Förra året så ändrade Försvarsmakten villkoren för alla som sökt och kommit in på nivåhöjande utbildningar. För att få påbörja utbildningen var de antagna tvungna att skriva på ett kontrakt som innebar obligatorisk utlandstjänst. Detta skedde under semestern någon månad innan kurserna skulle starta, med mycket små möjligheter för den enskilde att kommunicera med sin arbetsgivare och sitt fackförbund.
Anledningen till de ändrade villkoren för nivåhöjande utbildningar var att man ville komma åt äldre officerare (anställda tidigare än 2003) som klarat sig undan kravet på utlandstjänstgöring. Nyanställda officerare har obligatorisk utlandstjänstgöringsplikt, men hur ska HKV bli av med det stora "köttberget" av äldre stabsofficerare? Riksrevisionen anser i en utredning att det finns ca 1500 "övertaliga" äldre officerare som Försvarsmakten egentligen inte har behov av.
Därför så var det med en smula misstänksamhet som jag läste följande inlägg på EMIL.
Beredning pågår för närvarande i Högkvarteret om internationell arbetsskyldighet. Frågan kommer att överläggas på Försvarsmaktsledningens möte torsdag den 24 juni, för att därefter vara föremål för samverkan i ASU med arbetstagarorganisationerna onsdag den 30 juni.
Högkvarteret återkommer med information så snart som underlag finns tillgängliga.
HKV passar på att smida medan järnet är varmt. Man fick igenom undantagen i LAS (6-8 års tidsbegränsad anställning jämfört med tidigare max 2 år) för kontraktsanställda soldater (här vek sig Officersförbundet snabbt, men dom kanske inte tänker ha kontraktsanställda soldater som medlemmar?). Man fick dessutom igenom avskaffandet av värnplikten utan allt för mycket debatt i riksdagen (även om fp i efterhand muttrade om att möjligheten att försvara Sverige urholkas).
Nu är det dags för nästa steg. PRIO är uppstartat och man har tillbringat våren med att definiera de nya befattningarna. När officerare ska söka dessa befattningar så kan HKV stoppa in ett obligatorium om utlandstjänst i arbetsbeskrivningen. Sedan är det upp till var och en att söka den nya befattningen.
Jag skulle vilja hävda att detta problem går att lösa med mer morot och mindre piska. På samma sätt som en chefsbefattning med ökad lön ofta innebär att man förhandlar bort övertidsersättningarna så skulle man kunna höja lönen för de som skriver på nytt avtal. Detta kostar kanske lite mer, men Försvarsmakten vinner mycket i Goodwill. Men PR-mupparna på HKV upphör aldrig att förvåna.
En sak är i varje fall helt klar. Ett obligatorium kommer att innebära att många av de äldre officerarna med familj och barn nog kommer att tänka igenom sitt vara eller icke vara i Försvarsmakten under semesten. Det är nog mest detta som HKV är ute efter, snarare än att säkerställa rekryteringen till utlandsförbanden.
Frågan är varför alla förändringar dyker upp lagom till semestern? Är det för att stabsofficerarna på HKV städar skrivborden lagom till ledigheten, eller är det för att minska möjligheten att personalen protesterar?
Se mer om detta hos Wiseman.
Uppdaterad 10-06-27, 18:18
Officersförbundet har lagt ut information om deras tolkning av Försvarsmaktens vilja med obligatoriet. Deras sida kommer att hållas uppdaterad allt eftersom mer information släpps ut. De frågeställningar som man tar upp är precis de som kommenterats i inläggen nedan.
Officersförbundet har hela tiden sagt attFörsvarsmakten måste ta vägen via moroten och inte piskan. Vi kan aldrig samverka ett sådant förslag i enighet, säger Lars Fresker. Officersförbundet anser inte att arbetsskyldigheten är problemet i sig. Majoriteten av medlemmarna är positivt inställda till utlandstjänst och att den tveksamhet som finns handlar snarast om en osäkerhet om vad en tjänstgöringsskyldighet innebär rent konkret för den enskilde individen.
Frågor som frekvens, möjlighet till flexibla missionstider, stöd till anhöriga och ekonomisk kompensation måste besvaras innan individen har möjlighet att ta ställning.
Targeting Pod Falls From RAF Typhoon Into Yorkshire Field
13 timmar sedan
Tja, i alla normala företag är det det senare som är anledningen, och nog tycker jag det verkar som om man lärt sig mycket annat från näringslivet de senaste åren.
SvaraRaderaVad jag förstår så kommer varsel om uppsägning att ske v 50 enligt liggande plan. Uppsägningsbekeden kommer att lämnas till berörda individer senast 15 december 2010. Uppsägningarna kommer att gälla från 1 januari 2011.
SvaraRaderaGod Jul.
Enligt uppgift så har stf Persdir Dahle på nyss genomförda omstruktureringsmöten klargjort att senast vecka 42 så skall ALLA FM anställda ta ställning till obligatorisk utlandstjänstgöring eller inte. Ett nej från den enskilde är enligt FM ledning lika med saklig grund för uppsägning. Därefter börjar "hälla i övningen" för IO 14.
