lördag 2 juli 2011

Kvinnliga piloter

I Sverige så är alla militära yrkesgrenar öppna för alla sökande, bara man klarar av de fysiska och mentala kraven för utbildningen. Än så länge så har dock endast en kvinna tagit sig igenom den långa utbildningen för att bli stridspilot. Hon har dessutom i år fått förmånen att bli den första svenska Gripenpiloten, grattis i efterhand Anna! Sydafrika blev dock först med en kvinnlig Gripenpilot, då Major Catherine Labuschagne flög Gripen redan 2010.

Inom helikopterflyget har det dock funnits ett antal kvinnor i Sverige, även om jag får erkänna att jag har dålig koll på hur många de är.

Men det har i alla tider funnits kvinnliga piloter.

Det här inlägget på Flight Global är värt att läsa och titta på filmerna. Det handlar om de kvinnor som under VK2 transporterade flygplan runt hela världen, då de manliga piloterna prioriterades till stridbefattningar. I Storbritannien gick detta under namnet ATA - Air Transport Auxiliary och i USA under namnet WASP - Women Airforce Service pilots.

Det enda flygvapen som hade någon större andel kvinnliga piloter i aktiv stridstjänst var Sovjetunionen. Nyligen gick en TV-dokumentär kallad "Nattens Häxor" om dessa kvinnliga piloter som ofta flög det ryska attackflygplanet Poliarkov PO-2 av. Se även Gyllenhaals blogg.

Med andra ord så är vi inte först i Sverige. Långt därifrån.SVT

9 kommentarer:

 1. Glöm inte Beate Uhse...

  SvaraRadera
 2. Om jag har rätt eller fel vet jag inte, men jag vill dra mig till minnes att det fanns en kvinnlig flygförare vid F15 i Söderhamn, som efter nedläggningen där var på F 4 en kortare tid...

  SvaraRadera
 3. @Anonym 22.47: Det var samma Anna som nämndes ovan i inlägget.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker egentligen att det är lite anmärkningsvärt att man inom flygvapnet på 20 år bara lyckats producera en kvinnlig pilot. Har det verkligen inte förekommit fler kvalificerade sökanden under den tiden? Man plockade in Anna för att få tyst på feministerna, och sedan körde man på som tidigare. Jag får intrycket att könsfördomarna lever kvar inom FM i ganska stor utsträckning. Jag hoppas att jag har fel.

  SvaraRadera
 5. @CI: "Men det har i alla tider funnits kvinnliga piloter." Det är ju inte riktigt sant. :-) Enligt wikipedia så var Raymonde de Laroche den första kvinnan som tog certifikat för "fixed wing" , år 1910. http://en.wikipedia.org/wiki/Raymonde_de_Laroche

  I Sverige var det Elsa Andersson som var den första kvinnan att ta certifikat, år 1920. http://sv.wikipedia.org/wiki/Elsa_Andersson

  En intressant kvinna i flyghistorien var Jacqueline Cochran, som var med och startade WASP. Cochran slog ett antal flygrelaterade rekord, och var den första kvinnan som flög fortare än ljudet, ungefär 45 år före Anna.

  SvaraRadera
 6. Det fanns en för marinflyget inte så smickrande historia med en grupp manliga oficerare i flygtjänst som hade nätverket K.U.U.K, Kvinnor ut ur Kockpit. Emblemet de hade var en stiliserad Vertol formad till ett manligt könsorgan. Det diskuterades att den hetsen låg bakom kraschen då marinens enda kvinnliga flygförare havererade. Hon slutade sedan i Försvarsmakten...

  Civilsten

  SvaraRadera
 7. Här är en mer utförlig lista på kvinnliga piloter genom åren.

  http://library.thinkquest.org/21229/timeline.htm

  SvaraRadera
 8. Det är ytterligare en kvinna som jag tycker att det är värt att ta upp i det här sammanhanget. Det är Birgit Thüring, som tillsammans med sin man Nils Thüring startade flygbolaget Avia på Gotland 1940. Bolaget ägnade sig åt målflyg för försvaret, och Birgit var aktiv som pilot. Hon var första svenska kvinnan att ta C-certifikat, och försökte bli trafikpilot i ABA, men på den tiden kunde man inte tänka sig en kvinnlig pilot i den verksamheten. Birigit var dock aktiv som pilot i Avia och ägnade sig mycket åt målflyg. Enligt vad jag förstår var hon aktiv in på början av 70-talet. Hon flög bl a Saab B17 och Douglas Skyraider. Denna Saab B17 flygs nu emellanåt på uppvisningar av ett par av Saabs kaxiga provflygare, men på 60-talet flögs den av en kortväxt medelålders tant på Gotland.

  http://www.gotland.net/sv/kvinnfolki/birgit-thuring

  SvaraRadera
 9. Här är en kvinnlig pilot som är värd att beundra.

  http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1285792/Om-talibanerna-far-tag-pa-mig-sa-hugger-de-huvudet-av-mig.html

  SvaraRadera