När Håkan Syrén avgick som ÖB så sade han att hans största misstag som ÖB var när han 2004 sade upp fänrikar med "arbetsbrist" som argument. Nu används termen "arbetsbrist" igen när Försvarsmakten vill säga upp personal. Nuvarande ÖB var tydligen inte med då Håkan Syrén lämnade dessa kloka ord efter sig...
Jag kan förstå att man säger upp personal som inte behövs i en framtida organisation. Vad som jag dock INTE kan förstå är den s.k. "övergångsorganisationen". Där placerar man folk som man inte vill ha kvar, men samtidigt inte har råd att göra sig av med! Dessutom så får de göra andra arbetsuppgifter än tidigare, vilket är desto mer förvånande.
Ett exempel är en pilot på F17 som tackade "Nej" till det nya avtalet. Hade hans kompetens behövts i systemet så hade han fortsatt på Gripendivisionen tills dess att Försvarsmakten hade hittat en ersättare. Men i stället så skickas han som lärare till Flygskolan på Malmen i Linköping. Ett annat exempel är en elev under inskolning på Tp-84 på F7. Samma sak där, hade hans kompetens behövts i systemet så hade han fortsatt på Tp-84, men även han hamnar som lärare på Flygskolan.
Flygskolan denna av Flygvapeninspektören omhuldade enhet har alltid haft svårt att ragga tag på lärare. Vilken pilot vill egentligen sluta flyga "tungt" och sätta sig ner med elever? De flesta som av naturliga skäl hamnat på Flygskolan har gjort det p.g.a. att de blivit för gamla för att flyga 35/37/39 eller för att de av familjeskäl ville tjänstgöra på den flottilj som Flygskolan ligger på. De ständiga omflyttningarna (F5 - F16 - F10 - Malmen) av Flygskolan under 90-00-talen har dock resulterat i att många flyglärare slutat. Mitt råd är att lägga ut flygskolan på entreprenad till exempelvis NATO Flying Training i Kanada eller något liknande. Då slipper vi ha dessa stora problem med att ragga tag på lärare.
Tyvärr så verkar det alltså som att Försvarsmakten använder övergångsorganisationen inte som en möjlighet att tillfälligt bibehålla viktiga kompetenser, utan för att fylla upp icke attraktiva positioner. En mer konspiratorisk man än jag skulle dessutom kunna hävda att Försvarsmakten vill få dessa personer att säga upp sig själva, då man slipper att erbjuda Trygghetsstiftelsen och därmed sparar en hel del pengar.
Övergångsorganisationen är ett verkligt bevis på att det inte råder "arbetsbrist" i Försvarsmakten. Eller i varje fall ett bevis på att vi sparkar fel personer!
Raytheon Awarded NGJ-MB Pod Production Contract
4 timmar sedan
Nja, logiken haltar väl lite eller? Om vederbörande inte ville skriva på avtalet på grund av utlandstjänstgöringsplikten torde det väl inte i så fall vara lättare att rekrytera lärare till Kanada - för det är väl ändå utomlands eller? Om det nu är som du säger att en del av lärarkåren väljer att tjänstgöra på Flygskolan på grund av att det kan bringa någon slags stabilitet i den sociala tillvaron kan man väl ändå inte hävda att det skulle locka samma klientel till att rycka uppå hela familjen och flytta till ett annat land för en begränsad tid? Om det är bökigt för familjer att flytta inom landet måste man väl ändå säga att det är ännu mer bökigt att flytta utomlands?
SvaraRaderaNästa diskussion kopplat till den s k "övergångsorg": vem vågar nu stå upp och säga att alla inte ryms i IO 14?
SvaraRaderaEnligt ramarna finns inte plats för alla som idag bemannar den s k "stödorganisationen" i olika former, oavsett om det är på en stab, skola, centra. När allt koncentreras till "insatsförbanden" torde en övertalighet uppstå. Hur hanterar FM denna? Stimulanser till yrkesväxling, förtida pensionsmöjligheter eller helt sonika rätt ut?
/Tre stjärnor/
Bara en detalj. Det heter "you ate my cookie".
SvaraRadera@ tre stjärnor
SvaraRaderaMan hanterar det förmodligen i chefens anda, och med samma målmedvetenhet som tidigare.
Anmärkningsvärt dålig personalhantering.
Eller självsanering om man så vill.
Genom att fortsätta på inslaget spår med semesterhälsningar så kommer man bli av med ytterligare personal.
