torsdag 6 januari 2011

Svar från regeringen (uppdaterad)

I den s.k. strategiska timeouten så sade Regeringen att man skulle iakta omvärlden för att se om det strategiska läget ändras och då vid behov ändra den nuvarande omstruktureringen av Försvarsmakten.

I debatten så har det pekats på bl.a. Rysslands pågående upprustning av stridskrafterna. Men ännu så har ingen reaktion syns hos vare sig politiker eller Försvarsmaktsledningen.

Mikael Oscarsson (KD) har nu stället en rak fråga till Carl Bildt (M) och begärt att få svar på hur Regeringen ser på Rysslands anskaffning av 4 stycken Mistral från Frankrike.

Affären får också ses i ljuset av Rysslands expansiva utveckling, med beslut i höst om 60-procentiga ökningar i militärbudgeten under de kommande tre åren. Samtidigt kan demokratins, yttrandefrihetens och rättsäkerhetens ställning ifrågasättas, utifrån bland annat det stora antalet ouppklarade journalistmord och den färska domen mot Mikael Khordokovsky. Georgienkriget och den stora militärövningen 2009 i Östersjön förser oss med ytterligare bilder att beakta.

Mot bakgrund av den redan oroande situationen väcker Mistralaffären frågor om vad Rysslands ambitioner innebär för Sverige och Östersjöområdet. Ytterst måste frågan ställas vad invasionsförmågan ska användas till, och vad svaret innebär för Sveriges förmåga att försvara befolkning och territorium. Kanske behövs ett stärkt samarbete kring Östersjöns säkerhetspolitiska läge.

Utifrån den ovan beskrivna situationen vill jag fråga vilka åtgärder utrikesministern ämnar vidta för att den säkerhetspolitiska balansen ska upprätthållas i Europa och då särskilt i Östersjöområdet.


I svensk press har den ryska upptrappningen varit ganska så blygsamt rapporterad. Men i Polen så har man noterat att svenska politiker nu börjar intressera sig för vad som händer hos vår östra granne.

As a result, military ties between Sweden and Poland may increase as a reaction to the sale of the ships, which are capable of transporting up to 40 Leclerc tanks and as many as 450 soldiers, as well as carrying a number of helicopters.

Hmm... polackerna hoppas nog på för mycket. Sverige har ännu inte reagerat på omvärldsförändringarna för att kunna försvara sig själv och ännu mindre någon annan. Sist vi "samarbetade" med polackerna så gick det dessutom inte särskilt bra...

Men, när ska svenska pressen vakna? Vi kan ju alltid hoppas på att de bevakar Carl Bildts svar på den inkomna frågan.

Se även Cornucopia, Wiseman och Gyllenhaal.

Uppdaterad 11-01-07, 16:56
Polackernas intresse för ett samarbete med Sverige har även noterats i Ryssland. I DN så uttalar sig Bo Pellenäs om Mistralaffären.

– Det här är inte fartyg som är särskilt defensiva. Fartygen ska enligt uppgift vara baserade i Murmansk men kan flyttas vart som helst, säger Bo Pellnäs, säkerhetspolitisk expert.

Han tycker att tystnaden bland politiker i Sverige om affären är ”häpnadsväckande”. Samtidigt kommer uppgifter om att Ryssland ska öka sina militärkostnader med 60 procent. Dessutom höll Ryssland i höstas den största övningen i Östersjön sedan 80-talet.

– Detta sammantaget borde få försvarspolitiska konsekvenser, säger Pellnäs

3 kommentarer:

 1. Det mest troliga är att det sopas under mattan. Det är ingennpolitiker som kommer ta beslutet att ge FM mer pengar eller starta upp ett nedlagt regemente. Sverige är som strutsen, det vi inte ser finns inte.

  Jag ser trots allt med nyfikenhet på vilka svar som kommer. Risken är väll att det drar ut så mycket på tiden att vi glömmer bort det.

  SvaraRadera
 2. @Nils H: Det trevliga med den statliga byråkratin är att en ställd fråga måste besvaras.

  Jag ser liksom dig också fram emot svaret. Det är minst lika intressant med en bra svar som en dålig ursäkt, då det senar verkligen visar hur djupt vatten vi är ute på i vår säkerhetspolitik.

  SvaraRadera
 3. www.dn.se/nyheter/sverige/ryskt-fartygskop-ror-upp-kanslor

  SvaraRadera