SvaraRaderaDetta är detta som ÖB & FML nu avser "trycka igenom" före semestern så att det kan effektueras omedelbart efter sommaren.
Ha en trevlig sommar alla FM-anställda...
Ett antal kolleger har under årens lopp haft oturen att drabbas av MS, Parkinson eller olika hjärt- och kärlsjukdomar. Är även detta saklig grund för uppsägning, eller skall dessa svara ja till obligatoriet, väl medvetna om att de inte passerar en läkarkontroll inför insats?
SvaraRaderaHör just på TV att G20-mötet i Toronto beslutat att man skall lämna Afghanistan inom fem år. Själv tror jag att ett flertal (de flesta?) länder lämnar avsevärt tidigare.
SvaraRaderaNågra nya insatser någon annanstans tror jag inte västländerna har råd eller lust med. FML kan nog ta det lugnt med planeringen inför framtida insatser och ägna sig åt att reda upp den stora oreda som gäller i övrigt inom FM.
Själv så funderar jag mest på om dom tänker förhandla bort min 55-års pension...
SvaraRaderaJust nu är det den moroten som håller mig kvar. Då blir det en liten röd stuga med en svensk flagga utanför lång borta från huvudstaden!
Men det är ett par år kvar och större förändringar än så är på väg. Man ska nog vara glad att man inte är statligt anställd i Rumänien som precis blev av med 25% av lönen.
Jag har för mig att det finns en policy att inte avskeda kring julhelgen. Det finns stora risker med depression och självmord om den helg som är själva sinnesbilden för frid förstörs med dåliga budskap.
SvaraRaderaCI: Det lär komma mer info inom någon vecka, "innan" personalen går på semester för att inte göra om samma fadäs som förra sommaren. Tydligen har man missat att stora delar FM personal går redan i början på juni för att tömma sitt övningsdygnsberg innan september.
SvaraRaderaJapp - meningen är att "bomben" skall släppas i veckan så att vi i lugn & ro (!?) över semestern skall kunna fundera och ta ställning till om vi förutsättningslöst skall teckna oss som "frivilligt obligatoriska" för utlandsmissioner - eller sägas upp på "saklig grund" inför höstens "hälla i övning".
SvaraRaderaGLAD SOMMAR.... :-(
Att som officer i Försvarsmakten inte acceptera utlandstjänstgöring är inte i längden förenligt med demokratiskt fattade beslut. Riksdagen har i och med regeringspropisitionen fattat beslut att Försvarsmakten numera skall bestå av en insatsorganisation som ska kunna vara gripbar här hemma såväl som någon annanstans. Det är regeringen som styr över myndigheter i Sverige och ger dessa direktiv. Dessa har i och med riksdagsbeslut accepterats av en majoritet. Att som myndighetsanställd då hävda att man inte ställer upp på att lösa myndighetens uppgifter håller inte. Då accepterar man ej att demokratiskt fattade beslut gäller. Visst håller jag med om att det finns all anledning att känna viss oro för under vilka förhållanden detta obligatorium kommer att gälla, men att argumentera för att det inte ska gälla för att det inte var så när man påbörjade sin anställning är ungefär lika logiskt som om man varit anställd på Ericsson en längre tid o hävdar att man inte ska tillverka någon annan typ än den som tillverkades då man började arbeta.
SvaraRaderaÄr det någon som vet om det är tänkt att trygghetsstiftelsen går in och hjälper de som inte kan tänka sig att alltid vara frivillig för utlandstjänstgöring?
SvaraRadera@Anonym 13.45: En viss skillnad finns det dock. På Ericsson riskerar man i de vanliga tjänsterna inte IED, självmordsbombare och kvarvarande psykiska problem vid hemkomsten. Jag misstänker att även Ericsson har någon typ av frivillighet för att åka iväg och bygga basstationer i t.ex. Sudan?
SvaraRaderaTvång är en korkad styrning. Lön är betydligt bättre. För det kan ju inte vara att villkoren suger så pass mycket att man måste ta till piskan?
anonym 13.45
SvaraRaderaVisst är det skillnad i risknivå mellan att åka till Afghanistan eller stå o tillverka mobiltelefoner. Men rent principiellt kan jag inte se logiken att vi som myndighetsanställda har lyxen att välja vilka av de uppgifter regering och riksdag har ålagt oss. Det blir helt ohållbart om enskilda personer själva ska få bestämma vilka uppgifter de finner lämpliga att lösa av de som statsmakterna ålägger myndigheten. Jag tycker vi ska hålla isär begreppen- ett obligatorium är logiskt i en demokrati där majoriteten av riksdagspartierna har bestämt att insatsorganisationen ska kunna användas hemma såväl som på bortaplan. MEN- det jag tycker vi ska fortsätta att argumentera för är under vilka former folk ska åka, ungefär hur ofta och vilka skäl som ska vara giltiga för att kunna stå över för stunden. Jag känner också en oro över hur FM ska få detta att gå ihop, ekonomin och personalramarna är ju som bekant inte riktigt vad man skulle kunna önska sig. Men som anställda i en myndighet kan vi knappast med någonsin helst framgång försöka göra gällande att av riksdagen fattade beslut inte gäller just oss.
