fredag 14 januari 2011

Lillebror ser dig (uppdaterad)

Många svenskar oroar sig för FRA-lagen, IPRED-lagen m.m. för de anser att den nya tekniken ger staten möjlighet att övervaka allmänheten. (Efter sprängattentatet i Stockholm så har kritiken dock minskat då de flesta svenskar inser att någon typ av övervakning behövs.) Men faktum att motsatsen gäller också. De digitala mediernas framfart gör det även enklare för en medborgare att övervaka övervakarna.

På min egen blogg kan man i nedre högra kanten se vilka myndigheter samt press som besöker bloggen. Intresset är stort då Försvarsmakten själva saknar denna typ av diskussionsforum. Försvarsmaktsbloggarna, SoldF och till viss del Flashback är de svenska forum som finns tillgängliga.

Med hjälp av dessa verktyg kan man förutom min blogg se vilka andra typer av aktiviteter som försvarsmaktsanställda sysslar med på jobbet. Pressen har nu bl.a. noterat att det "snusksurfas" en hel del. Se SVT reportage här. Det som är lite intressant i sammanhanget är att Försvarsmakten har en ganska så begränsad access till Internet på sina tjänstedatorer. Det finns ingen vanlig webläsare tillgänglig, utan man surfar via en särskild klient. En hel del internetsidor är därmed blockerade (bl.a. kända sexsidor och en hel del sociala nätverk). Frågan är vad resultatet hade blivit om dessa sidor inte hade varit blockerade?

Personligen tycker jag att det är mer intressant att se hur många som verkar sitta och leta nytt jobb på arbetstid. vakanser.se verkar vara ett minst lika intressant besöksmål för de militära surfarna...

DN, Aftonbladet

Uppdaterad 11-01-16, 13:58
När får vi vår första riktiga svenska Wikileaks-skandal? Visst har det berörts i tidigare läckor att Norge blåste oss i Gripenaffären samt att Sveriegs koppling till NATO är starkare än vad svenska politiker vill medge.

Men än så länge så har inga svenska hemliga dokument kommit ut på den öppna arenan. Förr eller senare kommer det givetvis att hända. Vi har redan ett par incidenter med stulna datorer samt framför allt borttappade USB-minnen som ställt till problem. Den aktuella hanteringen av anställda i Försvarsmakten kan givetvis få någon f.d. anställd att vilje "ge igen".

Det intressanta är att som SvD konstaterar att de verktyg som myndigheterna själva önskar i form av FRA- och IPRED-lagar inte är särskilt önskvärda i händerna på privatpersoner.

På Folk&Forsvar kommer man att prata Cyberkrigföring. Men är det enbart andra nationer man vill skydda sig emot, eller är det också för inrikes skydd?

Uppdaterad 11-01-21, 16:18
Carl Bildt och Tobias Billström svettas nu rejält efter att Wikileaks läckt ut vad som sagts på deras möte i Bagdad med amerikanska och irakiska diplomater. Twitterdiskussioner späder på informationen om vad som sagts eller inte sagts. Carl Bildt är dock fortfarande mycket förtegen på sin egen blogg. Han som varit mycket förtjust i den moderna informationstekniken svär nog i tysthet att den också går att använda mot en.

Det som kan bli mycket intressant att se är om den svenska offentlighetsprincipen får sig en törn av detta. Risken är att manbörjar på att hemligstämpla information för att skydda inte bara hemligheter, utan också pinsamheter. I så fall blir det en massa information som måste skyddas.

11 kommentarer:

 1. FM har ett litet (liiitet) testforum i eMil ("Finns i sjön") som har testkörts lite granna, men dels är gränssnittet inte det bästa och dels så tror jag det föll lite på att det inte går att vara anomym - och vi är nog flera som har insett att "öppen kommunikation" inte gäller vanliga anställda inom FM..

  SvaraRadera
 2. Ämnet får mig genast att tänka på vad som har drabbat bloggaren Far far away från Kongo??

  Någon som vet och vill berätta??

  Kan han ha slagit huvudet i taket eller har verkligheten ramlat ner och träffat honom?

  Den öppna informationen som strömmar ut från FML är så öppen och glad att det vid flera tillfällen inte har gått att identifiera verksamheten/övningen jag själv deltagit i!?

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 3. Nu kan det ju vara banners och annat på "legala" sidor som klassats som porr i proxyn.

  //rune

  SvaraRadera
 4. @Rune: Helt klart. Men de flesta "legala" sidor som länkar till den typ av sidor som TV-inslaget tog upp är enligt (*ähum*) erfarna kompisar till mig av det mindre legala slaget de också.

  SvaraRadera
 5. Är det olagligt? Är det inte bara mot FM värdegrund. Samma värdegrund som drabbat många FM-anställda med uppsägningar, Övergångsorganisationer, förflyttningar, SMS etc, etc..

  Efter ett par månader i Afghanistan så har jag faktiskt full förståelse...

  SvaraRadera
 6. @Anonym 08.25: När man kan straffas i FM för att man har en flagga med en snopp på en båt, så måste man nog säga att det finns ett annat lagutrymme i FM än i övriga samhället.

  I Sverige är det inte olagligt med att titta på porr, men i FM är det mer eller mindre så.

  Kolla på vår käre f.d. general Stigsson. Vad åkte han i praktiken dit för?

  - Hustrumisshandel? Nja, knappast. Det finns det både poliser och militärer som fällts för.

  - Hantering av kvalificerat hemliga handlingar öppet i hemmet? Den saken har så vitt jag vet ännu inte bedömts ur rättslig synpunkt annat än att man gjort en menbedömning.

  - Det han åkte dit på var ryktena om swingerfester. De bägge första är definitivt olagliga, men det sista bara olämpligt.

  SvaraRadera
 7. Jag vet inte hur creeper egentligen mäter, men utfallet verkar fullständigt tokigt eftersom media och myndigheter till 80% uppges besöka gnuheter och vakanser, men aldrig vanliga sidor Expressen, DN, svenska spel etc.

  Märkligt att ingen verkar åtalas för uppenbara lagbrott, men misstanke om PK-förseelse mot t ex påbjuden värdegrund renderar genast i FPAN-anmälan och avsked.

  SvaraRadera
 8. @Anonym 09.39: Creeper mäter bara de sidor som anmälts som intressanta att följa upp. Jag har t.ex. anmält min blogg som en sådan sida.

  Expressen, DN m.m. är ju ganska så "ointressanta" i sammanhanget.

  SvaraRadera
 9. Är det ok att kolla porr på privat Iphone under lunchen ?, eller måste den som vill vänta tills efter tjänstens slut.

  SvaraRadera
 10. Ja, vad säger man.

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2295061/must-skakas-av-en-ny-porrskandal

  De flesta med lite sunt förnuft i skallen vet att just porr-sidorna brukar vara belamrade av program som försöker att plantera virus på din dator. En chef på MUST borde vara extra medveten om detta.

  Vi får se om han straffas hårdare än sergeanterna som åkte båt med snoppflagga på!

  SvaraRadera
 11. En bra analys av Lagos och andras uttalanden om att irakiernas utbildningsnivå är så hög:

  http://allvarligt-alltsa.blogspot.com/2011/01/sa-har-da-bomben-briserat.html

  SvaraRadera