SvD har en bra artikel, om vilka som vi egentligen rekryterar till den nya Försvarsmakten, som jag rekommenderar alla att läsa. Jag kunde inte säga det bättre själv och kommenterar därför inte det idiotiska med att avveckla värnpliktssystemet mera idag.
Uppdaterad 10-06-29, 18:17
Det börjar dyka upp protester mot nedläggningen av värnplikten. Jag har varit lite elak mot Thage G och Björn Sydow tidigare, men i just detta fall håller jag helt med om det dom skriver. Men är det inte en smula försent att debatten startar efter beslutet i Riksdagen? Vad händer om det blir regeringsskifte och beslutet rycks upp igen? För Försvarsmakten innebär det bara ytterligare förvirring.
Nya undersökningar pekar på att fler av de som gör värnplikt är positiva till allmän värnplikt. Dock så skulle jag vilja ta dessa resultat med en nypa salt eftersom det inte är så många som gjort värnplikt de senaste åren. Det ligger kring 10% av grabbarna och ett fåtal tjejer varje år vilket ger ca 5% av varje årskull. Det innebär att vi vet med säkerhet att ca 2,5% av varje årskull är positiva till värnplikt och 2,5% negativa. Vad de övriga 95% tycker säger artikeln inget om.
Flygvapenmuseums nya SK 60
3 timmar sedan
Jag tycker inte att artikeln var så bra. Jag förstår inte hur anställningsformen påverkar kvaliteten på Försvarsmakten. Är det inte anställningskraven som avgör det?
SvaraRadera@Karl: Genom värnpliktssystemet så exponerar vi massor av olika typer av männiksor för detta arbete.
SvaraRaderaFördelarna det ger:
- Större bredd på urval och förhoppningsvis större bredd på officerare och soldater. Annars är vi snart tillbaka med adeln som officerare och bönderna som soldater.
- Folkförankring. Alla får en inblick i Försvarsmakten. Annars kommer det att bli en sluten värld, vilket ytterligare försvårar rekrytering.
Självklart ska kraven vara hårda, men är urvalet magert så kommer dom att ändras. Det bästa urvalssättet vi hade tidigare var att umgås med våra värnpliktiga under ca ett års tid. Hur väljer vi nu? Högskoleprovet?
Klockren artikel!
SvaraRaderaVad får man för en månadslön på 16500kr idag? En barnskötare utan formell utbildning tjänar mer än så - för att inte tala om bilmekaniker, lastbilschaufförer, it-tekniker.....
Jovisst - snittlönen enligt vårt underbara högkvarter blir väl runt 27 000kr - men då inkluderas tre vändor a sex månader till Afghanistan.
Korthuset kommer snart att falla ihop - och då man man ju hoppa att ingenjören bakom farsen som kallas nytt personalförsörjningssystem för det första föregår med gott exempel och byter in sina överstegradbeteckningar till motsvarande för regementsförvaltare....
...därefter borde f.d. översten Fölstad packa strids- och trosspackning för sin första tur till Afghanistan!
Trident! Man får hoppas att översten inte blir regementsförvaltare. Snarare kan han bli korpral och börja arbeta sig upp genom systemet. Regemenstförvaltare skall utses bland de mest lämliga, inte de som blir över eller är mest PK. I övrigt så var det en bra artikel. Jag tror dock att man problematiserar rekryteringsfrågan för mycket, precis som man inom FM inte verkar veta hur man ska förhålla sig till anställda soldater. under alla nivåhöjande utbildningar jag genomfört så har man trummat in mantrat "situationsanpassat ledarskap", det kommer funka med anstaällda soldater också. Men om man tror att allt kommer att funka från dag 1, så biter man sig i foten å det grövsta.
SvaraRaderaDet är nu viktigare än någonsin att chefer utövar ledarskap, att dom syns och att dom är föregångsmän.
Det många missar när man jämför detta nya system med det gamla värnpliktssystemet är att de kontraktsanställda soldaterna är en helt ny kategori som vi inte haft sedan den indelte soldaten försvann. Helt jämförbart med den engelske eller amerikanske infanteristen.
SvaraRaderaDet går därför inte att jämföra rekryteringen av officerare och specialister med rekryteringen av kontraktsanställda soldater och sjömän.
Det som förvånar mig mest med allt detta runt rekrytering är de individer som är positiva till detta. Varför tror ni att vi skulle lyckas där alla andra länder med yrkesförsvar har misslyckats? Titta på de länder i Europa med yrkesförsvar, går deras rekrytering bra? Nej. Får de den typ av individer de vill? Nej
SvaraRaderaDe får ett bottenskrap av samhället, om de ens får det. Det är nämligen inte lockande med det militära yrket på de premisser som nu ställs upp. Vakna ni godtrogna, lyft blicken ut i Europa så kommer ni se hur det blir för FM i framtiden.
Allt handlar om vilka uppgifter vi vill att försvaret ska utföra. Ta exemplet Bosnien som artikeln tar upp: vill vi ha en armé som europeerna, som bara tittar på medan folk mördas i mängder, eller vill vi ha en arme som USA som vågar och kan förhindra massmord.
SvaraRaderaInte bara bosnien utan i varje konflikt där det har gällt på riktigt(sierra leone, kosovo, irak, afghanistan) visar det sig att värnpliktiga är värdelösa eftersom politikerna inte vågar ge dem de uppgifter och mandat som krävs för att skapa riktig säkerhet.
Anonym, det var lite cyniskt, Vpl funkar alldeles utmärkt och för vårt enorma Rike så funkar det bara med vpl soldater om vi ska skydda hela Riket.
SvaraRaderaHmm Om Kungen gav order i skymningsläge eller vid en första attackvåg att mobilisera eller strida, undrar hur man skulle göra.
Kungen är opolitisk men har enormt symbolvärde, större än Regeringen
// Förste Sergeanten
Svenska medelklass ungdomar kommer inte låta sig värvas. Försvaret blir tvungna att söka sig längre och längre ut i segregerade förorter för att hitta ungdomar. Vem vill riskera livet i Afghanistan när man får mer pengar från att plugga än i lön från FM?
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRadera