I gårdagens inlägg om Folk och Försvar tog jag upp EU:s svårigheter att ta snabba beslut. På Haiti börjar det bli bråttom. Vid en jordbävning handlar allt om de första dagarna. De instängda offren saknar ofta vatten vilket innebär att det efter en vecka är för sent.
Sverige börjar nu sakta som säkert att skicka iväg mindre mängder personal till Haiti.
Cirka tolv svenskar kommer att sändas till Haiti för att bygga upp ett basläger för FN-personal, meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
I styrkan ingår bland annat byggtekniker, elektriker, VVS-tekniker, en kock och sjukvårdare för FN:s personal.
De två svenska IT-tekniker som MSB tidigare beslutat att skicka till Haiti är nu på väg med flyg, enligt myndighetens presstalesperson Karin Wiklund till TT.
Men det är fortfarande för lite. Varför inte utnyttja delar av de Battlegroups som står beredda? Varför inte utnyttja de C-17 som bl.a. Sverige äger delar av, för att transportera dessa soldater och hjälpmateriel snabbt till Haiti? Tolgfors sa i sitt frukostföredrag att EU hade i sina nya riktlinjer gett OK till att använda Battlegroups till annat än militära snabbinsatser vid "exceptionella" fall. Men om inte Haiti räknas som ett "exceptionellt" fall, vad gör i så fall det? En Battlegroup har 10-dagars insatsberedskap, vilket är lite för länge jämfört med den vecka man har på sig i fallet Haiti. Men eftersom det militära hotet är lågt och inga tunga fordon behövs skickas med så borde det gå snabbare att få åtminstone delar ivägskickade till Haiti för att visa att EU både kan och har viljan att utnyttja sina resurser.
I USA så gör man betydligt mer:
President Obama mobilized the U.S. government Wednesday for a massive rescue and relief operation in the devastated capital of Haiti, ordering swift military and diplomatic assistance and pledging an aggressive effort to save the lives of those caught in Tuesday's earthquake.
Naval ships steamed south and flights began shuttling search-and-rescue teams to dig through rubble in Port-au-Prince. Military aircraft flew over the island, mapping the destruction, while U.S. officials coordinated the efforts of nongovernmental aid agencies. Coast Guard helicopters began flying seriously wounded Americans from the U.S. Embassy on the island nation to the U.S. military base at Guantanamo Bay, Cuba, about 200 miles away.
Visst så är USA närmare Haiti än vad EU-länderna är, men skillnaden är ändå bara ca åtta timmars resa. Alla andra tidsskillnader handlar beredskap, pengar och politisk vilja. Läkare utan gränser och Röda Korset har lyckats få personal på plats snabbt. Här har vi på militär och framför allt politisk nivå mycket att lära.
Spanien som nytt ordförandeland för EU har en del att fundera på de närmaste dagarna. Som sagt var ...vilken tur att inte Sverige fortfarande är ordförandeland. Det hade varit mycket pinsamt. Då hade vi fått skämmas för hela EU:s räkning. Nu får vi bara skämmas för oss själva.
SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, Aftonbladet1, Aftonbladet2
Uppdaterad 10-01-14, 23:42
Sverige har lyckats få iväg 12 IT tekniker. USA håller på att mobilisera vad som motsvarar ett helt gäng Battlegroups. Detta samtidigt som dom håller på att bygga upp i Afghanistan. Men dom kanske är smarta nog att använda trupper som stod i beredskap för att åka till Afghanistan? Till skillnad mot EU som väntar på något värre...
På söndag kommer vi att få iväg en C-17 med materiel och personal för att bygga upp ett läger för 300 personer. Flygplatsen i Port-au-Prince är dock överbelastad, så vi får se om hjälpen kommer fram. En bit på vägen men 300 platser hjälper inte till mycket när 3 miljoner människor är drabbade och mer än 50.000 har dött.
Det vi måste börja lära oss i Sverige, EU och världen är att komma till undsättning snabbt. Jag beundrar Röda Korset och Läkare utan Gränser som kan kasta sig på första bästa transport och vara framme inom ett dygn. Som jag skrev i mitt inlägg om "Hybrid Warfare" måste vi börja lära oss att hantera kriser och konflikter där det krävs en schweizisk armékniv av olika verktyg. Allt från soldater till SIDA som kan ställa upp då det behövs. Det är kanske inte en battlegroup med soldater som är det mest akuta inom EU, utan en katastrofberedskap med personal motsvarande en battlegroup. Vi gör troligtvis mer nytta för att skydda våra invånare i Europa genom att visa omvärlden att vi bryr oss, än att åka ut och skjuta terrorister.
Uppdaterad 10-01-17, 07:56
På Haiti börjar befolkningen att bli frustrerad över att dom får vänta på hjälpen. Det innebär att de hjälparbetare som finns på plats kan råka ut för våldsamheter när desperata människor slåss om mat, vatten och hjälp med att hitta sina anhöriga.
Många länder har redan trupp på väg ner, men Sverige ligger fortfarande i ihopsamlingsfasen. Vi skickar gärna pengar, men låter någon annan göra jobbet. Problemet är bara att för alla andra länder så kostar det kontinuerligt att ha beredskap för denna typ av insatser. Jag skulle tycka att Sveriges lösning var OK om vi betalade någon annan för att stå i beredskap. När väl något inträffar så räcker pengarna ändå bara till sena insatser.
Skillnaden mellan USA och Sverige beror på kulturella inställningar. Vi är så vana att staten hjälper till att vi som individer helt enkelt har glömt bort vikten av att göra en personlig insats. I USA är det vanligt med Community Service och då inte enbart för människor som är dömda för brott utan kvinnor och män arbetar i soppkök m.m. Mammor och Pappor på stan är ett bra föredöme i Sverige. Men vad gör vi andra? Skickar lite pengar för att bedöva samvetet någon gång då och då när det blir en insamlingskampanj med en stor gala på TV.
Raytheon Awarded NGJ-MB Pod Production Contract
5 timmar sedan
C-17 från HAW kommer ju användas, 20 pax och 60 ton gods.
SvaraRaderahttp://www.mil.se/sv/Nyheter/centralanyheter/Forsvarsmakten-bidrar-med-hjalp-till-Haiti/
Konstigt att lilla Island fått iväg ett team på 35 pers, som påbörjat arbete med att söka överlevande i rasmassorna. Intervju på SR redan i morse från Haiti. Hörde just att CNN var imponerade av den isländska snabbheten. På frågan om Island inte hade nog med sina ekonomiska problem på hemmaplan, gavs svaret att Haiti var fattigare och i större behov av hjälp.
SvaraRaderaSom vanligt (jfr Tsunamin) var svenska journalister på plats många dagar före en ev. svensk statlig hjälp anländer. Teamet som omtalas ovan beräknas lämna på lördag enl TV-nyheterna.
Läs hur vackert Försvarsministern skriver om våra möjligheter att bistå i just sådana här situationer:
http://tolgfors.wordpress.com/2009/12/29/
sac-01c17-i-sverige/
"SAC (Strategic Airlift Capability) består av 12 länder. Sverige är näst största land i SAC, med 550 flygtimmar per år. USA är störst med 1000 timmar."
"Vi kommer också att kunna använda C17 för civil krishantering. I höstas stod Sverige berett att bistå ett jordbävningsdrabbat land med sjukvårdsutrustning, varvid C17 skulle använts för transporten."
"C17 kan användas för trupptransport och för fällning av fallskärmstrupper. De kan användas för humanitära hjälpinsatser, t.ex fällning av matleveranser. De kan också användas för transport av skadade på bårar, samt medföra nationell sjukvårdscontainer."
Var är C17 och vad gör den? Var är sjukvårdscontainern, nu när det finns 50-100 tusen döda och många fler skadade.
Hjälpbehoven på Haiti behöver nog ingen närmare analys. Skicka nästan vad som helst. Mat, vattenreningsanläggningar, läkarteam, buteljerat vatten o.s.v. Vad man än skickar blir det rätt. 3 miljoner människor beräknas att vara hemlösa enligt CNN.
Hur svårt kan det vara och hur lång tid skall det ta?
"C17 har tidigare använts för evakuering av stora antal civila vid naturkatastrofer", skriver Tolgfors. Men gör det, då. Till returresan behöver inte vara ett problem att fylla med på svårt skadade, som kan få kvalificerad sjukvård i Sverige.
Uraktlåtenhet att aggera...
Dags för nya hemligstämplingar av vad regeringskansliet gör?
http://chefsingenjoren.blogspot.com/2009/12
/gastinlagg-forsvarsmakten-i-homeland.html
Tolgfors: "Strategisk flygtransport är en nyckelförmåga för Sverige. När en kris uppstår vill många länder snabbt ta sig till samma plats med samma plan för att flytta in utrustning och i förekommande fall flytta ut människor. Deltagande i SAC ger Sverige säker tillgång till denna centrala förmåga nu och 30 år fram i tiden." Jo, jag tackar.
Finns det inte en enda beslutsmässig makthavare i det här landet? Här har regeringen försuttit chansen att göra bättre nu, än vad den förra gjorde under Tsunamin.
Vem är ansvarig?
En bit på vägen! Jag hade missat den nyheten på mil.se.
SvaraRaderaMen det är ändå en stor skillnad på de åtta timmar i skillnad mellan USA och EU som jag skrev om i inlägget och fyra dagar. För de som begravts är det skillnaden mellan liv och död.
Med lite bättre fart i beslutfattandet kunde den resa som det talas om på mil.se varit resa #2. Lilla Island, med en befolkning i storlek med Uppsala och en ekonomi i ruiner, var först på plats av alla med ett rescue team. De´ ni.
SvaraRaderaJag hörde även på radion en SIDA-representant förklara bristen på action med att FN inte hade kommit med någon begäran. Lysande.
Det finns vidare en stor risk för upplopp i landet om inte hjälp anländer snart. Nu tror jag att USA löser ut många problem, men precis som chefsingenjören skrev i inlägget så står nog EU och Sverige med byxorna nere.
Första retuflygningen med skadade borde redan ha landat i Sverige.
Under Tsunamin var det Italien (sic!)som reagerade först och hade flyg på plats för evakuering. Nästa gång är det Sveriges tur? Vem skall man rösta på för att detta skall inträffa?
Den här katastrofen kan jämföras med tsunamikatstrofen i sin omfattning, här lär också dödssiffrorna rasa i höjden dom kommande dagarna om hjälpen inte når dit tillräckligt snabbt. Förhoppningsvis står inte alliansregeringen lika skandalöst inkompetent och handfallen inför denna kris som inför tsunamikrisen!!!! Gustav Fridolin har insett det, bra artikel på newsmill.
SvaraRaderaHar skänkt pengar, har inte mkt men har skänkt nått. Om alla skänker nått i alla fall, som att sms:a in 50 kr till läkare utan gränser, kommer det göra mkt!!!!!
Snälla, är vi globaliserade måste vi hjälpa varandra, annars kommer det bara leda till konflikter och krig i det långa loppet. Solidaritet över gränserna är enda vägen till långvarig hållbar fred.
En ofattbar katastrof inträffar och drabbar än en gång ett sargat folk och dess land.
SvaraRaderaSveriges ledare aggerar kraftfullt och skickar 2 IT-tekniker till hjälp.
Ekot undrar och biståndsministern ursäktar sig med att:
1- FN inte begärt mer av Sverige
2- vi ger väldigt mycket pengar
Jag är stolt över mitt land och stolt över att vara svensk. Däremot skäms jag nu över våra ledare.
En del kanske tycker att jag är naiv men hur svårt kan det vara att sätta ihop några självständiga, initiativrika grupper för en veckas autonomt uppträdande i eländet med uppdrag att rädda så många liv som möjligt?
Vilka svenska befäl och soldater med sina erfarenheter, utbildningar, organisation, sjukvård, vana att arbeta i grupp, vana att behärska oväntade händelser mm skulle inte duga i ett sådant här läge?
Två plutoner (8 grupper om 8 man). Hur många liv skulle vi kunnat rädda? Hur många skulle kunnat ha blivit hjälpta i det akuta skedet?
Jag står längst fram i kön av frivilliga.
IT-teknikerna behövs. Absolut. Men de gräver inte fram några begravda, plåstrar om sår eller organiserar några lokala räddningsgrupper.
Biståndministrar behövs också men kanske inte just den här.
Avslutningsvis en framtida dröm till nästa gång katastrofen slår till:
"Morgon-ekot, klockan är åtta. Den oerhörda katastrof som i går vid lunchtid inträffade i latinamerika beräknas ha skördat 10-tusentals offer och över en miljon människor beräknas ha mist sina hem. Ännu kan ingen säga omfattningen av jorbävningen. Vittnen berättar om ensamma män med hackor, spadar och med sin bara händer deperat gräver i bergen av rasmssor för att försöka hitta överlevande anhöriga.
Ekot har pratat med biståndminister Ulf Henricsson(!) nu på morgonen:
- Vet biståndsministen något mer om katastrofen?
- Nej, inte mer än vad som tidigare rapporteras på morgonen. Det är svårt att få kontakter från det drabbade området.
- Har ni fått några uppgifter om de svenskar som uppges saknas?
- Nej. Det mesta av de normala kommunikationena är utslagna och vi har svårt att få bekräftade uppgifter.
- Vad kan Sverige nu göra för de drabbade?
- Vi har under gårdagen och natten jobbat febrilt med att sätta planerna vi har för sådana här tillfällen i verket. Bland annnat har vi under natten flugit in en C17 från Papa i Ungern som just nu håller på att lastas på Västerås flygplats. I ett första akut skede skickar vi SRS, Särskilda Räddnings Styrkan, som består av vältränade och utbildade män och kvinnor och deras insatsutrustning. Totalt 60 personer, 6 sökhundar och 20 ton utrustning. Dessa beräknas vara på plats om ca. 8 timmar. Senare i kväll lyfter ett andra plan med totalt 40 personer, bland annat tekniker, kommunikationspersonal, logistiker som skall förbereda på plats för EU´s större krisstyrka som just nu håller på att samlas för transport till området. Sedan i går eftermiddag är jag i ständig kontakt med EUCELC, EU Crices Emergency Leading Council för att vi löpande skall på bästa sätt analysera behovet av hjälp.
- Oj. Det var inte illa, men vad gör FN just nu?
- FN är en organiation som har tjänat oss väl under många år och som under lång tid har bidragit till bla bla bla bla..."
/Johnny Kontant
Jág har ställt denna fråga tidigare, men ställer den igen. Jobbar dom på regeringens kriskansli?
SvaraRaderahttp://www.rod.se/politikomraden/internationellt/Kriskansli-ska-oka-beredskapen/
Eller var det för få svenskar som drabbades den här gången. Hur är det egentligen med vår solidaritetsförklaring? Vilka är det vi ska visa oss solidariska mot?
Sen är det ju så här. Säg att det tar ett halv dygn innan man fått för sig omfattningen. Sen att man får ihop ett förband som kan ta sig ner. De är klara för avfärd på ett dygn. Sen så tar det ett dygn ner. då har redan 2 och en halv dag som gått. Bättre att lämna de akuta insatserna just till USA och liknande och sen precis som sverige gör sikta in sig på det lite mer långsiktiga.
SvaraRadera@Anonym 18.39: Skillnaden i reaktionstid mellan USA och Sverige borde enbart vara transporttiden. Den är mindre än ett dygn. Jag kan som privatperson mer eller mindre när som helst gå in på en resebyrå och få en transport till någon av öarna i närheten. Journalister lyckas. Att inte vi kan beror som sagt tidigare på dålig beredskap, ekonomi och vilja.
SvaraRaderaReaktionstiden är intressant. Samma sak intraffade vid Tsunamin. När vi Svenskar med lite Internetkunskap var väl medveten om vad som hänt bara någon timme efter att det inträffade så tog det politikerna dagar att förstå samma sak. Man är helt enkelt för rädd att göra fel och det krävs att för många ska vara med och ta ett beslut.
Regeringens kriskansli borde ha det mandatet med 24/7 jour.
