Det var ett tag sedan jag uppdaterade er om vad som händer i hanteringen av min uppsägning från Försvarsmakten. Jag valde som sagt var att gå vidare med mitt liv och i stället för att stanna kvar de två år som min uppsägningstid tillät så sade jag upp mig och har påbörjat en ny anställning.
Men det betyder inte att hanteringen av ärendet har avslutats.
I förra veckan så lämnade SACO-S genom mitt fackförbund Sveriges Ingenjörer in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. I den så ansöker SACO-S om att stämma Staten genom Försvarsmakten på ett allmänt skadestånd för osaklig uppsägning. Därmed så följs den gamla "fina" FM-traditionen att komma med viktiga besked lagom till alla tar ledigt (2010 och 2009).
Ärendet kommer säkert att ta ett år innan det blir klart. Jag är därför glad att även Officersförbundet valt att driva ett ärende vidare. På så sätt så blir jag inte ensam kärande.
Facket har under våren samtalat med Försvarsmakten utan att få något gehör och därför så finns det ingen annan utväg än att antingen lägga ner fallet eller dra det vidare. Jag tycker personligen att det är mycket bra att facket nu väljer att ta strid, då det kommer att ge ett svar på vad en arbetsgivare har rätt att göra eller inte.
Tyvärr så pekar allt just nu på att den reservation som jag hade till kontraktet (d.v.s. att alla villkor inte var definierade, vilket skulle kunna leda till att arbetsgivaren utnyttjande arbetstagarens skyldigheter) nu börjar besannas. Med hjälp av det nya anställningsavtalet så kan Försvarsmakten lösa problem som inte bara har med insatsviljan att göra utan med svag politisk styrning och dåliga ekonomiska ramar för att kunna hålla ett insatsberett försvar.
- Kontraktet är ju i första hand inte till för att säkerställa bemanning av internationella insatser, då det för det mesta finns gott om frivilliga. Möjligtvis så är det till för att kompensera för dåligt ledarskap från politiker m.fl. Ta exemplet med den förlängda insatsen i Libyen där det sena beslutet innebär att många Flygvapenofficerare nu fick med ett par veckors varsel avbryta semestrar med sina familjer (inte utan visst motstånd kan man gissa). Hur mycket arbetsgivaren nyttjade tvångsmöjligheten i det nya anställningsavtalet är oklart, men det lär nog komma fram förr eller senare.
- Det är heller inte till för att säkerställa att man ska kunna ta valfri kloss och skicka iväg utomlands. Dessa klossar finns inte ännu. Vilket bevisas inte minst av att det inte gick att genomföra (s) ambitioner om att skicka iväg korvetter till Libyen, då detta beredskapsförband hade 90 dagars insatstid. Då ska vi inte tala om vad förband som inte har beredskap har för insatstid. Att en flygdivision lyckades komma iväg med kort förvarning är inte så konstigt. Flygvapnet har alltid varit insatsberedda med möjlighet att ombasera på timmar inom landet. En utlandsmission innebär en del extraarbete för att sätta sig in i operationsområdet, men materielen och personalen klarar av det och har alltid klarat av det. Om det sedan finns uthållighet för långa missioner beror bara på tillgång på personal, men även här kan det nya anställningsavtalet lösa problemet med för få anställda. I stället för skälig vilotid mellan insatser så är det bara att beordra iväg personal och betala 2000 kr extra i månaden. Det är billigare att betala "straffavgiften" än att betala extra personal och beredskapskostnader.
Hur hade Försvarsmakten kunnat hantera detta på ett bättre sätt?
Min lillebror fick precis "sparken" från sitt jobb. Lite skoj att alla i min familj får sparken samtidigt. HP som driver Ericssons datanät rationaliserar varje år och behövde därför skära ner på personalen. Man har fallit för "Lean"-begreppet som är bland det dummaste jag vet. Lean = Inga marginaler kvar för oväntade händelser som t.ex.en ny beställning. Men på HP sköter man i varje fall det hela snyggt. Erbjudandet som min bror tog var 18 månaders lön oavsett vad den anställde hittar på. Valet är att gå hemma och vila upp sig, satsa på en utbildning, syssla med sin hobby m.m. Eller som min bror. Få ett nytt jobb på direkten. Ta tre månaders semester mellan befattningarna och sedan ha 15 månader med dubbel lön. I detta fall lämnar företaget och de anställda varandra som goda vänner, vilket är bra för PR och eventuell framtida återrekrytering.
Vad har jag att vinna på att driva ärendet vidare?
Tja inte allt för mycket. Min nuvarande arbetsgivare tycker givetvis att det är ganska så pinsamt, jag kommer säkert få en del sura kommentarer om att jag är en rättshaverist och det kommer heller inte att röra sig om några pengar om jag skulle vinna. Men jag kommer att kunna sova gott på kvällarna och min f.d. arbetsgivare kanske drar sig för att använda liknande metoder en gång till.
Men nu är det som sagt var snart sommarlov. Jag önskar därför alla kollegor i FL02 lycka till och alla som kommit hem från FL01 en lång trevlig semester! Så här i semestertider kan det också vara trevligt att avsluta inlägget med lite humor!
P.S: Jag vill dessutom bara påminna om det här inlägget för ett år sedan. Spåkulan fungerar med andra ord! Gripen, spaning och Afrika...
Raytheon Awarded NGJ-MB Pod Production Contract
9 timmar sedan
Då drogo alla makter
SvaraRaderatill sina domaresäten,
högheliga gudar,
och höllo rådslag,
vem all luften
med lyte blandat.
Blott Tor slog till
i trotsigt mod,
han sällan sitter,
då slikt han hör,
Eder brötos,
ord och löften,
alla viktiga avtal,
som växlats dem emellan.
Völuspá
CI,
SvaraRaderaDu gör en viktig samhällsgärning som låter ditt ärende gå till AD.
Du erbjuder därmed försvaret en möjlighet att, i sin strävan till ständig förbättring, upphöra begå övergrepp mot sina anställda.
Precis som Oberon skriver.
SvaraRaderaPrecis som Oberon skriver.
SvaraRaderaEtt domslut i AD kommer inte få FM att sluta begå övergrepp mot anställda. Möjligen kommer det att innebära fler regler för chefer, ännu mer begränsad handlingsfrihet. Detta för att FM:s chefer på alla nivåer inte självsvådligt ska begå samma misstag som koncernledningen gång på gång gör.
SvaraRaderaRegler är FM:s metod för allt.
Nej, jag tror inte att något gott kommer ur denna process, annat än att du CI kan få lite plåster på såren.
Det finns olika definitioner på "rättshaverist" men alla bygger på att man i stort sett vägrar inse faktum. Självklart ska ärendet provas i rättslig instans. När detta skett kommer CI acceptera utfallet.
SvaraRaderaErgo. CI, du är ingen rättshaverist.
/Omnia Possumus