@Anonym 18.04: Principiellt så håller jag med dig. Försvarsmakten är till för att följa de demokratiskt valda folkrepresentanternas vilja. Vi som anställdes med de tidigare villkoren har sommaren på oss att fundera över om vi vill stanna kvar (och respektera de nya villkoren) eller att lämna.
SvaraRaderaI praktiken finns det dock en hel del faktorer som borde klargöras INNAN det kommer ett krav på obligatorisk utlandstjänst.
- Vilket stöd kommer att finnas för våra familjer? Kan man förhandla bort LAS så borde man kunna förhandla bort kravet på skatt för förmån om en gravid fru får hjälp med snöskottning eller skjuts av barn till dagis.
- Vilka kommer att åka ut och hur ofta? Det finns specialister inom vissa fack som är mycket eftersökta och som med ett obligatorium riskerar att inte få ett civilt liv. T.ex. underrättelsepersonal, samband och IED-experter. Sedan finns det andra som kanske inte får åka alls som t.ex. Gripenpiloter.
- Ekonomin ska inte räcka till enbart insatser. Det finns behov av träning och ny materiel. Till skillnad mot invasionsförsvaret vars materiel stod infettad i förråd så kommer insatsförsvarets materiel att nötas sönder på de dåliga vägarna i Afghanistan. tyvärr så har Försvarsmakten ofta varit budgetregulator, vilket kanska var OK i en tid av "fred". Nu när det är på riktigt så har vi inte råd med "svarta hål".
Självklart skall man i grunden ha en positiv inställning till utlandstjänst, eller snarare insats, om man skall vara soldat, sjöman eller officer.
SvaraRaderaMen precis som ChIng säger så måste det ju klaras ut regler och bestämmelser för hur detta skall gå till INNAN papper skall skrivas under.
Vad gäller? Vad är giltigt förfall? Vilka rättigheter och förmåner kan jag räkna med?
Vilka löneavtal gäller?
Jag åker snart iväg på min tredje insats på lika många år (utan att för den delen ha ett obligatorium). Om jag den här gången blir av med ett ben i en IED-smäll, får jag sparken då när jag inte kommer att kunna åka på min fjärde insats pga handikapp?
Och dessa hotbrev som skickas i semestertid...
Har ÖB tagit Luca Brasi som sin consigliere? "Either your brains or your signature will be on the contract".....
Jag har redan gått på ledighet för att tömma mitt ÖD-berg, så jag får väl hoppas att dom skickar hotbreven hem till mig istället för till mitt tjänsteställe, för då kanske jag får sparken för att inte ha skickat svaret i tid.
"En trovärdig Försvarsmakt" - basunerades ut som det högst prioriterade målet för myndigheten.
SvaraRaderaTrovärdig för vem ? I vart fall inte för medarbetarna....
Ett ofta bortglömt faktum är att det inte bara är officerare och soldater som kommer att omfattas av obligatoriet utan ALLA anställda.
SvaraRaderaFinns nu även ett inlägg på WW eftersom CI "tjuvstartade" (egentligen var det väl EMIL som tjuvstartade).
Tack Wiseman. Jag lägger in en länk till ditt inlägg!
SvaraRaderaLite frågeställningar kring obligatoriumet till att skriva på internationell tjänstgöringsplikt.
SvaraRaderaKommer man löekompenceras genom att när som kunna bli anspråkstagen till Int tjänst?
Kommer man tex "göra sig av" med civil anställd personal som EJ väljer att skriva på ett sådant avtal ?
Personal i dag som av tex medicinska grunder och som av dessa inte ens kommer att passsera läkar kontroll för Int tjänst hur ser man på dessa?
Med all FM personal inkl civila , kommer tex viss verksamhet vara "fredad" från ianspåkstagande av personal till Int tjänst , tex Sjöbevakningscentralernas personal, driftövervakningspersonal mm ??
Att undantaga viss personal / verksamhet torde då sticka i ögonen på de som kommer bli ianspråkstagna för "kron resor"
Kompensation stöd till anhöriga, hur kommer detta stöd se ut , familj, barn mm?
Och de som väljer att ej skriva under dessa nya anställningsavtal kommaer man promt hänvisa till "skälig grund" och säja skriv på eller tack för kaffet ?
Kommer trygghetsstiftelsen vara med på tåget, avgångs verderag? mm mm eller är detta bara ett ypperligt tillfäller att göra sig av med "barlast" ?
Någon som är insatt i detta ?
07.58: Du bör avvakta någon vecka till den officiella slutgiltiga versionen kommer efter ÖB beslut. Utkastet är positivt till i alla fall några av dina punkter.
SvaraRaderaDet är i fall helt klart motiverade frågor och sådant som måste vara klart till de anställda ska ta ställning.
Jag har uppdaterat inlägget med länkar till Officersförbundets sammanställning om obligatoriet.
