp://www.bloomberg.com/news/2010-07-28/soldier-death-payout-practices-of-insurers-to-be-probed-by-veterans-agency.html
@Sumatra: Svenska försäkringsbolag är inte mycket bättre. Jag blev uppringd för ett tag sedan av en av dom där envetna telefonförsäljarna som ville sälja en livförsäkring.
SvaraRaderaJag svarade snällt att "han nog inte vilje sälja en försäkring till mig". Han svarade påträngande att "jojjomen, det ville han allt".
När jag förklarade att jag var stridspilot så blev det tyst och han visade sig inte vara lika sugen längre. Privata livförsäkringar har många finstilta undantag som fallskärmshoppning, dykning med tuber, motorsport, flygning m.m.
Detta är en av huvudanledningarna till att jag är med i facket, för att komplettera den usla statliga försäkringen (som täcker begravningen) med ett tillägg som tar hand om familjen och mig själv om jag skadas i yrket.
Det här lilla inlägget i SvD pekar på att fler svenskar borde se över sin försäkring.
http://www.svd.se/resor/nyheter/resenarer-ska-betala-evakuering_5057111.svd
Nästa gång vi evakuerar svenskar i någon av våra fina C-17 så blir det till att kolla varje passagerares försäkringsskydd innan dom får kliva ombord!
Inte bara åt sk kallade säkerhetsföretag som kollegor arbetar för , EOD/IEDD personal som redan under Bosnien, där utbildad EOD personal fick rejäla erbjudande från Norsk Folkhjälp, mm,
SvaraRaderaSom EOD/EIDD utbildad vad väljer jag ? Jobba i FM med dålig lön och förmåner ?
Eller arbeta åt privat företag med lön upp till över 50K och vettiga förmåner???
Eller ska FM som för piloter skriva avtal med samtliga som har dyr,attraktiv utbildning kompetens ??
Viktigt är också att betona i dessa säkerhetsföretag vilken typ av personal man letar efter , det är ju inte direkt vanlige soldaten utan med någon form av specifik utbildning eller kompetens
@Anonym 05.23: Som jag ser det så blir det avtal och tillhörande löneökningar som gäller. Annars kan FM inte hålla sina insatsförband insatsberedda.
SvaraRaderaI ett invasionsförsvar med x antal års upptrappning till en potentiell invasion så hade vi råd att ha luckor i organisationen. Ett insatsförsvar måste vara bemannat till 100% om vi ska kunna hävda att enheter ska kunna skickas iväg inom 30 dagar. De som har specialkompetenser kommer med andra ord i framtiden kunna löneförhandla.
I större försvarsmakter som England och USA är detta kanske inte lika kritiskt eftersom dom har numerär och därmed redundans. I Sverige riskerar vi att ha enstaka nyckelpersoner som kan ta vissa typer av befattningar.
I värsta fall så kommer de s.k. "säkerhetsföretagen" att dra nytta av denna sårbarhet och erbjuda att hyra tillbaka utbildad personal som "konsulter".
Jag är en gammal gubbe som har framtiden bakom sig. Men jag har varit värnpliktig, jag har varit repgubbe och jag var plutonchef under den här verksamheten.
SvaraRaderaSamtidigt förvånade det mig redan då att man inte klarade av att omsätta den militära utbildningen till civila fördelar.
Ett exempel. Som ingenjörssoldat lärde man sig att hantera tunga fordon. Varför i h****e resulterade inte det i ett körkort med hela alfabetets bokstäver på.
Nu när man skall kontraktsanställa ungdomar så tycker jag det är en ren självklarhet att varje färdighet som det militära lär ut också skall resultera i en motsvarande civil kompetens i den mån sådan finnes. Allt annat är bara dumhet och revirpinkande mellan olika myndigheter.
"Nu när man skall kontraktsanställa ungdomar så tycker jag det är en ren självklarhet att varje färdighet som det militära lär ut också skall resultera i en motsvarande civil kompetens i den mån sådan finnes."
SvaraRaderaJag instämmer helt med Donkeyman här. Att FM ser till så att de kunskaper man förvärvar i det gröna går att överföra till motsvarande civil kompetens är ett minimikrav.
Tyvärr så var det väl tidigare FM som var pådrivande för att militär flygutbildning osv. inte skulle räknas som civil motsv.?
@Per A: Militära piloter har helt riktigt inte civila certifikat (med undantag för transportflyget). Man har från pilotkårens håll framfört önskemål om civila cert av två anledningar:
SvaraRadera- Vi flyger numera i integrerade militära/civila luftrum. SHK har påpekat i en del kollissionstillbud mellan civila/militära flygplan att vi saknar relevant civil utbildning.
- Vi ska ut på internationella operationer vilket innebär långa färdsträckor i civilt luftrum. Dessutom så kan man oftast inte spärra av ett hur stort luftrum som helst vid en insats, vilket inebär att man även där tvingas samsas med civila flygplan.
Hittills har dock intresset från HKV varit magert. Anledningen är att man tycker att det blir för dyrt kontra den effekt det ger. Men en orsak som säker ligger i bakskallen hos beslutsfattarna är att med civila certifikat klara så är det enklare att hoppa av till det civila livet.
Här kommer FM med andra ord hamna i ett dilemma. Vi vill ge våra soldater en utbildning som är attraktiv på den civila arbetsmarknaden. men samtidigt får den inte vara så attraktiv att dom slutar i förtid...
Det där med att soldater slutar i förtid, ett sätt skulle kunna vara att erbjuda soldater som går kontraktet ut att gå en kortare kurs/utbildning/informationsdag eller vad det nu blir för att översätta sina kunskaper till den civila världen.
SvaraRaderaSlutar du för tidigt missar du att få dina förarbevis m.m. översatta.
Bara en idé.
För att bli veteran i Hemvärnet ska man ha fyllt 50 år och tjänstgjort i tio. Tidigare krävdes det att man fyllt 70 år för att uppnå veteranstatus.
SvaraRaderaSom veteran får man behålla den sociala kontakten och hemvärnets olycksfallsförsäkring. Däremot så får man inte längre stå kvar som reserv/utfyllnad för vakanta befattningar i ett av hemvärnets skarpa förband.