Nytt år, nya krafter. 2009 blev en bra start på mitt bloggande. Sammanlagt så fick jag till 347 inlägg och mer än 150.000 träffar på min blogg!
Fokus på inläggen blev givetvis Afghanistan och den rådande omställningen på det svenska försvaret. Vissa djupare inhopp blev det på bl.a. terrängfordon och helikopterfrågorna som skapat debatt i svensk press och hos oss bloggare.
2010 kommer att fortsätta med ungefär samma inriktining. De frågor som jag framför allt ser framför mig är:
- Kommer "The Afghan Surge" att lyckas?
- Kommer säkerhetsläget i världen att ändras? Den nya terrorismen, klimathot m.m.
- Hur kommer det svenska försvaret att ändras? Fokus mot NBG 11.
Min ståndpunkt är att vi givetvis ska fortsätta med internationella insatser, men att dessa måste bygga på vår förmåga att kunna försvara Sverige. Om inte bör vi snarast gå med i NATO i stället för att spela ett falskspel med "solidaritetsförklaringar" och liknande.
Jag vill tacka alla som tagit sig tid att läsa och kommentera mina inlägg. Det är debatten som gör att jag själv lär mig mycket på bloggandet. Jag hoppas också att en och annan av de som läser inläggen har lärt sig något.
God fortsättning på det nya året!
Uppdaterad 10-01-01, 21:53
Höll alldeles på att glömma en av de viktigaste sakerna under året. Det är införandet av det nya (gamla) befälssystemet med skrotandet av väörnpliktsförsvaret och i stället införande av ett yrkesförsvar. Återigen är förebilderna USA och England. Målbild IO 2014/2017...
1983 Aerocenter Trafikflyg/Swedair i Växjö
8 timmar sedan
belys gärna hyr projektet prio kommer fortlöpa när förbanden kommer gå in i det i införande 2 och eventuella problem det kommer drabba kärnverksamheten
SvaraRaderaKeep it up, Smörjapan!
SvaraRadera/C
Ah, PRIO. Mitt lilla favorithataprojekt. Hur kunde jag glöma bort det? Det måste vara den feta julmaten som gjorde att jag förträngde det... :-)
SvaraRaderaDu undrar om – Kommer - "The Afghan Surge" att lyckas?
SvaraRaderaDen – den amerikanska upptrappningen à la McChrystal - har ju inte ens startat utan skall diskuteras i London i slutet av månaden. Tysklands försvarsminister har nyligen uttalat att målsättningen är orealistisk och hans sympatiska kansler har inte rättat honom. Frankrikes president nämnde inte saken i sitt nyårstal igår men vi fick litet senare bilder av de franska truppernas nyårsfirande utanför Kabul med försvarsminister + popstjärna närvarande. Frankrike och Tysklands trupper utgör 10% av hela närvaron (US är ju 70-80%) i Afghanistan och det finns inget som antyder att de kommer att stödja en US ”surge”. Och det är mycket positivt. Enklast och rätt är att dra sig tillbaka och låta afghanerna själva bestämma.
Måste tack dig och alla som ger kommentarer för intressant läsning. Hoppas debatten om försvaret börjar att vakna. Det som skett under de senaste decenniet är inget en demokrati kan vara stolt över. Man har konsekvent missköt FM både från myndigheten och politiskt håll och på ett för mig exempellöst sätt lagt ner vår egna försvarsförmåga utan att svensken i gemen förstått vad som hänt. Senast i går fick man tyvärr på nyårsmiddagen förklara att vi nu inte kommer ha några värnpliktiga kvar (och det var länge sedan vi hade en värnplikt som "Svensson" ser framför sig). Det är fortfarande en stor överraskning för folk när man beskriver den minimala förmåga vi har kvar i fall något trots allt skulle hota vårt land. Nidas
SvaraRadera@Anders: jag vet inte riktigt vilka tidningar du läser, men den amerikanska upptrappningen har börjat. Marinkåren går som vanligt in först i spetsen på 30.000 extra man.
SvaraRaderahttp://abcnews.go.com/US/Afghanistan/marines-
begin-surge-days-christmas/story?id=9352688
Det som ska diskuteras är hur mycket NATO kommer att bidraga med, samt hur länge man ska hålla ut. USA har begärt minst 10.000 man extra. Obama har satt en tidslinjal till någon typ av nedtrappning, men har inte sagt hur den ska se ut.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/8392177.stm
@chefsingenjören. Kanske den amerikanska afghansurgen, vad den kan vara?, har startat, men hänger NATO och icke-NATOanhängare inkl. Sverige med? Surgen, upptrappningen, är ju inte bara mer kanonmat! Det var väl fyra andra McChrystal idéer i surgestratgein? Hursomhelst, två franska FR3 journalister + afghanska medhjälpare rapporteras just nu försvunna i Kapitsa och det är intressant att notera att franska media inte talar om taliban eller terrorister bakom försvinnandet utan enbart om motståndsrörelsen. Och vad dess målsättning kan vara, dvs att utländsk militär lämnar Afghanistan.
SvaraRadera@Anders Björkman
SvaraRaderaNytt år och samma ämne: din mycket selektiva tolkning av utländska nyhetskällor.
Det råder enighet om COIN-inriktningen bland ISAF-länderna och min gissning är att både Frankrike och Tyskland förstärker sina kontingenter med minst en bataljonstridsgrupp under 2010.
Vi får förmodligen veta vilken av oss som hade mest rätt eller fel under januari.
Tack Nidas, Ha ett bra 2010 så får vi se vad som kommer upp på bloggen...
SvaraRadera@Forsno !
SvaraRaderaI Tyskland är hela SPD och stora delar av CSU/CDU/FDP i Bundestag mot ytterligare tyska trupper i Afghanistan (för att inte tala om die Linke) och allmänna opinionen är likadan. Man diskuterar, förutom total militär reträtt, att enbart koncentrera sina trupper där tyskt återuppbyggnadsarbete pågår och skydda det i enlighet med den ursprungliga strategin från 2001. Tysk militär står under klara regler från Bundestag att inte döda några afghaner som helst. Det finns ju helt enkelt bättre alternativ än militära insatser att ordna fred i Afghanistan.
Vad Frankrike kommer att besluta är oklart. Fransk militär har dels bedömt att en militär lösning är omöjlig, dels uttalat kritik av NATO:s (US:s) olika uttalanden utan förankring hos fransk militär.
Så jag tror att Frankrike/Tyskland i slutet av januari kommer att meddela att de ej kommer att sända truppförstärkningar. Indirekt blir det stark kritik av krigspresident Obamas surge ... och det är ju utmärkt.