tisdag 28 december 2010

Repetition är PTSD moder

Försvarsmakten planerar med att våra heltidsanställda och kontraktsanställda soldater ska åka ut på 6 månaders insatser ca vart annat år. Med andra ord 6 månader ute och 18 månader hemma eller en insatsfrekvens på 1:4.

I USA så har man börjat inse att ett problem som skapar PTSD - Post Traumatic Stress Disorder är inte enbart insatsernas längd, utan hur man vilar upp mellan insatserna. Att åka ut på många korta insatser kan vara värre än att åka ut på få långa. Har man haft en tuff mission och vet om att man snart ska ut igen så kanske perioden hemma inte blir så pass avkopplande som man skulle behöva.

Military leaders and troops alike need more time at home between deployments to help diagnose and receive treatment for the "invisible" wounds of war such as post-traumatic stress, a senior Army officer said today.

"It affects everything. It affects the divorce rate. It affects substance abuse. It affects everything. And we've kind of taken our focus and shifted it to ensure that we're getting at that," Army Gen. Peter W. Chiarelli, the vice chief of staff of the Army, said on ABC's "This Week" with Christiane Amanpour.

"You want to get at these issues. We need more time at home before deployment," Chiarelli said.


Ett stort problem är att symptomen kan dyka upp långt efter händelserna och att effekten av flera händelser verkar adderas. Korta insatser är bra ur familjesocial synpunkt, men då får vi i stället effekten av att tvingas ut fler gånger. Pest eller kolera med andra ord.

"You know, the problem with post-traumatic stress is that in the United States, the National Institute of Mental Health will tell you, for regular civilians, it is 12 years between the initiating event and when someone first seeks help. Now the issue there isn't that they finally seek help. It's all the things that happen in between," he said.

Ett problem här i Sverige är att Försvarsmakten har ett hemkomst arrangemang där man kontrollerar hur de hemkommande soldaterna mår. Man har sedan ett uppföljningsmöte/återträff efter ca 6 månader. Vad händer om en soldat under denna tid inte rapporterat några problem? Därefter så är det den civila sjukvården som ska ställa upp, framför allt om symptomen kommer först flera år senare. Som jag har beskrivit i ett tidigare inlägg så slussas tyvärr veteraner mellan olika vårdinstanser som inte verkar vilja ta ansvar för att man får rätt behandling. För de fast anställda soldaterna så finns det möjlighet att få avlastningssamtal och stöd av kollegor på jobbet, men hur kommer det att fungera för de kontraktsanställda?

Många frågor och fortfarande för få svar.

10 kommentarer:

  1. Kalkylen som lett fram till IO14 är helt uppåt väggarna och kommer leda till personalproblem. Numerären är inte tillräcklig.

    SvaraRadera
  2. Så är det ju också så att de väldigt många med väldigt mycket guldtråd som tidigare propagerade väldigt hårt för IO14 nu väldigt mycket vill ha något annat...

    SvaraRadera
  3. Det där med uppföljning vet jag inte om jag ger så mycket för.

    Det är bara om man har gjort 6 mån. rotationsmissioner.
    Jag har varit i Afghanistan tre gånger och förstärkt med olika IA-förband och jag har varit i strid och varit med om både det ena och det andra där nere.
    Efter första gången så bara räknade vi med att vi skulle kontaktas för återträff och uppföljning men det blev inget. Efter andra gången så ringde vi till PersE US som det hette då men dom hjälpte oss inte speciellt mycket. Vi fick en enkät hemskickad..
    Den här gången skiter jag i att ringa dom, jag vet att det inte blir nåt.
    Vi gör som vanligt, vi träffas på egen bekostnad istället.

    Att göra det som dom enligt lag skall göra är tydligen inte så viktigt, men nog FAN skall vi bära den dåliga stridsvästen, jag blir så trött. Föredöme och atraktiv arbetsgivare?

    SvaraRadera
  4. Mycket talar för att ÖB nu vill att det absoluta flertalet markoperativa insatssoldater i framtiden skall vara kontrakterade på heltid och organiserade i stående förband.

    Självfallet skulle det minimera kostnaderna för grundutbildning samt underlätta för arbetsgivarens stöd till soldater, så länge de tjänstgjorde i de stående förbanden.