Omgaloneringen från taktisk officer till specialistofficer med tillhörande lönesänkning kommer nog göra sitt för avhoppen.
Därefter kommer neddragningarna förmodligen att turordnas inom respektive krets.
Likt FB04 kommer man att speca befattningar så att den man verkligen vill ha kvar får jobbet.
Att kunna komplettera en utbildning inom rimlig tid var skitsnack.
Plutonchefen som söker nytt jobb!
@Anonym 09.58: Jag tror att den gjorde den här bilden ville förtydliga att det var en lite söt kattunge som antagligen inte pratar så bra grammatisk engelska på bilden... :-)
SvaraRadera@Anonym 08.59!
SvaraRaderaDet roliga i bilden är att det är en liten oförstående kattunge som helt sonika grammatiskt använder sig av den enklaste typen av verbböjning i stället för den svårare varianten, exactly as HKV/FML and my 2 year old girl would have doed!:D
@Anonym 08.41: I Kanada så behöver man inte skicka samma mängder av lärare som på en svensk skola då det finns en gemensam lärarkår. Sedan är det så vitt jag vet heller inte någon stridszon. (Möjligtvis så har den franska frihetsrörelsen några aktioner för sig). Jämförelsen borde därför vara med Flygvapnets övriga supportgrupper.
SvaraRaderaDäremot så är det riktigt att utlandsavtalen för t.ex. supportgrupperna i Ungern och Tjeckien inte heller är något att hänga i julgranen. Där riskerar vi också att tappa bemanningen om inte det nya anställningsavtalet tvingar iväg folk med familj även på dessa befattningar.
Tyvärr så räknas dessa tjänster inte som "riktig" utlandstjänst i den armétunga ledning som idag finns på HKV.
Det intressanta är att HKV beslutat att de som sagt NEJ är så dåliga föredömen att de därför inte får ha personalledande befattningar eller vara lärare på skolor. Dock så tvingas alltå flygförare som sagt NEJ iväg till flygskolan där unga aspiranter skall skolas in i den nya insatsberedda försvarsmakten.
SvaraRaderaVi som gjorde vår pilotutbildning under 1980-talet kan beskriva exakt hur bra (!?) det blir när man tvingar piloter på väg ut ur FV på flygskolan. Vi är några kullar som fick uppleva detta på GFU/GTU i Ljungbyhed, GTU i Uppsala samt i viss mån på TIS 37 i Söderhamn.
Värst var det på GTU i Uppsala där minst halva instruktörskåren en period bestod av piloter som var antagna till SAS och/eller Linjeflyg och väntade på sin utbildningsplats eller läste civila cert. Det enda vi hörde i och utanför cockpit var hur kasst det var i FV och hur bra de skulle få det i SAS. Vad gjorde eleven så fort han (för då var det bara män...) hade tillräckligt många flygtimmar - han sökte till SAS och slutade i FV.
Således finns här en mycket stor risk att HKV i den stora prestigematchen som pågår gör sig själv en björntjänst till. Placera några misshandlade piloter i övergångsorganisation med stationering på flygskolan, så har vi förmodligen säkerställt att ytterligare svårrekryterade och dyrt utbildade flygelever slutar i förtid.
Historien upprepar sig (nästan) alltid...
Då har vi sett kattungen - men är det någon som sett sverker på senaste tiden?
SvaraRaderaAtt karl är liten är ju allom bekant - men att han även skulle vara osynligt hade åtminstone inte jag en enda aning om....
Enda gången sverker verka dyka upp är som gubben i lådan på bild när man öppnar ledningens propagandatidning (den som gör sig bäst som återvunnet papper på rulle....)
Den senaste tidens storm kan knappast gått sverker förbi utan att noteras - och var är då vår chef? Gömmer han sig som en strykrädd hund eller vad? Borde han inte fara runt och försöka gjuta mod i organisationen? Nu är ju detta förvisso en omöjlig uppgift och det är kanske det som även han inser och därför väljer att hålla låg profil - men konstigt är det!
Eller är det bara jag som missat sverkers alla framträdanen den senaste tiden....?
Är det någon som har räknat på vad flygutbildningen kostar med nuvarande system? Inte helt billigt att hålla Sk60-systemet igång för en handfull elever om året. Kanada är nog ett bra alternativ.