SvaraRaderaJag upphör inte att förvånas över försvarsmaktens klumpighet.
SvaraRaderaÄr det så här de vill framstå som en attraktiv arbetsgivare, nu med nyrekrytering och allt.
Nu är inte jag anställd av FM utan endast en glad HV gubbe, men jag kan tänka mig att många äldre officerare valde det yrket just för att det på den tiden var Sverige som nation som skulle försvaras, inte för att behöva åka ned till Afghanistan och riskera liv och lem.
Det måste finnas tjänster för dessa äldre officerare som inte innefattar utlandstjänst, eller är det så att det redan idag är svårt för FM att få officerare till att åka på mission?
Niklas
Det kommer att bli otroligt spännande att se vilka befattningar som ska lösas av all personal som inte har klarat av FM Baskrav (=de otränade). Det ska bli lika spännande att se reaktionen hos DUC till de otränade: "Men vaf-n, ska han bli min chef??? Vi kommer ju att behöva bära honom om vi måste lämna fordonet och ta en stridsställning bara 400 meter bort"
SvaraRadera@Anonym 13.53: I fallet med piloten som fuskade med sina läkarundersökningar så fick divisionschefen sparken. Kanske det är dags att sparka en och annan chef som inte sett till att hålla sin personal i fysisk trim?
SvaraRadera@anonym 13.53
SvaraRaderaMed risk för att märka ord så vill jag bara påpeka har FM Baskrav är bortplockades sedan flera år. Däremot finns nu FM Fysisk standard grundnivå, med tilläggskrav för vissa befattningar. Dessa är för övrigt just nu under revision av FM IF och nya instruktioner skall komma ut under hösten. I övrigt håller jag med dig fullt ut i din kommentar.
/JOPP
Några har inställningen att vi anställda skall anpassa oss till våran arbetsgivares förändring och att "gnället" om att obligatorium inte fanns vid tidpunkten för vår anställning inte skall gnällas.
SvaraRaderaJag bildade min familj med utgångspunkt ifrån att tjänstgöring utomlands är något som kan genomföras utifrån vår familjs möjligheter. Om min arbetsgivare anser att jag skall teckna om mitt anställningsavtal så måste jag teckna om mitt famlijeavtal. Hur skall det göras, kommer min sambo att acceptera dom nya premisserna, kan detta obligatorium passas in i min sambos arbete? Eller blir det helt enkelt så att ett nytt arbete är det enda rätta?
Jag tycker som Officersförbundet, än har försvarsmakten inte kunna lösa ut en insats med hänvisning till bristande intresse. Försvarsmakten har inte åberopat de senaste sex årens anställdas obligatorium för att besätta tjänster i utlandsstyrkan.
Det här kravet på obligatorium ställer till mer problem för de anställda än de löser för arbetsgivaren.
J.K Nilsson
@CI 15.04
SvaraRaderaDet kommer nya regler för piloter avseende "FM Fysisk standard, tilläggskrav" i och med ändringar i skrivningen i FOM. Vad jag förstått kommer det att vara upp till divisionschefens bedömande vilka fystester kopplade till FM Fysisk standard den enskilde piloten skall genomföra.
@J.K Nilsson 15.11
Kan bara instämma!
/JOPP
En stor fördel med obligatorisk utlandstjänstgöring är att det tvingar många inom FM att rannsaka sig själva och sitt yrkesval. För att uttrycka det raljant: den som inte är beredd att arbeta under svåra förhållanden, vara borta från familjen under långa perioder och riskera att utsätta sig för livsfara bör hitta en annan arbetsgivare. Det finns gott om offentliga institutioner som erbjuder den anställningstrygghet och arbetstempo som många FM-anställda tycks ta för givet. Försvarsmakten bör inte vara en av dessa.
SvaraRadera/Benny
Följande från Officersförbundet är något av kärnan:
SvaraRadera"Frånvaron av ett obligatorium
har hittills inte stoppat några insatser. De
enda tillfällen där frivilligheten lett till problem är inom specialistfunktioner. Men där
handlar det om att organisationen är felaktigt
dimensionerad. Om det är där obligatoriet
ska nyttjas kommer det att få de negativa
följderna för de anställda som vi varnat för,
säger Lars Fresker."
Att trycka igenom ett obligatorium för ALLA anställda inom FM förefaller vara ännu ett klumpigt & korkat beslut av en myndighet som strävar efter att vara en god arbetsgivare.
Man kan lätt få intrycket att detta är ett sätt att fortsätta slippa ha en personalplanering värd namnet, för att nu skapa en stor personalpool att obegränsat ösa ur. Undrar hur personalplanerarna/-bemannarna skall kunna hantera att rätt kompetens placeras på rätt befattning i utlandsstyrkan när de idag inte ens lyckas med det internt. Eller som en företrädare för FML nyss uttryckte det - "Vi vet ju inte vad som är upp och ner på en skokartong".