    Men i jämförelse med deltidskontrakterade, så förutsätter heltidstjänstgörande soldater nog en högre personlig tjänstgöringsintensitet i internationella insatser och möjliggör inte i samma utsträckning både återhämtning efter insats och förberedelser för ett liv efter karriären som soldat.

    Den heltidskontrakterade soldaten är under kontraktets hela tid soldat, medan den deltidskontrakterade likt en reservofficer mellan tjänstgöringarna studerar och sysslar med annat.

    Riksdagen beslöt för bara ett halvår sedan att huvuddelen av framtidens markoperativa soldater skulle vara kontrakterade på deltid.

    Det skulle begränsa mängden soldater som riskerade en större mängd kumulativ stress under en kortare period och därtill ge ekonomi för en större organisation mobiliseringsbar för nationella uppgifter.

    Ju fler som genomför grundutbildning, ju fler kan i förlängningen rekryteras till de nationella skyddsstyrkorna/hemvärnet.

    SvaraRadera
  5. @GW

    Och vips så är vi tillbaka på ruta ett med i stort sett samma princip som vpl-försvaret.... Fast dyrare....

    SvaraRadera
  6. Kanske detaljer i sammanhanget men betyder inte insatsfrekvens 1:4 t.ex. 6 mån borta:24 mån hemma. Annars borde det väl skrivas insatsfrekvens 1/4?

    SvaraRadera
  7. @Anonym 02.47: Just den skrivningen har debatterats en hel del. Jag som byggde många modellflygplan som liten levde med skalan 1:72, min Märklinmodelljärnväg var i skala 1:87.

    http://eskader.hemsida.eu/index.php/tag/h0-skala-1-87

    http://www.airfix.com/airfix-products/themed-sets/a50048-waterloo-battle-gift-set-172-a50048/

    Man kan med andra ord lika gärna skriva 1:72 (i förhållande till något) som 1/72 (delmängd av något).

    Missen som många hade gjort var att tro att det var 1 period ute och fyra hemma, när det i själva verket rör sig om en period ute och tre hemma.

    SvaraRadera
  8. Ingenjör'n har rätt, men så har även 02.47.

    HKV har blandat och gett i beskrivningarna av insatsfrekvens. Numera använder man, helt felaktigt, 1:4 som beskrivande en period ute, fyra hemma. Ettan är alltså utanför fyran och inte en del därav.

    Beräkningen får ses som en typisk stabsprodukt. Eldledaren som ska orientera sig efter en karta som är 1:50 000, där det inte är så att 1 cm är 50 000 cm i verkligheten utan 50 001 cm hade nog inte hållit med om det förträffliga. Å andra sidan, vad gör en centimeter hit eller dit?

    Man borde snarare beskriva rotationsfrekvensen som 1+4.

    SvaraRadera
  9. Vad ar tanken att man skall gora nar man inte ar i insats? Antar att det delvis handlar om ledighet, men hur lang ar den ledigheten tankt att den skall vara? Vi som jobbar i privata sakerhetssektorn kor i regel sex veckor i insatsomradet (Irak/Afgh) och sex veckor hemma. Alltsa en frekvens pa 1:2, men da ar man a andra sidan helt ledig under tiden hemma. Det leder dock till uthallighet och folk kan vara pa kontrakt i flera ar och darmed inget behov av att nyrekrytera och utbilda hela tiden. Och far grymt erfaren personal. Men jag har svart att tanka mig att svenska forsvaret, eller nagon svensk organisation overhuvudtaget, kan med tanken pa att ha folk "overksamma" pa arbetstid under sa lang tid...

    SvaraRadera
  10. @Anonym 14.26: Givetvis skulle Försvarsmakten kunna göra samma sak, men då missar man en viktig del. Det är utbildningen av efterträdarna.

    Den privata säkerhetsindustrin har en stor fördel och det är att grundutbildningen av era anställda oftast utförs av diverse länders Försvarsmakt eller poliskår. Därmed slipper man bygga upp en stor utbildningsorganisation som också måste bemannas.

    Försvarsmakten ar också svårt att erbjuda löner för att behålla de dyrt utbildade soldaterna, så vi måste planera för att skaffa fram ersättare!

    Tyvärr så har nog ingen general räknat på kostnaderna på att utbilda enn y medarbetare kontra att höja lönen för att få honom/henne att stanna kvar...

    Kanske PRIO skulle kunna lyckas med det? :-)

    SvaraRadera