SvaraRaderaProblemet med omotiverade instruktörer verkar vara lika gammalt som flygvapnet. Har hört en del skrämmande historier från några sedan länge pensionerade fältflygare. Jag hade hoppats att man sedan länge hade passerat det stadiet.
MFI
@tre stjärnor
SvaraRaderaDet är nog störst sannolikhet att det blir rätt ut. Men om jag får gissa så kommer de nog på ett mer förnedrande sätt att sysselsätta de "svikare" som inte kan åka utomlands. Mig kunde de inte sparka nu eftersom jag är "oumbärlig" tills någon hittas som kan ersätta mig...
/Ville ut men fick inte nu
Nu är det ju så att flyglärare inte borde vara en insatsbefattning. Vad är då lämpligare än att bemmanna dessa rader med förare som inte ville omfattas av obligatoriet och då annars skulle ta upp plats på en division. Dessutom är trafiken ifrån division till stödorganisation så vansinnigt hög ändå. Skulle förvåna mig om man vill säga upp dessa "Svikare".
SvaraRaderaJ.K Nilsson
@J.K: Det vore logiskt med en insatsorganisation för de som sagt "Ja" och en PROD-organisation för de som sagt "Nej".
SvaraRaderaDet som är ologiskt i detta fall är att de som sagt "Nej" ska få sparken, men behövs bevisligen ändå i PROD-organisationen!
@CI: Huvudet på spiken, sa Bull! Jag får inte ihop det...om jag tackar Nej, och FM ändå verkar behöva min kompetens, så hamnar jag i en "övergångsorganisation" (eller Prod) där jag endast får jobba tills dess någon som sagt Ja uppnår samma kompetens som jag innehar, varvid jag blir uppsagd med "arbetsbrist" som skäl... Alla sätt att rensa upp i träsket är tydligen tillåtna! Jag börjar sälla mig till konspirationsteoretikerna som hävdar att detta bara är ett sätt att hyvla bort ålderspuckeln (i vilken jag själv ingår).
SvaraRadera/EXC
1. Själv sade jag JA.
SvaraRadera2. Skrev över alla 5 barnen på mig.
är nu "enstamstående" med 5 minderåriga
har sk "enskild vårdnad" .
3. jag kommer givetetvis åka utomlands när alla
barnen är 18. (dvs om ca 17 år)
HA HA HA HA HA HA ..........
Nu har man tydligen även satt ner foten (eller givit inriktning) angående GMU, den ska helt och hållet skötas av insatsorganisationen, liksom IBSS, skötseln av skjutfält etc, etc. Inte mycket kvar som kan definieras som produktion utan allt är insats i olika stadier. Ska bli intressant att se hur detta löses ut när närområdet ska skyddas samtidigt som vi avvärjer hot i "Långtbortistan" och hela IO14:s tillgängliga och användbara personal används samtidigt. Tillförseln av nya soldater och lär avta om hotet blir långvarigt...... men såklart, Georgien var ju över på en vecka, sen återupptas GMU:n, antagligen får vi vara beredda på att omskola till nytt handeldvapen!
SvaraRaderaJuliet Sierra
Now we are talking... Intressant att läsa att det är fler inom FM som fått upp ögonen för den nya bemanningen! Ska vi lämna nyckel i vakten och ett log in till insatsförbanden när all basorg/PROD fått lämna in?
SvaraRaderaUppdelningen i prod och insats har endast orsakat misstro, intressekonflikter och revirpinkeri inför IO 14. Nu ska vi t o m behöva konsekvensbeskriva varför våra befattningar ska finnas kvar i "stödet/depån". Nej, sätt en lapp i vakten och hänvisa till ett mobilnummer. Fortsättning följer...
/Trois etoiles/
Glömde bort att vi såklart kan vara iväg och bidra till andras säkerhet också, men det kan väl aldrig hända samtidigt, för då är ju de andra här och hjälper oss?!?
SvaraRaderaJuliet Sierra
Som vanligt inställer sig frågan: hur/vad kan vi påverka underifrån? Det blir mer och mer kommandostyrt. Om flertalet förband beskriver verkligheten på likartat sätt (svårigheter med mtrl försörjning, vakanser, obalans mellan uppgifter och resurser) torde en klok ledning ta till sig detta och tänka till. Idag uppfattas tyvärr all kritik (även konstruktiv) som gnäll och den bästa medarbetaren är den som tiger och lyder. Kan vi överhuvudtaget påverka utformningen av IO 14? Troligen inte nämnvärt.
SvaraRadera/Trois etoiles/