Om FM varit förutseende och senast 2003, i samband med att nya anställningsformer infördes för nya anställda, erbjudit frivillig omreglering av anställningsavtalet för de som ville vara med och forma det nya insatsförsvaret så hade man sannolikt inte kännt sig tvingade att genomföra denna panikåtgärd idag. De som då var rekryterade med kalla kriget som norm kunde ha fortsatt sin yrkesverksamma tid ut i stöd-, administration & skolbefattningar medan de verkligt och inte påtvingat frivilliga samt de nyanställda succesivt format det nya försvaret.
Gärna ett obligatorium - men under ordnade former och med klara förutsättningar. Inte som nu "In Blanco" och med arbetsgivarens panik i blicken...
Principiellt anser jag att det inte borde vara något snack om obligatorium eller ej, eftersom insatser utanför rikets gränser tillhör FMs uppgifter och beslut har fattats i enlighet med rikets lagar. Det finns värre problem inom FM idag, bl a avsaknaden av ett tydligt ledarskap samt av särintressenas tyrraneri. På lokalt plan så drabbas jag av att linjeorgansiationen blandas med projek- och matrisorganisationen med synnerligen oklara ledningsförhållanden. Cheferna på förbands och enhets-nivå verkar inte vilja eller kunna ta tag i det och få rätsida på eländet. Resultatet blir att uppgifter kommer in som inte stabsarbetas effekt, eller i värsta fall inte alls och att enskilda "handläggare" överöses med jobb från olika chefer, projektledare m m. Jag har oftat reflekterat över hur FM skulle klara en "ledningsrevision" och varför chefer( OF-4/5 och uppåt ) totalt verkar ha tappat fotfästet och bara tänker "insats" samt verkar ha glömt att det krävs "enablers" för att stödja en insats.
SvaraRaderaDet nämns ofta att det skulle finnas ett "köttberg" med 1500 officerare som är överflödiga. hur kan det i så fall komma sig att man skriker efter officerare överallt? Är det så att man har för mycket att göra, eller att de officerare som finns är odugliga. Eller är det så att småpåvarna, dvs förbandscheferna slåss för sina egna förband och vill fylla upp dom så mycket som möjligt. Sannolikt är det en blandning av ovannämnda anledningar. Att förbandschefer slåss för sina egna förband kan ses som naturligt, men skall det behövas?
SvaraRaderaHar ni läst nyheten "Internationell arbetsskyldighet - så kan du få jobb utomlands" på forsvarsmakten.se?
SvaraRaderaValet formuleras som en "möjlighet att få tjänstgöra utomlands" eller "uppsagd på grund av arbetsbrist".
Jag undrar om den som skrev texten medvetet valde en så glättig formulering av det första alternativet för att det andra skulle framstå som ännu mer hotfullt?
http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/centralanyheter/Internationell-arbetsskyldighet---sa-kan-du-fa-jobb-utomlands/
Såg detta & förstod inte vad den nya "möjligheten" till utlandstjänstgöring skiljde sig från den möjlighet vi har idag ?
SvaraRaderaTror det var någon av "reklammupparna" i HKV som i rådande panik tog fel på "möjlighet" och "skyldighet"....
"Sprid den goda berättelsen om Försvarsmakten", det var mantrat ÖB predikade senaste gången han tittade förbi på förbandet. Är detta en sådan? Skriv på ett avtal utan att veta vad det kommer att innehålla, eller "dra relevanta slutsatser"? som jag tror det var Generalmajor Grundevik skrev i en artikel på samma tema.
SvaraRaderaDet är sådana här berättelser som får mig att fila lite på mitt CV hemma på kammaren.
Missförstå mig inte, jag skulle INTE ha något emot att delta i internationella insatser. Men, och nu kanske jag faller in under kategorin "osolidarisk" enligt artikeln nedan,
http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/centralanyheter/Internationell-arbetsskyldighet---sa-kan-du-fa-jobb-utomlands/
jag vill ha sista ordet hurvida jag anser mig ha möjlighet utifrån min familjesituation osv. Och jag vill veta vad avtalet jag är tvungen att skriva på om jag har för avsikt att jobba kvar kommer att innehålla, och det skall vara på papper. Det har jag lärt mig under mina år i firman.
/JOPP
@Jopp: Papper duger inte långt de heller. Jag kommer ihåg från mina dagar på flygskolan i Ljungbyhed där HKV försökte få oss att skriva på ett 10-årskontrakt som innehöll en paragraf som gav HKV rätt att ändra på innehället i kontraktet EFTER att det skrivits på! Det kunde lika gärna varit ett vitt papper med vår signatur på. Takterna sitter i fortfarande!
SvaraRaderaPå den gamla goda tiden brukade kungarna passa sig för att skriva på ett dokument där det fanns mellanrum mellan textmassan och påskriften. Detta för att inget skulle läggas till dokumentet efter påskriften.
Men nytt kontrakt innebär faktiskt ett tillfälle för omförhandling av villkoren. Ändrade arbetsvillkor brukar innebära mer i plånboken.
Det är kanske dags att strejka. Vad skulle HKV säga om INGEN skrev på avtalet? Får vi sparken hela bunten? Vem utbildar i så fall nästa generation? Det är inte som för Ericsson att gå till Profice när det saknas personal.
Pilotkåren har försökt sig på att ställa in insatserna med Tp-84 i Afghanistan. Det har inte tagit skruv riktigt ännu eftersom vissa är rädda om karriären. Samma sak med HKP insatsen i Adenviken och den kommande insatsen i Afghanistan. Där är man helt enkelt lite för sugna att äntligen få pröva på sina kunskaper. Men nästa kanske?
Vi som officerare är lite för ofta dumlojala.
"Enade vi stå, söndrade vi falla"
Försvarsmakten har redan infört kravet på utlandstjänst.
SvaraRaderaDet är nu några hundra som har obligatoriet inskrivet i sina avtal. De senaste kullarna från YOP/OP och SOU har haft det från anställningsstart.
Hur rimmar "Enade vi stå, söndrade vi falla" med det? Ska de yngre stå för alla insatser? Ska de som inte hade valet få stå upp för äldres ovilja?
Strejken borde ha genomförts när obligatoriet infördes 2004, inte nu.
Officerare stå ert kast! Det fanns ingen solidaritet när nyfänrikarna fick kravet på sig och därför gick tåget. Hoppa nu på sista vagnen och åk med, jobba för att få till bra avtal istället för att motarbeta ett faktum som redan är implementerat.
Sätt upp en tidsplan när det passar dig att åka och gå till din chef och anmäl dig. "Här och här passar det för mig att åka till Afghanistan eller Adenviken."
Ta initiativ, var på förhand så ökar förutsättningarna för att ditt privatliv ska fungera. Om man visar upp insatsvilja så brukar det resultera i gynnsamt bemötande när det gäller skolgång och löneutveckling, åtminstone i Armén. Jag tror nog att Marinen och Flygvapnet kommer dit hän också.
Var aktiv och inte reaktiv! Är inte det en viktig del av officerens förhållningssätt?
@Cynisk: Helt riktigt. Officerskåren och Officersförbundet var för flata 2004 och då får vi kanske stå vårt kast nu...
SvaraRaderaHur vi än gör så är det fänrikar - kaptener, specialisterna och de kontraktsanställda soldaterna (vilka mer eller mindre alla har obligatorium) som kommer få dra det tunga lasset då de flesta tjänsterna är av modell skyttesoldat vilket inte passar för en major i 55+
Cynisk: Instämmer i mycket av ditt resonemang, men du liksom många av bröderna och systrarna i Armén att de inom Flygvapnet som klagar högst och varit ovilliga att åka på insatser innan bl a bättre avtal och utrustning kommer, är de som varit iväg på otaliga insatser världen över i ett antal som är svårslaget inom övriga vapengrenar.
SvaraRaderaNja, Chefsingenjören, stämmer det verkligen att de flesta tjänsterne är modell skyttesoldat? Det verkar finnas gott om camp-bundna tjänster och likaså flera tjänster i högre staber. Annars får väl även FM inse att finns inte tjänster så kan man inte hitta på dem bara för att alla ska ut. Och skall nu alla ut så fåf de väl dela på tjänsterna? Det står väl inte skrivet i sten att varje vända måste vara 6 månader? Går säkert utmärkt att dela på befattningar och göra 3 månader var. Då slipper ni dessutom vara borta från familjen så länge.
SvaraRadera/Benny
Ja, det blir bra med tre månaders vändor, då kan jag och frugan mötas vid förrådet .den ena på väg ut i "insats" och den andra på väg till huset och barnen.
SvaraRadera/Magnus
@ WW
SvaraRaderaJag tror att det föll bort något i din kommentar men tror mig förstå innebörden.
Även om TP-folket i FV är hårt belastade så upplever jag inte att det är de som hårdast emotsätter sig obligatoriet.
@Benny: Det jag menade var att de flesta tjänster är armétunga och för lägre officerare. Vi som tillhör Flygvapnet eller Marinen har inte utbildning för många av dessa tjänster. Då blir det att vänta tills man tillhör majorsnivån och söka stabstjänster. Men tanke på det s.k. "köttberget" så finns det ganska många inom FM som borde ut på dessa tjänster om nu obligatoriet verkligen ska vara ett obligatorium.
SvaraRaderaNu tror jag i realiteten att obligatoriet är en signal att vi borde byta jobb snarare än att FM verkligen vill att vi ska ut. 3-månaders sejourer är bra om man gör det i en roll som man är specifikt utbildad för och kommer nog att kunna fungera den dag som hela försvaret ställts om. Fram tills dess så är det för de flesta behov av missionsutbildning och då får man ut mycket liten effekt av utbildningen. Alternativet är två-skift där man roterar 3-månader, hemma 3-månader och sedan ut 3-månader igen. Det ställer dock till det en hel del på hemmafronten...
De fänrikar som anställdes 2003 hade att välja på om de ville omfattas av ett obligatorie om utlandstjänstgöring. Inget avtal eller styrning om hur man skulle använda detta avtal presenterades, osäkerheterna var stora och enligt rykte så accepterade en kadett ur kullen YOP 01-03 att omfattas av obligatoriet.
SvaraRaderaFörsvarsmaktsledningen funderade en stund på kammaren om vad man skulle göra för att få kadetterna som skulle anställas 2004 att acceptera obligatoriet, troligtvis kom man inte fram till något utan man gav kadetterna valet att inte få anställning om man inte ville omfattas av ett obligatorie om utlandstjänstgöring i Försvarsmaktens regi.
2009 tyckte Patrik Dhale att det var slöseri att utbilda Kaptener och Majorer utan att de kunde användas (Läs omfattas av ett obligatorie) utomlands. Här var valet, gå nivåhöjande utbildning och omfattas av obligatorium om utlandstjänst eller stanna på din grad. Oväntat många sade tack men nej tack med hänvisning till samma frågor som 2003 års kadetter ställde. På 6 år har man alltså inte kunnat prestera något mer än panik. Jag är sugen att inkompetensförklara hela FML, be dom plocka skallen ur r*ven och skaka fram något vettigt.
Nu skriver vi 2010, FML har fortfarande panik i blick, sju år har gått och frågorna 2003 års kadetter ställde står fortfarande lutade mot samma vägg (obesvarade). Nu skall vi alla in i ett obligatorie om utlandstjänst, alternativet är uppsägning.
Cynisk frågade vad vi gjorde för 2004 års kadetter, Officersförbundet har upprepade gånger försökt att få till avtal om obligatoriet. Vad har vi annars haft för möjligheter som inte slutat i AD? Nu när vi ställs inför ett reelt val så kan vi testa arbetsgivarens vilja om obligatoriet. Jag tvivlar på att strejk är så mycket bättre.
J.K Nilsson
@Chefsing
SvaraRaderaHåller absolut med om att obligatoriet är en signal om att många bör byta jobb. Gamla invasionsförsvaret och nya insatsförsvaret är två i mångt och mycket helt skilda väsen och kräver i mångt och mycket helt annan personal.
Insatsförsvaret kräver riktiga militärer och då går det inte längre att ställa krav på att få leva svensson-liv. Den som vill det får söka sig till en annan myndighet.
Jag välkomnar obligatoriet därför att det på sikt äntligen röker ut alla dessa uniformerade byråkrater och fritidsledare som befolkar FM idag. För många av oss som kommer utifrån och gör tillfälliga inhopp i utlandsstyrkan framstår det som fullkomligt absurdt att den myndighet som skall kunna verka i de mest extrema av miljöer i själva verket är en enda stor skyddad verkstad.
/Benny
ntressant att få reda på att utlandsobligatoriet även skall gälla oss civilanställda (eller vad det nu kommer att kallas i den nya IO...)
SvaraRaderaHar inte hört ett ljud om detta på jobbet!
Å andra sidan skall det väl ha gått ganska långt innan Sjöinfobat får uppdraget att bemanna FSxx......:-)
/Anon Sjnöinfobat
Insatsförsvaret kräver riktiga militärer... Ja men det är väldigt konstigt hur man när man anstränger hela myndigheten kan producera färre man utomlands än när vi hade ett försvar värt namnet men andelen i utlandstjänst var försvinnande liten.
SvaraRaderaJag har några frågor till Benny.
Vad är insatsförsvaret respektive invasionsförsvaret? Varför skulle det krävas riktiga militärer i ett insatsförsvar jämfört med i ett invasionsförsvar? Varför skall det inte kunna gå att kombinera ett vanligt famlijeliv med en anställning som officer i ett insatsförsvar?
Det får räcka nu.
J.K Nilsson
@J.K
SvaraRaderaMed invasionsförsvaret menar jag kalla krigets folk-/massförsvar där fokus låg på att försvara svenskt territorium mot stormakt röd och där utlandstjänstgöring närmast var ett pikant inslag. Basker blå och Almnäs. Insatsförsvaret är det vi siktar mot idag där internationella insatser är i fokus. Inga kompletta definitioner, jag vet, men duger nog för att få fram min poäng.
Och den är att i det försvar vi nu bestämt oss för att ha, så är man militär på heltid - det är det jag lite raljant menar med 'riktiga militärer'. Det handlar inte längre om att utbilda och öva om och om igen för något som kanske kan komma att inträffa.
Nu gäller utbildning och övning för planerad insats, sedan återhämtning och så börjar cykeln om igen. För vissa förband kommer cykeln snurra fortare än andra. Livet som militär kan komma bli ungefär lika 'normalt' som livet på en oljeborrplattform eller som sjöman. Visst går det att kombinera med ett familjeliv, men något vanligt familjeliv kommer det inte att bli.
/Benny
Någon får hjälpa mig med källhänvisning och ev korrigering av citat, sitter vid utan tillgång till bibliotek. I alla fall En militärteoretisk tänkare uttryckte följande: "Det finns bara en sak som är svårare än att få en officer att prova en ny idé, det är att släppa den gamla"
SvaraRaderaNär jag läser inlägg och kommentarer får jag en känsla att det är separationsångest jag läser och en ovilja att flytta sig ur sin "komfortzon".