Så här borde det gå till:
- Larmet kommer.
- Regeringens insatskansli beslutar att beredskapsenheten ska ställas i högsta beredskap. På samma sätt som flygvapnets insatsflygplan alltid har haft olika beredskapsgrader. Det innebär att man packar ihop sina saker och beger sig till någon förbestämd uppsamlingsenhet. C-17 eller civilt inhyrd kapacitat larmas.
- Under tiden som beredskapsenheten samlas så tas mer fakta in och en planeringsgrupp planerar insatsens syfte, storlek, utrustning och transportrutt.
- Därefter trycker man på knappen.
- Är det problem att få fram tillräckliga transportresurser för materiel m.m. så åker en rekgrupp med första bästa transport och resten kommer med nästa.
Kan Röda Korset, Läkare utan Gränser m.fl. lösa detta så kan vi!
Men låt dom göra hela jobbet, kanske någon säger. Problemet är bara att i länder som Haiti där det förekommer våld och oroligheter kommer det att behövas skydd. Det är inte en slump att det fanns FN-trupp på ön.
Håller med dig i din frustration chefsingenjören.
SvaraRaderaFör lite och för sent.
Vi tenderar att analysera,planera snarare än att agera.
Hur svårt kan det vara-det är en enorm jordbävning?
Det behövs alltid
akutvårdsteam direkt
Avancerad kirurgi direkt
satellitelefoni direkt
vatten rening och pumpar direkt
mat direkt osv
Det behövs inte någon analys för detta.
Skulle vi mot förmodan ha tagit i för mycket-so what?
Varför denna svenska snigelfart och brist på handlingskraft.
Fältsjukhus och en ingenjörskompani borde närmast vara klippt och skurna för den här uppgiften. Den förstnämnda förmågan är slaktad och den andra finns inte tillgänglig i det 'insatta' försvaret.
SvaraRaderaPolitiker verkar uppenbarligen inte lära sig något. Det var inte många år sen tsunamin inträffade men de lärdomar som drogs är redan borta?
Sen tror jag att det finns en motvilja att ifrån svenska sidan att skicka soldater. Resonemanget bygger på att soldater ska delta i krig och inte humanitära katastrofer.
Då katastrofer av den här magnituden brukar ofta inte i första fall behöva mängder med kvalificerade läkare. Då de kräver kvalificerad infrastruktur för att göra de mest avancerade ingreppen. Utan grundligt sjukvårdsutbildade personal med förnödenheter som medicin, mat, dricksvatten och förläggningar. För att minska spridningen av sjukdomar som ofta blir följderna när många personer dör inom ett litet område. Som sagt ett ingenjörskompani och sjukvårdsresurser och tillhörande materiel.
Det är väl något som lilla Sverige borde klara att bidra med.
Ser just på CNN att ICE-SAR dragit fram en levande kvinna ur ruinerna. Teamet intervjuvas och hyllas. Vilken goodwill för lilla Island.
SvaraRaderaNu är det tre dagar sedan jordbävningen...
Nu väntar vi bara på att försvarsministern kreerar ett nytt inlägg på sin blogg om hur bra det går.
SvaraRaderaLåt inte regeringen dra hela det tunga lasset.
Själv kan du lämna ett bidrag som gör nytta
http://www.lakareutangranser.se/
Jag tror det är dags för ännu en version av "Kommisionen".
SvaraRaderahttp://sv.wikipedia.org/wiki/Kommissionen_(TV-serie)
J.K Nilsson
Vi kanske ska göra som Allan Widman när han i sin blogg gjorde ett upprop för att skramla fram helikopterbesättningar till HKP 4 för Afghanistan.
SvaraRaderaVad sägs om:
- I brist på att EU inte skickar iväg någon eller delar av sina två Battlegroups som står i beredskap så önskar vi intrsserade människor med sjukvårdsutbildning och överlevnadsvana att åka till Haiti för att stötta.
Ekonomi kanske vi kan få från den svenska finansman som precis donerat 100 Miljoner kr!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rekordsumma-till-sos-barnbyar-i-haiti_4098349.svd