Lika lite som FACIT (anrikt skrivmaskinsmärke) överlevde då de höll fast vid skrivmaskinen i stället för att gå över till datortillverkning, kommer idén om frivillighet avseende utlandstjänstgöring överleva inom FM.
Och handen på hjärtat vad är det som smärtar mest, är det idén att inte få sitt klockan nio fika varje dag, eller att ge upp den tjänstgöring som hittills varit helt riskfri och väldigt trygg eller vad är det?
En gång i tiden valde vi nog alla att bli officerare för att det var ett annorlunda jobb, inget nio till fem yrke och vi slog oss lite för bröstet för att vi minsann var ute på tuffa övningar som de på Stureplan (välj plats själv) inte skulle klara trots milsvid högre lön.
Nu är det inte övningar längre utan verklighet och det är upp till var och en att ta till sig denna nya verklighet. Försvarsmakten har inte råd att härbärgera ett antal som inte accepterar att förutsättningar förändras. Däremot innebär det inte att vi ska svälja och säga ja tack amen till allt, vi måste fortfarande ställa krav på bra avtal och familjestöd hemma.
Jag är av uppfattningen att debatten är bra för det får många att fundera på sitt yrkesval och sin arbetssituation. Vi ska inte vara tjänstemän eller lagerarbetare, vi ska tillhöra en arbetsplats där alla, civila som militärer ska vara beredda på att tjänstgöra där FN eller EU vill att vi ska göra skillnad och vi ska göra det med de avtal och det stöd som behövs för att vi tillfälligtvis ska kunna släppa de där hemma med vetskapen att de blir omhändertagna ekonomiskt som logistiskt.
Det som smärtar mig en smula är att definitionen av en "riktig" militär ska vara att man genomför insatser utomlands. Jag som gammal stridspilot har suttit i incidentberedskapen i många år och med tanke på den dödsfrekvens som funnits bland mina kollegor så vill jag inte hävda att jag gömt mig bakom ett skrivbord.
SvaraRaderaJag har också till skillnad mot många andra officerare redan skrivit på ett kontrakt att stanna kvar i försvaret i stället för att gå till SAS och fördubblat lönen. Nu när jag uppfyllt min del av avtalat ska jag helt plötsligt skriva på ett nytt?
Som tack för de åren och de risker som jag redan tagit så ska jag dessutom helt plötsligt riskera att tvingas att sändas till t.ex. Afghanistan? Jag åker gärna dit, men det ska vara på mina villkor.
Jag vet att det är många i framför allt Armén som tycker att dom gick runt, runt och bara utbildade värnpliktiga år ut och år in inom invasionsförsvaret, men att kalla det för overksamt visar bara på dålig insikt i vad Flygvapnet och Marinen sysslade med under kalla kriget.
Jag är dock för internationella insatser, men håller helt med Officersförbundets analys att tvånget beror enbart på att Försvarsmakten inte lyckats fylla på med tillräckligt med personal inom vissa kategorier.
Frivilligheten garanterar också att de som sänds iväg är motiverade. Börjar vi tvinga folk så blir det intressant att se hur moralen i de förbanden påverkas.
Den här debatten får inte bli ett vi-mot-ni, där de som vill/kan åka ut föraktar de som inte vill/kan beroende på livssituationer de befinner sig i.
Däremot så finns det fortfarande en större fråga som våra politiker ännu inte svarat ärligt på. Vilket är syftet till att vi är i Afghanistan? Sverige försvaras bäst på bortaplan? Visa gemenskap med NATO? Träna våra trupper?
Grunden ska fortfarande vara att vi ska kunna försvara Sverige. För Flygvapnets del så börjar denna grund att vackla beroende på nedskärningar i framför allt STRIL och bassystemen. Vår basorganisation krävde mycket personal i krigstider vilket också krävde ett värnpliktssystem!
@Chefsingenjören
SvaraRaderaJag medger att jag är raljant när jag använder uttrycket 'riktig militär', men att vara riktig militär betyder inte nödvändigtvis att genomföra insatser utomlands. Det handlar om att göra sitt jobb på riktigt. Och under hela efterkrigstiden så menar jag att Flottan och Flygvapnet var riktiga militärer. Där jobbades det skarpt hela tiden. Jag kommer själv från en FV-bakgrund och är väl medveten om hur skarpt verksamheten stundtals kunde vara.
Ingen skall behöva tvingas ut på internationella uppdrag bara för sakens skull. Men samtidigt går det inte att backa ur när ens kompetens behövs. Det menar jag vore detsamma som att du som stridspilot hade vägrat ställa upp på incidentberedskap och bara velat flyga över svensk mark.
/Benny
Så har det dykt upp ytterligare info på officersförbundets hemsida
SvaraRaderahttp://www.officersforbundet.se/Global/Material/Officersinfo/officersinfo%20nr%2011_10.pdf
/JOPP
@Jopp: Jag har tagit upp det i ett nytt inlägg.
SvaraRaderahttp://chefsingenjoren.blogspot.com/2010/06/strandad-forhandling.html